ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 26 Μάη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΠΑΠΟΥΤΣΑΝΗ»
Καμιά υποχώρηση μπροστά στις διώξεις

Πανελλαδική κλαδική απεργία σήμερα που στα δικαστήρια του Πειραιά σέρνονται συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων

Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη»
Από τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη»
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι σε όλα τα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας και συνολικά της χημικής βιομηχανίας, δυναμώνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη στους συναδέλφους τους στον «Παπουτσάνη», που μπήκαν από χτες στη 10η εβδομάδα των απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων, ενάντια στις 9 απολύσεις που έχουν ήδη γίνει και για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης.

Οι απεργοί θα προσυγκεντρωθούν στις 8 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά και από εκεί θα κατευθυνθούν στο δικαστικό μέγαρο της πόλης, για να δώσουν την κατάλληλη απάντηση στη νέα χοντρή πρόκληση της εργοδοσίας: Να σύρει στα δικαστήρια τον πρόεδρο της ταξικής Πανελλήνιας Ενωσης Εργαζομένων Ελαιουργοσαπουνοποιείων Ν. Ξουράφη, συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ και τον γραμματέα της Ενωσης Κ. Κολιογιώργη, αξιώνοντας ταυτόχρονα να χαρακτηριστεί η απεργιακή μάχη των εργαζομένων του «Παπουτσάνη» παράνομη και καταχρηστική. Η αγωγή της εργοδοσίας κατά του κλαδικού σωματείου και των συνδικαλιστών θα εκδικαστεί στις 9 το πρωί. Την απεργία έχουν κηρύξει η Πανελλήνια Ενωση και η Ομοσπονδία Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας (ΟΕΧΒΕ).

Επί της ουσίας, η προσφυγή στα δικαστήρια αποτελεί μια απεγνωσμένη προσπάθεια της εργοδοσίας να ανακόψει, με την κατάπτυστη μέθοδο της ποινικοποίησης, τον αγώνα των εργαζομένων στον «Παπουτσάνη», που ήδη έχει κλιμακωθεί με διαδοχικές 24ωρες απεργίες και ο οποίος έχει πάρει πλέον διαστάσεις σκληρής, ταξικής αναμέτρησης με τα μονοπώλια και την αντιλαϊκή πολιτική που τα στηρίζει. Δύναμη των εργαζομένων είναι η ταξική κλαδική τους Ενωση - και γι' αυτό την «χτυπά» η εργοδοσία - η γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, ενώ εμψυχώνονται από την τεράστια αλληλεγγύη που εκδηλώνεται πολύμορφα και με οικονομική ενίσχυση, από πλήθος εργατικών οργανώσεων, κλάδων και μαζικών φορέων.

Σε δελτίο Τύπου της Πανελλήνιας Ενωσης επισημαίνεται: «Δηλώνουμε ότι αυτές οι μέθοδοι δεν πρόκειται να μας τρομοκρατήσουν και δεν πρόκειται να γυρίσουμε στη δουλειά χωρίς τους 9 απολυμένους συναδέλφους μας». «Η έμπρακτη - συνεχίζει - αλληλεγγύη και η οικονομική ενίσχυση όλης της εργατικής τάξης μάς δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε». «Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας μέχρι τη δικαίωσή του».

Η Ομοσπονδία σε δελτίο Τύπου σημειώνει: «Η στοχοποίηση των εργαζομένων στην εταιρεία "Παπουτσάνης" από τον πρόεδρο του ομίλου "PLIAS" Κ. Χ. Δαυίδ ουσιαστικά σκοπεύει στο να ανοίξει το δρόμο για να εφαρμόσει τα αντεργατικά και παραβατικά του μέτρα στους εργαζόμενους στο σύνολο του ομίλου».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Χάλασε τη φιέστα του «κοινωνικοεταιρισμού»

Με συγκέντρωση έξω από το ξενοδοχείο που προγραμματιζόταν η συνάντηση κυβέρνησης - εργοδοτών - ΓΣΕΕ, υποχρέωσαν τους «εταίρους» να κρυφτούν για να υπογράψουν την Προγραμματική Συμφωνία των 52 εκατ. ευρώ

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «σφράγισαν» τις εισόδους του ξενοδοχείου
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «σφράγισαν» τις εισόδους του ξενοδοχείου
Τη φιέστα που επιχείρησαν να στήσουν η κυβέρνηση και οι εταίροι της, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μαζί με τον ΣΕΒ, την ΕΣΕΕ και τη ΓΣΕΒΕΕ χάλασαν οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, οι οποίες σε μια αιφνιδιαστική και δυναμική κίνηση χτες το μεσημέρι έστησαν «μπλόκα» στις εισόδους του ξενοδοχείου «Ιμπέριαλ», στην πλατεία Καραϊσκάκη, αποτρέποντας τους εχθρούς των ανέργων, των εργαζομένων, συνολικά της εργατικής τάξης, να υπογράψουν το ξεκοκάλισμα 52 εκατομμυρίων ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013».

Η αποφασιστικότητα των δυνάμεων του ΠΑΜΕ ήταν τέτοια που δεν επέτρεψε στους «κοινωνικούς εταίρους» να φτάσουν στο προγραμματισμένο ραντεβού τους. Αρον - άρον και στα μουλωχτά, οι υπερασπιστές του κεφαλαίου και των κερδών του συγκεντρώθηκαν στο γραφείο της υπουργού στο υπουργείο Απασχόλησης (Σταδίου) και έβαλαν φαρδιά - πλατιά τις υπογραφές τους για τη συνέχιση της πολιτικής της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της μερικής ασφάλισης, της μερικής ζωής.

Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι δεκάδες εργαζόμενοι, συνδικαλιστές από τα ταξικά συνδικάτα της Αθήνας που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έφτασαν στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» και πήραν θέση μπροστά στις δυο εισόδους του. «Δε θα επιτρέψουμε αυτή την επαίσχυντη συμφωνία», δηλώνουν σε όλους τους τόνους με τα συνθήματά τους. «Ενώ η εργατική τάξη υποφέρει, η ΓΣΕΕ μαζί με την κυβέρνηση υπογράφει και ΣΕΒ - ΓΣΕΒΕΕ - ΕΣΕΕ τσεπώνουν δισ. ευρώ. Τιμωρήστε τους. Εργατική λαϊκή αντεπίθεση», έγραφε το πανό που ξεδιπλώθηκε μπροστά στην κύρια είσοδο του ξενοδοχείου. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε χτες ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ και βουλευτής του ΚΚΕ.

Η πορεία ξεκινά με προορισμό το υπουργείο Απασχόλησης
Η πορεία ξεκινά με προορισμό το υπουργείο Απασχόλησης
Για δυο ώρες οι διαδηλωτές έμειναν στο πόστο τους, καταγγέλλοντας τη νέα συμφωνία της ντροπής, φωνάζοντας ασταμάτητα συνθήματα όπως «Τέρμα πια στις αυταπάτες ή με το κεφάλαιο ή με τους εργάτες», «Παίζουν παιχνίδι με τους ανέργους τρώνε τα λεφτά με τους ξεπουλημένους».

Λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι οι συγκεντρωμένοι ενημερώθηκαν ότι οι «κοινωνικοί εταίροι» έχουν μαζευτεί στο υπουργείο Απασχόλησης. Επιτόπου αποφασίστηκε πορεία μέχρι το υπουργείο. Τους διαδηλωτές «υποδέχτηκαν» διμοιρίες των ΜΑΤ και κατεβασμένα ρολά. Αίσχος και πρόκληση χαρακτήρισε από την ντουντούκα τη «συμφωνία» σε βάρος των χιλιάδων ανέργων ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αυτοαπασχολούμενους να καταδικάσουν τους κοινωνικούς εταίρους και τα κόμματά τους στις ευρωεκλογές στις 7 του Ιούνη.

Μνημόνιο συνεργασίας σε βάρος των εργαζομένων

Τον κοινωνικοεταιρισμό και την ταξική συνεργασία έκλιναν σε όλες τις πτώσεις χτες κυβέρνηση - εργοδότες και εργατοπατέρες

Την κοινή αντίληψη ανάμεσα στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τον ΣΕΒ, τις ηγεσίες των μεγαλεμπόρων (ΕΣΕΕ), των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ) και την κυβέρνηση για τα μέτρα που θα προωθηθούν - στο όνομα και της κρίσης - σε βάρος των εργαζομένων και υπέρ του κεφαλαίου, επιβεβαιώνει η Προγραμματική Συμφωνία που υπέγραψαν χτες εν κρυπτώ οι «κοινωνικοί εταίροι».

Η συμφωνία γίνεται στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού 2007-2013» με το οποίο υλοποιούνται η Στρατηγική της Λισαβόνας και το σύνολο των ευέλικτων μορφών απασχόλησης που έχουν αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και επειδή η μηχανή πρόσδεσης και ενσωμάτωσης των εργαζομένων σε αυτή τη «λογική» πρέπει να λαδωθεί κατάλληλα, στους «κοινωνικούς εταίρους» εκχωρούνται 52 εκατομμύρια ευρώ, για την ενίσχυση των οργανώσεών τους και πολύ περισσότερο του «κοινωνικού εταιρισμού».

Ιδια γλώσσα από τους συνέταιρους

Η ίδια η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλη - Πετραλιά δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ακριβώς αυτό το σημείο δηλώνοντας χτες: «Η προγραμματική συμφωνία αποτελεί μια μεγάλη πολιτική τομή. Αποδεικνύει την απόφασή μας ως πολιτική ηγεσία, ως κυβερνητική πολιτική να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το ρόλο των κοινωνικών εταίρων και αυτό το οποίο επιδιώκουμε είναι τη συνεννόηση και τη συνεργασία».

Τη σημασία αυτής της συμφωνίας υπογράμμισε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, ο οποίος σημείωσε: «Οφείλουμε να κινηθούμε με τόλμη, αποφασιστικότητα και ενιαία βούληση. Ενιαία βούληση σημαίνει διαμόρφωση κοινής συνείδησης για το μέγεθος των προβλημάτων και κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους». Καθαρές κουβέντες από τον ΣΕΒ: Απαιτεί από τους εργάτες να διαμορφώσουν «κοινή συνείδηση» με τα αφεντικά τους που τους απολύουν, τους εκβιάζουν και τους τρομοκρατούν και γεμίζουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τον ιδρώτα τους.

Και όχι μόνο αυτό. Αλλά μαζί εργάτες και εργοδότες να κάνουν «κοινή προσπάθεια» για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δηλαδή οι εργάτες να αποδεχτούν να πληρώσουν την κρίση του συστήματος. Να αποδεχτούν τα τρίωρα και τα τετράωρα σε πιο μαζική κλίμακα, την καθήλωση των μισθών, την εκ περιτροπής εργασία, όλα αυτά που τόσο καιρό απαιτεί ο ΣΕΒ.

Θριαμβολογεί η ΓΣΕΕ

«Σημαντική εξέλιξη στην πολιτική ζωή της χώρας» χαρακτήρισε την υπογραφή της Συμφωνίας ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. Εκφράζοντας απροκάλυπτα το πνεύμα του «κοινωνικού εταιρισμού» και της ταξικής συνεργασίας, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε την «διευρυμένη συμμετοχή» των κοινωνικών εταίρων «στη λήψη αποφάσεων αλλά και στην ευρύτερη διαδικασία παραγωγής κρατικών πολιτικών»!

Αντί της πάλης για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σπονσοράρει τον αφοπλισμό των εργαζομένων και την υπαγωγή των συνδικάτων στην συνδιαμόρφωση «κρατικών πολιτικών» για την απασχόληση, την ανεργία, την αγορά εργασίας την επαγγελματική κατάρτιση και τη «διά βίου εκπαίδευση». Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στην συνδικαλιστική παρέμβαση. Ομως το ζήτημα παραμένει: Αποτελεσματικότερη παρέμβαση για ποιον; Γιατί όλα τα προγράμματα που έχουν καταρτιστεί από την κυβέρνηση και προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στοχεύουν όχι στην προστασία των εργατών αλλά στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, στην ευρύτερη διάδοση της απασχολησιμότητας και της ευελιξίας. Εκεί θέλει να σύρει τα συνδικάτα και μάλιστα έχοντας «διευρυμένη συμμετοχή» ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Γι' αυτό κατέληξε με τους βιομήχανους και στην συμφωνία για τα 11 κοινά σημεία δράσης στο όνομα της οικονομικής κρίσης.

«Καταπληκτική για εμάς συμφωνία» χαρακτήρισε την Προγραμματική Συμφωνία ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και υποψήφιος στην τελευταία τιμητική θέση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ Δ. Ασημακόπουλος υποστήριξε ότι «επιτέλους το κράτος κάνει ένα βήμα πίσω και οι κοινωνικοί φορείς αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες».

Εκπρόσωπος Τύπου κυβέρνησης και εργοδοτών

«Απέναντι σ' αυτήν τη μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία, που αποτελεί κανόνα με όλα τα συνδικάτα της Ευρώπης, δεχτήκαμε σήμερα απρόκλητη επίθεση από μια μικρή ομάδα συνδικαλιστών του ΚΚΕ. Η κα Παπαρήγα μας είπε ότι αντικομμουνισμός είναι να πολεμάς το ΚΚΕ με ανέντιμα μέσα. Συμφωνούμε. Αλλά είναι αντισυνδικαλισμός να πολεμάς τα συνδικάτα με αθέμιτα μέσα. Δεν πρέπει να ξεχνούν ότι είναι μια μικρή μειοψηφία που δεν μπορούν να απαγορεύσουν στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων εργαζόμενων να προχωρήσουν μπροστά».

Πραγματικά κατάπτυστη η δήλωση, με την οποία ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προσπάθησε χτες να σχολιάσει την κινητοποίηση των ταξικών συνδικάτων και του ΠΑΜΕ ενάντια στη συμφωνία της ντροπής που υπέγραψε η συνδικαλιστική πλειοψηφία με την κυβέρνηση και τους μεγαλοεργοδότες. Και είναι διπλή η πρόκληση για τους εργαζόμενους, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ επέλεξε (ή επιλέχτηκε...) να απαντήσει αυτός εκ μέρους όλων των «κοινωνικών εταίρων» σε όσους αντιδρούν και αντιπαλεύουν την ενιαία αντεργατική στρατηγική τους. Τέτοια είναι η πρεμούρα του να δώσει εξετάσεις στο κεφάλαιο και το πολιτικό του προσωπικό.

Στην ουσία τώρα: Ο επικεφαλής της ΓΣΕΕ καυχιέται για την υπογραφή της πλειοψηφίας σε μια συμφωνία που θα στείλει χιλιάδες ανέργους στην κρεατομηχανή της κατάρτισης και της τζάμπα εργασίας. Επικαλείται, μάλιστα, τη συνδικαλιστική πρακτική που κυριαρχεί στο πλαίσιο της ΕΕ. Θα συμφωνήσουμε απόλυτα μαζί του. Η ΓΣΕΕ έχει πρότυπο και αποτελεί κομμάτι της ξεπουλημένης εκείνης συνδικαλιστικής συνομοταξίας που σε όλη την ΕΕ υπογράφει υπέρ της εκ περιτροπής εργασίας στο όνομα της κρίσης, ψηφίζει υπέρ της ανατροπής του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, στηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μπροστά στην εντεινόμενη εργοδοτική επιθετικότητα καλεί την ΕΕ των μονοπωλίων να επιδείξει «κοινωνικό πρόσωπο», όπως κάνει για παράδειγμα η ΣΕΣ.

Αυτόν το συνδικαλισμό οραματίζεται η ΓΣΕΕ, σ' αυτόν τον κατήφορο της γονυκλισίας στα εργοδοτικά συμφέροντα επιχειρεί να σύρει το συνδικαλιστικό κίνημα. Και επειδή το ΠΑΜΕ τής χαλάει τη σούπα, αναλαμβάνει εκ μέρους των «συνεταίρων» της να επιτεθεί στο ΠΑΜΕ. Ακόμα παραπέρα: Λέει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ότι οι μειοψηφίες - όπως ο ίδιος τις αντιλαμβάνεται - δεν έχουν δικαίωμα να αντιδρούν. `Η, καλύτερα, έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται μέχρι το σημείο όμως εκείνο που δε χαλούν τη ζαχαρένια της εκάστοτε πλειοψηφίας. Η λογική αυτή ταιριάζει γάντι στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία θέλει τα εργατικά αιτήματα και οι όποιες διεκδικήσεις να περιορίζονται στα όρια της κυρίαρχης αντεργατικής πολιτικής, την οποία μάλιστα επιδιώκει σταθερά να συνδιαχειριστεί μαζί με τους εργοδότες και τα κόμματά τους, σε μια πλατιά συμμαχία σε βάρος των πραγματικών εργατικών συμφερόντων.

Με άλλα λόγια, η ΓΣΕΕ λέει πως δεν έχει κανένας δικαίωμα να αντιδρά στο πετσόκομμα δικαιωμάτων, στις εργασιακές ανατροπές, στο βαθμό που η εκάστοτε κυβέρνηση μπορεί να επικαλείται γι' αυτά την «πλειοψηφία» που την εξέλεξε. Αρα τα συνδικάτα να γίνουν συμβουλάτορες και όχι αντίπαλοι της κάθε κυβέρνησης που βάζει στο στόχαστρο τις εργατικές κατακτήσεις. Αυτή η λογική έφερε για μια ακόμη φορά χτες τη ΓΣΕΕ στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» και της αντεργατικής συνδιαχείρισης. Δυστυχώς για τους εργατοπατέρες, ευτυχώς για το κίνημα, οι εργαζόμενοι και το ταξικό τους κίνημα βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη...


Περ. Κ.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Μακραίνει η λίστα των νεκρών

Δύο ακόμα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σάββατο πάνω στο μεροκάματο. Ο 52χρονος Φώτης Κουιμτζές, εργαζόμενος στο δήμο Βουλιαγμένης, τραυματίστηκε σοβαρά όταν το απορριμματοφόρο που οδηγούσε στην Αττική Οδό τουμπάρισε, στο ύψος της εξόδου Νο 6 προς τα Ανω Λιόσια. Μετά από επιχείρηση της Πυροσβεστικής που χρειάστηκε να επέμβει για τον απεγκλωβισμό του, ο εργαζόμενος μεταφέρθηκε στο Θριάσιο νοσοκομείο όπου κατέληξε στο χειρουργείο. Το «ατύχημα» καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα Εργαζομένων ΟΤΑ, καλώντας τους εργαζόμενους να καταδικάσουν και να αντιπαλέψουν την πολιτική που ευθύνεται για τους νεκρούς και τους σακατεμένους εργάτες.

Την τελευταία του πνοή άφησε το βράδυ του Σαββάτου στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και ένας 33χρονος Πακιστανός εργάτης. Το απόγευμα του Σαββάτου, κάτοικοι της Αγίας Παρασκευής τηλεφώνησαν στο ΕΚΑΒ και ενημέρωσαν για το θανάσιμο τραυματισμό του. Σύμφωνα με καταγγελίες, ο 33χρονος, ο οποίος δούλευε σε εργολάβο που είχε αναλάβει το κλάδεμα των δέντρων, έπεσε και σκοτώθηκε, ενώ ο εργολάβος εξαφανίστηκε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Ρ», 34 εργάτες έχουν σκοτωθεί στους τόπους δουλειάς από την αρχή του 2009.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Πράξη υποταγής η υπογραφή της συμφωνίας

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής διακαναλικής συνέντευξης Τύπου για τις ευρωεκλογές, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την ακόλουθη τοποθέτηση για τη συμφωνία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ:

«Συντελείται σήμερα μια πράξη πυγμής και μια πράξη υποταγής. Αναφερόμαστε στη συνάντηση, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου σε ένα μεγάλο τραπέζι θα καθίσει το υπουργείο Απασχόλησης, ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και από την άλλη μεριά θα καθίσει η ΓΣΕΕ. Για να επισημοποιήσουν την υπογραφή ενός Μνημονίου 11 σημείων κυριολεκτικά ντροπής, ντροπής για λογαριασμό της ΓΣΕΕ, όπου με βάση αυτό οι επιχειρηματίες τσεπώνουν αρκετά χρήματα για να γλυκάνουν τάχα τον πόνο των ανέργων και να προσλάβουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα τζάμπα, για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, φτηνή και αναλώσιμη εργατική δύναμη.

Εμείς θεωρούμε ότι και μόνο το γεγονός ότι κάθονται στο ίδιο τραπέζι και υπογράφουν ένα χαρτί, πολύ περισσότερο που το χαρτί αυτό είναι αντεργατικό, προσπαθούν να δώσουν ένα μήνυμα στους εργαζόμενους: Οι μεν, "θα σας υποτάξουμε" και οι δε "δεν αρνούμαστε την υποταγή". Ευτυχώς με το σύνθημα που το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει επιλέξει ανάμεσα σε άλλα στις ευρωεκλογές, το σύνθημα "Ανυπακοή και Απειθαρχία", αυτό ακριβώς θέλει να υποδηλώσει: ότι ο λαός, ανεξάρτητα από τις δυσκολίες που νιώθει σε συνθήκες κρίσης, που νιώθει στην καθημερινή του ζωή, παρ' όλα αυτά δεν είναι διατεθειμένος να υποταχτεί και μάλιστα συλλογικά, ως σύνολο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ