Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα διαπλεκόμενα και οι υπηρέτες τους

Σε άλλες εποχές ασφαλώς θα προκαλούσε ακράτητα γέλια ο ισχυρισμός που με επιμονή προβάλλει, ιδιαίτερα μετά την εκλογική ήττα, ο Κ. Καραμανλής, ότι ισχυροί οικονομικοί παράγοντες και διαπλεκόμενα συμφέροντα θέλουν αποδυναμωμένη ΝΔ γιατί τους ενοχλεί στα «άνομα» σχέδιά τους! Ομως στην εποχή που ζούμε, είναι δυνατόν να προκαλέσει σύγχυση σε ορισμένα τμήματα των λαϊκών μαζών, λαμβανομένου υπόψη ότι πράγματι η κυβέρνηση Σημίτη είναι η εκλεκτή κυβέρνηση των μεγάλων ντόπιων και ξένων αφεντικών και με την απλόχερη βοήθειά τους κέρδισε τρεις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις.

Ομως σε καμία περίπτωση η ηγεσία της ΝΔ δε νομιμοποιείται να εμφανίζεται ως δύναμη «αντιπολίτευσης» και «αντίστασης» στα σχέδια των διαπλεκομένων. Πρώτα απ' όλα γιατί η πολιτική της - ταυτόσημη με αυτή της κυβέρνησης - είναι το θερμοκήπιο που τα εκτρέφει και τα γιγαντώνει. Για να μην πάμε μακριά, αρκεί να αναφερθεί ότι και στη χτεσινή ομιλία του ο Κ. Καραμανλής ζήτησε, παράλληλα με την εναντίωσή του στα διαπλεκόμενα, για πολλοστή φορά να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς, το ασφαλιστικό, η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων κ.ο.κ. Μήπως αυτά δεν προωθεί και η κυβέρνηση Σημίτη; Αρα γιατί τα διαπλεκόμενα να θέλουν αποδυναμωμένη τη ΝΔ; Γιατί, ισχυρίζεται ο πρόεδρος της ΝΔ, το κόμμα του ζητά διαφάνεια και όχι αποφάσεις στα παρασκήνια. Αστεία πράγματα. Γνωρίζει ο Κ. Καραμανλής κανένα άλλο τρόπο να γίνεται η δουλιά και η μοιρασιά της πίτας; Οι εκάστοτε ισχυροί οικονομικοί κύκλοι της άρχουσας τάξης είναι αυτοί που ορίζουν τους όρους του παιχνιδιού. Αυτό ακριβώς είναι το πρόβλημα για τον Κ. Καραμανλή. Αυτοί οι όροι δεν τον βολεύουν, γιατί δε βολεύουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που είναι πίσω του, που τον έχουν στηρίξει μέχρι τώρα. Και τώρα τον χρησιμοποιούν και για να ασκήσει πιέσεις ώστε να μην τους αγνοήσουν αλλά και να αποτρέψει, όσο είναι δυνατόν, την παραπέρα ισχυροποίηση των ανταγωνιστών τους, πράγμα που θα αλλάξει δραματικά τους συσχετισμούς σε βάρος τους. Γι' αυτό ο Κ. Καραμανλής διαρκώς «φωνάζει» και «προειδοποιεί» ειδικά για τα ολυμπιακά έργα και τις ιδιωτικοποιήσεις...

Φυσικά, τα «διαπλεκόμενα» θα αντεπιτεθούν και θα προσπαθήσουν να «αποκαταστήσουν την τάξη». Σε αυτό ακριβώς οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, η εσωκομματική αναταραχή και κρίση στη ΝΔ. Οποια όμως και αν είναι η έκβαση αυτής της «εμφύλιας διαμάχης» στο εσωτερικό της άρχουσας τάξης και του πολιτικού προσωπικού της, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ωφελήσει τα λαϊκά συμφέροντα. Ακριβώς το αντίθετο.


Π. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ