ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Να δώσουν τη μάχη των ευρωεκλογών με τη δύναμη του λιονταριού και τη σοφία της κουκουβάγιας, με την υπευθυνότητα και τη σοβαρότητα που πρέπει να χαρακτηρίζει τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, κάλεσε τα μέλη και τους οπαδούς του Κόμματος και της ΚΝΕ, η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας χτες βράδυ σε μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ στην πλατεία Ταχυδρομείου της Λάρισας. Στις 15 μέρες που μένουν μέχρι τις εκλογές - τόνισε - δεν πρέπει ν΄αφήσουμε ούτε έναν άνθρωπο που μπορεί να πειστεί από το δικό μας λόγο. Και υπογράμμισε: Χρειάζεται μια απλή απόφαση, την οποία μπορούν να πάρουν και όσοι δεν την έχουν πάρει ακόμα: Να ρίξουν στην κάλπη το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Η συγκέντρωση ήταν μαζική, καθώς οι συγκεντρωμένοι κατέκλυσαν το χώρο της πλατείας, αψηφώντας τις κακές καιρικές συνθήκες - σε όλη τη διάρκεια ψιλόβρεχε - και πολύ δυναμική με τη νεολαία να δημιουργεί αγωνιστικό κλίμα ενθουσιασμού και αισιοδοξίας.

Πριν την Αλέκα Παπαρήγα χαιρέτισαν ο Πασχάλης Μολυβδάς, υποψήφιος ευρωβουλευτής και ο Αλεξάντρ Γκολουμπιόφ, γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας, ενώ παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δ. Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, οι βουλευτές Αντ. Σκυλλάκος και Ν. Γκατζής, ο δήμαρχος Τυρνάβου Χρ. Κιτσίδης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιοχής.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ο λαός να βάλει ψηλά τον πήχη των απαιτήσεών του

Αποσπάσματα από την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λάρισα

«Δε ζητάμε απλά, έχουμε την προσδοκία και την απαίτηση ότι ο εργαζόμενος λαός θα βάλει ψηλότερα από κάθε άλλη φορά τον πήχη των απαιτήσεών του. Να μετατρέψει τη μάχη των ευρωεκλογών σε ανάχωμα στο συντηρητισμό κάθε μορφής και συνθηματολογίας». Τα παραπάνω υπογράμμισε, χτες βράδυ, μιλώντας στη Λάρισα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Παραθέτουμε αποσπάσματα της ομιλίας της:

«Οι εργαζόμενοι του Νομού Λάρισας, αλλά και ολόκληρης της Θεσσαλίας δεν άρχισαν να έχουν προβλήματα με το ξέσπασμα της κρίσης. Προβλήματα είχαν και πριν. Από τις αρχές της 10ετίας του '90 άρχισε κάθε χρονιά να είναι χειρότερη από την προηγούμενη, για πολλούς, και κάθε φορά για όλο και περισσότερους.

Η ΝΔ διαδεχόταν το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ τη ΝΔ, κάθε θητεία φόρτωνε νέα προβλήματα. Και οι δύο ανακάλυψαν ότι για τα λαϊκά προβλήματα φταίει η μειωμένη ανταγωνιστικότητα, ότι η αγροτιά δεν παράγει φθηνά προϊόντα. Η μόνη διαφορά τους που σήμερα είναι πραγματική και αισθητή είναι ο καυγάς για τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο καυγάς ποιος είναι πιο έντιμος, πιο ικανός, πιο δραστήριος και ξεκούραστος, είναι η απόδειξη ότι δεν έχουν σοβαρά πράγματα να χωρίσουν στην ίδια την πολιτική τους.

Οι κάτοικοι ολόκληρης της περιοχής, οι εργατοϋπάλληλοι της Λάρισας ξέρουν πολύ καλά ότι εργοστάσια δεν κλείνουν ή δεν απειλούνται με κλείσιμο μόνο τώρα που ξέσπασε η διεθνής καπιταλιστική κρίση. Βεβαίως, η κρίση οξύνει τα προβλήματα, όμως οι μισθοί και οι συντάξεις πείνας δεν είναι νέο φαινόμενο, οι τρομερές ελλείψεις στην κοινωνική πολιτική δεν είναι νέο φαινόμενο.

Υπέφεραν τα μικρομάγαζα και πριν την κρίση και τώρα βρίσκονται σε δικαιολογημένη απόγνωση. Υποφέρει και η φτωχή αγροτιά, όχι τώρα μόνο από την κρίση αλλά από την πολύχρονη ΚΑΠ, από τους περιορισμούς και τις ποσοστώσεις. Οι επιδοτήσεις που πρόκειται να καταργηθούν το 2013 ίσως και πριν είναι ψίχουλα πια που δεν έχουν καμία σχέση με την επιβίωση του μικρού παραγωγού.

Θυμίζουμε: Εκλεισαν 2 από τα 5 εργοστάσια ζάχαρης, σε πρώτη φάση ένα στη Λάρισα και άλλο ένα στην Ξάνθη. Είχαμε αυτάρκεια ως χώρα και τώρα εισάγουμε το 50% της ζάχαρης και ύστερα τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιος συνέβαλε στην αύξηση του εμπορικού ισοζυγίου.

Η καπνοκαλλιέργεια μειώθηκε περίπου στο 80% και έκλεισαν πολλές μεταποιητικές μονάδες καπνού αυξάνοντας την ανεργία και ερήμωση της ορεινής και της πεδινής περιοχής.

Κατάρρευση σημείωσαν οι τιμές παραγωγού το 2008, εξευτελιστικές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα. Κατά τ' άλλα η ΚΑΠ είναι καλή, και ακόμα καλύτερα υποτίθεται ότι πάλεψε η ΝΔ στα όργανα της ΕΕ.

Το σκληρό σιτάρι από 0,50 ευρώ το κιλό έπεσε στο 0,22. Τα περσινά στάρια είναι απούλητα στις αποθήκες και η νέα παραγωγή θα 'ναι μεγάλη γιατί στα στρέμματα που δεν έβαλαν βαμβάκι έβαλαν στάρια. Η πολιτική του καρτέλ γάλακτος απόλυτα εχθρική στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά. Εξανεμίζεται το εισόδημα ενός μεγάλου μέρους των κτηνοτρόφων.

Ηρθε προχτές ο πρωθυπουργός στη Λάρισα και ενδιαφέρθηκε να εγκαινιάσει δρόμους. Χρειάζονται και αυτοί αλλά και η αγροτιά χρειάζεται να ζήσει. Δε μας εξήγησε όμως ο κ. Καραμανλής αν θα προχωρούσε στην κατασκευή των δρόμων αν δεν έμπαιναν στη μέση οι ιδιωτικές εταιρείες, τα περίφημα ΣΔΙΤ που και το ΠΑΣΟΚ υιοθετεί.

Μίλησε με έπαρση για τα έργα υποδομής εννοώντας τον Αχελώο, τη λίμνη Κάρλα, το φράγμα της Γυρτώνης.

Δε στεκόμαστε στην καθυστέρηση 10ετιών για να ξεκινήσουν αυτά τα έργα, το θέμα είναι πότε θα τελειώσουν, και το ακόμα πιο σοβαρό είναι ότι δεν ξεκίνησαν έργα για την άρδευση, όπως είναι οι ταμιευτήρες, τα αρδευτικά κανάλια. Οταν το νερό του Αχελώου θα φθάσει στη Θεσσαλία πόσοι άραγε μικροϊδιοκτήτες αγρότες θα έχουν παραμείνει;

Για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός μίλησε για στροφή στην άλλη γεωργία, μια "καραμέλα" που δε λιώνει στο στόμα ούτε του ΠΑΣΟΚ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ και των διάφορων οικολόγων που είναι διαπλεκόμενοι με γνωστά τρωκτικά ΜΚΟ».

Η «άλλη γεωργία» σημαίνει ξεκλήρισμα

«Τι σημαίνει άλλη γεωργία στο στόμα των κομμάτων της πλουτοκρατίας και των αναχωμάτων προς το λαϊκό ριζοσπαστισμό;

Σημαίνει η Θεσσαλία να εγκαταλείψει τις βασικές δυναμικές της καλλιέργειες και να στραφεί στις αγριαγκινάρες, στην καλλιέργεια βατράχων, άρα θα ξεκληριστούν μια ώρα αρχύτερα οι φτωχοί αγρότες.

Και ως διά μαγείας έρχεται η νέα πρόταση του ΠΑΣΟΚ και των Οικολόγων Πράσινων, με το ψευδεπίγραφο τίτλο πράσινη οικονομία.

Ομως, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα να κοροϊδεύουμε τον εργαζόμενο λαό ότι υπάρχουν εύκολες και έξυπνες λύσεις για να μην πέσει στα κεφάλια των εργαζομένων η κρίση.

Και προτάσεις έχουμε, και θέσεις έχουμε, και αιτήματα έχουμε, που τα διεκδικούμε σήμερα, μόνο που τα άλλα κόμματα δε συμφωνούν με αυτές.

Μπροστά στην κρίση προβάλλουμε ειδικά αιτήματα και στόχους πάλης, εμπλουτίζοντας τις μέχρι σήμερα προτάσεις μας για την ανακούφιση των εργαζομένων:

  • Να παρθούν ριζοσπαστικά μέτρα για φτωχούς και ανέργους, να χαριστούν χρέη. Τους δανειολήπτες και καταθέτες να καλύψει το κράτος.
  • Αμεσα να δοθούν γενναίες αυξήσεις για να ανέβει η αγοραστική ικανότητα των εργαζομένων. Πρόγραμμα λαϊκής στέγης, αυξήσεις των συντάξεων. Αφορολόγητο όριο 30.000 ευρώ ανά οικογένεια (συν 5.000 για κάθε παιδί). Να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο με 45%.
  • Μείωση των τιμολογίων οικιακής κατανάλωσης στις πρώην ΔΕΚΟ».
Για τη φτωχή αγροτιά

«1. Η θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

2. Η σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, η τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των "νόμιμων" και παράνομων παρακρατήσεων.

3. Η κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής παραγωγής, που σημαίνει απόρριψη της ΚΑΠ, προστασία της εγχώριας παραγωγής, δημιουργία ινστιτούτων στήριξης του αγροτικού τομέα, κ.ά., που θα συνδέονται με κεντρικό σχεδιασμό για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών.

4. Η εξυγίανση, εκδημοκρατισμός και στήριξη των συνεταιρισμών για να χτυπηθεί η ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων.

5. Η δραστική μείωση του κόστους παραγωγής με εκτέλεση βασικών αγροτικών έργων υποδομής, με κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και μηχανήματα, των φόρων στο αγροτικό πετρέλαιο, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ, με επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, όπως ζωοτροφές, κ.ά.

6. Η ουσιαστική ρύθμιση των αγροτοκτηνοτροφικών χρεών, το άμεσο σταμάτημα των πλειστηριασμών των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών και του ξεπουλήματος των συνεταιριστικών εταιρειών της ΑΤΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο.

7. Η άμεση νομιμοποίηση όλων των σταβλικών εγκαταστάσεων, με δημιουργία υποδομής για ηλεκτροδότησή τους χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

8. Η προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές και τις παράνομες ελληνοποιήσεις.

9. Η δωρεάν επιστημονική και τεχνική στήριξη από το κράτος σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, κτηνοτρόφους και ψαράδες.

10. Η κατάργηση όλων των κανονισμών και οδηγιών που ξεκληρίζουν τους μικρομεσαίους ψαράδες και η εξασφάλιση αφορολόγητου πετρελαίου.

11. Η δημιουργία ασφαλών καταφυγίων και σύγχρονων ιχθυόσκαλων, η χωροθέτηση των ιχθυοκαλλιεργειών με περιβαλλοντικά και αλιευτικά κριτήρια και η πολύπλευρη ενίσχυση των αλιευτικών συνεταιρισμών.

12. Η προστασία και ορθολογική διαχείριση από το κράτος του δασικού πλούτου της χώρας. Η άμεση σύνταξη του δασολογίου και η αναδάσωση όλων των καμένων δασικών εκτάσεων, η προστασία και σωστή αξιοποίηση των υδάτινων πόρων.

13. Η πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου, από όλους τους φυσικούς κινδύνους από αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ, που θα επιχορηγείται από το κράτος και η άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.

14. Ο άμεσος διπλασιασμός της αγροτικής σύνταξης, η μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες και η κατάργηση των εισφορών για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και της συμμετοχής στα φάρμακα.

15. Η μετάταξη από τον ΟΓΑ στο ΙΚΑ όλων των εργατών γης και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

16. Η διαμόρφωση προνομιακών στεγαστικών προγραμμάτων για τους νέους αγρότες.

17. Η αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής στην ύπαιθρο με δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και με δημιουργία αθλητικών και πολιτιστικών κέντρων για δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των κατοίκων της υπαίθρου».

Για τους αυτοαπασχολούμενους

«Στήριξη των αιτημάτων των ΕΒΕ, για τη φορολόγηση, την κρατική χρηματοδότηση των υποδομών, δηλαδή βιοτεχνικών πάρκων, όπου βιοτέχνες θα ασκούν τη δραστηριότητά τους, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο περιβάλλον, στις κατοικημένες περιοχές.

Ενιαίο 48ωρο εβδομαδιαίο ωράριο, με Κυριακή αργία, 3 απογεύματα κλειστά για όλα τα καταστήματα, μεγάλα και μικρά, υποχρεωτικό για όλα.

Ελάτε μαζί μας! Δεν είναι υποχρεωτικό να συμφωνείτε σε όλα με το ΚΚΕ για να μας εμπιστευτείτε την ψήφο σας».

ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΟΛΟΥΜΠΟΦ
Η εξουσία στο λαό και όχι στο κεφάλαιο

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας και βουλευτή του Λετονικού Κοινοβουλίου

«Αγαπητοί Σύντροφοι!

Επιτρέψτε μου να σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στο ΚΚΕ εκ μέρους των συντρόφων μου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

Ερχομαι από μια χώρα, όπου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι εθνικιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία της Λετονίας, με μια από τις πρώτες αποφάσεις τους, ψήφισαν νόμο που απαγόρευε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας. Το ΚΚΛ κατηγορήθηκε ως οργάνωση εχθρική ως προς το κράτος. Κι έκτοτε συνεχίζει να βρίσκεται εκτός νόμου.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ο σύντροφος Αλφρεντ Ρούμπιξ, καταδικάστηκε για τις πεποιθήσεις του σε 8 χρόνια φυλάκιση.

Στους κομμουνιστές, που ήταν εκλεγμένοι στα διάφορα κομματικά όργανα, μέχρι και σήμερα απαγορεύεται το να είναι υποψήφιοι στις τοπικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Το 1994, για να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στο κοινοβούλιο, να συμμετάσχουμε στις εκλογές, δημιουργήσαμε και νομιμοποιήσαμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, που είναι το μοναδικό κόμμα στη χώρα μας που δηλώνει ότι στηρίζεται στη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ολα αυτά τα χρόνια το κόμμα μας εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις θέσεις της αντιπολίτευσης και αγωνίζεται για την άρση όλων των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων, υπερασπίζεται τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τα εθνικιστικά κόμματα η Λετονία, που ήταν μια ακμάζουσα και οικονομικά αναπτυγμένη Δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης, μετατράπηκε στο πιο καθυστερημένο κράτος της Ευρώπης. Μάλιστα, μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διάλυση της οικονομίας και η εξαθλίωση του λαού της χώρας μας επιταχύνθηκε. Εμείς ήμασταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο, που τοποθετηθήκαμε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα και το λαό η ένταξη. Δυστυχώς, οι προγνώσεις μας επαληθεύτηκαν. Ετσι χάσαμε εντελώς τον κλάδο της ζάχαρης και μερικώς και τον κλάδο της αλιείας. Σε συνθήκες όπου οι αγρότες μας παίρνουν μίζερες επιδοτήσεις χάνουμε πλέον και την αγροτική παραγωγή.

Το μοναδικό που πέτυχε η Λετονία ως αποτέλεσμα της ένταξής της στην ΕΕ, ήταν το λεγόμενο «άνοιγμα» της αγοράς εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό, κι αυτό όταν όλος ο πληθυσμός της Λετονίας είναι 2 εκατομμύρια 680 χιλιάδες άνθρωποι.

Στις συνθήκες της νέας παγκόσμιας κρίσης ξεκίνησε, για λόγους επιβίωσης, ένα δεύτερο κύμα εξόδου των ανθρώπων από τη χώρα, προς αναζήτηση εργασίας.

Κοντά σ' αυτά, θα ήθελα να σημειώσω ένα ακόμη πρόβλημα, που γέννησε ο αντικομμουνισμός και η διαστρέβλωση της Ιστορίας από τις εθνικιστικές δυνάμεις, κι αντιμετωπίζουμε στη χώρα μου και το οποίο απαιτεί άμεση επίλυση. Πρόκειται για το νόμο που αφορά την υπηκοότητα. Το 1991 την υπηκοότητα πήρανε μόνον όσοι μπόρεσαν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ήταν πολίτες της Λετονίας και πριν το 1940. Ετσι, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μόνιμοι κάτοικοι της Λετονίας, άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Λετονία τη σοβιετική περίοδο, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Από αυτούς, ως τα σήμερα, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την υπηκοότητα μόλις 110 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ άλλες 380 χιλιάδες άνθρωποι θεωρούνται "μη πολίτες". Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα! Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, σε κανένα επίπεδο και βέβαια ούτε στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Κάτω από αγώνες και πιέσεις, τελικά οι ευρωπαϊκές δομές κατΑργησαν μία από τις απαγορεύσεις που αφορούσε τα πρώην μέλη του ΚΚ κι επιτράπηκε η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Ετσι ο ηγέτης μας, ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας στις ευρωεκλογές.

Χρειάζεται να σημειώσω ότι το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο σήμερα ενισχύεται. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως χωρίς το συντονισμό της δράσης μας, της ανταλλαγής εμπειρίας, είναι αδύνατο να πετύχουμε πραγματικά αποτελέσματα, να καλυτερέψουμε τη ζωή των εργαζομένων. Οπως σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων για τις ευρωεκλογές: «Είναι προς όφελος των εργαζομένων να μεγαλώσει το ρεύμα της λαϊκής αμφισβήτησης στην αντιλαϊκή κι απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ», για να ανοίξει ο δρόμος «για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού».

Μαζί θα νικήσουμε!

Αυτή τη στιγμή ένα από τα κύρια καθήκοντα των κομμάτων μας είναι οι ευρωεκλογές. Για να υπάρχουν εκλεγμένοι σύντροφοί μας στο ευρωκοινοβούλιο, που θα παρεμβαίνουν στη λήψη των αποφάσεων!

Ολοι λοιπόν στη μάχη των εκλογών!

Η εξουσία στο λαό και όχι στο κεφάλαιο»!

ΠΑΣΧΑΛΗΣ - ΑΔΑΜ ΜΟΛΥΒΔΑΣ
Για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση

Ο χαιρετισμός του υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ στη συγκέντρωση

«Φίλες και φίλοι, συναγωνιστές και συναγωνίστριες ,

Η επιστήμη είχε πάντα στενή σχέση με την κυρίαρχη ιδεολογία, είχε πάντα ταξικό χαρακτήρα , στενή σχέση με τους κυρίαρχους θεσμούς και υπηρετούσε τους στόχους του εκάστοτε οικονομικο-κοινωνικού συστήματος.

Η ΕΕ δεν άφησε έξω από τους σχεδιασμούς της την επιστήμη και κυρίως τους τομείς Παιδείας , Ερευνας , Υγείας. Οσο η επιστήμη παίζει όλο και πιο καθοριστικό ρόλο σαν παραγωγική δύναμη, τόσο υποτάσσεται στις νέες ανάγκες του κεφαλαίου με διπλό στόχο την αύξηση της κερδοφορίας αφ' ενός και την χειραγώγηση των συνειδήσεων της νεολαίας αφ' ετέρου για την μακροημέρευση του συγκεκριμένου οικονομικού συστήματος.

Η θεμελιακή συνθήκη του Μάαστριχτ εξειδικεύτηκε στη συνέχεια μέσα από τις συνθήκες της Μπολόνια , Πράγα , Λισαβόνας...με διάφορες οδηγίες στην κατεύθυνση του ενιαίου χώρου στην παιδεία. Η υλοποίηση έγινε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την συναπόφαση και την συνευθύνη και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, που στις Βρυξέλλες συναποφάσιζαν, εγκαλούσαν για καθυστερήσεις στην υλοποίηση και εκ των υστέρων καταγγέλλουν τ' αποτελέσματα αυτών των πολιτικών.

Μοχλοί η χρόνια συστηματική και οργανωμένη υποχρηματοδότηση, τα ΕΠΕΕΑΚ , ο νόμος - πλαίσιο , η αποκέντρωση, τα αναλυτικά προγράμματα, τα βιβλία, οι οδηγίες κ.ά. Ωραία, εύηχα, υποκριτικά λόγια που κρύβουν το χαρακτήρα των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην έρευνα, υγεία, πρόνοια και την προσαρμογή τους στις ανάγκες της οικονομίας για ευέλικτο καταρτίσιμο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Αμεσες συνέπειες, η εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα, ακριβοπληρωμένα από τα λαϊκά στρώματα, πτυχία χωρίς αντίκρισμα και επαγγελματικά δικαιώματα αλλά με δήθεν «προσόντα» και «δεξιότητες», εκπαιδευτικά ιδρύματα και έρευνα σε απευθείας σύνδεση για τα συμφέροντα των πολυεθνικών, του ΝΑΤΟ και άλλων ευαγών ιδρυμάτων. Και επειδή το καρότο δεν αρκεί, υπάρχει και το μαστίγιο των μαθητοδικείων, του τρομονόμου, της κατάργησης του ασύλου και τέλος οι κλήσεις Πανεπιστημιακών στους εισαγγελείς κατ' εντολή Σανιδά.

Στην υγεία και την πρόνοια έχουμε καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων, υποβάθμιση του δημόσιου τομέα, και χρηματοδότηση μέσω επιδότησης του ιδιωτικού τομέα υγείας. 25.000 κενές θέσεις νοσηλευτών και γιατρών , θάνατοι λόγω έλλειψης κρεβατιών στις ΜΕΘ, έλλειψη ουσιαστικά πρωτοβάθμιας υγείας, μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις...

Οι άνθρωποι του πνεύματος, οι επιστήμονες γενικότερα, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μείνουμε αδιάφοροι σ' αυτή τη βαρβαρότητα. Ακόμα και αν έχουμε διαφωνίες με την πολιτική του ΚΚΕ, ξέρουμε και από τις φυσικές και κοινωνικές επιστήμες , αυτό που ο λαός ζει καθημερινά στο πετσί του, ότι τα προβλήματα έχουν αιτίες και στη συγκεκριμένη περίπτωση την ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου που με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συμβάλλουν στις συνέπειες της πολιτικής που και οι ίδιοι ψήφισαν αλλά υποκριτικά καταγγέλλουν. Ξέρουμε ότι γιατρειά θα 'ρθει μόνο όταν χτυπηθεί η αιτία της αρρώστιας, το «κακό σπυρί» και τα «δορυφορικά κύτταρα».

Σήμερα με την εξέλιξη των επιστημών παράγεται τεράστιος πλούτος, οι δυνατότητες για να βελτιωθούν όλοι οι τομείς της ζωής του λαού είναι τεράστιες. Η επιστήμη εξ ορισμού οφείλει να είναι κοινωνική, να βοηθάει στη λύση σύγχρονων προβλημάτων σε όφελος της πλειοψηφίας του λαού (αντισεισμική θωράκιση , αντιμετώπιση ασθενειών, περιβαλλοντολογικά προβλήματα, διατροφή, κοινωνιολογικής φύσης...). Πρέπει και μπορεί κυρίως να συμβάλλει στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού για έρευνα, παιδεία, υγεία - πρόνοια ενταγμένες σ' ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν τομέα κοινωνικής πολιτικής, αλλά και οικονομικής ανάπτυξης σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι επιστήμονες και οι διανοούμενοι μπορούμε να συμβάλλουμε και με την ψήφο μας ώστε να δημιουργηθούν καλύτερες προϋποθέσεις να ανταμώσει και να δυναμώσει το κίνημα γΓια μια παιδεία στην υπηρεσία του λαού, αγκαλιά με το ταξικό εργατικό κίνημα και τους άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που κάνει τη ζωή μας μίζερη, για να πάρουν τα όνειρα εκδίκηση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ