Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
«Να φύγει ο πρόεδρος... Παραχαράκτης της αλήθειας ο εισαγγελέας»!

Ξεπέρασε κάθε όριο θράσους ο τέως υπουργός Δικαιοσύνης. Την απαλλαγή Τριανταφυλλόπουλου εισηγήθηκε ο εισαγγελέας

Μια ασύλληπτης αμετροέπειας συμπεριφορά, ένα εντελώς αντιδικονομικό παιχνίδι εντυπώσεων, σε συνδυασμό με προσπάθειες τρομοκράτησης των δικαστών, κατέγραψε χτες στο ενεργητικό του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ε. Γιαννόπουλος, επιδιώκοντας να επιτύχει την καταδίκη, οπωσδήποτε, του αντιδίκου του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου από το Τριμελές Εφετείο της Αθήνας για την υπόθεση του «εγγράφου Σολωμού». Δεν αρκέστηκε στην αίτηση εξαίρεσης εναντίον του προέδρου της έδρας Λεων. Ζερβομπεάκου, αλλά είχε το θράσος να διακόπτει και τον εισαγγελέα Μιλτ. Ανδριωτέλη την ώρα της αγόρευσής του, επειδή προφανώς δεν του άρεσαν αυτά που έλεγε. Στο τέλος, αφού πλέον η αποδεικτική διαδικασία είχε περατωθεί, επιστράτευσε την ιδιαιτέρα γραμματέα του στο πολιτικό του γραφείο Τέτα Σκέβη να παρουσιαστεί στο δικαστήριο, δηλώνοντας, ασθμαίνουσα από την τρεχάλα, ότι τη συκοφαντεί ο κατηγορούμενος!

Αίτηση εξαίρεσης του προέδρου

Χτες επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία με σχολιασμό κάποιων εγγράφων της δικογραφίας από την πλευρά Γιαννόπουλου - ο ίδιος το είχε ζητήσει - και ν' ακολουθήσει η απολογία του κατηγορουμένου. Ομως, αιφνιδιαστικά, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης κατέθεσε αίτηση εξαίρεσης του προεδρεύοντος εφέτη για «πρόκληση υπονοιών δυσπιστίας επί την αμεροληψίαν κατά τη διεύθυνση της διαδικασίας της δίκης σε βάρος της πολιτικής αγωγής»! Και τούτο επειδή: α) Στην αρχή της δίκης έκανε προσπάθειες για συμβιβασμό των δύο πλευρών, β) οι ερωτήσεις του δήθεν τείνουν να δείξουν ότι ο κατηγορούμενος δεν έχει διαπράξει σε βάρος του το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης, γ) είχε μειοψηφήσει στη δίκη του με τον Θεόδ. Κατριβάνο (για τη συμμετοχή του ή μη στην Εθνική Αντίσταση), προτείνοντας την ενοχή του υπερνομάρχη Αθήνας-Πειραιά για το αδίκημα της απλής δυσφήμισης για δύο περιπτώσεις και δ) γιατί συμφώνησε να εξεταστούν τρεις μάρτυρες υπεράσπισης, ενώ αυτός δεν ήθελε κανένα!

Το δικαστήριο, αφού άκουσε τις απόψεις όλων των συνηγόρων επί του θέματος, διέκοψε, συνεδρίασε με άλλο πρόεδρο και αποφάσισε την απόρριψη της αίτησης εξαίρεσης στο σύνολό της «ως αβάσιμη κατ' ουσία». Απορριπτική ήταν και η πρόταση του εισαγγελέα.

Απολογία Τριανταφυλλόπουλου

Επειτα απολογήθηκε ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων: «Με το χέρι στην καρδιά ερεύνησα αυτή την υπόθεση. Εκ παραδρομής ειπώθηκε ότι έχει πρωτοκολληθεί το έγγραφο στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Πριν το πρωτοκολλήσουν η σύζυγος του γιατρού Ξάνθιππου Σκέβη, που ήταν ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Γιαννόπουλου, το έβγαλε φωτοτυπία και μου το έδωσε. Οταν οι δημόσιοι λειτουργοί στέλνουν τέτοιες επιστολές στον υπουργό Δικαιοσύνης καταλύουν κατά μίαν έννοια το κράτος δικαίου. Εμένα με ενδιέφερε η γνησιότητα του κατάπτυστου αυτού εγγράφου και η πράξη του τότε διοικητή του ΙΚΑ και όχι να ελέγξω τον υπουργό Δικαιοσύνης. Τον ρώτησα στη διάρκεια της εκπομπής τι έκανε γι' αυτό το έγγραφο. Τίποτα δεν έκανε. Εκ των υστέρων μου είπε ότι τον επέπληξε. Θα περίμενε κανείς να τον στείλει στο σπίτι του».

Ο εισαγγελέας

Ακολούθησε η αγόρευση του εισαγγελέα Μιλτ. Ανδριωτέλη, ο οποίος ανέφερε ότι πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος για σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καλημέρα», γιατί, κατά την κρίση του δικαστηρίου εκείνου, διαφαινόταν στο κείμενό του παρέμβαση Γιαννόπουλου για αθώωση Σολωμού. «Φρονώ - συνέχισε - ότι είχε την υποχρέωση οιοσδήποτε δημοσιογράφος να δημοσιοποιήσει την επιστολή Σολωμού. Το γεγονός ότι δεν είχε αυτή πρωτοκολληθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν αίρει την πράξη του τέως διοικητή του ΙΚΑ, ο οποίος πήγε και αυτοπροσώπως να ζητήσει τη συνδρομή του υπουργού Δικαιοσύνης ή οποιαδήποτε ενέργεια για να απαλλαγεί από την πράξη που κατηγορείτο. Και αρκέστηκε ο κ. υπουργός να τον διώξει από το γραφείο του και να του πει ότι δεν επεμβαίνει στη Δικαιοσύνη». Στο σημείο αυτό ο εισαγγελέας ζήτησε να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό αντίγραφο των πρακτικών της δίκης, προκειμένου να ερευνήσει αν έχουν τελεστεί από την πλευρά του τέως διοικητή του ΙΚΑ Γρ. Σολωμού αξιόποινες πράξεις, ώστε να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη. «Ομολογεί ο εγκαλών - συνέχισε ο κ. Ανδριωτέλης - συναποδέχεται το περιεχόμενο του εγγράφου, αφού δέχεται ότι ο κ. Σολωμός τον επισκέφθηκε για το ίδιο θέμα».

Γιαννόπουλος: Δεν είν' έτσι. Δείτε τους χρόνους.

Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να διακόπτετε τον κ. εισαγγελέα. Τις παρατηρήσεις σας να τις κάνετε στην αγόρευσή σας.

Γιαννόπουλος (κάθεται μουρμουρίζοντας): Παραχάραξη της αλήθειας.

Εισαγγελέας (συνεχίζει): Με την ενέργεια του κ. Σολωμού ο κατηγορούμενος θεωρεί ότι κατελύθη το κράτος δικαίου.

Γιαννόπουλος: Μα δεν έλαβα έγγραφο.

Πρόεδρος: Δε διακόπτεται ο εισαγγελέας.

Γιαννόπουλος: Ούτε όταν παραχαράζει την αλήθεια;

Εισαγγελέας: Είπε ο κατηγορούμενος ότι δε μιλούσε για παρέμβαση του υπουργού στη Δικαιοσύνη, αλλά για παράλειψη ενεργειών του κατά Σολωμού, ως είχε υποχρέωση. Επιπλέον συντρέχει στο πρόσωπο του κατηγορουμένου η περίπτωση στην οποία αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης όταν γίνεται κατά την εκτέλεση νόμιμου καθήκοντος. Η συκοφαντική δυσφήμιση δεν έχει συντελεστεί. Η πρωτόδικη απόφαση έλεγε ότι αφήνεται η εντύπωση ότι τελέστηκε η πράξη. Οι εντυπώσεις όμως είναι υποκειμενικές.

Εδώ ακριβώς εμφανίστηκε φουριόζα η Τ. Στέβη, για το «κλου» της όλης διαδικασίας και μετά βγήκε ο Ε. Γιαννόπουλος στα κανάλια για να προειδοποιήσει τον εισαγγελέα: «Αύριο θα του απαντήσουμε για τα όσα είπε»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ