Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΟΜΠΑΜΑ ΣΕ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Στόχος η παραπέρα εδραίωση των ΗΠΑ στην περιοχή

Με το βαρύτιμο σαουδαραβικό δώρο από χρυσάφι στο λαιμό ο Μπ. Ομπάμα φωτογραφίζεται εγκάρδια με το φίλο των ΗΠΑ βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας
Με το βαρύτιμο σαουδαραβικό δώρο από χρυσάφι στο λαιμό ο Μπ. Ομπάμα φωτογραφίζεται εγκάρδια με το φίλο των ΗΠΑ βασιλιά Αμπντουλάχ της Σαουδικής Αραβίας
ΡΙΑΝΤ.--

«Να επαναθέσει τις βάσεις μιας σχέσης σεβασμού μεταξύ ΗΠΑ - μουσουλμάνων» θα επιδιώξει με τη σημερινή ανοιχτή ομιλία του από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπ. Ομπάμα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Ρόμπερτ Γκιμπς, ο Ομπάμα δε θεωρεί ότι μια ομιλία «λύνει προβλήματα», ούτε «περιμένει άμεσες αντιδράσεις και ανταπόκριση. Θέλει απλώς να διαλύσει τις παρεξηγήσεις» και στην ουσία να βελτιώσει την εικόνα των ΗΠΑ και να τις επαναφέρει στη θέση της αδιαμφισβήτητα κυρίαρχης ιμπεριαλιστικής δύναμης στην περιοχή.

Τα μέτρα ασφαλείας στο Κάιρο είναι δρακόντεια, καθώς, ήδη, έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες Αμερικανοί πράκτορες, άλλοι 3.000 άνδρες ασφαλείας αναμένονταν σήμερα μαζί με τον Ομπάμα και πρακτικώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία σε μεγάλο μέρος της πόλης.

Αμερικανο-σαουδαραβικές φιλοφρονήσεις

Σε εγκάρδιο κλίμα υποδέχτηκε χτες ο Σαουδάραβας βασιλιάς Αμπντουλάχ τον Αμερικανό Πρόεδρο. Στην ατζέντα της συζήτησής τους συμπεριλαμβάνονταν το Παλαιστινιακό, καθώς και η προοπτική συνολικής ισραηλινο-αραβικής ειρήνευσης, διά της προώθησης του σαουδαραβικού σχεδίου του 2002, που προβλέπει απόσυρση του Ισραήλ από όλα τα αραβικά κατεχόμενα εδάφη με αντάλλαγμα τη διπλωματική εξομάλυνση.

Η Ουάσιγκτον επέμεινε στους υψηλούς τόνους απέναντι στο Ισραήλ για το «πάγωμα εποικισμών» και τη λύση των δύο κρατών. Τελευταίο περιστατικό, η ολιγόλεπτη αιφνιδιαστική παρουσία του Ομπάμα, πριν αναχωρήσει, στη συνάντηση του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπαράκ με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζιμ Τζόουνς, όπου επανέλαβε τα δύο ζητήματα. Απάντηση έδωσε ο Ισραηλινός αναπληρωτής πρωθυπουργός Σιλβάν Σαλόμ, δηλώνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα παγώματος». Ο δε υπουργός Μεταφορών και συνεργάτης του Νετανιάχου, Ισραελ Κατζ, τόνιζε ότι «το Ισραήλ ανησυχεί μήπως η προσέγγιση Ομπάμα προς τον μουσουλμανικό κόσμο βλάψει τα συμφέροντά του».

Επίσης, οι Ομπάμα και Αμπντουλάχ συνομίλησαν για το ενδεχόμενο παροχής σαουδαραβικής βοήθειας στο μέτωπο του Πακιστάν και για την τακτική προσέγγισης του Ιράν. Χτες, πάντως, γνωστοποιήθηκε ότι με έγκριση της Ουάσιγκτον, στην ομιλία του Καΐρου προσκλήθηκε και ο Ιρανός πρέσβης, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να παρευρεθεί.

Εγκαταλείποντας την πολύμηνη σιωπή του, σε ηχητικό μήνυμά του ο Οσάμα μπιν Λάντεν χαρακτήρισε τον Ομπάμα συνεχιστή της πολιτικής Μπους, αναφέροντας ως παράδειγμα τις αμερικανικές πιέσεις για απώθηση των Ταλιμπάν από την κοιλάδα Σουάτ του Πακιστάν. Μήνυμα αναλόγου περιεχομένου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και από τον υπαρχηγό της «αλ Κάιντα», Αϊμάν αλ Ζαουάχρι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τέσσερις οι νεκροί στη Μεδίνα (2016-07-06 00:00:00.0)
Αρνητικές εκθέσεις και πιέσεις για Ισραήλ (2010-07-01 00:00:00.0)
Πολύνεκρη επίθεση (2003-11-11 00:00:00.0)
Προφανώς χωρίς Αραφάτ, αρχίζει η κρίσιμη Αραβική Σύνοδος Κορυφής (2002-03-27 00:00:00.0)
Σαουδαραβικές «προϋποθέσεις» (2001-09-21 00:00:00.0)
Σε εγρήγορση, κυρίως αντιφατική (2001-09-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ