ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Η φιλεφοπλιστική πολιτική το μεγαλύτερο σκάνδαλο

Εκατοντάδες ναυτεργάτες και άλλοι υπάλληλοι περιμένουν τα δεδουλευμένα, την ώρα που οι εφοπλιστές τσεπώνουν εκατομμύρια ευρώ

Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι και νησιώτες είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο της «απελευθέρωσης» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Ναυτεργάτες, εργαζόμενοι και νησιώτες είναι αυτοί που πληρώνουν το μάρμαρο της «απελευθέρωσης» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες
Στη μάχη για να πληρωθούν τους μισθούς τους βγήκαν ξανά από χτες ναυτεργάτες από τα πληρώματα των πλοίων «ΜΙΛΕΝΑ» και «ΡΟΔΑΝΘΗ» της εταιρείας «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου. Οι ναυτεργάτες είναι απλήρωτοι από το Φλεβάρη και οι υπάλληλοι των γραφείων από το Γενάρη.

Ο εφοπλιστής έχει ακινητοποιήσει αυθαίρετα τα πλοία του εδώ και πάνω από δύο βδομάδες, αξιώνοντας παραπάνω «ζεστό» χρήμα από αυτό που ήδη έχει «τσεπώσει» από το κατάπτυστο καθεστώς των λεγόμενων «άγονων γραμμών». Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΕΝ, ζητάει να εισπράξει 6.300.000 ευρώ από επιδοτήσεις που του οφείλονται, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να του δοθούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ. Για τα υπόλοιπα 2.300.000 ευρώ, κατά το ΥΕΝ, ο εφοπλιστής δεν έχει καταθέσει ακόμα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, όπως ασφαλιστική ενημερότητα, για να εκταμιευτούν.

Στο μεταξύ χτες, όπως διέρρευσε, η γαλλική τράπεζα «ΝΑΤΙΞΙΣ» προχώρησε σε συντηρητική κατάσχεση των πλοίων «ΑΝΘΗ - ΜΑΡΙΝΑ» και «ΤΖΕΤ ΦΕΡΙ» του Αγούδημου λόγω των οφειλών του εφοπλιστή προς αυτήν. Πρακτικά, η συντηρητική κατάσχεση σημαίνει ασφαλιστικά μέτρα, σύμφωνα με τα οποία απαγορεύεται ο απόπλους των πλοίων, η αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος τους και άλλα παρόμοια.

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκονται και οι ναυτεργάτες του πλοίου «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ» του εφοπλιστή Μανούση, οι οποίοι παραμένουν εγκαταλειμμένοι στο πλοίο που βρίσκεται στο Λαύριο, χωρίς τροφοδοσία και απλήρωτοι. Απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες είναι και οι ναυτεργάτες του πλοίου «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ, θυγατρικής της ΑΝΕΚ.

Και ενώ έχει αρχίσει να προκαλείται «χάος» στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, χτες εμφανίστηκε και ο εφοπλιστής Απ. Βεντούρης στον οποίο ανήκει η ΝΕΛ και ως πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας αξιώνει την πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του οποίου η σταδιακή εναρμόνιση με την ελληνική νομοθεσία άρχισε με το νόμο 2932/2001, που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εκτόξευσε την εφοπλιστική ασυδοσία.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η κρίση επιβάλλει ένταση της ταξικής πάλης

Παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην περιοχή

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, ένταση της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, προβολή και διεκδίκηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τον τεράστιο πλούτο που παράγεται από τους εργαζόμενους και τον δικαιούνται, ήταν τα μηνύματα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα από το Εργατικό Κέντρο, για την οικονομική κρίση και την απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από σωματεία και κλάδους της περιοχής. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας Νίκος Σταματέλος αναφέρθηκε σε σημάδια της κρίσης που κάνουν την εμφάνισή τους στο νομό και ιδιαίτερα στο χώρο των κατασκευών, του επισιτισμού - τουρισμού, αλλά και στο ξεκλήρισμα των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ.

Ηδη η μονάδα μεταποίησης αλιευμάτων «ΚΑΛΙΜΜΑΝΗΣ» έκλεισε, οδηγώντας στην ανεργία ακόμη 16 εργαζόμενους, ενώ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει και για 160 εργαζόμενους σε ξενοδοχείο στη Ζαβέρδα, καθώς ακυρώθηκαν συμφωνίες με τουριστικούς ομίλους. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για το εργατικό δυναμικό του νομού πριν την κρίση, καταδεικνύοντας την διαχρονική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τις συνέπειες από την ανάπτυξη που στηρίζεται στην επιχειρηματική κερδοφορία.

Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις

Για το 2008, σε σύνολο 4.279 εργαζομένων οι 2.463 είχαν μόνιμη εργασία και οι υπόλοιποι απασχολούνταν εποχιακά. Ειδικά στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του επισιτισμού και στις κατασκευές, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Σε σύνολο 747 ξενοδοχοϋπαλλήλων οι 644 δούλευαν εποχιακά, ενώ και στον επισιτισμό από τους 878 εργαζόμενους οι 757 απασχολούνταν επίσης εποχιακά. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία για την επίσημη ανεργία στο νομό η οποία πλήττει πολύ πιο έντονα τις γυναίκες.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Τάκης Κτενάς. Οπως είπε, η κρίση, πέρα από τους περίπου 1.600 οικοδόμους στο νησί, επηρεάζει και εκατοντάδες άλλες οικογένειες που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο. Χαρακτηριστικό δείγμα της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 45%.

Για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκε ο Αλέξης Θοδωράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρέμβαση έκανε ο Θοδωρής Κούτρας.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ»: Στάση εργασίας αύριο Πέμπτη από τις 6 π.μ. έως τις 10 π.μ. θα πραγματοποιήσουν οι καθαρίστριες του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, καταγγέλλοντας τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι συγκαλύπτει τις αυθαιρεσίες του εργολάβου (ISS) και διαιωνίζει το καθεστώς των εργολαβιών.

ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΑΘΗΝΑΣ: Σύσκεψη με θέμα την οικονομική κρίση διοργανώνει σήμερα στις 7 μ.μ. η Ενωση Λογιστών Αθήνας και η Επιτροπή Νέων Λογιστών, στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

ΠΕΙΡΑΙΑΣ: Αθώους έκρινε το Πλημμελειοδικείο Πειραιά τον Νίκο Ξουράφη, μέλος της διοίκησης του ΕΚ Πειραιά και στέλεχος του ΠΑΜΕ και τον εργαζόμενο Αρη Κουκή, οι οποίοι είχαν συρθεί στο εδώλιο με χαλκευμένες κατηγορίες για την απεργία που είχε γίνει στις 9 Νοέμβρη του 2005 στο κατάστημα «ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ». Η απεργία είχε γίνει με αίτημα την επαναπρόσληψη του Α. Κουκή.

ΔΗΜΟΣ ΕΥΟΣΜΟΥ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα, την ώρα συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι της Δημοτικής Επιχείρησης που εδώ και 7 μήνες παραμένουν απλήρωτοι.

Ο μεγαλύτερος φόβος τους

Μεγαλύτερος από τον πανικό που γεννά σε κάθε κεφαλαιοκράτη το ενδεχόμενο να τον «ρουφήξει» η «ανταγωνιστικότητα», και σήμερα η διεθνής καπιταλιστική κρίση, είναι ο πανικός που γεννά το ενδεχόμενο εκείνοι που ξεζουμίζει και καταληστεύει να συνειδητοποιήσουν μια ώρα αρχύτερα τι συμβαίνει και να ξεσηκωθούν. Οχι ενάντια στον έναν, αλλά ενάντια στην τάξη των εκμεταλλευτών συνολικά. Αυτό ομολόγησε στην προχτεσινή του ομιλία, στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας, ο πρώην πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γ. Μυλωνάς.

«

Εξανίσταμαι όταν ακούω κάποιους να απορούν που, σε πολλές βιομηχανίες, διοίκηση και εργαζόμενοι συμφωνούν στα μέτρα που πρέπει να πάρει κάποια βιομηχανία για να ξεπεράσει την κρίση, που έχουν απεριόριστη εμπιστοσύνη σε αυτούς που τους διοικούν και τους εμπιστεύονται το μέλλον τους», λέει ο Μυλωνάς. Και δικαιολογημένα. Ο μεγαλοβιομήχανος ανησυχεί επειδή μέσα στο εργατικό κίνημα υπάρχουν και δυναμώνουν οι συνεπείς, ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ, που λένε την αλήθεια στους εργαζόμενους. Οτι δηλαδή οι θυσίες που τους ζητούν να κάνουν όχι μόνο δεν είναι προσωρινές, αλλά επιπλέον προδιαγράφουν την ένταση που θα έχει η εργοδοτική επίθεση την επομένη της κρίσης.

«

Κανένας αυτόκλητος σωτήρας δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει, ακόμη χειρότερα δε και με ψυχολογική βία, σε ένα εργαζόμενο ποιο είναι το συμφέρον του και ποιο όχι». «Ψυχολογική βία» βαφτίζουν την ένταση της πάλης για την ταξική συσπείρωση και οργάνωση των εργαζομένων και όχι το πιστόλι που βάζουν οι εργοδότες στον κρόταφο των εργαζομένων, εκβιάζοντάς τους: «'Η δουλεύεις λιγότερες ώρες και με μειωμένο μισθό ή απολύεσαι», όπως γίνεται στην «ΑΛΟΥΜΥΛ». Καλύτερα, λοιπόν, ο εργάτης να μαθαίνει απ' τον εργοδότη του ποιο είναι το συμφέρον του...

Οργισμένος με την «ανεκτικότητα» των συναδέλφων του (οι οποίοι μόνο στο 4μηνο 11/2008-2/2009 απέλυσαν 12.000 άτομα, επέβαλαν 2.000 διαθεσιμότητες και πάνω από 770 υποχρεωτικές άδειες) ο Μυλωνάς σημαίνει συναγερμό: «Σκύβουμε το κεφάλι λες και ντρεπόμαστε που είμαστε παθιασμένα δημιουργικοί, ακούραστοι στη δουλειά μας, παράγουμε πλούτο, δημιουργούμε ευημερία, εκπαιδεύουμε στελέχη, φέρνουμε συνάλλαγμα. Ανεχόμαστε μεσαιωνικές πρακτικές, με την Ιερά Εξέταση απέναντί μας, να βιάζει τη δημιουργικότητά μας!».

Η αστική τάξη έχει πάρει χαμπάρι ότι για να εξακολουθήσει να είναι κυρίαρχη, πρέπει, συσπειρωμένη, να κρατήσει την εργατική τάξη εγκλωβισμένη στη μοιρολατρία και την αδράνεια. Καλέσματα ταξικής συσπείρωσης, όπως αυτό του Μυλωνά, θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Το θέμα είναι οι εργάτες να αντιληφθούν ότι η επίθεση που αυτά σηματοδοτούν δεν αναχαιτίζεται με την εναλλαγή στην εξουσία διαχειριστών του ίδιου εκμεταλλευτικού συστήματος, αλλά μόνο με την ανατροπή αυτού του συστήματος. Αυτή η επιτακτική ανάγκη επιβεβαιώνεται καθημερινά.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ