ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Η απουσία πολιτικής βούλησης από την πλειοψηφία της Βουλής, προκειμένου να θιγούν τα πραγματικά αίτια και οι γενεσιουργές αιτίες της υπόθεσης Παυλίδη, καταγράφηκε χθες στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, προκειμένου να ερευνηθεί η ενδεχόμενη τέλεση του αδικήματος της «ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση» από τον πρώην υπουργό Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη. Η υπόθεση - υπενθυμίζουμε - αφορά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Φ. Μανούση, σύμφωνα με τις οποίες έδωσε χρήματα σε συνεργάτες του πρώην υπουργού.

Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής, τάχθηκε το ΚΚΕ, με τον εισηγητή του Γ. Γκιόκα να επισημαίνει ότι τα σκάνδαλα δεν έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την εντιμότητα προσώπων, αλλά «οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου». Αποκλειστικά και μόνο στο επίπεδο της σκανδαλολογίας «κονταροχτυπήθηκαν» ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να δηλώνει «ανοιχτή» στη σύσταση Προανακριτικής. Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Θ. ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Νέα άθλια αντικομμουνιστική επίθεση

Συνεχίζοντας τον εμετικό και άθλιο αντικομμουνισμό του, ο Θ. Πάγκαλος επιδόθηκε την Κυριακή σε νέα χυδαία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ αλλά και των μελών και ψηφορόρων του Κόμματος, έχοντας την πλήρη στήριξη της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ. Ταυτόχρονα, εκφράζοντας τα πιο ακραία και αντιδραστικά πολιτικά ένστικτά του, ζήτησε την «απέλαση» των «παράνομων μεταναστών» και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Αξιοποιώντας το βήμα που του έδωσε η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» και πιστός στον εσωκομματικό καταμερισμό που έχει γίνει στο ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας ο ίδιος το ρόλο του κεντρικού εκφραστή της αντικομμουνιστικής υστερίας, ο Θ. Πάγκαλος ισχυρίστηκε ότι το ΚΚΕ «κινείται στα όρια της νομιμότητας». Δίνοντας τα διαπιστευτήριά του στα ιμπεριαλιστικά κέντρα και συμμετέχοντας στην ευρωενωσιακή αντικομμουνιστική εκστρατεία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ έθεσε θέμα... «νομιμότητας» του Κόμματος. Συνεχίζοντας το παραλήρημά του υποστήριξε ότι το ΚΚΕ «διοικείται από μια ομάδα ανθρώπων με ολοκληρωτική νοοτροπία» και έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «πολλά στελέχη του ΚΚΕ πολυτελώς διαβιούν και ανευθύνως επαναστατούν»... Αντί να προσπαθεί να ρίξει λάσπη στα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ, ο Πάγκαλος θα ήταν καλύτερα να απευθυνθεί στη «συντρόφισσά» του Β. Παπανδρέου για να του ...θυμίσει «ποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ πλούτισαν» κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, όπως η ίδια είχε καταγγείλει στη 12η Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ (7/10/2007).

Εκεί όμως που ξεπέρασε κάθε όριο χυδαιότητας ο Θ. Πάγκαλος, ήταν όταν ισχυρίστηκε ότι: «Είναι δείγμα καθυστέρησης, πνευματικής και πολιτιστικής, το γεγονός ότι ένα μέρος του κόσμου ψηφίζει αυτό το ολοκληρωτικό κόμμα». Είναι φανερό ότι ο Θ. Πάγκαλος έχει αναλάβει μια βρώμικη δουλειά, για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ, που όπως φαίνεται η «Ιπποκράτους» έχει διαγνώσει ότι ταιριάζει περισσότερο στο ύφος και το ήθος του, αλλά στην προκειμένη περίπτωση έρχεται να στηρίξει την αγωνιώδη προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να εγκλωβίσει στους κόλπους του μέρος των λαϊκών στρωμάτων που το εγκαταλείπουν.

Ο Πάγκαλος δεν παρέλειψε βέβαια να επαναφέρει τους ανυπόστατους ιστορικούς ισχυρισμούς του και να δηλώσει στη συνέντευξή του ότι «ευτυχώς που ηττήθηκε το Κομμουνιστικό Κόμμα στον εμφύλιο»... Μάλιστα χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Ν. Κοτζιά «Πολιτικό Σύστημα και Ταυτότητα», πρόσφερε κάλυψη στον Θ. Πάγκαλο αναφέροντας ότι η «συζήτηση που προκλήθηκε γύρω από τον εμφύλιο (...) ενόχλησε πολλούς», ισχυρίστηκε ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από δογματισμούς!! και να προχωρήσουμε σε μια νέα θεώρηση των γεγονότων»... Βέβαια, απέφυγε να κατονομάσει τον Θ. Πάγκαλο.

Ζητάει απέλαση των λαθρομεταναστών!!

Παράλληλα στη συγκεκριμένη συνέντευξη, ο Θ. Πάγκαλος, φανερώνοντας ότι είναι φορέας των πιο αντιδραστικών, αντιδημοκρατικών και ξενοφοβικών θέσεων τάχτηκε υπέρ της επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών. «Για τους παράνομους μετανάστες, έχεις δύο δρόμους: ή κάνεις την Ελλάδα παράδεισο υποδοχής των λαθρομεταναστών, με κίνδυνο να βρεθείς με 5-10 εκατομμύρια, ή κάνεις κάτι για να σταματήσει. Δεν υπάρχει άλλη μέθοδος από την επαναπροώθησή τους στη χώρα εκκίνησής τους»!! Διατυπώνοντας μια θέση που θα ζήλευε και ο Μπερλουσκόνι, γνωστός για τις ...προοδευτικές του προτάσεις για τους μετανάστες, ο Θ. Πάγκαλος φανέρωσε τις πολιτικές του διαθέσεις. Βέβαια, δεν ήταν τόσο ...αυστηρός, αφού όπως είπε: «Δεν πρέπει να γίνει μαζική επαναπροώθηση, αλλά συμβολική, ώστε να ανακοπεί το ρεύμα»...

Οσο για το πανεπιστημιακό άσυλο ισχυρίστηκε ότι «έχει καταργηθεί από τους τρομοκράτες και τους αλήτες της άκρας αριστεράς» με την υποστήριξη της πολιτικής νεολαίας του ΚΚΕ! Ξεχνάει προφανώς ότι το πανεπιστημιακό άσυλο επιδιώκει να το καταργήσει ο «νόμος πλαίσιο» που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ίδιος έχει στηρίξει από την πρώτη στιγμή, αξιοποιώντας, σε πλήρη σύμπνοια με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους, την προβοκατόρικη δράση των κουκουλοφόρων.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Στην πολιτική ΝΔ - ΠΑΣΟΚ οφείλονται τα σκάνδαλα

Αποσπάσματα από την παρέμβαση του εισηγητή του ΚΚΕ

Παρά το γεγονός ότι η πείρα μας όλα αυτά τα χρόνια με τη σύσταση αντίστοιχων επιτροπών δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την επιτυχή κατάληξή τους, ωστόσο ως ΚΚΕ θα αξιοποιήσουμε και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες ώστε να συμβάλουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας, στο βαθμό που αυτή είναι δυνατή.

Αυτό τόνισε ο Γ. Γκιόκας, εισηγητής του ΚΚΕ στην χτεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής, υπογραμμίζοντας με βάση τα παραπάνω ότι «για αυτό και τασσόμαστε σήμερα υπέρ της σύστασης ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης αναφορικά με ενδεχόμενη ευθύνη του πρώην υπουργού Α. Παυλίδη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπάρχουν στοιχεία τα οποία και δικαιολογούν, αλλά και επιβάλλουν την περαιτέρω διερεύνηση της συγκεκριμένης υπόθεσης για την ύπαρξη πολιτικών και τυχόν ποινικών ευθυνών».

Αναφερόμενος γενικότερα στα σκάνδαλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι αυτά δεν οφείλονται απλώς και μόνο στην εντιμότητα ή μη κάποιων προσώπων ή μόνο σε μίζες και συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, αλλά «οφείλονται στην αντιλαϊκή πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, μέσω των αναθέσεων δημοσίων έργων, προμηθειών και εξοπλιστικών προγραμμάτων σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους».

Η εκτίμηση αυτή, συνέχισε, επιβεβαιώνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση και έχει να κάνει με την πολιτική και το θεσμικό πλαίσιο που όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζεται στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Πρόκειται, είπε, για μια πολιτική που επιτρέπει στους εφοπλιστές αφ' ενός να κερδίζουν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από τις δρομολογήσεις πλοίων και αφ' ετέρου να αξιοποιούν κάθε πρόσφορο μέσο προκειμένου να επικρατήσουν στον μεταξύ τους πολύ σκληρό ανταγωνισμό.

Ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι ευθύνη για αυτήν την κατάσταση έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που πριμοδοτούν με κάθε τρόπο τους εφοπλιστές σε βάρος των νησιωτών, των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα και του επιβατικού κοινού. Είναι ενδεικτικό, είπε, ότι το χρονικό διάστημα 2000-2008 οι επιδοτήσεις που έλαβαν οι ακτοπλόοι εφοπλιστές από το ελληνικό δημόσιο προκειμένου να δρομολογούν τα πλοία τους στις λεγόμενες άγονες γραμμές και τα πορθμεία ανέρχονται σε 227.000.000 ευρώ και πρόκειται για χρήματα που πήγαν στις τσέπες των εφοπλιστών με αποφάσεις των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Μήτρα σκανδάλων η απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών

Παρέμβαση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ

To ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της σύστασης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, που θα διερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης Παυλίδη, είτε πρόκειται για πολιτικές είτε για ποινικές, τόνισε, στην παρέμβασή του στη συζήτηση, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Σπ. Χαλβατζής.

Το έδαφος, είπε, που γεννά τέτοια φαινόμενα συναλλαγών και διαπλοκής είναι η λεγόμενη απελευθέρωση των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Αυτή, τόνισε, είναι η μήτρα, από την οποία βγαίνουν τέτοιες ενέργειες και εκτρέφουν την συναλλαγή η οποία φούντωσε μετά την άρση του Καμποτάζ. Ο Σπ. Χαλβατζής τόνισε ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία, από το 2000 μέχρι το 2008, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επιδότησαν τους εφοπλιστές για τη λεγόμενη «άγονη γραμμή» με τεράστια ποσά που αγγίζουν τα 230 εκατομμύρια ευρώ. Οι κυβερνήσεις αυτές, συνέχισε, παρείχαν αθρόα στήριξη στους εφοπλιστές και αυτή ακριβώς η ενέργεια είναι που αποτελεί το πραγματικό σκάνδαλο, όπως και η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών με την οποία συμφώνησαν και διάφορες δυνάμεις του ευρωμονόδρομου.

Ολα αυτά τα χρόνια, είπε ο Σπ. Χαλβατζής, οι εκάστοτε κυβερνήσεις έκαναν τα πάντα για την ενίσχυση της κερδοφορίας των εφοπλιστών και δεν έκαναν το παραμικρό για την επίλυση των βασανιστικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, οι ναυτεργάτες και οι επιβάτες των πλοίων. Ηταν πιστές στην απελευθέρωση που επιβάλλει η ΕΕ και είχαν σταθερή ρότα για την ενίσχυση των εφοπλιστών, οι οποίοι αποτελούν στην ουσία «κράτος εν κράτει», παραβιάζουν συστηματικά τη νομοθεσία και χτυπούν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καταλήγοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα όσα ακούστηκαν για παρανομίες από την πλευρά του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά. Υπογράμμισε ότι ο συγκεκριμένος εισαγγελέας όχι μόνο δείχνει αδιαφορία για τα δικαιώματα των εργαζομένων, αλλά βρίσκεται στην απέναντι όχθη από αυτούς. Με πρόσχημα, είπε, την οικονομική κρίση, οι εργοδότες έχουν εξαπολύσει βίαιη επίθεση κατά των εργαζομένων με απολύσεις και περικοπή δικαιωμάτων και για την ανοχή σε τέτοια φαινόμενα καταγγέλλουμε την «τυφλή δικαιοσύνη» και τον Γ. Σανιδά που στέκονται στην πλευρά των επιχειρηματιών εκφράζοντας έτσι την ταξικότητα του κράτους.

Στο απυρόβλητο η παράδοση της ακτοπλοΐας στους εφοπλιστές

Οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑ.Ο.Σ.

Με απόλυτη προσοχή, ώστε να μην ...ακουμπήσουν το πολιτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε η υπόθεση εκβίασης - στην οποία εμπλέκεται ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αρ. Παυλίδης μετά τις καταγγελίες του εφοπλιστή Μανούση - αναπτύχθηκαν χτες στη Βουλή οι τοποθετήσεις των κομμάτων, πλην του ΚΚΕ. Η παράδοση του αγαθού των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών στο εφοπλιστικό κεφάλαιο θεωρήθηκε ως ...δεδομένη στην κόντρα ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με την κυβέρνηση να δηλώνει ότι επιδιώκει τη διαφάνεια και την αξιωματική αντιπολίτευση να κατηγορεί για προσπάθεια συγκάλυψης.

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ένα κόμμα που λειτουργεί στο φως και θέλει τα πάντα στο φως». Αναφορικά με την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ τόνισε πως «εμείς θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση», λέγοντας ότι «η σημερινή περίπτωση αποδεικνύει ότι η παράταξη της ΝΔ νοιάζεται για την αλήθεια και θέλει τους πολιτικούς της να μην κρύβονται πουθενά».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μαργαρίτης Τζίμας ανέφερε ότι «πρέπει να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση», προκειμένου «να μη μένει καμία σκιά για εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου». Πάντως, στήριξε εμμέσως τον Αρ. Παυλίδη λέγοντας ότι είναι «μοναδικό φαινόμενο το ότι η εκκίνηση της υπόθεσης έγινε από τον ίδιο» και ότι έχει συνεχή παρουσία 33 ετών στην πολιτική. Ειδικά για την προανακριτική, δήλωσε ότι «η ΝΔ είναι ανοιχτή». Η πλειοψηφία των βουλευτών της ΝΔ με τις τοποθετήσεις τους άφηναν πάντως να εννοηθεί ότι από τον εισαγγελικό φάκελο που διαβιβάστηκε στη Βουλή δεν προκύπτουν επαρκή επιβαρυντικά στοιχεία για τον Αρ. Παυλίδη.

Στη γνωστή λογική της σκανδαλολογίας που αφήνει ανέγγιχτη την πολιτική ουσία του θέματος, κινήθηκαν - όπως αναμενόταν - στις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Οπως ανέφερε ο εισηγητής του Μ. Μπόλαρης, η Βουλή «δεν αντιμετωπίζει την περίπτωση του πρώην υπουργού Παυλίδη. Αντιμετωπίζει μια απόληξη από τα πολλαπλά σκάνδαλα τα οποία έχει δημιουργήσει αυτή η κυβέρνηση». Στο επίπεδο της Δικαιοσύνης υποστήριξε ότι «είχαμε συστηματική καθυστέρηση η οποία προφανώς σχετίζεται με τα δίκτυα πίεσης της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη». Παράλληλα, σχολιάζοντας την κυβερνητική θέση υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής σημείωσε ότι «οι υποθέσεις των υποκλοπών, των καρτέλ, του ΓΕΡΜΑΝΟΥ, της SIEMENS, του Βατοπεδίου, παραμένουν ανοιχτές» και ο πρωθυπουργός «δεν μπορεί να νομίζει ότι επειδή σήμερα θα παραπεμφθεί η υπόθεση Παυλίδη σε προκαταρκτική Επιτροπή, τάχα έχει άλλοθι για τις υπόλοιπες. Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της λεγόμενης «απελευθέρωσης» της ακτοπλοΐας - που υλοποίησαν διαδοχικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ - ως αποτέλεσμα της διαχείρισης από τους υπουργούς της ΝΔ λέγοντας πως «το καθεστώς που επικρατεί είναι ασυδοσία, απουσία του κράτους, αυθαιρεσία στο χώρο, όπου ένας πολύ μικρός αριθμός εταιρειών κάνει ό,τι θέλει, αλλάζει πλοία, μειώνει δρομολόγια, αυξάνει τις τιμές κατά το δοκούν». Στη δική του τοποθέτηση, ο πρώην υπουργός Αιγαίου Ν. Σηφουνάκης ανέφερε ότι οι νησιώτες στο Αιγαίο γνώριζαν πολύ καλά ότι «υπουργός ήταν ο εφοπλιστής Μανούσης». Επίσης ο Γ. Νιώτης υποστήριξε ότι υπάρχει μεθόδευση από την πλευρά της κυβέρνησης και «απόπειρα συγκάλυψης και παραγραφής των υποθέσεων».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής του Ν. Τσούκαλης τάχθηκε υπέρ της σύστασης προανακριτικής επιτροπής, σημειώνοντας ότι συνολικά ο αριθμός των σκανδάλων επί ΝΔ «είναι πολύ μεγάλος για να μιλάμε απλά για συμπτώσεις». Εκπροσωπώντας τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Αθ. Πλεύρης υποστήριξε ότι «υπάρχουν απλές ενδείξεις» που είναι όμως «επαρκέστατα στοιχεία για να εξετάσουμε περαιτέρω την υπόθεση».

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα σενάρια για τις πολιτικές εξελίξεις με αφορμή την υπόθεση Παυλίδη, καθώς, τουλάχιστον μέχρι αργά χτες το βράδυ, δεν είχε υπάρξει κάποια ορατή κατάληξη στα «παζάρια» μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και του πρώην υπουργού.

Κυρίαρχο χαρακτηριστικό της κατάστασης στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος ήταν η αβεβαιότητα για την έκβαση των εξελίξεων, με αποτέλεσμα να αναζωπυρωθούν τα σενάρια για πρόωρες, διπλές, εκλογές τον Ιούνη. Αυτό που δεν ήταν σε θέση να απαντήσουν πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ήταν αν ο Κ. Καραμανλής θα χρησιμοποιήσει την υπόθεση για να προκαλέσει πρόωρες εκλογές ή θα εμμείνει στο σχεδιασμό του τελευταίου διαστήματος, δηλαδή να ρίξει το βάρος στην αντιμετώπιση της κρίσης και μέσα από αυτό να κριθεί το ζήτημα της προσφυγής στις κάλπες. Ο Αρ. Παυλίδης αρνήθηκε να παραιτηθεί, όπως του ζητούν πιεστικά δεκάδες «γαλάζιοι» βουλευτές, προκειμένου «να διευκολύνει την παράταξη». Η αίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι θα παραμείνει βουλευτής τουλάχιστον μέχρι να εκδοθεί πόρισμα στα τέλη Απρίλη από την Προανακριτική Επιτροπή, η σύσταση της οποίας θεωρούνταν βέβαιη κατά τη χτεσινοβραδινή ψηφοφορία στη Βουλή. Τότε, σύμφωνα με ένα διαδεδομένο σενάριο, ανάλογα με το αν το πόρισμα θα είναι απαλλακτικό ή όχι, αναμένεται να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Δεν πρέπει πάντως να θεωρείται τυχαίο ότι αρχίζει δειλά να διακινείται η άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ ότι «δε στοιχειοθετείται κατηγορία» σε βάρος του Αρ. Παυλίδη.

Ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο Στρασβούργο, επανέλαβε τη βούληση της κυβέρνησης «να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση». «Στόχος», τόνισε, «είναι να μην υπάρχει, να μη μένει ποτέ καμία σκιά στην τιμή και την υπόληψη του πολιτικού κόσμου, δημοσίου προσώπου».

Η Προανακριτική Επιτροπή

H λεγόμενη Προανακριτική Επιτροπή θα έχει 13 μέλη, από τα οποία επτά θα είναι βουλευτές της ΝΔ, τρεις του ΠΑΣΟΚ και από ένα μέλος θα έχουν το ΚΚΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι μέχρι τα τέλη Απρίλη ή αρχές Μάη να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της. Εάν η Προανακριτική αποφασίσει την παραπομπή του Αρ. Παυλίδη, τότε θα γίνει στην Ολομέλεια της Βουλής μυστική ψηφοφορία και απαιτούνται τουλάχιστον 151 ψήφοι για την έγκριση της παραπομπής. Εάν εγκριθεί, γίνεται στη Βουλή κλήρωση των δικαστικών που θα συγκροτήσουν το δικαστικό συμβούλιο που θα εξετάσει την υπόθεση και το ειδικό δικαστήριο που θα δικάσει, εάν χρειαστεί, την υπόθεση. Στο δικαστήριο αυτό τα μισά μέλη προέρχονται από το Συμβούλιο της Επικρατείας και τα μισά από τον Αρειο Πάγο.

ΑΡ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ
Δήλωσε θύμα σκευωρίας

Ως θύμα σκευωρίας του εφοπλιστή Θ. Μανούση αυτοπαρουσιάστηκε χτες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης. Στην κατάθεσή του πάντως ουδέποτε αρνήθηκε τις συνεχείς επαφές με τον εν λόγω εφοπλιστή αποτιμώντας ως συνήθη την επαφή υπουργών με εκπροσώπους του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Ο Αρ. Παυλίδης παρουσίασε ως τεκμήριο αθωότητας την προσφυγή του στη δικαιοσύνη σημειώνοντας πως «προσέφυγα στον εισαγγελέα, πράγμα που δεν κάνει εύκολα υπουργός», προσθέτοντας ότι «ένας επιχειρηματίας λέει ότι αν δεν ικανοποιήσω τα αιτήματά του θα ανοίξει το στόμα του. Ε, λοιπόν, εγώ πήγα στον Σανιδά»...

Ειδικά για το θέμα του δανείου, το οποίο φέρεται να αποπλήρωσε νωρίτερα, επισήμανε ότι αφορούσε διαμέρισμα της κόρης του που «αγοράστηκε τον Ιούλιο του 2005 και εξοφλήθη με δάνειο του αδελφού μου Αναστασίου», δηλαδή «ανελήφθη ποσό 210.000 ευρώ, προϊόν εργασίας ενός μετανάστου», επειδή «η τράπεζα, μας έκανε σκέρτσα» και δε δανειοδοτούσε. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η κόρη του σύναψε δάνειο προκειμένου να εξοφλήσει τον αδελφό του, όμως ο αδελφός του δεν αποδέχθηκε τα χρήματα και αυτά επιστράφηκαν στην τράπεζα.

Συνολικά για την υπόθεση ο Αρ.Παυλίδης υποστήριξε ότι «την μπαγκέτα την κρατάει ο Μανούσης», λέγοντας πως ο εφοπλιστής παραδέχεται στις καταθέσεις του πως «θα αναστατώσω την πολιτική ζωή του τόπου» και γι' αυτό «κίνησε δημοσιογραφικό μηχανισμό που να βομβαρδίζει συνέχεια τον κόσμο»...

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

Με 215 ψήφους υπέρ, ψηφίστηκε χτες στη Βουλή, η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής, που θα ερευνήσει την υπόθεση Παυλίδη, για την οποία απαιτούνταν κατ' ελάχιστο 151 θετικές ψήφοι. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας που διεξήχθη, σε σύνολο 294 βουλευτών, 215 υπερψήφισαν την πρόταση, 67 την καταψήφισαν, ενώ καταμετρήθηκαν 6 «παρών» και 6 λευκά ψηφοδέλτια.

Στενή «συνεργασία» για θέματα τρομοκρατίας με τον Βρετανό πρέσβη Ντέιβεντ Λάντσμαν είχε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη ΓΓ Δημόσιας Τάξης, και κατά την διάρκειά της αντηλλάγησαν ...απόψεις και για άλλα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ