Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΓΜΕ
Ολοταχώς σε διάλυση

Μείωση, αλλά και αξιολόγηση του προσωπικού από ιδιωτικές εταιρίες προωθεί η κυβέρνηση

Σε διάλυση οδηγείται βήμα βήμα το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), με τη συρρίκνωση του προσωπικού και τη συνεπαγόμενη εκχώρηση δραστηριοτήτων του σε ιδιώτες, ενώ επιχειρείται να επιβληθεί ένα αντεργατικό αντιδραστικό καθεστώς στους εργαζόμενους. Μία ώρα στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι υπό την «εποπτεία» της αστυνομίας, ενώ προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώθηκε η μελέτη για το οργανόγραμμα του ΙΓΜΕ που ανέλαβε η εταιρία « Remaco» με βάση τις οδηγίες της κυβέρνησης. Σε αυτή προβλέπεται αξιολόγηση του προσωπικού που θα γίνεται από εξωτερικούς συνεργάτες (ιδιώτες ή εταιρίες). Προβλέπεται η σύνδεση του μισθού με το φύλλο αξιολόγησης και γίνεται σαφής λόγος για αύξηση ή μείωσή του ανάλογα με την αξιολόγηση που θα κάνει ο εξωτερικός συνεργάτης. Επίσης, προβλέπεται πως οι θέσεις διευθυντών και γενικότερα των ανώτερων στελεχών θα μπορούν να καλύπτονται από πρόσωπα εκτός ΙΓΜΕ, από την ελεύθερη αγορά.

Στο μεταξύ, υλοποιούνται οι «οικειοθελείς» μετατάξεις 170 εργαζομένων. Οι επιπτώσεις είναι ήδη φανερές, καθώς τμήματα απογυμνώθηκαν και έπαψαν να λειτουργούν (τμήμα Χημείου στη Θεσσαλονίκη) και άλλα υπολειτουργούν (τμήμα προσωπικού). Οι μετατασσόμενοι έχουν απώλεια δικαιωμάτων που είχαν κατακτήσει στο χώρο (π.χ.,. πενταετία). Επίσης, προβλήματα ανακύπτουν και για τους εναπομείναντες, ειδικά όσον αφορά το εφάπαξ, καθώς το σχετικό ταμείο θα έχει απώλεια εσόδων.

Παράλληλα, η απογύμνωση του ΙΓΜΕ από εξειδικευμένο προσωπικό δημιουργεί προβλήματα στην υλοποίηση των προγραμμάτων του. Ηδη κυβέρνηση και διεύθυνση ετοιμάζονται, στο όνομα του ότι «δε βγαίνει το έργο», να προσφέρουν δραστηριότητες σε ιδιωτικές εταιρίες.

Χτες, πριν ξεκινήσει η στάση εργασίας υπήρξε τηλεφώνημα από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής προς το σωματείο για το πότε θα κάνουν τη στάση, αν θα γίνει συγκέντρωση και με τι αιτήματα! Οταν ξεκίνησε η κινητοποίηση εμφανίστηκε στην είσοδο του ΙΓΜΕ περιπολικό με 4 - 5 αστυνομικούς που αποχώρησε μετά την αντίδραση εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ