Τρίτη 26 Μάη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ 2009
Το σύνθημα της ανυπακοής να δυναμώσει και να εκφραστεί με άλλο αέρα μετά τις κάλπες

Σε συγκέντρωση στο Κερατσίνι μίλησε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

«Στις ευρωεκλογές στις 7 του Ιούνη κρίνεται αν ο λαός μας, υποψιασμένος, αξιοποιώντας την πείρα του μπορεί να τρομάξει την ολιγαρχία, τα μονοπώλια και τα κόμματά της, μπορεί να τους φοβίσει και να μη δείξει ότι είναι αυτός φοβισμένος. Σε συνθήκες εξέλιξης της καπιταλιστικής κρίσης, κρίνεται αν ο λαός αγανακτισμένος, δώσει τέτοια ποσοστά ανυπακοής και απειθαρχίας, ικανά στις 8 του Ιούνη να εμποδίσουν απολύσεις, ικανά για να πιέσουμε την εργοδοσία παντού να δώσει τα δεδουλευμένα στους εργάτες, ικανά ποσοστά για να αποσπάσουμε σε αυτές τις συνθήκες κατακτήσεις για την εργατική τάξη, όπως το επίδομα των 1.000 ευρώ και οι αυξήσεις που απέσπασαν τα ταξικά συνδικάτα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη σε συνθήκες κρίσης. Το μπόι των εκλογικών ποσοστών του ΚΚΕ, θα κριθεί από το πόσο ψηλότερα σηκώσει το μπόι ο ίδιος ο λαός, η ίδια η εργατική τάξη και η νεολαία, ώστε το σύνθημα της ανυπακοής να δυναμώσει και να εκφραστεί με άλλο αέρα μετά τις κάλπες».

Το σαφές κάλεσμα απέναντι στην εργατική τάξη, τους ανθρώπους του μόχθου, τη νεολαία, απηύθυνε χτες το βράδυ, από την πλατεία Λαού της εργατούπολης του Κερατσινίου, ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Από τη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Ταμπουρίων του Κόμματος.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε από την αρχή της ομιλίας του ότι η ίδια η πραγματικότητα είναι σημαντικός σύμμαχος ώστε να ενισχυθεί αποφασιστικά στην κάλπη το ΚΚΕ. «Η συγκεντρωμένη πείρα που υπάρχει στο λαό μας, όλα αυτά τα ψέματα που σήμερα αποκαλύπτονται, να δώσουν ώθηση σε μία ψήφο κόκκινη στην κάλπη, σε μια ψήφο που μπορεί να φοβίσει, μπορεί να τρομάξει, μπορεί να δημιουργήσει όρους γενικευμένης αντεπίθεσης. Γιατί δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με μια γενικευμένη πολιτική κρίσης που πλήττει το εισόδημα, που πλήττει το δικαίωμα στη δουλειά, που πλήττει τα μορφωτικά, τα εργασιακά, τα κοινωνικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας».

Αναφερόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι είναι κόμματα ταγμένα στη στρατηγική του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν αλλάζουν. Στις ευρωεκλογές πρέπει να καταδικαστούν από την εργατική τάξη, από όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Οσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα σημείωσε ότι ο ΛΑ.Ο.Σ. «πέρα από προγονοπληξία, τον κρυφό ή ανοιχτό ρατσισμό, το λέει καθαρά ότι είναι το ισόγειο στην πολυκατοικία της ΝΔ», ενώ εφιστώντας την προσοχή υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να πιάσει τόπο το δηλητήριο εθνικισμού - ρατσισμού στην εργατική τάξη» που προσπαθεί να ρίξει αυτό το κόμμα.

Για το ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι και μόνο η πολυγλωσσία είναι κριτήριο αφερεγγυότητας, ενώ παρά τα προσχήματα που επιστρατεύει, υποστηρίζει ανοιχτά το αντιδραστικό ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ.

Αναφερόμενος τους Οικολόγους Πράσινους, τους χαρακτήρισε δημοσκοπική φούσκα. Εξηγώντας τους λόγους υπερπροβολής τους από τα ΜΜΕ σημείωσε ότι: «οι Οικολόγοι Πράσινοι είναι παράρτημα των Ευρωπαίων Πρασίνων και οι Ευρωπαίοι Πράσινοι είναι βασικό στήριγμα της ΕΕ και των κυβερνήσεών της. Σε πέντε κυβερνήσεις συγκυβερνούν μαζί με νεοφιλελεύθερα ή σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Αποτελούν παράρτημα του κόμματος Φίσερ, του κόμματος που βομβάρδισε το λαό της Γιουγκοσλαβίας». «Θέλουν να δημιουργήσουν ανάχωμα, μια εύκολη ψήφο φυγής από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ». Ενώ θύμισε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι ήταν και είναι απόντες από τους αγώνες των κατοίκων των δυτικών συνοικιών για το περιβάλλον (Ψυττάλεια, καζάνια πετρελαιοειδών, λιπάσματα)...

Εκανε καθαρό ότι κριτήριο ψήφου είναι και η προσπάθεια της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ χέρι χέρι με τον Καρατζαφέρη να προβοκάρουν το ΚΚΕ. «Γνωρίζει - τόνισε - ο λαός το ΚΚΕ. Δεν μπορούν, όση προβοκάτσια και λάσπη να πετάξουν, να μας βάλουν στο ίδιο τσουβάλι». «Το ΚΚΕ - συνέχισε - δίνει εξετάσεις στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολιά, στις σχολές. Είναι αυτό που του δίνει τη δυνατότητα να φαντάζει σαν δύναμη συνέπειας, αγωνιστικότητας, σταθερότητας, αξιοπιστίας. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι ίδια η ηγεσία του συνδικάτου στον ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟ που υπέγραψε για να απολυθούν 130 συμβασιούχοι. Είναι ηγεσία με πρόεδρο στέλεχος του ΣΥΝ και στη διοίκηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μαζί. Δεν είναι ίδιος ο ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ με τον ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ που εδώ και 10 βδομάδες παλεύουν ενάντια σε 9 απολύσεις κόντρα σε μια πολυεθνική που πρόεδρός της είναι ο Δαυίδ, αυτός που συνέτρωγε στη λέσχη Μπίλτερμπεργκ μαζί με τον πρόεδρο και στελέχη του ΠΑΣΟΚ και κυβερνητικά στελέχη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν είναι ίδιες οι διοικήσεις εκατοντάδων δήμων σε όλη την Ελλάδα που χρησιμοποιούν ρουσφετολογικά, που εξαχρειώνουν συνειδήσεις μέσα από τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με το δήμο της Νίκαιας που έδωσε αγώνα και μετέτρεψε όλους τους συμβασιούχους σε αορίστου χρόνου. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μπορούμε να πείσουμε γιατί εμείς δώσαμε μάχες. Γιατί καμιά απεργιακή κινητοποίηση δε δόθηκε με επιτυχία χωρίς να βρίσκονται από τα χαράματα έξω από τις πύλες των εργοστασίων, έξω από τα πολυκαταστήματα, έξω από τους καταπέλτες οι κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές, κόντρα με το κλίμα συναίνεσης και συμβιβασμού που καλλιεργούν οι άλλοι».

Πρόσθεσε ότι στις ευρωεκλογές μπορεί να μην κρίνεται η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, αυτόν της λαϊκής εξουσίας, όμως αυτό που κρίνεται «είναι πόσο ψηλά θα βρεθούν τα εκλογικά ποσοστά της ανυπακοής στον ευρωμονόδρομο. Και αυτό είναι υπόθεση όλου αυτού του κόσμου που βλέπει με μισό μάτι την ΕΕ, που βλέπει με μισό μάτι το δικομματισμό να εναλλάσσεται και να μην αλλάζει η δική του καθημερινότητα και να βράζει καθημερινά ο ίδιος στα προβλήματά του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ