ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
«Ελεύθερη, ειρηνική περιοχή και όχι πεδίο βολής πυραύλων»

«Απαιτούμε η περιοχή μας να είναι ελεύθερη, ειρηνική και όχι πεδίο βολής πυραύλων εναντίον αμάχων. Να παράγει αγαθά για όλο το λαό, πολιτιστικές, πολιτισμικές και κοινωνικές δραστηριότητες. Γι' αυτό επιβάλλεται να συμμετέχει ο κόσμος στις εκδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος και, παράλληλα, να απαιτεί ενημέρωση από την κυβέρνηση για τους λόγους που γίνεται η ΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic MIX"».

Αυτή τη δήλωση - κάλεσμα απευθύνει μέσω του «Ρ» ο δήμαρχος Μίκρας Νίκος Πανέρης, ο οποίος θα συμμετάσχει και θα χαιρετίσει στη διήμερη αντιιμπεριαλιστική κατασκήνωση, που ξεκινά σήμερα στο Αγγελοχώρι Θεσσαλονίκης και θα ολοκληρωθεί αύριο Κυριακή με την περικύκλωση της Ναυτικής Διοίκησης και τη μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου.

Εξάλλου, ο Δήμος Μίκρας αποφάσισε να στηρίξει και υλικά, με τα μέσα που διαθέτει, την πραγματοποίηση της κινητοποίησης, στην οποία θα συμμετέχουν Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Ανατολικής Υπαίθρου και άλλοι φορείς της περιοχής, που συστρατεύονται στον αγώνα ανατροπής των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών για τα Βαλκάνια και μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο πολέμου. Οι αντιδράσεις του λαού και της νεολαίας του νομού θα κορυφωθούν στις 17 Ιούνη, με τη μεγάλη συναυλία ειρήνης που θα πραγματοποιηθεί στο γήπεδο της Καλαμαριάς με τους Θ. Μικρούτσικο και Β. Παπακωνσταντίνου.

Σήμερα, από το πρωί, στην παραλία του Αγγελοχωρίου, θα αρχίσουν να καταφθάνουν οι κατασκηνωτές από όλες σχεδόν τις περιοχές του νομού. Ολοι μαζί θα διαδηλώσουν, μέσα από τις πολύμορφες δραστηριότητες, αθλητικές και καλλιτεχνικές, την απαίτησή τους να φύγουν οι ΝΑΤΟικοί φονιάδες από την περιοχή. Να φύγουν οι Γερμανοί στρατιώτες που έχουν εγκατασταθεί στη Ναυτική Βάση και χειρίζονται του πυραύλους «Πάτριοτ».

Αύριο στις 10 το πρωί, οι διαδηλωτές θα περικυκλώσουν τις εγκαταστάσεις της Ναυτικής Διοίκησης και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία στα χωριά της Ανατολικής Υπαίθρου. Το μεσημέρι θα καταλήξουν στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το χώρο - σύμβολο της ΝΑΤΟικής κατοχής που έχει επιβληθεί εδώ και ενάμιση χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Το χώρο απ' όπου καθημερινά προωθούνται οι δυνάμεις της «KFOR» για το Κοσσυφοπέδιο.

Αλλες εκδηλώσεις

Η αντίδραση των πολιτών εκφράζεται καθημερινά και μέσα από τις περιφερειακές εκδηλώσεις που οργανώνουν οι Τοπικές Επιτροπές Ειρήνης. Οπως η χθεσινή πικετοφορία στους Αμπελόκηπους, που ξεκίνησε από την πλατεία Επταλόφου και μέσα από τα συνθήματα των διαδηλωτών μετέφερε το κάλεσμα αντίστασης στους κατοίκους τους Δήμου.

Στο Κορδελιό, δεκάδες πολίτες πέρασαν και «θαύμασαν» τον τρόμο που έσπειρε το ΝΑΤΟ στη διάρκεια των βομβαρδισμών του στη Γιουγκοσλαβία, μέσα από τη διήμερη έκθεση αντιπολεμικού βιβλίου και έκθεση φωτογραφίας που λειτούργησε μέχρι και χθες το βράδυ στον πεζόδρομο του Κορδελιού.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Ακούραστα συνεχίζει τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα και ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, που μέσω των Επιτροπών Ειρήνης συντονίζει τη δράση του με στόχο στις 9 Ιούνη να πραγματοποιήσει μια κορυφαία - κεντρική συγκέντρωση και συναυλία στην πόλη της Καβάλας.

Σήμερα στις 7 το απόγευμα, η Επιτροπή Ειρήνης Αλεξανδρούπολης οργανώνει πλατιά σύσκεψη τοπικών φορέων με στόχο το συντονισμό της δράσης και τη διοργάνωση κινητοποιήσεων σε επίπεδο νομού. Από νωρίς το πρωί εξάλλου, τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης θα πραγματοποιήσουν περιοδεία και μαζική εξόρμηση ενημέρωσης στην αγορά της πόλης.

Σε Ξάνθη - Κομοτηνή

Μηχανοκίνητη πορεία και συμβολική περικύκλωση των εγκαταστάσεων της «Φωνής της Αμερικής» στο Εράσμιο της Ξάνθης, θα πραγματοποιήσουν αύριο Κυριακή οι Επιτροπές Ειρήνης Ξάνθης και Ροδόπης. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6.30 μ.μ. από την πόλη της Ξάνθης. Θα περάσει από τα χωριά των Δήμων Αβδήρων, Βιστωνίδας και Ταπείρου και θα καταλήξει στη «Φωνή της Αμερικής», όπου οι αγωνιστές της ειρήνης θα απαιτήσουν να σταματήσει τις εκπομπές του στη ΝΑ Ευρώπη, ο μεγάλος αυτός ιμπεριαλιστικός προπαγανδιστής.

Στα Γρεβενά

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, διοργανώνει και η Επιτροπή Ειρήνης Γρεβενών. Θα ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα αύριο Κυριακή 28 Μάη, από την πλατεία της πόλης.

Στο Ακτιο κτυπά ο αντιιμπεριαλιστικός σφυγμός

Το λαϊκό και φιλειρηνικό κίνημα της Βορειοδυτικής Ελλάδας όρισε το αντιιμπεριαλιστικό του «ραντεβού» για σήμερα Σάββατο, μπροστά από την προβλήτα των φέρι - μποτ στο Ακτιο, απ' όπου στις 9.30 π.μ. θα ξεκινήσει η πορεία που θα καταλήξει έξω από τη βάση των «ΑΒΑΚΣ». Πλήθος είναι τα σωματεία των εργαζομένων και των κοινωνικών φόρων της περιοχής, που με ανακοινώσεις τους δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος μαζικά στην αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση.

Εξάλλου, η Επιτροπή Ειρήνης και το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλούν το λαό του νομού να πάρει μέρος στην αντιπολεμική - αντιΝΑΤΟική Πορεία Ειρήνης στο Ακτιο. Μάλιστα, για τη μεταφορά του κόσμου θα δρομολογηθούν λεωφορεία, που θα ξεκινήσουν στις 8.00 π.μ. από την πλατεία Δημοκρατίας.

Οι φιλειρηνιστές, με διακήρυξη που εξέδωσαν ενόψει της κινητοποίησής τους, καλούν τους φίλους της ειρήνης και όλους τους πατριώτες να εντείνουν τους αγώνες τους και να πάρουν μέρος στις μεγάλες κινητοποιήσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα.

Τονίζουν, επίσης, ότι η ΝΑΤΟική άσκηση «DYNAMIC MIX - 2000», η οποία πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στη χώρα μας, δοκιμάζει στην πράξη τη λειτουργία της νέας δομής του ΝΑΤΟ και δείχνει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της, αφού το σχέδιο προβλέπει την αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ αστάθειας στην περιοχή των Βαλκανίων και παρέμβασή του για την... αποκατάσταση της ομαλότητας.

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο στην Κρήτη

Αντιιμπεριαλιστικό διήμερο που ξεκινάει σήμερα Σάββατο και θα κορυφωθεί με το αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο έξω από τη βάση της Σούδας αύριο το μεσημέρι, διοργανώνουν οι επιτροπές ειρήνης της Κρήτης και η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη», με τη συμμετοχή, αλλά και τη συνδρομή πολλών μαζικών φορέων του νησιού.

Η πρώτη μέρα είναι αφιερωμένη στον πολιτισμό της Ειρήνης. Συγκεκριμένα σήμερα Σάββατο στις 7.30 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας στην πόλη των Χανίων, παρουσιάζεται η μουσικοθεατρική παράσταση - αφιερωμένη στα δέκα χρόνια από το θάνατο του Γ. Ρίτσου - «Παραμερίζουμε ποιητή για να περάσεις». Τη σκηνοθεσία του έργου έχει κάνει η Λίλιαν Δημητρακοπούλου και τη μουσική ενορχήστρωση ο Στέφανος Ψαραδάκος. Την εκδήλωση διοργανώνει η επιτροπή ειρήνης Χανιών με τη συνδρομή του Σωματείου Πολιτιστικής Κίνησης της πόλης. Το μεσημέρι και το βράδυ της ίδιας μέρας, μέλη της «Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη», θα μοιράσουν προπαγανδιστικό υλικό στο εμπορικό κέντρο των Χανίων.

Παράλληλα η «Νεανική Δράση για την Ειρήνη» καλεί όλους τους νέους του νησιού να συμμετέχουν στην κατασκήνωση ειρήνης που θα κάνουν στην παραλία των Αγίων Αποστόλων στα Χανιά. Οπως είναι ήδη γνωστό οι επιτροπές ειρήνης της Κρήτης έχουν δρομολογήσει για την Κυριακή συγκέντρωση στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια μετάβαση με αυτοκίνητα έξω από την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας, όπου και θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο.

Οι διοργανωτές καλούν το λαό του νησιού μαζικά, μαχητικά, δημιουργικά να συνεχίσει τον αγώνα του και να διεκδικήσει να φύγουν οι ξένες βάσεις από τη χώρα και να αποστρατικοποιηθεί η Κρήτη. Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε ότι οι φορείς που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις εκτός από τις επιτροπές Ειρήνης και τη Νεανική Δράση, είναι η ΠΕΑΕΑ, η τοπική ΕΛΜΕ, ο σύνδεσμος Φιλολόγων, το σωματείο Εργαζομένων του Δήμου στην ύδρευση και αποχέτευση, το σωματείο οικοδόμων και το σωματείο εργαζομένων, καθώς και των νοσηλευτών του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Χανίων.

Μαχητική διαδήλωση στην Καβάλα

Σείστηκε χθες βράδυ το κέντρο της Καβάλας από τη μαχητική πορεία των εργαζομένων και της νεολαίας, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Επιτροπής Ειρήνης και διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην παρουσία των ΝΑΤΟικών (Δανών και Ολλανδών) στο νομό. Στην εκδήλωση συμμετείχαν και τα μέλη της Ελληνοκουρδικής Φιλίας.

Σε όλη τη διαδρομή που ακολούθησε η δυναμική πορεία, οι πολίτες έβγαιναν στα μπαλκόνια και χαιρετούσαν τους πρωτοπόρους αγωνιστές. Από τα πεζοδρόμια προέτρεπαν για συνέχιση του αγώνα και ορισμένοι προσχωρούσαν στη διαδήλωση.

Το μήνυμα που έστειλαν, σαφές: «Κυβέρνηση Σημίτη, υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο». Και η προειδοποίηση προς το λαό εξίσου καθαρή: «Ηρθαν οι φονιάδες στη γειτονιά μας, αν δεν ξεσηκωθούμε θα έρθει και η σειρά μας».

Αυτόν τον κίνδυνο, άλλωστε, επισήμανε και στην ομιλία του, λίγο νωρίτερα στην κεντρική πλατεία της Καβάλας, ο Κώστας Παρτσαλίδης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, που, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Να, που οι φονιάδες, που χτες ήταν στη γειτονιά μας, μπήκαν και στο σπίτι μας. Να, που το βρωμερό ποδάρι τους πατά τα άγια χώματα της πατρίδας μας και τα μολύνει. Οι δολοφόνοι, οι εγκληματίες ΕυρωΝΑΤΟικοί νεοβάρβαροι, με τις ευλογίες και τη συμφωνία της υποταγμένης κυβέρνησης Σημίτη, με τη συμφωνία, ανοχή, ή σιωπή των ευρω-ευθυγραμμισμένων κομμάτων, έρχονται σαν κατακτητές, συγκεκαλυμμένα ίσως σήμερα, στα φανερά αύριο».

Περιγράφοντας τη δράση των δυνάμεων που συμμετέχουν στη ΝΑΤΟική άσκηση «Dynamic Mix», κατήγγειλε: «Αλωνίζουν τις πόλεις και τα χωριά μας, με στολές και οπλισμό, πολλές φορές καταπατούν τα χωράφια και τις καλλιέργειες, στήνουν στρατόπεδα, πραγματοποιούν βολές, γενικά συμπεριφέρονται σαν στρατός κατοχής».

Και το μήνυμα που απηύθυνε σε όλους τους συγκεντρωμένους ο Κ. Παρτσαλίδης ήταν πως «κανένας δεν πρέπει να μείνει αδιάφορος σε τούτες τις ιστορικές στιγμές. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Χαμένοι είναι οι αγώνες που δε γίνονται».

ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ - ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Ολοι αύριο στον Αραξο

Πολεμοκάπηλος ο χαρακτήρας της ΝΑΤΟικής άσκησης

Σε ψήφισμά τους σχετικά με τη ΝΑΤΟική άσκηση, το ΔΣ του συλλόγου φοιτητών του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών, σημειώνει τα παρακάτω:

«Είναι ήδη σε εξέλιξη η νέα ΝΑΤΟική άσκηση "Dynamic Mix" στο χώρο της ΝΑ Μεσογείου, που περιλαμβάνει τη Σαρδηνία, τη ΒΑ Ιταλία, τη ΝΑ Τουρκία και την Ελλάδα. Το περιεχόμενο της άσκησης καταδεικνύει τον πολεμοκάπηλο χαρακτήρα της αφού στόχο έχει την αντιμετώπιση από το ΝΑΤΟ «εκδήλωσης αστάθειας» στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της ΝΑ Μεσογείου, όπου οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ καλούνται να αποκαταστήσουν την τάξη και να επαναφέρουν την ομαλότητα. Αυτοί λοιπόν που πρωτοστατούν στον εμπρησμό της ειρήνης, αυτοί που βομβάρδιζαν επί 78 μέρες το λαό της Γιουγκοσλαβίας, αυτοαναγορεύονται σε παράγοντα ομαλότητας.

Τέτοιες ασκήσεις καταδεικνύουν ότι οδηγούμαστε σε πλήρη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και κατάργηση των συνόρων και της εθνικής κυριαρχίας της χώρας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ. Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε βλέπουμε ενιαία τα συμφέροντα του ελληνικού λαού με τις τυχοδιωκτικές επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι τα πολεμικά αεροσκάφη που παίρνουν μέρος στην άσκηση, δεν υποχρεώνονται να υποβάλλουν κανονικά σχέδια πτήσεων όταν μπαίνουν στο ελληνικό FIR. H Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης συμμετέχει σ΄ αυτά τα εγκληματικά σχέδια παραχωρώντας ελληνικά εδάφη και στρατεύματα. Παράλληλα μάς βάζει να πληρώνουμε τεράστια ποσά για ΝΑΤΟικές ανάγκες. Απέναντι σ' αυτά όλοι οι λαοί πρέπει να αντισταθούν στη Νέα Τάξη Πραγμάτων. Σ' όλο τον κόσμο άλλωστε ξεπηδούν κινήματα αντίστασης.

Καλούμε όλους τους αγωνιστές να συσπειρωθούν στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ειρήνης και στο ταξικό εργατικό κίνημα, για να ανατρέψουμε τη Νέα Τάξη Πραγμάτων και να επιβάλλουμε το μέλλον της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.Ενημερώνουμε τους φοιτητές του συλλόγου μας ότι στο πλαίσιο σειράς αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων, η Επιτροπή Ειρήνης Πάτρας διοργανώνει κινητοποίηση - αποκλεισμό της πυρηνικής βάσης του Αραξου την ΚΥΡΙΑΚΗ 28/5/2000».

ΕΕΔΥΕ
Μνημόσυνο για τον Γρηγόρη Λαμπράκη

Η ΕΕΔΥΕ, για τα 37 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή και μάρτυρα της ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη, τιμώντας τη μνήμη του, πραγματοποιεί μνημόσυνο στον τάφο του, στο Α` Νεκροταφείο, τη Δευτέρα 29 Μάη, στις 7.00 μ.μ.

Παράλληλα, την ίδια μέρα, θα πραγματοποιηθεί ειρηνοδρομία. Οι ειρηνοδρόμοι θα ξεκινήσουν στις 5.30 μ.μ. από το άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη στην Παλλήνη και θα τερματίσουν στο χώρο τέλεσης του μνημοσύνου.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τους φίλους της ειρήνης, με την παρουσία τους, να τιμήσουν τον μεγάλο αγωνιστή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ