ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 11 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ετοιμάζουν το νέο αντιλαϊκό «κοστούμι»

Μέσα στο 2009 θα πρέπει να παρθούν τα μέτρα για ελλείμματα, ανταγωνιστικότητα, φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα ιδιαίτερα σκληρά αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, το οποίο περιλαμβάνει νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, περικοπές κοινωνικών δαπανών και «περιοριστική» εισοδηματική πολιτική, κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των εργασιακών σχέσεων, του συνταξιοδοτικού - ασφαλιστικού συστήματος της χώρας, καθώς και του συστήματος υγείας, ζητά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ, από την Ελλάδα. Και όλα αυτά, στο όνομα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, του χρέους, της χαμηλής ανταγωνιστικότητας και της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών...

Επιβεβαιώνεται έτσι πλήρως η θέση του ΚΚΕ ότι σε συνθήκες οξύτατης οικονομικής κρίσης, Ευρωπαϊκή Ενωση και κεφάλαιο κλιμακώνουν την αντιλαϊκή επίθεσή τους, με εμφανή επιδίωξη την προστασία των μονοπωλιακών ομίλων, μέσω της μεταφοράς των συνεπειών της κρίσης στα λαϊκά στρώματα.

Μπροστά στον ορυμαγδό των μέτρων που απαιτεί το κοινοτικό διευθυντήριο, και εμφανώς αμήχανος, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου απλώς ανέφερε ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ, ενώ ομολόγησε ότι για τη χώρα μας - και 4 ακόμη χώρες - έχει κινηθεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, κάτι που αναμένεται να επισημοποιηθεί στις συστάσεις που θα ανακοινωθούν στις 24-25 Μάρτη. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, η οποία αποδέχεται επί της ουσίας τα μέτρα πολιτικής της ΕΕ, απλώς επιχειρεί να κερδίσει χρόνο μέχρι τις ευρωεκλογές και μετά να προχωρήσει επί του πρακταίου... Να υλοποιήσει δηλαδή το αντιλαϊκό πακέτο.

Ειδικότερα, στις συστάσεις που απηύθυνε προς την Ελλάδα το Συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ, με αφορμή την αξιολόγηση του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας, ζητά:

α) Την ενίσχυση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης της Ελλάδας, με λήψη μέτρων εντός του 2009.

β) Τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

γ) Τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και του ελέγχου των κρατικών δαπανών.

δ) Τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών μέσω της λήψης μέτρων στους τομείς της υγείας και το συνταξιοδοτικό.

Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει τομέας της οικονομικής και κοινωνικής ζωής που η ΕΕ να μη ζητά αντιλαϊκές ανατροπές.

Για τα μεν δημοσιονομικά απαιτούν τη λήψη σαφώς καθορισμένων μόνιμων μέτρων, τόσο στα έσοδα, όσο και στις δαπάνες, ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω από το 3% εντός του 2009. Κάνουν ευθεία παρέμβαση στην εισοδηματική πολιτική του 2009, ζητώντας την εφαρμογή πολιτικής λιτότητας σε μισθούς και συντάξεις. Με την απαίτηση για λήψη μέτρων μόνιμου χαρακτήρα απλώς απορρίπτουν τις κυβερνητικές θέσεις για νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ημιυπαίθριων χώρων ή ακόμα και το μέτρο «κράχτη» της έκτακτης φορολογίας των εισοδημάτων άνω των 50.000 ευρώ, κάτι που θα ανακουφίζει προσωρινά τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ενόψει ευρωεκλογών δε θα προκαλούσε τη λαϊκή μήνι. Κρίνονται επίσης ως ανεπαρκή τα μέτρα περιορισμού των κοινωνικών δαπανών κατά 500 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αντίθετα, μόνιμου χαρακτήρα μέτρα σημαίνει αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων και από την άποψη αυτή η θέση του Γ. Παπαθανασίου, ότι δεν υπάρχει θέμα αύξησης του ΦΠΑ, μόνο θυμηδία προκαλεί.

Στην ίδια κατεύθυνση με τον ΟΟΣΑ, η ΕΕ ζητά σαρωτικά μέτρα στις εργασιακές σχέσεις και σε άλλες αγορές, στο όνομα ενίσχυσης της ανταγωνιστικής θέσης της ελληνικής οικονομίας. Ζητούν δηλαδή την κατάργηση του κατώτατου μισθού, άρα και των συλλογικών συμβάσεων, την «απελεύθερωση» του ορίου των απολύσεων, το σφαγιασμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, την επιμήκυνση του εργάσιμου βίου, στην κατεύθυνση της δημιουργίας ενός αντιδραστικού εργασιακού περιβάλλοντος στα μέτρα της «ευελφάλειας».

Οι δε πολιτικές μεταρρύθμισης των φορολογικών υπηρεσιών και της χάραξης δημοσιονομικής στρατηγικής μακράς πνοής συνδέονται άμεσα με την αύξηση του φορολογικού βάρους που θα κληθούν να επωμιστούν τα λαϊκά στρώματα, όσο και με την περιστολή των κοινωνικών δαπανών, σε Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση.

Η συνέχιση των ανατροπών, τέλος, στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό και στη δημόσια υγεία αποτελεί μόνιμη επωδό της ΕΕ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Απλώς, η πρώτη το εκφράζει δημόσια. Ως επιχείρημα προβάλλουν το αντιδραστικό ιδεολόγημα της γήρανσης του πληθυσμού και της εξ αυτού απαίτησης για θωράκιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρατικές ενισχύσεις και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή
  • Συνάντηση της διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδας με την Ελληνική Ενωση Τραπεζών
  • Nέα κρατικά πακέτα ενίσχυσης στην πλουτοκρατία δρομολογεί η ΕΕ...

Με τις «ευλογίες» και της Τράπεζας της Ελλάδας το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο δηλώνει την απόφασή του να στηρίξει την επιχειρηματική παρουσία του και τα επενδεδυμένα κεφάλαια στα κράτη των Βαλκανίων και στην ευρύτερη ζωτική, για τους ίδιους, περιοχή. Το θέμα αυτό ήταν στην ατζέντα της χτεσινής συνάντησης ανάμεσα στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλο με το προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Από την Τράπεζα της Ελλάδας, διευκρινίζουν ότι η ενίσχυση της παρουσίας των ντόπιων τραπεζών δεν θα προέλθει από το πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ των κρατικών ενισχύσεων, αλλά από άλλες πηγές άντλησης κεφαλαίων, όπως για παράδειγμα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλα όργανα της ΕΕ. Είναι απόλυτα φανερό πως ο όποιος έλεγχος από την πλευρά κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδας - ακόμη και στο βαθμό που υπάρχει τέτοια πρόθεση - είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο να εντοπίσει τις διαδρομές κεφαλαίων. Είναι, επίσης, φανερό πως οι ντόπιοι τραπεζίτες διεκδικούν το μερίδιο που προκύπτει από τη μοιρασιά και νέων κρατικών ενισχύσεων από την ΕΕ για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη ζωτική περιοχή.

Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα αποδείχνουν πως οι μερίδες του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου που έχουν «επενδύσει» σε αυτές τις αγορές έχουν πάρει το πράσινο φως από την ίδια την ΕΕ. Την πρωτοκαθεδρία στην περιοχή έχουν αυστριακές τράπεζες, ενώ το ελληνικό τραπεζικό κεφάλαιο έχει αποσπάσει μερίδια αγοράς που ξεπερνούν το 20%. Η επιχειρηματική διείσδυση, που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη δεκαετία, πάτησε στο στέρεο έδαφος της υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων από την ντόπια τραπεζική ανάπτυξή τους. Οι σημερινοί κλυδωνισμοί στις οικονομίες των κρατών αυτών έχουν κινητοποιήσει συνολικά τις μερίδες της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας (βιομηχανικό, εμπορικό κεφάλαιο κ.ά.). Οι ευρω-τραπεζίτες όμως είναι αυτοί που συντεταγμένα βγήκαν πρώτοι μπροστά - μπροστά, προβάλλοντας τις αξιώσεις τους με μοναδικό στόχο τη διάσωση της κερδοφορίας και της «ομαλής» παρουσίας του ευρωενωσιακού κεφαλαίου στην περιοχή.

Στο προσκήνιο οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Συμφωνήσαμε ως προς το ότι οι πρόσφατες αμερικανικές εκκλήσεις για μια πρόσθετη δημοσιονομική προσπάθεια δε μας βρίσκουν σύμφωνους στο μέτρο που δεν είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τα συγκυριακά πακέτα που έχουμε ήδη διαμορφώσει», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου και πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, μετά το πέρας της Συνόδου του ΕΚΟΦΙΝ, απορρίπτοντας ουσιαστικά την αμερικανική πρόταση - στίγμα για πρόσθετη «δημοσιονομική προσπάθεια» για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Τη Δευτέρα, ο Λόρενς Σάμερς, οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ζήτησε σε συνέντευξή του από τις βιομηχανικές χώρες να μη σταματήσουν τις προσπάθειες για ανάκαμψη, διότι η παγκόσμια οικονομία «έχει ανάγκη από αύξηση της ζήτησης και από την έκτακτη δραστηριοποίηση των κρατικών εξουσιών», προϊδεάζοντας ουσιαστικά για τη θέση των ΗΠΑ λίγο πριν τη Σύνοδο της G20, που θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 2 Απρίλη. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ πρόσθεσε από την πλευρά του ότι δεν προβλέπεται η λήψη κανενός νέου μέτρου. «Πρέπει ήδη να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε αποφασίσει», είπε. Μοναδική παραφωνία στους κόλπους της ΕΕ η Βρετανία, παρότι η χώρα δεν είναι στη ζώνη του ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Αλιστερ Ντάρλινγκ τάχτηκε υπέρ της ανάληψης συντονισμένης διεθνούς δράσης απέναντι στην οικονομική κρίση, υποστηρίζοντας τη θέση των ΗΠΑ και δηλώνοντας ότι θεωρεί πως οι κυβερνήσεις «οφείλουν να είναι προετοιμασμένες να κάνουν περισσότερα».

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, ο Λευκός Οίκος διέψευσε πως βρίσκεται σε διένεξη με την Ευρώπη, σχετικά με το περιεχόμενο των συζητήσεων για την προσεχή Σύνοδο της G20 και διαβεβαίωσε πως ο Μπαράκ Ομπάμα θα συνομιλήσει τόσο για τη ρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος, όσο και για τα μέτρα για την αναθέρμανση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. Κατά τον Σάμερς, η ιδέα σύμφωνα με την οποία η οικονομία εξισορροπεί μόνη της είναι λανθασμένη και απηύθυνε έκκληση προς την G20 να υποστηρίξει την αναχρηματοδότηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Μετά τους ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ και το ΕΚΟΦΙΝ τάχτηκε υπέρ της προσωρινής αύξησης των οικονομικών πόρων του ΔΝΤ κατά 500 δισ. δολάρια (396 δισ. ευρώ) για την αντιμετώπιση των αναγκών πολλών χωρών απέναντι στην οικονομική κρίση, σύμφωνα με σχέδιο προκαταρκτικού εγγράφου, το οποίο θα συζητηθεί κατά την προπαρασκευαστική συνάντηση στο Λονδίνο, στις 13 και 14 Μάρτη, των υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπεζιτών των χωρών της G20.

ΠΑΣΟΚ
Πλήρης αποδοχή των ευρωενωσιακών κατευθύνσεων

Πλάτη για να φορτωθούν στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων τα βάρη της κρίσης βάζει το ΠΑΣΟΚ, αποδεχόμενο πλήρως τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις για την επιβολή νέων αντιλαϊκών μέτρων, περιορίζοντας την ...κριτική του στην «αναξιοπιστία» της κυβέρνησης.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει, έστω και στο ελάχιστο, τις υποδείξεις της ΚΟΜΙΣΙΟΝ μετά το χτεσινό ΕΚΟΦΙΝ, που πιέζει για περικοπές σε μισθούς και δαπάνες σε Υγεία και Ασφαλιστικό, προκειμένου να περιοριστεί το έλλειμμα της χώρας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου αρκέστηκε να δηλώσει ότι «η αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ». Οπως πρόσθεσε ο ίδιος, «στις Βρυξέλλες, το ΕΚΟΦΙΝ υιοθέτησε ένα κείμενο για τη χώρα μας, που αποτυπώνει αυτήν την αναξιοπιστία. Το κείμενο επιβεβαιώνει ότι η χώρα μπαίνει στη διεθνή κρίση ανοχύρωτη, εξαιτίας της διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης, αλλά και των συγκεκριμένων πολιτικών της επιλογών».

Πίσω από τις ανέξοδες αντιπολιτευτικές κορώνες, το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κρύψει ότι ταυτίζεται πλήρως με τις αντιδραστικές πολιτικές του ευρω - οικοδομήματος. Η υπεύθυνη του τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη, δήλωσε ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι ένα ολοκληρωμένο και αξιόπιστο σχέδιο υπέρβασης της κρίσης, για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και τη δημοσιονομική εξυγίανση»... Το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, δηλώνει υπέρμαχο της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» και της προώθησης νέων περικοπών. Εξ άλλου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Μπεγλίτης με συνέντευξή του στην «Αυγή» ξεκαθάρισε ότι «το Σύμφωνο Σσταθερότητας» δεν αλλάζει...

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπανδρέου κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων των «κύκλων» οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει σχέδιο εξόδου από την κρίση» και υποστήριξε ότι «χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική». Βέβαια, περιγράφοντας τη «διαφορετική πολιτική», έσπευσε να εμφανιστεί σαν εγγυητής των συμφερόντων του ντόπιου κεφαλαίου και των «επενδύσεών» του στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη. «Η παρουσία μας στην ΕΕ είναι από ανύπαρκτη έως προβληματική», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μόλις την προηγούμενη Κυριακή αποσαφηνίζοντας τι σημαίνει «ενεργή» παρουσία της χώρας στους καπιταλιστικούς οργανισμούς σημείωσε ότι «πρέπει να διεκδικήσουμε εμείς, η Ελλάδα, να υιοθετήσει η ΕΕ, ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, για να στηριχτούν οι τραπεζικές επενδύσεις μας στην περιοχή»!!

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι για την έξοδο από την κρίση «χρειάζονται δημόσιες επενδύσεις» και «αναπτυξιακό στίγμα», τις οποίες το ΠΑΣΟΚ τις έχει συνδέσει με νέο κύκλο επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών προς το μεγάλο κεφάλαιο και με προτάσεις για παραπέρα διάλυση των εργασιακών σχέσεων όπως αποτυπώνονται και στην πρόταση νόμου που κατέθεσε χτες στη Βουλή δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας, αλλά επί της ουσίας με τη χορήγηση «φθηνού», «επιδοτούμενου» εργατικού δυναμικού στους επιχειρηματίες...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ