ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάρτη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Αυταρχική θωράκιση απέναντι στο λαϊκό κίνημα

Τους αγώνες των εργαζομένων, που δεν ανέχονται να πληρώσουν τα βάρη της κρίσης, στοχοποιούν τα μέτρα ενίσχυσης των μηχανισμών καταστολής που προωθεί ταχύτατα, αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων

Σε μέτρα θωράκισης του αυταρχικού κράτους και των μηχανισμών καταστολής προκειμένου να αντιμετωπίσει το λαϊκό κίνημα ιδιαίτερα ενόψει της κρίσης, προχωρά με ταχείς ρυθμούς η κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο έπακρο το κλίμα τρομο-λαγνείας και ανασφάλειας που προκαλείται από την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας (δυνάμεις ταχείας επέμβασης, πυροσβεστικές αντλίες κατά διαδηλώσεων, χαφιεδοκάμερες, «κοριοί» παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων), επανέρχεται η ιδέα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, ενώ εξετάζονται παραπέρα μέτρα ποινικοποίησης των λαϊκών αγώνων.

Η προσοχή της κυβέρνησης είναι στραμμένη στο ενδεχόμενο «κοινωνικής αναταραχής» εξαιτίας της κρίσης και της ειλημμένης απόφασης για μετακύληση όλων των βαρών στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα κλίμα τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας που να αποτρέπει τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις και τους ταξικούς αγώνες. Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις που ακούστηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι υπουργοί πρότειναν να μετατραπεί η χρήση κουκούλας σε ιδιώνυμο αδίκημα, ενώ άλλοι ζήτησαν να σταματήσει η κριτική σε βάρος της ΕΛ.ΑΣ. γιατί ...«της κόβει τα χέρια». Στο στόχαστρο βρίσκονται και οι ξένοι μετανάστες, για τους οποίους ακούστηκε η πρόταση να απελαύνονται αμέσως σε περίπτωση που διαπράττουν κάποια πλημμελήματα...

Το κυβερνητικό επιτελείο επιζητά άμεσα αποτελέσματα στο ζήτημα της ασφάλειας και της τάξης το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ επιδιώκει και τη δημιουργία κλίματος πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης στα μέτρα καταστολής και συρρίκνωσης των δημοκρατικών ελευθεριών και των ατομικών δικαιωμάτων. Από την άποψη αυτή το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να εφαρμοστεί τώρα η εκτρωματική διάταξη του νόμου-πλαισίου για την κατάργηση ουσιαστικά του πανεπιστημιακού ασύλου. Χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου που χαρακτήρισε την εφαρμογή του νόμου ως ζήτημα «κοινής λογικής». «Το νομικό πλαίσιο είναι σαφές. Προβλέπει συγκεκριμένες δυνατότητες. Και νομίζω ότι η επικράτηση της κοινής λογικής θα διευκολύνει πολύ την εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων, ώστε και το πανεπιστημιακό άσυλο να περιφρουρηθεί και από την άλλη πλευρά να μη γίνεται, όπως έχει φανεί ότι γίνεται σε κάποιες περιπτώσεις, κατάχρησή του», είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Αντώναρος.

Περισσότερο συγκεκριμένη ήταν η πρώην υπουργός Παιδείας Μαρ. Γιαννάκου, η οποία εκτίμησε ότι «ο νόμος αρκεί και περισσεύει, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση εφαρμογής του». Μάλιστα, υπέδειξε ότι άμεσα «πρέπει να συγκληθεί η Σύγκλητος και να αποφασίσει ποιοι είναι οι χώροι εκπαίδευσης και έρευνας, γιατί μόνο αυτοί καλύπτονται και τίποτε άλλο». Επίσης σημείωσε με νόημα ότι το άσυλο «σύμφωνα με το νόμο μπορεί να το παραβιάσει κάποιος εντός του πανεπιστημίου».

Η στοχοποίηση των λαϊκών αγώνων φάνηκε καθαρά από τη χτεσινή τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου με αφορμή τις κινητοποιήσεις των συμβασιούχων του υπουργείου Πολιτισμού. Προχωρώντας σε μια επίδειξη πυγμής, ο Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι «δε θα δεχτούμε μια τέτοια εκβιαστική συμπεριφορά από μικρές μειοψηφίες που δε σέβονται ούτε τα μνημεία μας, ούτε τις συνεννοήσεις που έχουν γίνει και οι οποίες έχουν την αποδοχή της μεγάλης, της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων του συγκεκριμένου κλάδου». Σε άλλο σημείο ισχυρίστηκε ότι η στάση των εργαζομένων «δεν έχει καμία νομιμοποίηση», φροντίζοντας βέβαια να αποκρύψει την αλήθεια για την τροπολογία που προωθεί το υπουργείο Πολιτισμού.

Υπέρ της ευρείας χρήσης των χαφιεδοκαμερών και της κατάργησης του πανεπιστημιακού τάχθηκε η Ντ. Μπακογιάννη, στο όνομα της αντιμετώπισης του «φαινομένου των κουκουλοφόρων». Σε χτεσινοβραδινή ομιλία της η υπουργός Εξωτερικών πρότεινε «να συζητήσουμε για τους τρόπους που μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις νέες τεχνολογίες ασφάλειας, ώστε επιτέλους να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη αυτοί που προκαλούν τις καταστροφές». Επίσης «να εφαρμόσουμε την εν ισχύι νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν από δύο χρόνια για να προστατέψουμε την ουσία του πανεπιστημιακού ασύλου, αφού είναι ακριβώς οι "αυτόκλητοι θεματοφύλακές του" εκείνοι που καθημερινά το υπονομεύουν».

Γενικότερα πάντως βουλευτές της ΝΔ πλειοδοτούν υπέρ της ενίσχυσης της αστυνομοκρατίας ώστε να ικανοποιηθεί «το λαϊκό αίτημα» για αποκατάσταση της δημόσιας τάξης. Χαρακτηριστική η πρόταση του Γερ. Γιακουμάτου, ο οποίος ζήτησε να επανέλθει το μέτρο των αστυνομικών μπλόκων στα κεντρικά σημεία της Αθήνας, που είχε χρησιμοποιηθεί επί υπουργίας του Μιχ. Χρυσοχοΐδη. «Σε ένα μήνα καθάρισε η Αθήνα. Αρα λοιπόν εδώ, εγώ κάνω και πρόταση, αυτό να επαναληφθεί», είπε χαρακτηριστικά. «Το κράτος πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερο σε περιόδους κρίσης», επισήμανε από την πλευρά του ο Σ. Τσιτουρίδης, συμπληρώνοντας ότι «απαιτείται μια συνολική πολιτική», καθώς «τα φαινόμενα και εντάσεων και βίας σε καιρούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης εντείνονται».

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μέτρα έντασης της κρατικής καταστολής

Ενα αντιδραστικό νομικό πλαίσιο, με σκοπό να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, θεσμοθετεί η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τη δράση κουκουλοφόρων. Στις «ομάδες ταχείας επέμβασης» της Αστυνομίας και τη συνεργασία με τη Σκότλαντ Γιαρντ, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στην ίδια κατεύθυνση της έντασης της καταστολής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας αμέσως μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής δήλωσε: «Προβλέπουμε σε σειρά από διατάξεις σαν ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση τη χρήση της κουκούλας, την απόκρυψη των χαρακτηριστικών». Λίγο αργότερα σε σχετική συνέντευξη Τύπου είπε ότι η χρήση της κουκούλας είναι ιδιαίτερα επιβαρυντική περίπτωση για μια σειρά αδικήματα, όπως: Διατάραξη της κοινής ειρήνης, απλή σωματική βλάβη, απρόκλητη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη κλπ. (άρθρα 189, 190, 308, 309, 310 και 311 του Ποινικού Κώδικα). Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, από εδώ και στο εξής όποιος φορά κουκούλα ή αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και διαπράττει τα παραπάνω αδικήματα θα επιβαρύνονται με επιπλέον ποινές, οι οποίες κυμαίνονται από 2 μέχρι 10 χρόνια. Το γεγονός ότι είπε πως η «κουκουλοφορία» δε θα συνιστά αυτοτελές αδίκημα καθόλου δε μειώνει το επικίνδυνο των κυβερνητικών εξαγγελιών.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση εναρμονίζεται με τις επιταγές της ΕΕ για αυστηροποίηση του ποινικού δικαίου. Και χρησιμοποιεί προσχήματα για να πάρει μια σειρά κατασταλτικά μέτρα που στοχεύουν ευθέως στην ποινικοποίηση και δίωξη των αγώνων των εργαζομένων, καθώς πολύ εύκολα μπορεί να κατηγορηθεί κάποιος διαδηλωτής με τις επιβαρυντικές διατάξεις που σχεδιάζει να προωθήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός, παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχτηκε για τις ποινές που θα επιφυλάσσει το νέο καθεστώς, ήταν ασαφής και παρέπεμψε την υπόθεση στη συζήτηση που θα ακολουθήσει στη Βουλή. Στην αρχή έκανε λόγο για ποινές από 10 χρόνια και πάνω, ενώ στη συνέχεια διευκρίνισε ότι ανάλογα με τη βαρύτητα του αδικήματος θα προβλέπεται ποινή πάνω από δύο χρόνια. Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο η κυβέρνηση ουσιαστικά επαναφέρει και το περιβόητο αδίκημα της περιύβρισης της αρχής.

Ακόμα, δήλωσε ότι «στην παρούσα δύσκολη φάση η Αστυνομία χρειάζεται στήριξη». Και επικαλέστηκε ακόμη και το δημόσιο αίσθημα. «Δε νομοθετούμε με ενοχή και δε βρισκόμαστε σε δυσαρμονία με το κοινό αίσθημα. Αυτή είναι η θέληση της ελληνικής κοινής γνώμης. Αυτή είναι η θέληση της κυβέρνησης», είπε.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση της ΝΔ - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - αξιοποιεί τη δράση των κουκουλοφόρων για να εφαρμόσει νέα μέτρα καταστολής, που έχουν προαποφασιστεί σε εθνικό και ευρωενωσιακό επίπεδο. Η ίδια βεβαίως - όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ - δεν έχει συλλάβει ούτε έναν «κουκουλοφόρο», ακριβώς γιατί τους χρειάζονται. Ερχονται τώρα να ποινικοποιήσουν την αμφίεση, όταν η κουκούλα είναι μέρος της αμφίεσης των ανθρώπων των κατασταλτικών μηχανισμών που διεισδύουν σε ανάλογες ομάδες προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ή και να ωθήσουν σε ενέργειες που είναι βούτυρο στο ψωμί των κυβερνήσεων για ένταση της κρατικής καταστολής.

Γι' αυτό και η εργατική τάξη, ο λαός πρέπει να αντιδράσει μαζικά, οργανωμένα και περιφρουρημένα ενάντια στα νέα μέτρα κρατικής καταστολής και τρομοκρατίας.

Είναι και οι άλλες «κουκούλες»

Μιας και οι χτεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης αφορούσαν κουκούλες, καλά θα κάνει να δώσει απαντήσεις - όπως και εκείνη του ΠΑΣΟΚ παλαιότερα - για το τι θα κάνει με τις άλλες «κουκούλες» που στέλνει με εντολή να παρακολουθούν τη δράση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. Παραθέτουμε ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις:

-- 2 Απρίλη 2001: Δύο άντρες του Σώματος Ειδικών Φρουρών εμφανίζονται στην αίθουσα, μέσα στο νοσοκομείο του «Ευαγγελισμού», όπου εκπρόσωποι σωματείων συνεδριάζουν. Μπροστά στις έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, οι αστυνομικοί απάντησαν ότι βρίσκονταν με εντολή της υπηρεσίας έξω από το νοσοκομείο.

-- 1 Μάη 2002: Οταν η πρωτομαγιάτικη πορεία φτάνει έξω απ' την αμερικάνικη πρεσβεία, η περιφρούρηση απ' τα μπλοκ του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει ασφαλίτη που προσπαθεί να μπει στην πορεία. Οι διαδηλωτές ζητούν τα στοιχεία του κι εκείνος προσπαθεί να τραβήξει το πιστόλι που είχε περασμένο σε θήκη στη δεξιά πλευρά της ζώνης του. Η περιφρούρηση τον παραδίδει, όταν επισήμως ο επικεφαλής αξιωματικός ομολογεί ότι είναι ασφαλίτης.

-- 22 Νοέμβρη 2005: Δύο ασφαλίτες, οπλισμένοι με πολιτικά, συλλαμβάνονται να παρακολουθούν την πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ στο Συνδικάτο Οικοδόμων της Αθήνας. Η σύσκεψη αφορούσε την προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας που είχε οριστεί για τις 14 Δεκέμβρη 2006. Το θέμα ήρθε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ που συζητήθηκε στις 2/12/2005. Κατά τη συζήτηση ο τότε υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Μαρκογιαννάκης παραδέχτηκε ότι οι αστυνομικοί είχαν πάει στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ με εντολή της υπηρεσίας τους.

-- 26 Νοέμβρη 2005: Σε συγκέντρωση που πραγματοποιείται στο σούπερ μάρκετ του «Σκλαβενίτη» στη Ν. Χαλκηδόνα εντοπίζεται ο διοικητής του τοπικού αστυνομικού τμήματος, ντυμένος πολιτικά, να εκτελεί ...χρέη παρακολούθησης των εργαζομένων.

-- 23 Νοέμβρη 2006: Ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ανω Λιοσίων, συνοδευόμενος από τρεις ασφαλίτες, εμφανίζεται στη συνέλευση των εργαζομένων στη χωματερή, απαιτώντας από τους τελευταίους να του κοινοποιήσουν τις αποφάσεις τους.

Μέτρα για το σωφρονιστικό σύστημα

Μέτρα που έχουν ήδη εξαγγείλει αρκετές φορές για το σωφρονιστικό σύστημα οι προκάτοχοί του, ανακοίνωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Δικαιοσύνης, όπως η ένταξη των νοσοκομείων των σωφρονιστικών καταστημάτων στο ΕΣΥ και η αλλαγή του τρόπου συγκρότησης των υπηρεσιακών συμβουλίων των φυλακών. Ο υπουργός εξήγγειλε και την ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας, όπου θα εκτίουν τις ποινές οι βαρυποινίτες.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν - μεταξύ άλλων - και τα εξής μέτρα: Η κατοχή και χρήση κινητών τηλεφώνων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους εντός των φυλακών θα αποτελεί ποινικό αδίκημα, ενώ η χρήση κινητού από τους κρατούμενους θα επισύρει βαρύτατες πειθαρχικές ποινές. Στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης των φυλακών θα απολύονται υπό όρους όσοι έχουν μετατρέψιμες ποινές, αλλά δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τις εξαγοράσουν. Οι μητέρες κρατούμενες που έχουν ανήλικα παιδιά θα μπορούν αντί της ποινής της φυλάκισης να ασκούν κοινωφελή εργασία εκτός των φυλακών, με εξαίρεση όσες έχουν καταδικαστεί σε ισόβια. Αλλάζει ο τρόπος χορήγησης αδειών των κρατουμένων.

ΠΑΣΟΚ
Στήνει το πανεπιστημιακό άσυλο στο εκτελεστικό απόσπασμα

Πυρ ομαδόν κατά του πανεπιστημιακού ασύλου, διατυπώνοντας την απαίτηση για την κατάργησή του, εξαπέλυσε χτες το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας ταυτόχρονα ενίσχυση των μέτρων καταστολής και της αστυνομοκρατίας στο όνομα δήθεν της ...«ασφάλειας του πολίτη», αλλά με στόχο το χτύπημα των λαϊκών αγώνων, των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Με πρόσχημα την «πάταξη» της εγκληματικότητας και αξιοποιώντας τη δράση των κουκουλοφόρων και του οργανωμένου εγκλήματος, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου μπορεί εντελώς υποκριτικά να έχρισε την κυβέρνηση «ανίκανη», στη συνέχεια όμως, σε πλήρη ταύτιση με τους αντιδραστικούς κυβερνητικούς σχεδιασμούς, ζήτησε την επιτάχυνση και την αύξηση των μέτρων κρατικής καταστολής.

Πρώτη προτεραιότητα στη «λίστα» του ΠΑΣΟΚ είναι το «χτύπημα» του πανεπιστημιακού ασύλου, με την πλήρη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η κυβέρνηση. «Ακούμε μια καινούργια συζήτηση για το άσυλο, αν φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο για τις καταστροφές. Εξ όσων γνωρίζω, η οδός Σκουφά δεν έχει άσυλο. Εξ όσων γνωρίζω, υπάρχει ένας νόμος του κράτους ο οποίος λέει, όταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα, δε χρειάζεται καν η σύμφωνη γνώμη των Πανεπιστημιακών Αρχών, αρκεί να κάνει τη δουλειά της σωστά η Αστυνομία»..., δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπακωνσταντίνου και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οταν υπάρχουν αυτόφωρα κακουργήματα, η Αστυνομία έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει, χωρίς καν την άδεια των πανεπιστημιακών αρχών. Να επαναφέρω εδώ και να θυμίσω σε όλους ότι υπάρχουν Πρυτάνεις, οι οποίοι έχουν πει ότι έχουν ζητήσει από την Αστυνομία να επέμβει, όταν υπήρχαν μέσα στους χώρους των Ιδρυμάτων τους εγκληματικές πράξεις, και η Αστυνομία δεν το έκανε»...

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος με συνέντευξή του στο σταθμό «real news», αφού ...εγκάλεσε την κυβέρνηση, τη Δικαιοσύνη και την Αστυνομία που δεν εφαρμόζουν το νόμο που έχουν ψηφίσει εδώ και δυο χρόνια για το πανεπιστημιακό άσυλο επειδή «βολεύονται», στη συνέχεια πρόταξε την επικράτηση της παράταξης που στήριξε στην ΠΟΣΔΕΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού των ΑΕΙ) το ΠΑΣΟΚ εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτή θα ...επιβάλει την τάξη. «Ευτυχώς, πριν από λίγες ημέρες οι πανεπιστημιακοί, έδωσαν μέσα από τις εκλογές τους μία απάντηση, με έναν τρόπο σύγχρονο, στο συνολικότερο θέμα του πανεπιστημίου και αυτό του ασύλου. Ελπίζω πολύ σύντομα και αυτό να αναδειχθεί στην πραγματικότητα»!!

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μάλιστα πρότεινε «ο υπουργός Εσωτερικών να αναλάβει μια πρωτοβουλία, να συγκαλέσει πρυτανικές αρχές, δικαιοσύνη, αστυνομία και στην πρώτη φορά που θα εμφανιστεί πρόβλημα να υπάρξει επέμβαση. Με βάση το νόμο»...

Συγχρόνως, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ζήτησαν ακόμα πιο σκληρά μέτρα και μεγαλύτερη κρατική καταστολή από αυτά που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, με τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλια να χαρακτηρίζει τα αντιδραστικά μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ν. Δένδιας σαν «ρυθμίσεις που μοιάζουν γραφικές, στα όρια του φαιδρού, μπροστά στη σοβαρότητα της κατάστασης»... Αυξάνοντας το κλίμα της τρομο-υστερίας και πάντα πατώντας πάνω στη δράση των κουκουλοφόρων, ο Μ. Χρυσοχοΐδης υποστήριξε ότι «η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον παραδοσιακό αναρχικό χώρο και κάποιους "πατέρες" του αναρχισμού που οργάνωναν επεισόδια στην Αθήνα. Το πράγμα έχει πάρει πολύ άγριες διαστάσεις. Και φοβούμαι ότι θα δούμε πολύ χειρότερα πράγματα, αν δεν αντιμετωπιστούν πολύ γρήγορα».

Αυταπάτες καλλιεργεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τα περί «δημοκρατικής αστυνομίας»

Την αυταπάτη ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του αστικού κράτους μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων καλλιεργεί ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Χτες, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, έδωσαν συνέντευξη Τύπου αναφορικά με τη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Δημοσιοποίησαν τις προτάσεις και τις θέσεις τους με γνώμονα, όπως είπαν, να υπάρξει μια αστυνομία «αποτελεσματική και ταυτόχρονα δημοκρατική. Δημοκρατική στην άσκηση των καθηκόντων της στο πλευρό του πολίτη και όχι απέναντι από τον πολίτη. Για μας αποτελεί προϋπόθεση η διαμόρφωση των προϋποθέσεων αποτελεσματικής και ταυτόχρονα δημοκρατικής συμπεριφοράς της αστυνομίας, με σεβασμό βεβαίως στην προστασία των δικαιωμάτων του πολίτη».

Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι ο κατασταλτικός μηχανισμός που υπάρχει ακριβώς για να επιβάλλει τους νόμους και το δίκαιο της άρχουσας τάξης και να προστατεύει τα συμφέροντά της, μπορεί να σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων. Μία ερμηνεία αυτών που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως πρέπει να υπάρχει μια αστυνομία που θα προστατεύει τους πολίτες από το έγκλημα του κοινού ποινικού δικαίου. Ομως, είναι γνωστό ότι βασική αποστολή των κατασταλτικών μηχανισμών είναι η καταστολή του λαϊκού κινήματος. Γι' αυτό το λόγο υπάρχει. Αλλωστε, το λέει ο ίδιος ο Αλέκος Αλαβάνος στη χτεσινή συνέντευξη: «...Αδιαφανείς μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται για την καθυπόταξη των εργαζομένων και της νεολαίας». Αφού αυτή είναι η πραγματικότητα, πώς λοιπόν προτείνουν αυτοί οι μηχανισμοί να είναι φιλικοί προς τους εργάτες και τους νέους; Πολύ περισσότερο, πώς προτείνουν - επειδή ακριβώς συμβαίνει το παραπάνω - αυτοί οι «στεγανοί και αδιαφανείς μηχανισμοί» να ενσωματωθούν σε «πολυδύναμα αστυνομικά τμήματα με σκοπό τη στήριξη του πολίτη», όπως αναφέρεται σε μία ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ελληνική Αστυνομία; Μήπως αν ενσωματωθούν στα πολυδύναμα θα πάψουν να παίζουν το ρόλο που παίζουν ως κατασταλτικός αντιδραστικός αντιλαϊκός μηχανισμός; `Η μήπως με τέτοιες προτάσεις συμβάλλουν στο κλίμα δημιουργίας δυνατοτήτων φιλικής σχέσης των ανθρώπων του μόχθου με έναν εχθρικό σ' αυτούς μηχανισμό;

Είπαν ακόμα ότι τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα εγκυμονούν «μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της κοινωνικής συνοχής». Αλήθεια, για ποια κοινωνική συνοχή κάνουν λόγο; Για την υποταγή των εργατών στους καπιταλιστές, άντε την «ειρηνική συνύπαρξή» τους; Για κοινωνική συνοχή δε μιλούν εδώ και πολύ καιρό όσοι ενισχύουν τα μέτρα καταστολής, εκείνοι που αποφασίζουν να βγάλουν σκυλιά στις περιπολίες; Εκείνοι που ζητούν την άρση του απορρήτου των καρτοκινητών; Εκείνοι που μόλις χτες πήραν νέα αυταρχικά μέτρα με πρόσχημα τις σπασμένες βιτρίνες και τα γκαζάκια;


Κ. Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ