Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Κινητοποιήσεις για ανάπτυξη

Πορεία στις 8 του Μάη από εργαζόμενους, άνεργους και φορείς προς το ΥΕΝ για τη σωτηρία και ανάπτυξή της

«Δεν πάει άλλο»! Αυτό το μήνυμα στέλνουν οι εργάτες και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, οι φορείς που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτή και συνολικά ο λαός του Περάματος, προς την κυβέρνηση που με την πολιτική της πλήττει τη μοναδική παραγωγική - βιομηχανική δραστηριότητα της περιοχής. Με αίτημα την ανάπτυξη αυτής της παραγωγικής δραστηριότητας, οι εργαζόμενοι και άνεργοι θα πραγματοποιήσουν πορεία την ερχόμενη Πέμπτη, στις 1.30 το μεσημέρι, με μηχανές και αυτοκίνητα από το Πέραμα στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και άλλοι φορείς.

Χτες το μεσημέρι συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία και ανάπτυξη της Ζώνης, καταλήγοντας σε διεκδικητικό πλαίσιο. Κοινή άποψη ήταν η ανάγκη της πλατιάς συσπείρωσης όλων των κοινωνικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Ζώνη, με τεκμηριωμένες προτάσεις και πάλη. Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα θα αποφασιστεί ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα δράσης που θα επαναλαμβάνεται μέχρι να δοθούν λύσεις.

Οι φορείς διεκδικούν: Δουλιά για τους χιλιάδες άνεργους και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με την εφαρμογή από κυβέρνηση - τράπεζες, μιας πιστωτικής πολιτικής που να καθιστά τη Ζώνη ανταγωνιστική έναντι άλλων χωρών, στις ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες. Στόχος να κατασκευαστεί ένα μεγάλο μέρος από τα πλοία της ακτοπλοΐας στη χώρα.

Να υπάρξουν παραγωγικές επενδύσεις στη Ζώνη για την ανάπτυξή της. Διαμόρφωση αναγκαίων υποδομών στην Κυνοσούρα της Σαλαμίνας. Δημιουργία ενός φορέα για τη λειτουργία - διαχείριση της Ζώνης με τη συμμετοχή εκπροσώπων των άμεσα ενδιαφερομένων, στον οποίο θα συμμετέχει ισότιμα και ο ΟΛΠ, ενώ εκφράζουν την κατηγορηματική τους αντίθεση στην ιδιωτικοποίησή του.

Να εφαρμοστεί ο νόμος για τη λειτουργία ναυπηγικών επιχειρήσεων. Στα πλαίσια αυτά να παραμείνουν σε λειτουργία οι επιχειρήσεις που πληρούν τις προϋποθέσεις και προδιαγραφές, αφού πρώτα δοθεί μια λύση από την κυβέρνηση για μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, οι οποίες είναι υπερχρεωμένες και θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλιστεί η απόδοση των πραγματικών οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Κίνητρα και επιδοτήσεις για τις επιχειρήσεις που θα πάρουν άδεια λειτουργίας.

Ουσιαστική κάλυψη - επιδότηση των ανέργων της Ζώνης με επίδομα ίσο με το 80% του ημερομισθίου τους εφόσον έχουν τα δυο προηγούμενα ημερολογιακά έτη 100 ένσημα κατ' ελάχιστον. Να μειωθεί το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 58 για όσους απασχολούνται στα πλοία, ανεξαρτήτου ειδικότητας και να δικαιούνται πλήρη σύνταξη με βάση τις διατάξεις του ΙΚΑ εφόσον έχουν κατ' ελάχιστον την τελευταία δεκαετία 500 ένσημα.

Να αξιοποιηθεί για τη ναυπηγοεπισκευαστική δραστηριότητα το βιοτεχνικό πάρκο Σχιστού. Να μην υπάρχει εξαίρεση και αποκλεισμός της Ζώνης από διακρατικές συμφωνίες ή και κρατικές παραγγελίες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ