Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συλλαλητήριο για την ασφάλιση

Στις 22 Ιούνη πραγματοποιείται συλλαλητήριο για την προστασία των ασφαλιστικών κατακτήσεων

Η πραγματοποίηση πανθεσσαλονίκιου συλλαλητηρίου στις 22 Ιούνη, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αποφασίστηκε σε ευρεία σύσκεψη συνδικαλιστικών στελεχών που έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, το βράδυ της Τετάρτης.

Στη σύσκεψη τονίστηκε ότι για την καλύτερη προετοιμασία του συλλαλητηρίου, οι διοικήσεις των πρωτοβάθμιων σωματείων πρέπει να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ενημέρωσης και οργάνωσης του αγώνα στους χώρους τους.

Βασική διαπίστωση της σύσκεψης, στην οποία πήρε μέρος μεγάλος αριθμός συνδικαλιστών από διαφορετικούς χώρους και παρατάξεις, ήταν ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα θεωρεί ότι η κοινωνική ασφάλιση είναι βασική, θεμελιακή κατάκτηση των εργαζομένων και πρέπει να αναπτυχθεί παραπέρα. Διαπιστώθηκε ακόμη ότι επιδίωξη κυβέρνησης - εργοδοτών - ΕΕ είναι η ανατροπή του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και το άνοιγμα στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες.

Προσδιορίστηκε ότι στόχος των δυνάμεων του «εκσυγχρονισμού» είναι η απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του προς την κοινωνική ασφάλιση, απαλλαγή των εργοδοτών από το σύνολο ή μέρος των εισφορών και η αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων για την ενίσχυση της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας, μέσω χρηματιστηρίου. Το σημαντικότερο δε είναι, η προσαρμογή του ασφαλιστικού συστήματος στο καθεστώς του εργασιακού μεσαίωνα που ετοιμάζουν, για να έχουμε δίπλα στους απασχολήσιμους και τους ασφαλίσιμους.

Στη σύσκεψη προέδρευσε ο Κώστας Αβραμόπουλος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και την κεντρική εισήγηση έκανε ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος επίσης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο Θόδωρος Κυριακίδης επισήμανε ότι «το σύνολο των αποθεματικών των ταμείων ξεπερνά τα 3,5 δισεκατομμύρια δρχ. Η πολιτική "αναμόρφωσης" της κοινωνικής ασφάλισης, που είναι στην ουσία πολιτική κατεδάφισης, υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Την πολιτική αυτή προωθούν ο ΟΟΣΑ, το ΔΝΤ και η ΕΕ, που πιέζουν την κυβέρνηση και δίνουν συγκεκριμένες εντολές για: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μειώσεις στις συντάξεις, κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, περιορισμούς στις αναπηρικές συντάξεις, μείωση στις εργοδοτικές εισφορές κλπ.».

Διάχυτο ήταν το πνεύμα αγανάκτησης για την ακολουθούμενη πολιτική από την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος και επισημάνθηκε η ανάγκη οργανωμένης αντίστασης σ' αυτή την πολιτική και στις τοποθετήσεις των άλλων συνδικαλιστών που πήραν μέρος στη συζήτηση. Ο Κώστας Αρτεμίου, πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ, υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ότι «στις σημερινές συνθήκες το ΠΑΜΕ καλείται απ' τα πράγματα να παίξει το ρόλο που δεν παίζουν τα θεσμοθετημένα όργανα ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΘ».

Ο Γιώργος Ραφαηλίδης, πρόεδρος των συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η κρίση στο ασφαλιστικό προέρχεται από την επιθυμία των εργοδοτών - κυβέρνησης να μειώσουν τις κοινωνικές παροχές».

Ο Αχιλλέας Κωστόπουλος, Πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση των μονοπωλίων εντείνει τα αντιλαϊκά μέτρα με αιχμή την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Ολοι αυτοί οι μισθοφόροι εργατοφάγοι, βρίσκουν στηρίγματα στην ξεπουλημένη ηγεσία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων έχει ήδη ξεκινήσει καμπάνια ενεργοποίησης των μελών του γύρω από το θέμα της κοινωνικής ασφάλισης».

Ο Κώστας Στάγκος, πρόεδρος του σωματείου απολυμένων της GOODYEAR, υποστήριξε ότι «πέρα από τους πολιτικούς αγώνες που πρέπει να ξεσηκώσει το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων, πρέπει να καταφύγει και σε δικαστικούς αγώνες για την αντισυνταγματικότητα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ