Τετάρτη 8 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
Η κρίση επιβάλλει ένταση της ταξικής πάλης

Παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της εργατικής τάξης στην περιοχή

Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, ένταση της ταξικής πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων, προβολή και διεκδίκηση του άλλου δρόμου ανάπτυξης με κριτήριο τον τεράστιο πλούτο που παράγεται από τους εργαζόμενους και τον δικαιούνται, ήταν τα μηνύματα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκάδα από το Εργατικό Κέντρο, για την οικονομική κρίση και την απάντηση του ταξικού εργατικού κινήματος.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι από σωματεία και κλάδους της περιοχής. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λευκάδας Νίκος Σταματέλος αναφέρθηκε σε σημάδια της κρίσης που κάνουν την εμφάνισή τους στο νομό και ιδιαίτερα στο χώρο των κατασκευών, του επισιτισμού - τουρισμού, αλλά και στο ξεκλήρισμα των ελαιοπαραγωγών και των αμπελουργών εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιαγροτικής πολιτικής της ΚΑΠ.

Ηδη η μονάδα μεταποίησης αλιευμάτων «ΚΑΛΙΜΜΑΝΗΣ» έκλεισε, οδηγώντας στην ανεργία ακόμη 16 εργαζόμενους, ενώ σοβαρός κίνδυνος υπάρχει και για 160 εργαζόμενους σε ξενοδοχείο στη Ζαβέρδα, καθώς ακυρώθηκαν συμφωνίες με τουριστικούς ομίλους. Παρουσιάστηκαν στοιχεία για το εργατικό δυναμικό του νομού πριν την κρίση, καταδεικνύοντας την διαχρονική επίθεση του κεφαλαίου στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, τις συνέπειες από την ανάπτυξη που στηρίζεται στην επιχειρηματική κερδοφορία.

Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις

Για το 2008, σε σύνολο 4.279 εργαζομένων οι 2.463 είχαν μόνιμη εργασία και οι υπόλοιποι απασχολούνταν εποχιακά. Ειδικά στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του επισιτισμού και στις κατασκευές, η «μαύρη» ανασφάλιστη εργασία οργιάζει. Σε σύνολο 747 ξενοδοχοϋπαλλήλων οι 644 δούλευαν εποχιακά, ενώ και στον επισιτισμό από τους 878 εργαζόμενους οι 757 απασχολούνταν επίσης εποχιακά. Παρουσιάστηκαν επίσης στοιχεία για την επίσημη ανεργία στο νομό η οποία πλήττει πολύ πιο έντονα τις γυναίκες.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Τάκης Κτενάς. Οπως είπε, η κρίση, πέρα από τους περίπου 1.600 οικοδόμους στο νησί, επηρεάζει και εκατοντάδες άλλες οικογένειες που έχουν άμεση σχέση με τον κλάδο. Χαρακτηριστικό δείγμα της κάμψης της οικοδομικής δραστηριότητας αποτελεί το γεγονός ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2009 σημειώθηκε μείωση των οικοδομικών αδειών κατά 45%.

Για τις επιπτώσεις της καπιταλιστικής κρίσης στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων αναφέρθηκε ο Αλέξης Θοδωράκης, γραμματέας του Συνδικάτου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ παρέμβαση έκανε ο Θοδωρής Κούτρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ