ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακές κινητοποιήσεις

Οι εργαζόμενοι απαίτησαν εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων, βελτίωση αποδοχών

Τετράωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια, πραγματοποίησαν χθες οι 150 εργαζόμενοι στα Μεταλλεία Νέου Κόκκινου της ΛΑΡΚΟ, απαιτώντας βελτίωση των αποδοχών τους, εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας όπως έχει συμφωνηθεί και κανονική συνέχιση της λειτουργίας του ιατρείου.

Το σωματείο εργαζομένων στα Μεταλλεία κατήγγειλε με ανακοίνωσή του τη στάση του διευθύνοντα συμβούλου της ΛΑΡΚΟ κ. Δασκαλάκη απέναντι στα προβλήματα που έχουν, αλλά και την προσπάθεια να αποτρέψει την απεργία, σε περιοδεία που έκανε προχτές στο χώρο δουλιάς, μαζί με τον Μ. Φραγκουδάκη και άλλα διευθυντικά στελέχη της εταιρίας.

Το σωματείο κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για «μυστικές μισθοδοσίες» εργαζομένων, για «αγαθοεργίες» της διοίκησης προς εκκλησίες που δεν έχουν καμία σχέση με την περιοχή και ταυτόχρονα καταγγέλλει τις αυξήσεις έως και 30% που δόθηκαν στους εργολάβους που χρησιμοποιούνται από την εταιρία, ενώ τα δικαιώματα των εργαζομένων συρρικνώνονται.

Σχετικά με το ιατρείο, η εταιρία πρόκειται, όπως έκανε και πέρσι, να το κλείσει για δυο μήνες, καθώς οι γιατροί θα μεταβούν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Το σωματείο καταγγέλλει μεθόδευση κατάργησής του.


ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για την ασφάλιση

Στις 22 Ιούνη πραγματοποιείται συλλαλητήριο για την προστασία των ασφαλιστικών κατακτήσεων

Η πραγματοποίηση πανθεσσαλονίκιου συλλαλητηρίου στις 22 Ιούνη, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα στους χώρους τους.

Βασική διαπίστωση της σύσκεψης, στην οποία πήρε μέρος μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από διαφορετικούς χώρους και παρατάξεις, ήταν ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι βασική, θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων και πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι επιδίωξη κυβέρνησης - εργοδοτών - ΕΕ είναι η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και το άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Προσδιορίστηκε ότι στόχος των δυνάμεων του «εκσυγχρονισμού» είναι η απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του προς την κοινωνική ασφάλιση, απαλλαγή των εργοδοτών από το σύνολο ή μέρος των εισφορών και η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων για την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, μέσω χρηματιστηρίου. Το σημαντικότερο δε είναι, η προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στο καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζουν, για να έχουμε δίπλα στους απασχολήσιμους και τους ασφαλίσιμους.

Στη σύσκεψη προέδρευσε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και την κεντρική εισήγηση έκανε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος επίσης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Θόδωρος Κυριακίδης επισήμανε ότι «το σύνολο των αποθεματικών των ταμείων ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια δρχ. Η πολιτική "αναμόρφωσης" της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι στην ουσία πολιτική κατεδάφισης, υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Την πολιτική αυτή προωθούν ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η ΕΕ, που πιέζουν την κυβέρνηση και δίνουν συγκεκριμένες εντολές για: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, περιορισμούς στις αναπηρικές συντάξεις, μείωση στις εργοδοτικές εισφορές κλπ.».

Διάχυτο ήταν το πνεύμα αγανάκτησης για την ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και επισημάνθηκε η ανάγκη οργανωμένης αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και στις τοποθετήσεις των άλλων συνδικαλιστών που πήραν μέρος στη συζήτηση. Ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «στις σημερινές συνθήκες το ΠΑΜΕ καλείται απ' τα πράγματα να παίξει το ρόλο που δεν παίζουν τα θεσμοθετημένα όργανα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ».

Ο Γιώργος Ραφαηλίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η κρίση στο ασφαλιστικό προέρχεται από την επιθυμία των εργοδοτών - κυβέρνησης να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές».

Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση των μονοπωλίων εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Ολοι αυτοί οι μισθοφόροι εργατοφάγοι, βρίσκουν στηρίγματα στην ξεπουλημένη ηγεσία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενεργοποίησης των μελών του γύρω από το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο Κώστας Στάγκος, πρόεδρος του σωματείου απολυμένων της GOODYEAR, υποστήριξε ότι «πέρα από τους πολιτικούς αγώνες που πρέπει να ξεσηκώσει το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, πρέπει να καταφύγει και σε δικαστικούς αγώνες για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση».


ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
«Πλησίον του χρηματιστηρίου»

Η συγκρότηση της ΑΕΔΑΚ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο χτεσινό ΔΣ του ΙΚΑ

Η ολοκλήρωση της σύστασης της Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η οποία θα διαχειρίζεται εν λευκώ το σύνολο των αποθεματικών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η εταιρία θα ονομάζεται «ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών φορέων», καθώς είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρουν σε αυτήν τα αποθεματικά τους όλα τα Ταμεία. Η εταιρία θα στεγαστεί στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Αμερικής 9, προκειμένου «να είναι - αναφέρεται - πλησίον του χρηματιστηρίου». Θα δημιουργηθούν με τα αποθεματικά των Ταμείων δυο τύποι αμοιβαίων κεφαλαίων, ένα ομολογιακό και ένα μεικτού τύπου (μετοχές) και από 1ης Γενάρη 2001 ένα τρίτο αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΔΑΚ θα είναι 9μελές, από ένα εκπρόσωπο θα έχουν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Εθνική Τράπεζα, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ο διευθύνων σύμβουλος. Πρόκειται για πλήρες στεγανοποιημένο και ελεύθερο, από οποιοδήποτε έλεγχο, όργανο. Ομως, η κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτό, καθώς προβλέπεται στην απόφαση να προσληφθούν στη συνέχεια διαχειριστές κεφαλαίων, που θα αναλάβουν αυτοί να παίζουν ουσιαστικά τα αποθεματικά στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν ο Δ. Μαυροδόγλου και ο Θ. Κακαβάς, στελέχη της ΕΣΑΚ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν για την ίδια τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ από το παίξιμο των αποθεματικών του στον τζόγο και υπογραμμίζοντας πως αν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον για την οικονομική ευρωστία του Ταμείου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταβάλει τα χρέη του κράτους προς το Ιδρυμα, που ξεπερνούν το 1,3 τρισ. δρχ.

Ο Γ. Κοντάκης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ από την ΠΑΣΚΕ, υπερθεμάτισε της ΑΕΔΑΚ και σημείωσε πως η ΓΣΕΕ συμφωνεί σε όλα, όμως το έτερο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναπληρωτής εκπρόσωπος στο ΔΣ, Β. Κωνσταντίνου, την καταψήφισε. Επίσης καταψήφισε ο Π. Πλούμης («Αυτόνομη Παρέμβαση») με το σκεπτικό ότι δε συμπεριλήφθηκαν όλες οι προτάσεις της ΓΣΕΕ...


ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ «ΛΑΝΑΡΑ»
Σε ετοιμότητα οι εργαζόμενοι

Η αποφασιστικότητα και η αγωνιστικότητα των εργαζομένων στα τέσσερα εργοστάσια του ομίλου «Λαναρά» στη Νάουσα, παρά την τρομοκρατία, υποχρέωσε τη Διοίκηση της επιχείρησης σε αναδίπλωση, καθώς ζήτησε συνάντηση με τα σωματεία των εργαζομένων για την ερχόμενη Τρίτη 6 Ιούνη.

Μπροστά σ' αυτήν την εξέλιξη, οι εργαζόμενοι ανέστειλαν την προγραμματισμένη για χθες κινητοποίηση. Ωστόσο, έχουν εξαγγείλει νέες 4ωρες στάσεις εργασίας για την Παρασκευή 9 Ιούνη, σε περίπτωση που η Διοίκηση της εταιρίας δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους. Η διεύθυνση του ομίλου, το τελευταίο διάστημα, αυθαίρετα και παράνομα τους αφαιρεί μέρος των αποδοχών που δικαιούνται.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος προχωρεί σε τέσσερις νέες εξαγορές επιχειρήσεων σε Ρουμανία, Βουλγαρία και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ