ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 6 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αμεση απάντηση στην τρομοκράτηση των μεταναστών εργατών

Συγκέντρωση και πορεία στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα Αχαρνών

Στιγμιότυπο από την πορεία
Στιγμιότυπο από την πορεία
Με δυναμική κινητοποίηση και ενημέρωση των κατοίκων της περιοχής απάντησαν στον ξυλοδαρμό του νεαρού Αφγανού οικοδόμου από αστυνομικούς εργαζόμενοι, νέοι και μετανάστες χτες το απόγευμα στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα. Απέναντι στην τρομοκράτηση και τις διώξεις κατά Ελλήνων και μεταναστών εργατών, η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ κάλεσε τους εργαζόμενους να ορθώσουν ανάστημα και να φωνάξουν «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι», ενώ μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των μεταναστών της περιοχής στο κάλεσμα αυτό.

Τη στήριξη και την ταξική αλληλεγγύη του ΚΚΕ προς τους μετανάστες εργάτες εξέφρασε η βουλευτής του Κόμματος Λίλα Καφαντάρη, λέγοντας στους συγκεντρωμένους ότι οι εργάτες είναι αδέλφια απ' όπου κι αν κατάγονται, γιατί ο κοινός εχθρός τους είναι ο ιμπεριαλισμός και τα μονοπώλια. Λίγο νωρίτερα ο 20χρονος Αφγανός μιλώντας από την ντουντούκα στους συμπατριώτες του τους εξήγησε το περιστατικό και τόνισε ότι «μας φυλακίζουν, μας κυνηγούν, θέλουν να μας τρομοκρατήσουν, να φοβόμαστε περισσότερο. Να μη ρωτάμε, να μη βοηθάμε ο ένας τον άλλο, να μην είμαστε ενωμένοι».

Στη συνέχεια, οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία στους δρόμους της περιοχής, πραγματοποιώντας παράλληλα μαζική εξόρμηση στα μαγαζιά και στους περαστικούς με την ανακοίνωση - καταγγελία της ΚΟΑ του ΚΚΕ. Τα συνθήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο και κορυφώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα όπου οι διαδηλωτές φώναξαν: «Με ρόπαλα και ΜΑΤ χτυπάτε τους εργάτες και στα αφεντικά κάνετε τις πλάτες».

Η πορεία κατέληξε ξανά στην πλατεία Αγ. Παντελεήμονα όπου και διαλύθηκε. Ανανεώνοντας το ραντεβού για τους νέους αγώνες που προγραμματίζονται το επόμενο διάστημα, η ΚΟΑ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στους μετανάστες εργάτες, τόνισε: Εμείς θα είμαστε πάντα στο πλευρό σας, μπροστάρηδες και στήριγμα στους αγώνες σας και σας καλούμε να γραφτείτε στα συνδικάτα σας, να συμμετέχετε μαζικά στους αγώνες των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων και των κομμουνιστών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟΥ
Να πληρώσουν κυβέρνηση - κεφάλαιο για τα Ταμεία

Ανακοίνωση με αφορμή τις εξελίξεις σχετικά με το εφάπαξ και το επικουρικό στη Γενική Τράπεζα

Να καλύψουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων εκείνοι που τα δημιούργησαν, οι τραπεζίτες και οι κυβερνήσεις τους, απαιτεί με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικών και Συναφών Επιχειρήσεων Ν. Αττικής, με αφορμή τις εξελίξεις στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας Προσωπικού της Γενικής Τράπεζας (ΤΑΠΓΤΕ), το οποίο οδηγείται στην κατάρρευση και αδυνατεί να καταβάλει τις επικουρικές συντάξεις των 1.036 συνταξιούχων. Σήμερα Παρασκευή, στη 1 μ.μ. το Σωματείο θα πραγματοποιήσει για το θέμα παράσταση διαμαρτυρίας στην υπουργό Απασχόλησης.

Το Σωματείο σημειώνει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ασφαλιστικά ταμεία εξαιτίας της αντιασφαλιστικής πολιτικής ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Στην περίπτωση του ΤΑΠΓΤΕ, η πολιτική αυτή εκφράζεται:

  • Με την παράδοση της Γενικής Τράπεζας το 2004 (από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ) στη Societe Generale, η οποία στη συνέχεια, μέσα σε ένα κλίμα εντατικοποίησης της εργασίας και απαξίωσης των εργαζομένων, προχώρησε σε μείωση του προσωπικού με την «εθελούσια έξοδο» και επιβάρυνε παραπέρα το ΤΑΠΓΤΕ.
  • Με την αξιοποίηση των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για τους νεοπροσλαμβανόμενους, με συνέπεια να χάσει το ΤΑΠΓΤΕ τις εισφορές τους.
  • Με το «τζογάρισμα» των αποθεματικών του ΤΑΠΓΤΕ με ευθύνη του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού που εφάρμοσε τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

«Καμιά λύση διαχειριστικού τύπου, καμιά λογική του εφικτού δεν πρόκειται να αποβεί σε όφελός τους. Αντιθέτως, επιβεβαιώνεται πλήρως ότι οι πολιτικές του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτικών τους εκπροσώπων είναι σε βάρος των εργαζομένων, ότι είναι συνυπεύθυνες οι συνδικαλιστικές ηγεσίες και ο μόνος δρόμος είναι η αντεπίθεση» σημειώνει το Σωματείο και καλεί σε πάλη για:

  • Αμεση καταβολή των επικουρικών συντάξεων στους συνταξιούχους της Γενικής.
  • Να ισχύουν οι διατάξεις του καταστατικού του ΤΑΠΓΤΕ για όλους τους εργαζόμενους στη Γενική χωρίς διαχωρισμούς (πριν το 1993 ή μετά το 2005).
  • Να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Πλούσια δράση για τη Μέρα της Γυναίκας

Πολύμορφες δραστηριότητες προγραμματίζει μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας και οι κατά τόπους Σύλλογοί της, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν τις εργαζόμενες και επιδιώκοντας να πλατύνει ο προβληματισμός και ο αγώνας ενάντια στα προβλήματα της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων και την πολιτική που τα δημιουργεί.

Στις 8 Μάρτη, στην Αθήνα, η Ομοσπονδία προγραμματίζει:

  • Το Σάββατο 7 Μάρτη, στις 10.45 π.μ., εξόρμηση στα εμπορικά καταστήματα της Ερμού, στο Σύνταγμα.
  • Την Κυριακή, 8 Μάρτη, αντιπροσωπεία της ΟΓΕ θα κάνει εξόρμηση στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και θα επισκεφτεί την συνδικαλίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα που συνεχίζει να νοσηλεύεται εκεί.
  • Την ίδια μέρα, η ΟΓΕ - σε συνεργασία με τη «New Star» -προσφέρει δωρεάν είσοδο στις γυναίκες που θέλουν να παρακολουθήσουν τις παρακάτω ταινίες στον κινηματογράφο «ΑΦΑΙΑ» (Δημοσθένους 96, Καλλιθέα): 5 μ.μ.: «Το αλάτι αυτής της θάλασσας» της Αν Μαρί Τζασίρ. 7 μ.μ.: «Ελα να δεις» του Ελεμ Κλίμοφ. 9.30 μ.μ.: «Η εαρινή σύναξις των αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη.
  • Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 10 π.μ., η ΟΓΕ θα περιοδεύσει στο εργοστάσιο του «Κατσέλη».
Στην υπόλοιπη Ελλάδα

-- Σήμερα Παρασκευή, 6 Μάρτη, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Νέας Σμύρνης διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η επίδραση του 20ού αιώνα στο γυναικείο κίνημα της Ελλάδας». Στην εκδήλωση, που θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου (Σαράντα Εκκλησιών 61, τηλ. 6945.104217), θα μιλήσουν η δημοσιογράφος Αννεκε Ιωαννάτου, η ιστορικός Δώρα Μόσχου και το μέλος της ΟΓΕ Κάλλια Παπαδοπούλου.

-- Η Ομάδα Γυναικών Σητείας της ΟΓΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Η εργαζόμενη Γυναίκα του Σήμερα», την Κυριακή 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα γίνει στην ταβέρνα «Μόλος» (Μάν. Κοκκίνης) στις 6.30 το απόγευμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα περιλαμβάνει ομιλία, προβολή ταινίας και μουσικό πρόγραμμα.

-- Η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ μαζί με το ΠΑΜΕ Φθιώτιδας θα επισκεφθούν τη Μέρα της Γυναίκας καταστήματα της αγοράς και συνοικίες της πόλης. Στις 11.30 π.μ., θα βρίσκονται στον πεζόδρομο της Ρ. Φεραίου. Τη Δευτέρα 9 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα: Ελαστικές εργασιακές σχέσεις, διευθέτηση - διαχωρισμός εργασιακού χρόνου, Εκθεση «Σέρκας» και οι επιπτώσεις τους στη γυναίκα και τη λαϊκή οικογένεια. Θα ακολουθήσει προβολή DVD από τη δράση της ΟΓΕ.

-- H Ομάδα Γυναικών Χαλκίδας της ΟΓΕ διοργανώνει την Τετάρτη 11 Μάρτη, στις 7 το απόγευμα, εκδήλωση - συζήτηση, τιμώντας τις πρωτοπόρες εργάτριες και την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη συνεδριακή αίθουσα της ΔΗΚΕΧ, στο παλιό δημαρχείο (Αβάντων 50).

ΚΥΨΕΛΗ
Προσφυγή κατά της ίδρυσης γκαράζ

Προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία ζητά να χαρακτηριστεί ως διατηρητέος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου το πάρκο Κυψέλης κατέθεσε ο συνταξιούχος σύμβουλος επικρατείας Σ. Χαραλαμπίδης. Στην προσφυγή του ο τέως δικαστικός λειτουργός αναφέρει ότι από το 1989 το πάρκο είχε χαρακτηριστεί χώρος κοινόχρηστου πρασίνου, αλλά η δημοτική αρχή του Ν. Κακλαμάνη «προσπαθεί να το μετατρέψει σε σταθμό αυτοκινήτων».

Ο τέως σύμβουλος επικρατείας αναφέρεται και στο ρόλο του ΥΠΕΧΩΔΕ και την πρωτοφανή ταχύτητα στο να εγκρίνει αντιπεριβαλλοντικές αποφάσεις. Ειδικότερα, σημειώνει ότι ο διευθυντής πολεοδομικού σχεδιασμού «έσπευσε με ταχύτητα μοναδική εις τα χρονικά της ελληνικής γραφειοκρατίας και δυσκινησίας», να απορρίψει την αίτησή του παρά το γεγονός ότι υπάρχουν εκκρεμείς δίκες για το θέμα αυτό. Και αυτό έγινε, αναφέρει η προσφυγή, για «να προσφερθεί στήριγμα εις τας πολλαπλώς μη νόμιμες ενέργειες της δημοτικής αρχής».

Σημειώνεται ότι ο προσφεύγων δικαστής με αίτησή του στο διευθυντή πολεοδομικού σχεδιασμού ζητούσε να χαρακτηριστεί το πάρκο ως διατηρητέος κοινόχρηστος χώρος πρασίνου. Ωστόσο, ο διευθυντής σε χρόνο ρεκόρ απέρριψε το αίτημα με την υπ' αριθμόν 19-2-2009 απόφασή του και μάλιστα με το αιτιολογικό ότι ο χώρος προορίζεται για στάθμευση! Τώρα στην προσφυγή του ζητά να ακυρωθεί η παραπάνω απόφαση του διευθυντή πολεοδομικού σχεδιασμού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ