Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Στην αντεπίθεση η μειοψηφία

Η εκλογή όσο το δυνατόν περισσότερων συνέδρων και η διαμόρφωση των συσχετισμών υπέρ τους στο επικείμενο τρίτο τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού, αναδεικνύεται σε νούμερο ένα στόχο της νέας εσωκομματικής «εκσυγχρονιστικής» τάσης, που χτες το βράδυ έκανε την επίσημη πρώτη ενιαία εμφάνισή της. Η χτεσινοβραδινή σύσκεψη - που διοργάνωσαν στελέχη πρώτης γραμμής όπως η Μαρία Δαμανάκη, ο Μ. Παπαγιαννάκης, ο Π. Κουναλάκης, ο Σπ. Δανέλλης, ο Θ. Μαργαρίτης κ.ά. - έστειλε σαφή προειδοποιητικά μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος πως αν δεν αλλάξει τη γραμμή της, τότε θα φέρει ακέραια την ευθύνη για ό,τι προκύψει, ακόμα και για ένα νέο κύμα εξόδου, μια και αρκετοί έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης, μεταξύ των οποίων και η Μ. Δαμανάκη.

Τα παραπάνω στελέχη, αλλά και όσα ακόμα τοποθετήθηκαν στη σύσκεψη, εξήραν τον «προοδευτικό εκσυγχρονισμό», υπερτονίζοντας την «ανάγκη ο ΣΥΝ να διαμορφώσει εναλλακτική πρόταση εξουσίας», μην μπορώντας να κρύψουν την επιθυμία τους να «δουν» το Συνασπισμό σε πορεία παράλληλη, αν όχι ταυτόσημη, με αυτή του ΠΑΣΟΚ. Απαντες εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το προσχέδιο θέσεων που υπερψηφίστηκε στην τελευταία ΚΠΕ, αν και ομολογουμένως πρόκειται για ένα κείμενο που «αποπνέει» εκσυγχρονισμό. Εξάλλου και ο Μ. Παπαγιαννάκης, σχολιάζοντάς το, εξέφρασε την απορία πώς «κάποιοι αναγνωρίζουν τον εαυτό τους στο κείμενο που ψήφισαν» δείχνοντας το «αριστερό ρεύμα».

Το λόγο πήρε πρώτος ο Π. Σκοτινιώτης, τονίζοντας πως «ο ΣΥΝ έχει προοπτική αν αναδειχτεί σε προγραμματική αιχμή και συνείδηση του προοδευτικού εκσυγχρονισμού», συμπληρώνοντας με νόημα ότι «ένα πραγματικό και ζωντανό ρεύμα στην αριστερά δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται στον ΣΥΝ σαν εσωτερικός εχθρός». Εξέφρασε δε την άποψη ότι «οι κυρίαρχες επιλογές σήμερα της ηγεσίας προδιαγράφουν πορεία παραπέρα συρρίκνωσης».

Αμέσως μετά ο Μ. Παπαγιαννάκης (το κείμενο θέσεων του οποίου πιθανόν θα υιοθετηθεί από όλους, αν και η «ομάδα» της Μ. Δαμανάκη είχε καταθέσει δικό της στην ΚΠΕ), αφού έπλεξε το εγκώμιο της «πολιτικά ενοποιημένης Ευρώπης» και ανέπτυξε τις προτάσεις του για την «εναλλακτική πρόταση εξουσίας», ζήτησε ενίσχυση του πολυτασικού χαρακτήρα του ΣΥΝ, δηλώνοντας πως δεν ανέχεται κάποιοι σήμερα να μοιράζουν εισιτήρια και εξιτήρια, αφού όλοι είναι συνιδιοκτήτες του κόμματος.

Να σταματήσει η δαιμονοποίηση απόψεων ζήτησε ο Θ. Μαργαρίτης, που χαρακτήρισε «οριακή» την κατάσταση στο κόμμα και εξέφρασε την άποψη πως είναι λάθος η επιλογή «συνδιοίκησης με τη σημερινή ηγεσία» και σωστή η επιλογή της «διαμόρφωσης ενός πόλου υπεράσπισης των ανανεωτικών και ευρωπαϊκών αντιλήψεων».

Για αποκλεισμούς, ακρωτηριασμούς και ομογενοποιήσεις ενόψει του Συνεδρίου έκανε λόγο ο Π. Κουναλάκης, καταγγέλλοντας ότι επικρατεί στο κόμμα ένα κλίμα φοβερής καχυποψίας. Προειδοποίησε δε πως η συνέχιση της απομάκρυνσης από τις ανανεωτικές ρίζες του ΣΥΝ θα έχει ως συνέπεια νέες αποχωρήσεις.

Ολέθριες χαρακτήρισε τις επιλογές της ηγεσίας στην ομιλία του ο Σ. Δανέλλης, προσάπτοντάς της με τη σειρά του ενοχοποίηση απόψεων.

Ο Αιμίλιος Ζαχαρέας με νόημα δήλωσε πως «σε όλη την προσυνεδριακή διαδικασία στηρίζουμε τον ΣΥΝ και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου δεν επιτρέπεται κανένα υπονοούμενο». Δε διευκρίνισε βέβαια το τι προτίθεται να πράξει μετά το συνέδριο.

Βασιλικότερη του βασιλέως εμφανίστηκε η Μ. Δαμανάκη. Ζήτησε μετατροπή του ΣΥΝ σε κόμμα ευρωπαϊκό, δύναμη προοδευτικού εκσυγχρονισμού, σε πολιτικό φορέα διεκδίκησης και συμμετοχής και σε δύναμη «σύγχρονου αντιεθνικιστικού προσανατολισμού» και όχι «παλαιού τύπου (!!!) φορέα αντιιμπεριαλιστικής αντιμονοπωλιακής κατεύθυνσης»!

Καυτηρίασε και την πρόσφατη ανακοίνωση του ΓΤ του ΣΥΝ για τα Βαλκάνια, μια ανακοίνωση που, αν και μακριά από κάθε αριστερή σκέψη, κατά την Μ. Δαμανάκη «σηματοδοτεί σαφή οπισθοδρόμηση», μια και «ο ΣΥΝ ταυτίζεται με τον Μιλόσεβιτς», ο οποίος δρα αντιδημοκρατικά!

Τέλος, σε ένα ρεσιτάλ ευρωλαγνίας και θεωρώντας αυτονόητο το «θετικό χαρακτήρα της ΟΝΕ»,κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος που ασχολείται ακόμα με την ΟΝΕ αντί να μετατρέψει το ΣΥΝ σε εμπροσθοφυλακή της πολιτικής για Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, μια προοπτική που «συνδέεται άμεσα με τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα της σύγχρονης ευρωπαϊκής αριστεράς».

Να σημειωθεί πως άπαντες απηύθυναν έκκληση σε όλους να δραστηριοποιηθούν και να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες, κάποιοι δε τόνιζαν με νόημα πως υπάρχει αρκετός χρόνος ως το συνέδριο και ως τότε τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ως προς τους συσχετισμούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ