Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΤΑΙΡΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ
«Πλησίον του χρηματιστηρίου»

Η συγκρότηση της ΑΕΔΑΚ αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία στο χτεσινό ΔΣ του ΙΚΑ

Η ολοκλήρωση της σύστασης της Ανώνυμης Εταιρίας Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων, η οποία θα διαχειρίζεται εν λευκώ το σύνολο των αποθεματικών του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, συζητήθηκε χτες στη συνεδρίαση του ΔΣ του ΙΚΑ και αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία.

Η εταιρία θα ονομάζεται «ΑΕΔΑΚ ασφαλιστικών φορέων», καθώς είναι δηλωμένη η πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρουν σε αυτήν τα αποθεματικά τους όλα τα Ταμεία. Η εταιρία θα στεγαστεί στο κτίριο του ΙΚΑ στην οδό Αμερικής 9, προκειμένου «να είναι - αναφέρεται - πλησίον του χρηματιστηρίου». Θα δημιουργηθούν με τα αποθεματικά των Ταμείων δυο τύποι αμοιβαίων κεφαλαίων, ένα ομολογιακό και ένα μεικτού τύπου (μετοχές) και από 1ης Γενάρη 2001 ένα τρίτο αμοιβαίο κεφάλαιο διαχείρισης διαθεσίμων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΔΑΚ θα είναι 9μελές, από ένα εκπρόσωπο θα έχουν ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Εθνική Τράπεζα, ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών και ο διευθύνων σύμβουλος. Πρόκειται για πλήρες στεγανοποιημένο και ελεύθερο, από οποιοδήποτε έλεγχο, όργανο. Ομως, η κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτό, καθώς προβλέπεται στην απόφαση να προσληφθούν στη συνέχεια διαχειριστές κεφαλαίων, που θα αναλάβουν αυτοί να παίζουν ουσιαστικά τα αποθεματικά στον τζόγο του χρηματιστηρίου.

Την απόφαση αυτή καταψήφισαν ο Δ. Μαυροδόγλου και ο Θ. Κακαβάς, στελέχη της ΕΣΑΚ, επισημαίνοντας τους κινδύνους που απορρέουν για την ίδια τη βιωσιμότητα του ΙΚΑ από το παίξιμο των αποθεματικών του στον τζόγο και υπογραμμίζοντας πως αν πραγματικά υπήρχε ενδιαφέρον για την οικονομική ευρωστία του Ταμείου, η κυβέρνηση θα έπρεπε να καταβάλει τα χρέη του κράτους προς το Ιδρυμα, που ξεπερνούν το 1,3 τρισ. δρχ.

Ο Γ. Κοντάκης, εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ στο ΔΣ από την ΠΑΣΚΕ, υπερθεμάτισε της ΑΕΔΑΚ και σημείωσε πως η ΓΣΕΕ συμφωνεί σε όλα, όμως το έτερο στέλεχος της ΠΑΣΚΕ, αναπληρωτής εκπρόσωπος στο ΔΣ, Β. Κωνσταντίνου, την καταψήφισε. Επίσης καταψήφισε ο Π. Πλούμης («Αυτόνομη Παρέμβαση») με το σκεπτικό ότι δε συμπεριλήφθηκαν όλες οι προτάσεις της ΓΣΕΕ...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ