Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ
Η Κούβα στο επίκεντρο

ΤΕΓΚΟΥΣΙΓΚΑΛΠΑ - ΑΒΑΝΑ.--

Η Κούβα δεν είναι εχθρός της ειρήνης ή απρόθυμη για ανταλλαγές και συνεργασία μεταξύ χωρών με διαφορετικά πολιτικά συστήματα, αλλά είναι και θα παραμείνει ασυμβίβαστη στον αγώνα της για την υπεράσπιση των αρχών της, τόνισε ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο, αναφερόμενος στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (OAS), που πραγματοποιείται στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών ήταν συνεργός σε όλα τα εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί ενάντια στην Κούβα».

Πάντως, οι ΗΠΑ μάλλον βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση για άλλη μια φορά. Οπως και στο Τρινιδάδ κατά τη Σύνοδο των Αμερικανικών Κρατών, έτσι και τώρα στην Ονδούρα, το σκηνικό επαναλαμβάνεται, με την Κούβα να είναι το επίκεντρο των συνομιλιών όσον αφορά την αποπομπή της μετά από απαίτηση των ΗΠΑ το 1962, αλλά και το δολοφονικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Σύμφωνα με το δίκτυο Telesur, καμία συναίνεση δεν υπήρξε όσον αφορά τις προτάσεις της Νικαράγουας, της Ονδούρας, από τη μια μεριά, και των ΗΠΑ, από την άλλη, που θέτουν όρους, όπως «αλλαγές στα ανθρώπινα δικαιώματα και κινήσεις προς τη δημοκρατία», για την επάνοδο της Κούβας στους κόλπους του OAS μετά τη λήξη των εργασιών της πρώτης μέρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια φορά οι συνομιλίες επικεντρώνονται στο ενδεχόμενο της επιστροφής της Κούβας στους κόλπους του Οργανισμού, παρά το γεγονός ότι η ίδια η κουβανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει ότι το «ζήτημα δεν την ενδιαφέρει» και ότι δεν επιθυμεί την επάνοδό της.

Κατά το BBC, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την πολύ σοβαρή πιθανότητα να είναι οικτρή μειοψηφία στο θέμα αυτό, ακόμα και να απωλέσουν ένα όργανο επιβολής της πολιτικής τους: Τον ίδιο τον OAS. Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα, την παραμονή της έναρξης της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ξεκάθαρα: «Νομίζω ότι ο OAS έχει απωλέσει το λόγο ύπαρξής του, ίσως ποτέ να μην είχε λόγο ύπαρξης». Πρότεινε, μάλιστα, τη δημιουργία ενός άλλου οργανισμού, «του Οργανισμού Λατινοαμερικανικών Κρατών».

Ανάλογη πρόταση εντός της Γενικής Συνέλευσης του OAS διατύπωσε και ο Πρόεδρος της Νικαράγουας, Ντανιέλ Ορτέγκα, ενώ μερικές μέρες πριν ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, δεν είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο «η Βενεζουέλα να φύγει από τον OAS, ακολουθώντας την Κούβα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ