ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Η Ελλάδα πεδίο βολής της νέας τάξης

Χωρίς κάποια σοβαρή εξέλιξη συνεχίζεται η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000» που διεξάγεται στην Ελλάδα, καθώς τα σοβαρά θέματα, που αφορούσαν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, έκλεισαν με την παραχώρηση της αρμοδιότητας ελέγχου των πτήσεων των μαχητικών αεροσκαφών εντός στο ελληνικό FIR κατευθείαν στο αεροπορικό στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, που για τις ανάγκες της άσκησης έχει μετακομίσει στη Λάρισα. Η όλη εξέλιξη της άσκησης, σενάριο και εκτέλεση, είναι κατά τα πρότυπα των αεροπορικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία.

Αντικειμενικός σκοπός των ΝΑΤΟικών επιτελείων είναι με βάση τις εκτιμήσεις που αποκόμισαν από τις 78 ημέρες βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας να προετοιμάσουν τις δυνάμεις του για νέες επεμβάσεις. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, με την άσκηση αυτή «επιβεβαιώνουμε την ικανότητα του ΝΑΤΟ, αυτού του Οργανισμού ασφαλείας να διαχειριστεί θέματα ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».

Χτες, δεύτερη μέρα της άσκησης, οι χερσαίες δυνάμεις που λαμβάνουν μέρος, από Ελλάδα 1.379 άτομα, από ΗΠΑ 4.645 άτομα και από Ουγγαρία 179 άτομα και τελούν υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ελληνα διοικητή του Στρατηγείου της Λάρισας (Υποπεριοχικό Στρατηγείο Νοτιοκεντρικής Περιοχής) αντιστρατήγου Εμ. Ματζάνα, συνέχισαν την εκπαίδευσή τους εντός των στρατοπέδων. Παράλληλα, συνεχίστηκε η άφιξη στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης προσωπικού από την 2η Εκστρατευτική Ταξιαρχία Πεζοναυτών των ΗΠΑ (2η ΜΕΒ).

Οι ναυτικές δυνάμεις, συγκροτημένες σε τρεις ομάδες, υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας (COMNAVSOUTH), εκτέλεσαν τεχνικές και αεροναυτικές ασκήσεις, με αεροσκάφη από αεροδρόμια των Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας, καθώς και ασκήσεις πυρών ανθυποβρυχιακού πολέμου, στις περιοχές των ασκήσεων του Κεντρικού - Νοτίου Αιγαίου και Ιονίου. Παράλληλα, εκτέλεσαν ασκήσεις επιχειρήσεων επιφάνειας με πυραυλάκατους από την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, οι αποβατικές δυνάμεις από Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισπανία και Τουρκία, συνολικής δύναμης 2.650 ανδρών και 10 αποβατικών πλοίων, συνέχισαν τις ασκήσεις τους στην ξηρά στη Σαρδηνία.

Οι αεροπορικές δυνάμεις, υπό τον τακτικό έλεγχο, αφού τον επιχειρησιακό έλεγχο τον έχει ο Αμερικανός διοικητής του αεροπορικού στρατηγείου της Νάπολης, του Ελληνα διοικητή του ΝΑΤΟικού Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα (7ο CAOC) αντιπτεράρχου Π. Μανούσου (διοικητής του ελληνικού Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας) πραγματοποίησαν χτες 160 εξόδους (83 από ελληνικά) από αεροδρόμια της Ελλάδας και της Τουρκίας. Τα μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τακτικές αεροπορικές ασκήσεις υποστήριξης ναυτικών επιχειρήσεων, επιχειρήσεις αεράμυνας, διώξεως και βομβαρδισμού, ηλεκτρονικού πολέμου και τακτικής αναγνώρισης σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και δεσμευμένες περιοχές του Κεντρικού - Νότιου Αιγαίου και Νότιου Ιονίου. Παράλληλα, μπήκαν σε λειτουργία και τα αντιαεροπορικά συστήματα που έχουν μεταφερθεί στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Καβάλα) από τη Γερμανία, ανάμεσά τους και 3 πυροβολαρχίες «Πάτριοτ».

ΑΚΤΙΟ
Θα είναι όλοι εκεί!

Την Κυριακή, 28 Μάη, στις 9.30 το πρωϊ, στην προβλήτα του φέρι - μποτ στο Ακτιο το μεγάλο φιλειρηνικό ραντεβού

Οι Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και κοινωνικοί φορείς της περιοχής διοργανώνουν την Κυριακή 28 Μάη πορεία που θα ξεκινήσει στις 9.30 π.μ.από την προβλήτα των φέρι - μποτ στο Ακτιο και θα καταλήξει έξω από τη βάση των ΑΒΑΚΣ. Ηδη πολλοί κοινωνικοί φορείς της περιοχής, σωματεία εργαζομένων και μαθητές δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος μαζικά στη συγκεκριμένη κινητοποίηση.

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, με διακήρυξη που εξέδωσαν ενόψει της κινητοποίησής τους, καλούν τους φίλους της ειρήνης και όλους τους πατριώτες να εντείνουν τους αγώνες τους και να πάρουν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Η Ελλάδα με τις επιλογές της κυβέρνησης, υπογραμμίζουν στη διακήρυξη, και παρά την αντίθεση του λαού, παίρνει ενεργά μέρος στα επιθετικά πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, μετατρέποντας με τον τρόπο αυτό τη χώρα μας σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών φονιάδων.

Τονίζουν, επίσης, ότι η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX 2000», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και δείχνει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμβασή του για την... αποκατάσταση της ομαλότητας.

Ταυτόχρονα μ' αυτή την άσκηση επιβεβαιώνεται, υπογραμμίζουν, η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, η κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Συμμετέχει η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων

Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ) με ανακοίνωσή της «καλεί όλους τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στην πορεία ειρήνης των μαζικών φορέων της περιοχής μας στο Ακτιο, την Κυριακή 28 Μάη στις 9.30 π.μ από το λιμάνι της Πρέβεζας».

Παράλληλα στο κείμενο της ανακοίνωσης της ΟΕΣΒΔΕΝ γίνεται αναφορά στην άσκηση «DYNAMIC MIX» και υπογραμμίζεται ότι η διεξαγωγή της σηματοδοτεί την αμφισβήτηση της εθνικής ανεξαρτησίας και κατάργηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, αφού η ελληνική κυβέρνηση ουσιαστικά αποδέχτηκε το χαρακτηρισμό του Αιγαίου ως αμφισβητούμενης «γκρίζας» ζώνης.

Οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, συνεχίζουν, επιδιώκουν νέες επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων». Νωπές, τονίζουν, είναι οι μνήμες από τις πρόσφατες επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και γνωστός είναι ο ρόλος που έπαιξε η βάση του Ακτιου στον πόλεμο αυτό. Αποδείχτηκε, επισημαίνουν σ' άλλο σημείο, ότι το ΝΑΤΟ είναι ο βραχίονας των οικονομικών συμφερόντων του σύγχρονου ιμπεριαλισμού, που στην εποχή μας εμφανίζεται με το προσωπείο της παγκοσμιοποίησης.

Και καταλήγουν: «Για όλα τα παραπάνω, το ΔΣ της ΟΕΣΒΔΕΝ εκφράζει την ανησυχία του και την αντίθεσή του στη μετατροπή της χώρας μας σε ορμητήριο πολέμου. Πρέπει κάθε συνάδελφος, μαζί με όλους τους μαζικούς φορείς, με όλο το λαό, να απαιτήσει και να αγωνιστεί για να απαλλαγεί η πατρίδα μας από τις ξένες βάσεις και την παρουσία ξένων στρατευμάτων. Καθώς και να απελευθερωθεί από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και να μη συμμετέχει στους τυχοδιωκτισμούς του, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες διασφάλισης της πραγματικής ειρήνης και φιλίας μεταξύ των λαών, χωρίς ξένους προστάτες επιδιαιτητές».

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7.00 μ.μ.

Παράλληλα, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στο χώρο τέλεσης του μνημοσύνου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης με την παρουσία τους να τιμήσουν τον μεγάλο αγωνιστή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζεται η διήμερη κατασκήνωση ειρήνης

Το Σαββατοκύριακο, 27 - 28 Μάη, στην παραλία του Αγγελοχωρίου

Πυρετωδώς προετοιμάζονται οι φίλοι της ειρήνης για τη διοργάνωση και την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμμετοχή της νεολαίας και του λαού της Θεσσαλονίκης, στη διήμερη κατασκήνωση ειρήνης, που θα γίνει το Σαββατοκύριακο 27 - 28 Μάη στην παραλία του Αγγελοχωρίου. Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, η Αντιπολεμική Επιτροπή, η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» (ΝΔΕ), τοπικοί φορείς της Ανατολικής Υπαίθρου Θεσσαλονίκης και πολιτιστικοί Σύλλογοι καλούν κάθε άνθρωπο, που δε συναινεί στην παραχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας και στη μετατροπή της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο πεδίο άσκησης των δολοφόνων του ΝΑΤΟ, να πάρει μέρος στην κατασκήνωση και στον αποκλεισμό της Ναυτικής Διοίκησης του Αγγελοχωρίου που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Κυριακής.

Από το πρωί του Σαββάτου, αναμένεται να καταφθάνουν στο χώρο οι κατασκηνωτές - διαδηλωτές, με τις σκηνές και τους υπνόσακους, αφού αρκετοί είναι αυτοί που θα διανυκτερεύσουν. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οργανώνεται η διεξαγωγή αγώνων ποδοσφαίρου και βόλεϊ μεταξύ των μελών της «Νεανικής Δράσης». Από το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής, νεανικά σχήματα μουσικά και χορευτικά θα πλαισιώσουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που αναμένεται να κλείσει με λαϊκό γλέντι.

Το πρωί της Κυριακής, οι κατασκηνωτές θα ξεκινήσουν με πορεία για τη Ναυτική Βάση, όπου θα πραγματοποιήσουν συμβολικό αποκλεισμό, διαδηλώνοντας την αντίθεσή τους στη νέα γερμανική κατοχή που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής άσκησης «Dynamic MIX», αλλά και στη μετατροπή, συνολικά, της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας σε μόνιμο ορμητήριο των ιμπεριαλιστών προς τη Βαλκανική. Στη συνέχεια με τα αυτοκίνητά τους θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου και το απόγευμα θα καταλήξουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στις 8 το πρωί της Κυριακής, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τη Θεσσαλονίκη (Αγαλμα του Βενιζέλου), για να μεταφέρουν στο χώρο της κατασκήνωσης όσους δε διαθέτουν μεταφορικό μέσο.

Οι άλλες εκδηλώσεις

Στο μεταξύ, συνεχίζονται περιφερειακά οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων του νομού, που απαιτούν την απομάκρυνση των ΝΑΤΟικών.

Σήμερα Πέμπτη, στις 7.30 μ,μ., η Επιτροπή Ειρήνης Αμπελοκήπωνοργανώνει συγκέντρωση στην Πλατεία Επταλόφουκαι πικετοφορία στο κέντρο της πόλης.

Η ΝΔΕ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, που αποκαλύπτει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και ταυτόχρονα αναδεικνύει την αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης στη Νέα Τάξη των Ιμπεριαλιστών. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.30 μ.μ. στο Πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα.

Ηδη, μέσα από τις εκδηλώσεις της ΝΔΕ που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, η έκθεση με τα ΝΑΤΟικά εγκλήματα «ταξίδεψε» σχεδόν σε όλες τις συνοικίες της Θεσσαλονίκης.

Σε Καβάλα - Γρεβενά

Την απόφασή του να δυσκολέψει με κάθε τρόπο την «παραμονή» των ξένων στρατευμάτων, που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή της Καβάλας, θα διαδηλώσει αύριο Παρασκευή ο αγωνιζόμενος λαός του νομού, μέσα από τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργανώνει στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, η Επιτροπή Ειρήνης.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών. Θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα της Κυριακής 28 Μάη από την πλατεία της πόλης.

ΑΡΑΞΟΣ
Θα αποκλείσουν τη ΝΑΤΟική «φωλιά»...

Από την πλατεία Γεωργίου, στην Πάτρα, θα αναχωρήσουν την ερχόμενη Κυριακή στις 9.30 το πρωί τα λεωφορεία για τη βάση του Αραξου

Η Επιτροπή Ειρήνης Αχαΐας και άλλοι λαϊκοί φορείς του νομού προετοιμάζονται εντατικά για να δώσουν δυναμικό «παρών» την Κυριακή 28 Μάη στην περικύκλωση της αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης του Αραξου. Οι διοργανωτές για τη μεταφορά του κόσμου έχουν δρομολογήσει λεωφορεία που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Γεωργίου στις 9.30 το πρωί.

Η συγκεκριμένη κινητοποίηση γίνεται στα πλαίσια της απόφασης που πήραν, μετά από κοινή σύσκεψη, οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου και Νησιών, για μια σειρά αντιΝΑΤΟικών αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων και στην Πελοπόννησο. Στον Αραξο, όπως είναι γνωστό, υπάρχουν πυρηνικά όπλα και η συγκεκριμένη βάση χρησιμοποιείται σε πολλές περιπτώσεις από τους ΝΑΤΟικούς φονιάδες ως ορμητήριο για την πραγματοποίηση των σχεδίων του.

Οπως και στο πρόσφατο παρελθόν, έτσι και την επόμενη Κυριακή αναμένεται ότι έξω από τη βάση θα συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου για να απαιτήσει την απομάκρυνσή της από την περιοχή, καθώς και το κλείσιμο όλων των ΝΑΤΟικών βάσεων που υπάρχουν στη χώρα μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ