Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
ΑΛΕΞΑΝΤΡ ΓΚΟΛΟΥΜΠΟΦ
Η εξουσία στο λαό και όχι στο κεφάλαιο

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας και βουλευτή του Λετονικού Κοινοβουλίου

«Αγαπητοί Σύντροφοι!

Επιτρέψτε μου να σας απευθύνω θερμό χαιρετισμό και να εκφράσω την αλληλεγγύη μας στο ΚΚΕ εκ μέρους των συντρόφων μου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λετονίας.

Ερχομαι από μια χώρα, όπου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι εθνικιστικές δυνάμεις που αναρριχήθηκαν στην εξουσία της Λετονίας, με μια από τις πρώτες αποφάσεις τους, ψήφισαν νόμο που απαγόρευε τη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας. Το ΚΚΛ κατηγορήθηκε ως οργάνωση εχθρική ως προς το κράτος. Κι έκτοτε συνεχίζει να βρίσκεται εκτός νόμου.

Ο ηγέτης του Κομμουνιστικού Κόμματος Λετονίας, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λετονικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, ο σύντροφος Αλφρεντ Ρούμπιξ, καταδικάστηκε για τις πεποιθήσεις του σε 8 χρόνια φυλάκιση.

Στους κομμουνιστές, που ήταν εκλεγμένοι στα διάφορα κομματικά όργανα, μέχρι και σήμερα απαγορεύεται το να είναι υποψήφιοι στις τοπικές και στις βουλευτικές εκλογές.

Το 1994, για να μπορέσουμε να εκπροσωπηθούμε στο κοινοβούλιο, να συμμετάσχουμε στις εκλογές, δημιουργήσαμε και νομιμοποιήσαμε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, που είναι το μοναδικό κόμμα στη χώρα μας που δηλώνει ότι στηρίζεται στη μαρξιστική κοσμοθεωρία. Ολα αυτά τα χρόνια το κόμμα μας εκπροσωπείται στο κοινοβούλιο, στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις θέσεις της αντιπολίτευσης και αγωνίζεται για την άρση όλων των αντιδημοκρατικών απαγορεύσεων, υπερασπίζεται τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού.

Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τα εθνικιστικά κόμματα η Λετονία, που ήταν μια ακμάζουσα και οικονομικά αναπτυγμένη Δημοκρατία της Σοβιετικής Ενωσης, μετατράπηκε στο πιο καθυστερημένο κράτος της Ευρώπης. Μάλιστα, μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση η διάλυση της οικονομίας και η εξαθλίωση του λαού της χώρας μας επιταχύνθηκε. Εμείς ήμασταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα στο κοινοβούλιο, που τοποθετηθήκαμε ενάντια στην ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τη χώρα και το λαό η ένταξη. Δυστυχώς, οι προγνώσεις μας επαληθεύτηκαν. Ετσι χάσαμε εντελώς τον κλάδο της ζάχαρης και μερικώς και τον κλάδο της αλιείας. Σε συνθήκες όπου οι αγρότες μας παίρνουν μίζερες επιδοτήσεις χάνουμε πλέον και την αγροτική παραγωγή.

Το μοναδικό που πέτυχε η Λετονία ως αποτέλεσμα της ένταξής της στην ΕΕ, ήταν το λεγόμενο «άνοιγμα» της αγοράς εργασίας. Ετσι, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, σήμερα πάνω από 200 χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα και εργάζονται στο εξωτερικό, κι αυτό όταν όλος ο πληθυσμός της Λετονίας είναι 2 εκατομμύρια 680 χιλιάδες άνθρωποι.

Στις συνθήκες της νέας παγκόσμιας κρίσης ξεκίνησε, για λόγους επιβίωσης, ένα δεύτερο κύμα εξόδου των ανθρώπων από τη χώρα, προς αναζήτηση εργασίας.

Κοντά σ' αυτά, θα ήθελα να σημειώσω ένα ακόμη πρόβλημα, που γέννησε ο αντικομμουνισμός και η διαστρέβλωση της Ιστορίας από τις εθνικιστικές δυνάμεις, κι αντιμετωπίζουμε στη χώρα μου και το οποίο απαιτεί άμεση επίλυση. Πρόκειται για το νόμο που αφορά την υπηκοότητα. Το 1991 την υπηκοότητα πήρανε μόνον όσοι μπόρεσαν να αποδείξουν πως οι ίδιοι ή οι γονείς τους ήταν πολίτες της Λετονίας και πριν το 1940. Ετσι, ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, μόνιμοι κάτοικοι της Λετονίας, άνθρωποι που γεννήθηκαν στη Λετονία τη σοβιετική περίοδο, δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Από αυτούς, ως τα σήμερα, έχουν καταφέρει να αποκτήσουν την υπηκοότητα μόλις 110 χιλιάδες άνθρωποι, ενώ άλλες 380 χιλιάδες άνθρωποι θεωρούνται "μη πολίτες". Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν στερηθεί τα πολιτικά τους δικαιώματα! Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εκλογές, σε κανένα επίπεδο και βέβαια ούτε στις προσεχείς ευρωεκλογές.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Κάτω από αγώνες και πιέσεις, τελικά οι ευρωπαϊκές δομές κατΑργησαν μία από τις απαγορεύσεις που αφορούσε τα πρώην μέλη του ΚΚ κι επιτράπηκε η συμμετοχή τους στις ευρωεκλογές. Ετσι ο ηγέτης μας, ο Αλφρεντ Ρούμπιξ, θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου μας στις ευρωεκλογές.

Χρειάζεται να σημειώσω ότι το εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο σήμερα ενισχύεται. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά πως χωρίς το συντονισμό της δράσης μας, της ανταλλαγής εμπειρίας, είναι αδύνατο να πετύχουμε πραγματικά αποτελέσματα, να καλυτερέψουμε τη ζωή των εργαζομένων. Οπως σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη των 21 Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων για τις ευρωεκλογές: «Είναι προς όφελος των εργαζομένων να μεγαλώσει το ρεύμα της λαϊκής αμφισβήτησης στην αντιλαϊκή κι απάνθρωπη πολιτική της ΕΕ», για να ανοίξει ο δρόμος «για μια Ευρώπη της ευημερίας των λαών, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, του σοσιαλισμού».

Μαζί θα νικήσουμε!

Αυτή τη στιγμή ένα από τα κύρια καθήκοντα των κομμάτων μας είναι οι ευρωεκλογές. Για να υπάρχουν εκλεγμένοι σύντροφοί μας στο ευρωκοινοβούλιο, που θα παρεμβαίνουν στη λήψη των αποφάσεων!

Ολοι λοιπόν στη μάχη των εκλογών!

Η εξουσία στο λαό και όχι στο κεφάλαιο»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ