ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ασφαιρα πυρά κατά διαπλεκομένων
Δεν είχε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα η επιχείρηση του Κ. Καραμανλή να στοιχίσει πίσω του τους βουλευτές και απέναντι στα διαπλεκόμενα. Ηγετική εμφάνιση της Ντ. Μπακογιάννη. Σοβαρή αμφισβήτηση του «μεσαίου χώρου»

Φτωχά και κατώτερα του αναμενόμενου ήταν τα αποτελέσματα της επιχείρησης του Κ. Καραμανλή να στοιχίσει τους βουλευτές πίσω του, στη βάση της απόκρουσης της λασπολογικής επίθεσης που δέχεται το κόμμα του από τα διαπλεκόμενα. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές απέφυγαν σκόπιμα να τοποθετηθούν στο επίμαχο θέμα, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι, με πρώτη την Ντ. Μπακογιάννη, που αμφισβήτησαν ανοιχτά βασικά σημεία της επιχειρηματολογίας του (εσωστρέφεια, διαπλεκόμενα), αλλά και στρατηγικές επιλογές (μεσαίος χώρος). Η γενική αίσθηση, πάντως, ήταν πως ο Κ. Καραμανλής δεν έφυγε από τη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ έχοντας εξασφαλίσει τη «συλλογική και δυναμική απάντηση» στα διαπλεκόμενα που ζητούσε, ενώ κυριάρχησε το κλίμα της εσωστρέφειας και της εσωκομματικής αντιπαράθεσης, παρά το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής δε δίστασε να συνδέσει την παρουσία στην ηγεσία με τη μη διαιώνιση της εσωστρέφειας.

Στην εισήγησή του ο Κ. Καραμανλής ανέδειξε ως κυρίαρχο θέμα την επίθεση λάσπης που δέχεται από τα διαπλεκόμενα, τα οποία, όπως ισχυρίστηκε, θέλουν αποδυναμωμένη τη ΝΔ στο σύνολό της, γιατί ενοχλούνται από τη φωνή και τη δράση της και κάλεσε τους βουλευτές να «επιδείξουν τη μέγιστη δυνατή συστράτευση και ενεργοποίηση». Αμέσως μετά κατήγγειλε το δημοσίευμα της «Χουριέτ», συνδέοντάς το με την επίθεση λάσπης από τα διαπλεκόμενα: «Παρακολουθούμε, ήδη, νέες πρακτικές. Η λάσπη ταξιδεύει τώρα στην Αγκυρα, ανακατεύεται σε βρώμικα νερά και επιστρέφει. Εχασαν ήδη την ψυχραιμία τους». (Σημειώνεται ότι η «Χουριέτ» σε πρωτοσέλιδο κατάπτυστο και προφανώς κατευθυνόμενο δημοσίευμά της εμπλέκει τον πρόεδρο της ΝΔ και τον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ σε «σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική»). Ξέρουμε, συνέχισε ο πρόεδρος της ΝΔ, ότι οι λασπολόγοι είναι στην πλευρά εκείνων που βολεύονται με την παρουσία της σημερινής κυβέρνησης και τη διαιώνιση του κατεστημένου της αδιαφάνειας και της συναλλαγής. Στη βάση αυτή ζήτησε «αγώνα για τη δημοκρατία, αντεπίθεση στην αήθεια». Χρέος μας, τόνισε, είναι να αποδειχθούμε ενωμένοι και να κινηθούμε σαν μια γροθιά, ώστε να εξουδετερώσουμε τις εναντίον μας επιθέσεις. Αναφερόμενος στην κατάσταση στο κόμμα, ζήτησε «να μη δίνουμε προσχήματα σε εκείνους που μάχονται την παράταξή μας, γιατί δεν αρκεί να το πιστεύουμε, πρέπει να το δείχνουμε διαρκώς και προς την κοινωνία». Τάχθηκε υπέρ του εσωκομματικού διαλόγου, αλλά χαρακτήρισε καταστροφική την εσωστρέφεια. Μάλιστα προχώρησε ένα ακόμα βήμα: «Η δική μου παρουσία - τόνισε - δε δένει με την εσωστρέφεια, είναι δεμένη με μια σταθερή πορεία προς τα εμπρός». Και οξύνοντας το δίλημμα προς τους βουλευτές πρόσθεσε: «Δεν είμαι αλάνθαστος, πιστεύω ότι πάντοτε προσπαθούσα το καλύτερο και αυτό θα συνεχίσω. Ομως, οι κατευθύνσεις, οι άξονες και οι αρχές της πολιτικής πρακτικής μου είναι ένα ενιαίο σύνολο», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν του αρκεί η μη αμφισβήτηση στο πρόσωπό του.

Η απάντηση της Ντ. Μπακογιάννη

Απέναντι στον Κ. Καραμανλή στάθηκε ουσιαστικά η Ντ. Μπακογιάννη με μια αρχηγικού χαρακτήρα ομιλία. Αποδοκίμασε και στιγμάτισε την επίθεση λάσπης κατά του Αρ. Σπηλιωτόπουλου, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να μην απαντηθεί από το σύνολο της ΝΔ, αλλά την ίδια στιγμή απέρριψε τη θεωρία των διαπλεκομένων. Δεν είναι έκπληξη, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ αντιδρά ως κατεστημένο και στηρίζεται από οικονομικούς παράγοντες. Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς. Απαντώντας στον Κ. Καραμανλή, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει υπερβολική τη διαπίστωσή της για έλλειμμα εσωκομματικής δημοκρατίας, είπε πως «δεν πιστεύω ότι είναι υπερβολή». Οσο πιο μεγάλη είναι η εσωκομματική δημοκρατία, τόσο πιο εύκολη και δυνατή είναι η σύνθεση. Ο εσωκομματικός διάλογος, πρόσθεσε, είναι δύναμη, δεν είναι εσωστρέφεια, μπορεί να προσθέσει, όχι να αφαιρέσει. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα συνοχής και ενότητας στη ΝΔ και συμπλήρωσε με νόημα ότι «η συνεχής επαναφορά του θέματος δε βοηθά κανένα».

Από τους βουλευτές που πήραν το λόγο αρκετοί, κυρίως νεοεκλεγέντες και ορισμένοι τομεάρχες, τάχθηκαν στο πλευρό της ηγεσίας και εξαπέλυσαν επίθεση κατά των διαπλεκομένων. Δεν ήταν όμως λίγοι εκείνοι που αμφισβήτησαν επιλογές της ηγεσίας και κυρίως το μεσαίο χώρο, ενώ τα παλαιότερα ηγετικά στελέχη απέφυγαν να πάρουν το λόγο. Συγκεκριμένα, κριτική ή διαφωνία στην πορεία προς το μεσαίο χώρο άσκησαν οι Μ. Γιαννάκου, ο Σ. Χατζηγάκης, Κ. Καραμπίνας, Κ. Κιλτίδης, κ.ά., ενώ άλλοι, όπως οι Π. Παναγιωτόπουλος, Δ. Γιακουμάτος, ζήτησαν να μην ενοχοποιηθεί η παραδοσιακή δεξιά και να μην προσδιοριστεί κομματικά ο μεσαίος χώρος για να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι ο κυριότερος λόγος που χάθηκαν οι εκλογές ήταν το αρνητικό έως εχθρικό επικοινωνιακό περιβάλλον και γι' αυτό ζήτησε, μέσω συμμαχιών στην κοινωνία, να εξασφαλίσουν ότι το επικοινωνιακό περιβάλλον θα είναι τουλάχιστον ουδέτερο, ώστε να υπάρχουν ελπίδες να περάσουν το μήνυμά τους. Στη δευτερολογία του ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε για το μεσαίο χώρο, είπε ότι ο ίδιος αισθάνεται την υπόθεση του μεσαίου χώρου «σαν μήνυμα ότι οι περιχαρακώσεις και οι τεχνητοί διαχωρισμοί του χθες δεν έχουν καμία σχέση με το σήμερα, ότι δε χαρίζουμε κανέναν πολίτη». Απαντώντας στην Ντ. Μπακογιάννη, επισήμανε ότι ο διάλογος πρέπει να έχει στόχο να γινόμαστε καλύτεροι και όχι να οδηγεί στην εσωστρέφεια. Επιπλέον, «πρέπει να προσέχουμε και την εικόνα που αναπαράγουμε». Η Ρηγίλλης, ωστόσο, εμφανιζόταν ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της χτεσινής συνεδρίασης, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι η υποστήριξη στον Κ. Καραμανλή και στην επίθεση απέναντι στα διαπλεκόμενα ήταν ικανοποιητική.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην αντεπίθεση η μειοψηφία

Η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων συνέδρων και η διαμόρφωση των συσχετισμών υπέρ τους στο επικείμενο τρίτο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού, αναδεικνύεται σε νούμερο ένα στόχο της νέας εσωκομματικής «εκσυγχρονιστικής» τάσης, που χτες το βράδυ έκανε την επίσημη πρώτη ενιαία εμφάνισή της. Η χτεσινοβραδινή σύσκεψη - που διοργάνωσαν στελέχη πρώτης γραμμής όπως η Μαρία Δαμανάκη, ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Π. Κουναλάκης, ο Σπ. Δανέλλης, ο Θ. Μαργαρίτης κ.ά. - έστειλε σαφή προειδοποιητικά μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος πως αν δεν αλλάξει τη γραμμή της, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι προκύψει, ακόμα και για ένα νέο κύμα εξόδου, μια και αρκετοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης, μεταξύ των οποίων και η Μ. Δαμανάκη.

Τα παραπάνω στελέχη, αλλά και όσα ακόμα τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη, εξήραν τον «προοδευτικό εκσυγχρονισμό», υπερτονίζοντας την «ανάγκη ο ΣΥΝ να διαμορφώσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας», μην μπορώντας να κρύψουν την επιθυμία τους να «δουν» το Συνασπισμό σε πορεία παράλληλη, αν όχι ταυτόσημη, με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Απαντες εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το προσχέδιο θέσεων που υπερψηφίστηκε στην τελευταία ΚΠΕ, αν και ομολογουμένως πρόκειται για ένα κείμενο που «αποπνέει» εκσυγχρονισμό. Εξάλλου και ο Μ. Παπαγιαννάκης, σχολιάζοντάς το, εξέφρασε την απορία πώς «κάποιοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο κείμενο που ψήφισαν» δείχνοντας το «αριστερό ρεύμα».

Το λόγο πήρε πρώτος ο Π. Σκοτινιώτης, τονίζοντας πως «ο ΣΥΝ έχει προοπτική αν αναδειχτεί σε προγραμματική αιχμή και συνείδηση του προοδευτικού εκσυγχρονισμού», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ένα πραγματικό και ζωντανό ρεύμα στην αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στον ΣΥΝ σαν εσωτερικός εχθρός». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι κυρίαρχες επιλογές σήμερα της ηγεσίας προδιαγράφουν πορεία παραπέρα συρρίκνωσης».

Αμέσως μετά ο Μ. Παπαγιαννάκης (το κείμενο θέσεων του οποίου πιθανόν θα υιοθετηθεί από όλους, αν και η «ομάδα» της Μ. Δαμανάκη είχε καταθέσει δικό της στην ΚΠΕ), αφού έπλεξε το εγκώμιο της «πολιτικά ενοποιημένης Ευρώπης» και ανέπτυξε τις προτάσεις του για την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», ζήτησε ενίσχυση του πολυτασικού χαρακτήρα του ΣΥΝ, δηλώνοντας πως δεν ανέχεται κάποιοι σήμερα να μοιράζουν εισιτήρια και εξιτήρια, αφού όλοι είναι συνιδιοκτήτες του κόμματος.

Να σταματήσει η δαιμονοποίηση απόψεων ζήτησε ο Θ. Μαργαρίτης, που χαρακτήρισε «οριακή» την κατάσταση στο κόμμα και εξέφρασε την άποψη πως είναι λάθος η επιλογή «συνδιοίκησης με τη σημερινή ηγεσία» και σωστή η επιλογή της «διαμόρφωσης ενός πόλου υπεράσπισης των ανανεωτικών και ευρωπαϊκών αντιλήψεων».

Για αποκλεισμούς, ακρωτηριασμούς και ομογενοποιήσεις ενόψει του Συνεδρίου έκανε λόγο ο Π. Κουναλάκης, καταγγέλλοντας ότι επικρατεί στο κόμμα ένα κλίμα φοβερής καχυποψίας. Προειδοποίησε δε πως η συνέχιση της απομάκρυνσης από τις ανανεωτικές ρίζες του ΣΥΝ θα έχει ως συνέπεια νέες αποχωρήσεις.

Ολέθριες χαρακτήρισε τις επιλογές της ηγεσίας στην ομιλία του ο Σ. Δανέλλης, προσάπτοντάς της με τη σειρά του ενοχοποίηση απόψεων.

Ο Αιμίλιος Ζαχαρέας με νόημα δήλωσε πως «σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία στηρίζουμε τον ΣΥΝ και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν επιτρέπεται κανένα υπονοούμενο». Δε διευκρίνισε βέβαια το τι προτίθεται να πράξει μετά το συνέδριο.

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίστηκε η Μ. Δαμανάκη. Ζήτησε μετατροπή του ΣΥΝ σε κόμμα ευρωπαϊκό, δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, σε πολιτικό φορέα διεκδίκησης και συμμετοχής και σε δύναμη «σύγχρονου αντιεθνικιστικού προσανατολισμού» και όχι «παλαιού τύπου (!!!) φορέα αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης»!

Καυτηρίασε και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΤ του ΣΥΝ για τα Βαλκάνια, μια ανακοίνωση που, αν και μακριά από κάθε αριστερή σκέψη, κατά την Μ. Δαμανάκη «σηματοδοτεί σαφή οπισθοδρόμηση», μια και «ο ΣΥΝ ταυτίζεται με τον Μιλόσεβιτς», ο οποίος δρα αντιδημοκρατικά!

Τέλος, σε ένα ρεσιτάλ ευρωλαγνίας και θεωρώντας αυτονόητο το «θετικό χαρακτήρα της ΟΝΕ»,κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος που ασχολείται ακόμα με την ΟΝΕ αντί να μετατρέψει το ΣΥΝ σε εμπροσθοφυλακή της πολιτικής για Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μια προοπτική που «συνδέεται άμεσα με τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς».

Να σημειωθεί πως άπαντες απηύθυναν έκκληση σε όλους να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, κάποιοι δε τόνιζαν με νόημα πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το συνέδριο και ως τότε τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τους συσχετισμούς.

H «Χουριέτ», ο κ. Ρέππας και το «συντονιστικό»

Hκυρία Νουρ Μπατούρ είναι η ανταποκρίτρια της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» στην Αθήνα. Η «Χουριέτ» είναι η εφημερίδα που κυκλοφόρησε προχτές στην Τουρκία με τίτλο «Σκάνδαλο ομοφυλοφιλίας στην ελληνική πολιτική». Η κυρία Μπατούρ είναι η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο, μέσω του οποίου αναπαράγεται (και εκτός των συνόρων πλέον!) η αθλιότητα περί των «ομοφυλοφιλικών σχέσεων» του Α. Σπηλιωτόπουλου με τον Κ. Καραμανλή. Στο συγκεκριμένο άρθρο, η κυρία Μπατούρ δεν παρέλειψε να αναφέρει τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του «Φλας» ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

***

Τώρα παρακαλούμε την προσοχή του αναγνώστη: Η κυρία Μπατούρ έχει και μια ακόμα ιδιότητα. Εκτός από ανταποκρίτρια της «Χουριέτ» στην Ελλάδα, είναι και μέλος του συντονιστικού οργάνου που εκλέχτηκε στις 5 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της «ελληνο-τουρκικής συνδιάσκεψης δημοσιογράφων και στελεχών ΜΜΕ», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο (εκδήλωση από την οποία είχε διαχωρίσει τη θέση της η ΕΣΗΕΑ). Το συντονιστικό αυτό όργανο έχει στόχο, στο πλαίσιο της «Διαρκούς Ομάδας Επαφής και Συνεργασίας» που συνεστήθη στη συγκεκριμένη εκδήλωση, να προωθήσει συστηματικά - όπως λέει - το πνεύμα της συνδιάσκεψης. Σε αυτό το συντονιστικό όργανο, εκτός της κυρίας Μπατούρ, συμμετέχει και ο κύριος Πάνος Κολιοπάνος. Ο κύριος Κολιοπάνος τυγχάνει να είναι ο διευθυντής του «Φλας». Του ραδιοσταθμού, δηλαδή, που έχει μηνυθεί από τον κ. Σπηλιωτόπουλο και, εξ αντικειμένου, εμπλέκεται σ' αυτήν τη χυδαία υπόθεση.

Υποθέτουμε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας του κ. Κολιοπάνου με την κ. Μπατούρ - λόγω της ιδιότητάς τους ως μελών του ίδιου συντονιστικού - η δεύτερη, προφανώς, δε θα ενημέρωσε τον διευθυντή του «Φλας» για τη σκέψη της να γράψει ένα τέτοιο δημοσίευμα. Αλλωστε, ο διευθυντής του «Φλας» (που διαβάσαμε ότι είναι και συνιδιοκτήτης του σταθμού μαζί με την κυρία Ελένη Κόκκαλη) δεν υποχρεούται και, πολύ περισσότερο, δεν οφείλει να ασχολείται με τις σχέσεις της κυρίας Μπατούρ με την εφημερίδα της. Είμαστε, δε, απολύτως βέβαιοι ότι κι αν ακόμα τον ενημέρωσε, εκείνος θα την απέτρεψε με όλες του τις δυνάμεις. Αρα, η κυρία Μπατούρ ενήργησε αφ' εαυτού της...

***

Ας έρθουμε τώρα στο πραγματικά συγκλονιστικό της χτεσινής μέρας. Και δε μιλάμε, φυσικά, για τις φωτογραφίες του κ. Σπηλιωτόπουλου στο περιοδικό «Γυναίκα». Χτες ήταν η μέρα που έγινε γνωστό στην Ελλάδα το δημοσίευμα της «Χουριέτ». Χτες ήταν η μέρα που πολλά ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, με τη μορφή ρεπορτάζ και με το αθώο στιλάκι του «δέστε τι γράφουν στην Τουρκία»... Χτες ήταν και η μέρα που ζητήθηκε από τον Δ. Ρέππα, τον υπουργό Τύπου και κυβερνητικό εκπρόσωπο, να σχολιάσει αυτό το άθλιο δημοσίευμα. Του ζητήθηκε, δε, η άποψή του για το αν με τέτοια δημοσιεύματα διασύρεται η χώρα. Ιδού η απάντησή του:

«Είναι προφανές ότι αυτό το θέμα δεν αφορά την κυβέρνηση και δεν αγγίζει τη χώρα. Εγώ, από προσωπική θέση αρχής, αλλά και από τη θέση που κατέχω, ως υπουργός Τύπου, είμαι υποχρεωμένος να περιφρουρήσω την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Πολύ περισσότερο, δεν είναι δυνατό να δώσω οδηγίες σε εφημερίδες άλλων χωρών για το τι θα δημοσιεύσουν. Από την άλλη, όμως, πρέπει να πω ότι τέτοια δημοσιεύματα δεν είναι ευχάριστα. Και, εν πάση περιπτώσει, θα έλεγα ότι τέτοια δημοσιεύματα αφαιρούν, δεν προσθέτουν. Αυτό το σχόλιο έχω να κάνω»!

***

Αυτή ήταν η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου! «Δεν είναι ευχάριστο» το δημοσίευμα. Αυτό βρήκε μόνο να πει! Διασύρεται με τον πιο κραυγαλέο τρόπο ένας πολιτικός αντίπαλος της κυβέρνησης (και μόνο επειδή είναι αντίπαλός της θα έπρεπε να καταδικάσει απερίφραστα αυτόν τον κανιβαλισμό που διασχίζει τα σύνορα, στο πλαίσιο, άραγε, της «ελληνοτουρκικής φιλίας»;), αλλά ο κ. Ρέππας δε δίνει, λέει, «οδηγίες»! Τότε γιατί έδινε «οδηγίες», όταν η «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραφε ότι η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει την τρομοκρατία; Τότε γιατί, προχτές μόλις, έδινε «οδηγίες» στο «Τάιμ» και στην εδώ ανταποκρίτριά του;

Ο κ. Ρέππας και η κυβέρνηση θεωρούν ότι το καθεστώς της λασπολογίας, μια λασπολογία που απέκτησε και ...διαβατήριο, συνιστά μια κατάσταση που δεν αφορά και δεν αγγίζει τη χώρα! Λέει, η κυβέρνηση ότι το ηθικό λιντσάρισμα, που έχει μετατραπεί σε επίσημη μορφή «πολιτικής αντιπαράθεσης», δεν την αφορά και δεν την αγγίζει!

Και μεις, λοιπόν, ρωτάμε: Η νομιμοποίηση, που πλέον η ίδια η κυβέρνηση παρέχει στα κάθε λογής όργανα της αθλιότητας, είναι μια εξέλιξη που την αφορά τη χώρα; Είναι μια εξέλιξη που την αγγίζει τη χώρα, τα ήθη της, τον πολιτισμό της; Αυτή η απρέπεια που έκανε χτες ο κ. Ρέππας, τη χώρα, την κοινωνία, την αφορά ή δεν την αφορά;


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Τα διαπλεκόμενα και οι υπηρέτες τους

Σε άλλες εποχές ασφαλώς θα προκαλούσε ακράτητα γέλια ο ισχυρισμός που με επιμονή προβάλλει, ιδιαίτερα μετά την εκλογική ήττα, ο Κ. Καραμανλής, ότι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και διαπλεκόμενα συμφέροντα θέλουν αποδυναμωμένη ΝΔ γιατί τους ενοχλεί στα «άνομα» σχέδιά τους! Ομως στην εποχή που ζούμε, είναι δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση σε ορισμένα τμήματα των λαϊκών μαζών, λαμβανομένου υπόψη ότι πράγματι η κυβέρνηση Σημίτη είναι η εκλεκτή κυβέρνηση των μεγάλων ντόπιων και ξένων αφεντικών και με την απλόχερη βοήθειά τους κέρδισε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Ομως σε καμία περίπτωση η ηγεσία της ΝΔ δε νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δύναμη «αντιπολίτευσης» και «αντίστασης» στα σχέδια των διαπλεκομένων. Πρώτα απ' όλα γιατί η πολιτική της - ταυτόσημη με αυτή της κυβέρνησης - είναι το θερμοκήπιο που τα εκτρέφει και τα γιγαντώνει. Για να μην πάμε μακριά, αρκεί να αναφερθεί ότι και στη χτεσινή ομιλία του ο Κ. Καραμανλής ζήτησε, παράλληλα με την εναντίωσή του στα διαπλεκόμενα, για πολλοστή φορά να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς, το ασφαλιστικό, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.ο.κ. Μήπως αυτά δεν προωθεί και η κυβέρνηση Σημίτη; Αρα γιατί τα διαπλεκόμενα να θέλουν αποδυναμωμένη τη ΝΔ; Γιατί, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, το κόμμα του ζητά διαφάνεια και όχι αποφάσεις στα παρασκήνια. Αστεία πράγματα. Γνωρίζει ο Κ. Καραμανλής κανένα άλλο τρόπο να γίνεται η δουλιά και η μοιρασιά της πίτας; Οι εκάστοτε ισχυροί οικονομικοί κύκλοι της άρχουσας τάξης είναι αυτοί που ορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για τον Κ. Καραμανλή. Αυτοί οι όροι δεν τον βολεύουν, γιατί δε βολεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι πίσω του, που τον έχουν στηρίξει μέχρι τώρα. Και τώρα τον χρησιμοποιούν και για να ασκήσει πιέσεις ώστε να μην τους αγνοήσουν αλλά και να αποτρέψει, όσο είναι δυνατόν, την παραπέρα ισχυροποίηση των ανταγωνιστών τους, πράγμα που θα αλλάξει δραματικά τους συσχετισμούς σε βάρος τους. Γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής διαρκώς «φωνάζει» και «προειδοποιεί» ειδικά για τα ολυμπιακά έργα και τις ιδιωτικοποιήσεις...

Φυσικά, τα «διαπλεκόμενα» θα αντεπιτεθούν και θα προσπαθήσουν να «αποκαταστήσουν την τάξη». Σε αυτό ακριβώς οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, η εσωκομματική αναταραχή και κρίση στη ΝΔ. Οποια όμως και αν είναι η έκβαση αυτής της «εμφύλιας διαμάχης» στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης και του πολιτικού προσωπικού της, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ωφελήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Ακριβώς το αντίθετο.


Π. Κ.

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Συγκροτήθηκε η επιτροπή

Διακομματικό είναι το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Χτες έγινε η συγκρότησή της σε σώμα και πρόεδρος αναδείχτηκε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Φ. Ιωαννίδης. Αντιπρόεδρος ο βουλευτής της ΝΔ Ν.Κατσαρός, πρώτος γραμματέας ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος και δεύτερος γραμματέας ο βουλευτής του ΣΥΝ Φ. Κουβέλης.

Η επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση το Σεπτέμβρη και αφού επεξεργαστεί τις προς αναθεώρηση διατάξεις θα συντάξει πόρισμα προς την Ολομέλεια, όπου και θα συζητηθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ