Πέμπτη 4 Ιούνη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Οξυνση της αντικομμουνιστικής επίθεσης

Νέες μεθόδους μηχανεύονται οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Λιθουανίας, με τις «πλάτες» των ΗΠΑ και της ΕΕ, για να επιταχύνουν το «κυνήγι των μαγισσών» σε βάρος των κομμουνιστών και όσων άλλων ριζοσπαστών υποστηρίζουν το σοσιαλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Μετά τη απαγόρευση του ΚΚ και της «προπαγάνδας του κομμουνισμού», την απαγόρευση και ποινικοποίηση της χρήσης του σφυροδρέπανου, κατατέθηκε την περασμένη βδομάδα ένα ακόμη αντικομμουνιστικό νομοσχέδιο, από βουλευτές του δεξιού κόμματος «Ενότητα της Πατρίδας - Λιθουανοί χριστιανοδημοκράτες». Σ' αυτό επιχειρείται για άλλη μια φορά η ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό και η απαγόρευση της διαφορετικής γνώμης για τα ιστορικά γεγονότα, ακόμη και μέσω της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας!

Συγκεκριμένα, επιβάλλονται από τον ποινικό κώδικα ποινές σε όσους «δημόσια, προφορικά ή γραπτά, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή άλλου τρόπου προπαγανδίζουν, απορρίπτουν, υποβαθμίζουν ή δικαιολογούν τη γενοκτονία που έγινε από τον κομμουνισμό και φασισμό, καθώς και τα άλλα εγκλήματα αυτών των καθεστώτων».

Επίσης, θα τιμωρούνται όσοι «δυσφημούν τους συμμετέχοντες στη λιθουανική αντίσταση της περιόδου 1944-1953, που πραγματοποίησαν οργανωμένη ένοπλη αντίσταση κατά της σοβιετικής κατοχής». Εννοείται πως πρόκειται για εκείνες τις ένοπλες δυνάμεις και ομάδες, που συγκροτήθηκαν από τους ναζί για να αποτρέψουν την απελευθέρωση της χώρας από τον Κόκκινο Στρατό και οι οποίες έδρασαν σε ορισμένες περιπτώσεις έως τα μέσα της δεκαετίας του '50, κάνοντας δολιοφθορές και σκοτώνοντας χιλιάδες κομμουνιστές, αλλά και άλλους ανθρώπους και τις οικογένειές τους, που είχαν ταχθεί υπέρ της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει πως όλοι όσοι υποπίπτουν στα παραπάνω «αδικήματα» θα τιμωρούνται με πρόστιμο, ή περιορισμό της ελευθερίας τους έως και τρία χρόνια.

Η στιγμή, που επιχειρείται η νέα αντικομμουνιστική επιχείρηση δεν είναι τυχαία. Γίνεται ενώ η χώρα κλυδωνίζεται από την καπιταλιστική κρίση, όταν υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες των εργαζομένων, που πριν λίγους μήνες, στις 16 Γενάρη 2009, είχαν συγκρουστεί με τις δυνάμεις καταστολής. Από τότε οι αρχές απαγόρευσαν κάθε συγκέντρωση στο κέντρο της λιθουανικής πρωτεύουσας Βίλνιους. Ετσι στις 10 Μάρτη οι αρχές καταστολής διέλυσαν φοιτητική διαδήλωση, κατά των «μεταρρυθμίσεων» στην ανώτατη εκπαίδευση.

Η νέα όξυνση της αντικομμουνιστικής επιχείρησης έρχεται ως συνέχεια των κατασταλτικών μέτρων, που έχουν ληφθεί εξαιτίας του φόβου για τις λαϊκές αντιδράσεις σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ