Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Παρατείνεται για έξι μήνες η θητεία της ειρηνευτικής δύναμης

«Δύο θετικές εξελίξεις», επισημαίνει ο ΓΓ Κόφι Ανάν στην έκθεση που υπέβαλε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενόψει της λήξης, στις 15 Ιούνη, της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Δηλαδή, «την αύξηση των επαφών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, γεγονός που αποτελεί σημαντικό παράγοντα για τη βελτίωση του πολιτικού κλίματος στο νησί» και την απόφαση των τουρκοκυπριακών αρχών «να άρουν τα άνευ λόγου δαπανηρά μέτρα για τις επισκέψεις Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών στο Βορρά».

Στην έκθεση με ημερομηνία 26 Μάη, ο Κ. Ανάν υπογραμμίζει ότι παρ' όλο που «η κατάσταση στο νησί παραμένει σταθερή», κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση της παρουσίας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για τη διατήρηση της κατάπαυσης του πυρός μεταξύ των δύο πλευρών κι επομένως εισηγείται στο Συμβούλιο την ανανέωση της θητείας της Δύναμης για ένα ακόμη εξάμηνο, μέχρι τις 15/12/2000.

Η τρισέλιδη έκθεση περιλαμβάνει ειδικές αναφορές στα στρατιωτικά καθήκοντα και στους ανθρωπιστικούς και κοινωνικούς στόχους της Δύναμης, στις προοπτικές επαναδραστηριοποίησης της Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, καθώς και στην αποστολή των καλών υπηρεσιών, που του έχει αναθέσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφέρεται ειδικά στους δύο γύρους των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που είχαν σαν στόχο «την προετοιμασία του εδάφους για αξιόλογες διαπραγματεύσεις για μία συνολική λύση», καθώς και στον τρίτο γύρο, που θα ξεκινήσει στη Γενεύη στις 5 Ιούλη.

Συνεχίζονται οι ανακρίσεις

Είκοσι καταθέσεις από στρατιωτικούς και άλλους υπολείπεται να πάρει η αστυνομία για να ολοκληρώσει το ανακριτικό της έργο, σε σχέση με τις καταγγελίες Παπακώστα για λειτουργία παραστρατιωτικού επιτελείου στο ΔΗΣΥ.

Χθες συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατάθεσή του ο συνταγματάρχης των Διαβιβάσεων Αβραάμ Μαραγκός στο διευθυντή του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου, Τάσο Παναγιώτου.

Ο Μαραγκός είναι το άτομο που κατήγγειλε την υπόθεση στον βουλευτή Κώστα Παπακώστα. Στην αστυνομία, ο συνταγματάρχης έδωσε έγγραφα και στοιχεία σε σχέση με την υπόθεση.

Η αστυνομία πήρε χθες καταθέσεις και από άλλους στρατιωτικούς, των οποίων τα ονόματα εμπλέκονται στην υπόθεση. Το απόγευμα κατέθεσε και ο Χαράλαμπος Λόττας.

Εως τώρα έχουν ληφθεί περίπου 10 καταθέσεις, ενώ υπολείπονται άλλες είκοσι.

Ανακριτές του ΤΑΕ Αρχηγείου αναμένεται να μεταβούν τις επόμενες μέρες, ίσως αρχές της ερχόμενης βδομάδας στην Αθήνα, για να πάρουν κατάθεση από τον τέως αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Δημήτρη Δήμου και τον τέως υπαρχηγό, Λεωνίδα Οικονομόπουλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελεύθεροι να συνεχίσουν τη δράση τους (2013-10-03 00:00:00.0)
Προς νέο άνοιγμα λογαριασμών (2011-07-07 00:00:00.0)
Νέα κατάθεση Αγγέλου (2008-01-18 00:00:00.0)
Κατόπιν εντολών οι βασανισμοί (2004-05-21 00:00:00.0)
Προχωρούν οι έρευνες για το παραστρατιωτικό επιτελείο (2000-06-01 00:00:00.0)
Επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι καταγγελίες του ΑΚΕΛ (2000-05-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ