Παρασκευή 2 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΣΑΚ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Προκλητική παρέμβαση της εργοδοσίας

Την εργοδοσία της τράπεζας ALFA BANK, καταγγέλλει σε ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Τραπεζών, για την προσπάθεια διάλυσης του σωματείου εργαζομένων της πρώην Ιονικής, μετά τη συγχώνευση που έγινε, ώστε να περάσει χωρίς αντιδράσεις τις αντεργατικές επιλογές της.

Οπως καταγγέλλει η ΕΣΑΚ, την προσπάθεια αυτή «υλοποιούν σε διατεταγμένη υπηρεσία ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και η πλειοψηφία του εργοδοτικού σωματείου στην πρώην τράπεζα Πίστεως, ενώ το υπουργείο Εργασίας και οι πλειοψηφίες ΟΤΟΕ, ΕΚΑ, ΓΣΕΕ δεν παρεμβαίνουν στην προκλητική και παράνομη (σύμφωνα με τον ν.1264/82) παρέμβαση της εργοδοσίας στα εσωτερικά του σωματείου».

Η ΕΣΑΚ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν δική τους υπόθεση την υπεράσπιση του σωματείου, καθώς στόχος της εργοδοσίας είναι «να δέσει χειροπόδαρα» τους εργαζόμενους της τράπεζας που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα και τεχνητοί διαχωρισμοί δεν έχουν θέση.

Αναφερόμενη στα προβλήματα των εργαζομένων, σημειώνει ότι αυτά είναι: Αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, προσπάθεια μείωσης αμοιβών, ανασφάλεια για την απασχόληση, παραβίαση ωραρίου, εντατικοποίηση, απλήρωτες υπερωρίες, αναξιοκρατία και αμφισβήτηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

«Τα προβλήματα αυτά γεννά η σημερινή κυβερνητική πολιτική και η ΟΝΕ, με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΟΤΟΕ και ΓΣΕΕ», σημειώνει, καλώντας τους εργαζόμενους να αποκρούσουν αυτή την πολιτική και να αντισταθούν στις «προκλήσεις - προσκλήσεις για "ενότητα" που κάνουν οι εργοδοτικοί εκπρόσωποι, παριστάνοντας τους συνδικαλιστές».

Τονίζει ακόμα ότι «οι εργαζόμενοι είναι ανάγκη να βγάλουν συμπεράσματα για το πού οδηγούν οι λεγόμενες αναδιαρθρώσεις. Το ξεπούλημα των κρατικών τραπεζών στο ιδιωτικό κεφάλαιο οδηγεί τους εργαζόμενους σε ακόμα χειρότερη θέση» και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι οι τραπεζικές εργοδοσίες έχουν κοινή στόχευση για: Περισσότερα τοκογλυφικά υπερκέρδη. Λιγότερα εργατικά - ασφαλιστικά δικαιώματα. Μικρότερες αμοιβές.

Τέλος, όπως αναφέρει η ΕΣΑΚ, θα συμβάλει στην κατεύθυνση «για ένα συνδικαλιστικό κίνημα με ταξικά χαρακτηριστικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ