ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στόχος η παραπέρα εδραίωση των ΗΠΑ στην περιοχή

Με το βαρύτιμο σαουδαραβικό δώρο από χρυσάφι στο λαιμό ο Μπ. Ομπάμα φωτογραφίζεται εγκάρδια με το φίλο των ΗΠΑ βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας
Με το βαρύτιμο σαουδαραβικό δώρο από χρυσάφι στο λαιμό ο Μπ. Ομπάμα φωτογραφίζεται εγκάρδια με το φίλο των ΗΠΑ βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας
ΡΙΑΝΤ.--

«Να επαναθέσει τις βάσεις μιας σχέσης σεβασμού μεταξύ ΗΠΑ - μουσουλμάνων» θα επιδιώξει με τη σημερινή ανοιχτή ομιλία του από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα δε θεωρεί ότι μια ομιλία «λύνει προβλήματα», ούτε «περιμένει άμεσες αντιδράσεις και ανταπόκριση. Θέλει απλώς να διαλύσει τις παρεξηγήσεις» και στην ουσία να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ και να τις επαναφέρει στη θέση της αδιαμφισβήτητα κυρίαρχης ιμπεριαλιστικής δύναμης στην περιοχή.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο είναι δρακόντεια, καθώς, ήδη, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί πράκτορες, άλλοι 3.000 άνδρες ασφαλείας αναμένονταν σήμερα μαζί με τον Ομπάμα και πρακτικώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της πόλης.

Αμερικανο-σαουδαραβικές φιλοφρονήσεις

Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχτηκε χτες ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ατζέντα της συζήτησής τους συμπεριλαμβάνονταν το Παλαιστινιακό, καθώς και η προοπτική συνολικής ισραηλινο-αραβικής ειρήνευσης, διά της προώθησης του σαουδαραβικού σχεδίου του 2002, που προβλέπει απόσυρση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη με αντάλλαγμα τη διπλωματική εξομάλυνση.

Η Ουάσιγκτον επέμεινε στους υψηλούς τόνους απέναντι στο Ισραήλ για το «πάγωμα εποικισμών» και τη λύση των δύο κρατών. Τελευταίο περιστατικό, η ολιγόλεπτη αιφνιδιαστική παρουσία του Ομπάμα, πριν αναχωρήσει, στη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπαράκ με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζιμ Τζόουνς, όπου επανέλαβε τα δύο ζητήματα. Απάντηση έδωσε ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Σιλβάν Σαλόμ, δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα παγώματος». Ο δε υπουργός Μεταφορών και συνεργάτης του Νετανιάχου, Ισραελ Κατζ, τόνιζε ότι «το Ισραήλ ανησυχεί μήπως η προσέγγιση Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο βλάψει τα συμφέροντά του».

Επίσης, οι Ομπάμα και Αμπντουλάχ συνομίλησαν για το ενδεχόμενο παροχής σαουδαραβικής βοήθειας στο μέτωπο του Πακιστάν και για την τακτική προσέγγισης του Ιράν. Χτες, πάντως, γνωστοποιήθηκε ότι με έγκριση της Ουάσιγκτον, στην ομιλία του Καΐρου προσκλήθηκε και ο Ιρανός πρέσβης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί.

Εγκαταλείποντας την πολύμηνη σιωπή του, σε ηχητικό μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν χαρακτήρισε τον Ομπάμα συνεχιστή της πολιτικής Μπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αμερικανικές πιέσεις για απώθηση των Ταλιμπάν από την κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Μήνυμα αναλόγου περιεχομένου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και από τον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Οξυνση της αντικομμουνιστικής επίθεσης

Νέες μεθόδους μηχανεύονται οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επιταχύνουν το «κυνήγι των μαγισσών» σε βάρος των κομμουνιστών και όσων άλλων ριζοσπαστών υποστηρίζουν το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Μετά τη απαγόρευση του ΚΚ και της «προπαγάνδας του κομμουνισμού», την απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρήσης του σφυροδρέπανου, κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα ένα ακόμη αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο, από βουλευτές του δεξιού κόμματος «Ενότητα της Πατρίδας - Λιθουανοί χριστιανοδημοκράτες». Σ' αυτό επιχειρείται για άλλη μια φορά η ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και η απαγόρευση της διαφορετικής γνώμης για τα ιστορικά γεγονότα, ακόμη και μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας!

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται από τον ποινικό κώδικα ποινές σε όσους «δημόσια, προφορικά ή γραπτά, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλου τρόπου προπαγανδίζουν, απορρίπτουν, υποβαθμίζουν ή δικαιολογούν τη γενοκτονία που έγινε από τον κομμουνισμό και φασισμό, καθώς και τα άλλα εγκλήματα αυτών των καθεστώτων».

Επίσης, θα τιμωρούνται όσοι «δυσφημούν τους συμμετέχοντες στη λιθουανική αντίσταση της περιόδου 1944-1953, που πραγματοποίησαν οργανωμένη ένοπλη αντίσταση κατά της σοβιετικής κατοχής». Εννοείται πως πρόκειται για εκείνες τις ένοπλες δυνάμεις και ομάδες, που συγκροτήθηκαν από τους ναζί για να αποτρέψουν την απελευθέρωση της χώρας από τον Κόκκινο Στρατό και οι οποίες έδρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, κάνοντας δολιοφθορές και σκοτώνοντας χιλιάδες κομμουνιστές, αλλά και άλλους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που είχαν ταχθεί υπέρ της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πως όλοι όσοι υποπίπτουν στα παραπάνω «αδικήματα» θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ή περιορισμό της ελευθερίας τους έως και τρία χρόνια.

Η στιγμή, που επιχειρείται η νέα αντικομμουνιστική επιχείρηση δεν είναι τυχαία. Γίνεται ενώ η χώρα κλυδωνίζεται από την καπιταλιστική κρίση, όταν υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, που πριν λίγους μήνες, στις 16 Γενάρη 2009, είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής. Από τότε οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους. Ετσι στις 10 Μάρτη οι αρχές καταστολής διέλυσαν φοιτητική διαδήλωση, κατά των «μεταρρυθμίσεων» στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η νέα όξυνση της αντικομμουνιστικής επιχείρησης έρχεται ως συνέχεια των κατασταλτικών μέτρων, που έχουν ληφθεί εξαιτίας του φόβου για τις λαϊκές αντιδράσεις σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Η Κούβα στο επίκεντρο

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα δεν είναι εχθρός της ειρήνης ή απρόθυμη για ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ χωρών με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, αλλά είναι και θα παραμείνει ασυμβίβαστη στον αγώνα της για την υπεράσπιση των αρχών της, τόνισε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που πραγματοποιείται στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ήταν συνεργός σε όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ενάντια στην Κούβα».

Πάντως, οι ΗΠΑ μάλλον βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση για άλλη μια φορά. Οπως και στο Τρινιδάδ κατά τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, έτσι και τώρα στην Ονδούρα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, με την Κούβα να είναι το επίκεντρο των συνομιλιών όσον αφορά την αποπομπή της μετά από απαίτηση των ΗΠΑ το 1962, αλλά και το δολοφονικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δίκτυο Telesur, καμία συναίνεση δεν υπήρξε όσον αφορά τις προτάσεις της Νικαράγουας, της Ονδούρας, από τη μια μεριά, και των ΗΠΑ, από την άλλη, που θέτουν όρους, όπως «αλλαγές στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινήσεις προς τη δημοκρατία», για την επάνοδο της Κούβας στους κόλπους του OAS μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο της επιστροφής της Κούβας στους κόλπους του Οργανισμού, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κουβανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει ότι το «ζήτημα δεν την ενδιαφέρει» και ότι δεν επιθυμεί την επάνοδό της.

Κατά το BBC, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι οικτρή μειοψηφία στο θέμα αυτό, ακόμα και να απωλέσουν ένα όργανο επιβολής της πολιτικής τους: Τον ίδιο τον OAS. Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, την παραμονή της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ξεκάθαρα: «Νομίζω ότι ο OAS έχει απωλέσει το λόγο ύπαρξής του, ίσως ποτέ να μην είχε λόγο ύπαρξης». Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός άλλου οργανισμού, «του Οργανισμού Λατινοαμερικανικών Κρατών».

Ανάλογη πρόταση εντός της Γενικής Συνέλευσης του OAS διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ενώ μερικές μέρες πριν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο «η Βενεζουέλα να φύγει από τον OAS, ακολουθώντας την Κούβα».

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
«Εφυγε» ο ΓΓ του ΚΚ Πέδρο Π. Μπαγκουίσα

«Εφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών ο ΓΓ του ΚΚ Φιλιππίνων (ΡΚΡ-1930), Πέδρο Π. Μπαγκουίσα, λόγω επιπλοκών στο πρόβλημα νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετώπιζε. Ο Π. Μπαγκουίσα οργανώθηκε σε ηλικία 17 ετών στην απαγορευμένη από το στρατιωτικό νόμο Ανεξάρτητη Ενωση Νεολαίας των Φιλιππίνων (ΜΡΜΡ) και έγινε μέλος του Κόμματος ένα χρόνο μετά. Εξελέγη μέλος της ΚΕ του ΡΚΡ-1930 το 1977 και το 1986 έγινε μέλος του Πολιτικού Γραφείου. Από το 1993 έως και το θάνατο του διετέλεσε Γραμματέας του Κόμματος, υπηρετώντας το ΡΚΡ-1930 στη βάση των αρχών του Μαρξισμού - Λενινισμού.

Θερμά συλλυπητήρια στο ΡΚΡ-1930 και στην οικογένεια του Π. Μπαγκουίσα, για την απώλειά τους, εξέφρασε με μήνυμά της η ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «πάλεψε σε όλη του τη ζωή για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στις Φιλιππίνες, με αισιοδοξία για την τελική νίκη του σοσιαλισμού, πίστευε στην αξία και την ανάγκη του συντονισμού της δράσης των Κομμουνιστικών Κομμάτων, στην ενεργή διεθνιστική αλληλεγγύη. Πάντα υποστήριζε ενεργά τη διαδικασία των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και με τη δική του συμμετοχή».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ