ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί σιωπούν μπροστά στο νέο κίνδυνο;

Πέρασε ήδη ένας χρόνος, από τότε που οι ΝΑΤΟικοί ιμπεριαλιστές είχαν μακελέψει κυριολεκτικά τον άμαχο λαό της γειτονικής μας Γιουγκοσλαβίας και να, που πάλι βρίσκεται μπροστά σ' έναν τεράστιο κίνδυνο ενός νέου μακελειού. Οχι ότι πέρασε, βέβαια, ειρηνικά, όλος αυτός ο καιρός. Εκτός από τις δολοφονίες που έγιναν και γίνονται κάθε τόσο, η διαβίωσή τους έχει γίνει τρομερά δύσκολη, ύστερα από τον περσινό βομβαρδισμό και τα ζοφερά επακόλουθά του.

Ζήσαμε και ζούμε τις διελεύσεις από τα λιμάνια μας των αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων, με μόνους διαμαρτυρόμενους, για άλλη μια φορά, τους κομμουνιστές για τη νέα αυτή επιδρομή. Τι κάνουν, λοιπόν, όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας και σιωπούν μπροστά στο νέο αυτό κίνδυνο και την επέλαση των βαρβάρων; Ποια είναι η θέση τους; Η υπόθεση της ειρήνης στα Βαλκάνια και στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι μόνο υπόθεση του ΚΚΕ, το οποίο δίνει αγώνες για να μην επαναληφθεί μια νέα αιματοχυσία.

Ο ρόλος της κυβέρνησης σ' αυτήν την υπόθεση είναι γνωστός. Ο,τι γίνεται στη γειτονική μας χώρα γίνεται με την ευλογία της και τις υπογραφές της, κάτω από επαίσχυντες αποφάσεις των ΝΑΤΟικών, της ΕΕ και των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών. Η δε υποκρισία της φθάνει στο ζενίθ, όταν μιλάει και υπεραμύνεται της ειρήνης, ενώ από την άλλη αφήνει δρόμους της χώρας μας ανοιχτούς στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα.

Οσο για τον ρόλο το δικό μας, δηλαδή του λαού, που καλούμαστε να παίξουμε, αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν του συνεπούς και ξεκάθαρου αγωνιστή, κάτω από το λαϊκό αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο που προωθεί το ΚΚΕ.


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΟΡΦΥΡΗΣ
Περιστέρι

Υπόθεση όλου του λαού η προστασία της ειρήνης

Από τις λαϊκές αντιδράσεις για τις νέες προκλήσεις των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας

Avaton

Από τις λαϊκές αντιδράσεις για τις νέες προκλήσεις των ΝΑΤΟικών στη χώρα μας
Τα κοράκια του ιμπεριαλισμού, ΝΑΤΟ και Αμερικάνοι, ετοιμάζουν δεύτερη επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Μια τέτοια επιχείρηση κρύβει πάντα το ενδεχόμενο μιας γενικότερης ανάφλεξης πολέμου στα Βαλκάνια. Η χώρα μας, που είναι γεμάτη από βάσεις του ΝΑΤΟ, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Ο λαός μας, όχι ευτυχώς στο σύνολό του, πολύ γρήγορα ξεχνά, πιστεύει ότι ο κίνδυνος πολέμου πέρασε, αφού σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί της Γιουγκοσλαβίας και ήρθε η «ειρήνη» πάλι!

Η αλήθεια είναι, χωρίς αυταπάτες, ότι ο πόλεμος κτυπά ξανά την πόρτα μας και οι ιμπεριαλιστές, χωρίς πια καμία, έστω και ψεύτικη, δικαιολογία, εμπλέκουν πάλι την πατρίδα μας στα βρώμικα και δολοφονικά σχέδιά τους, κάνοντας μάλιστα και στο έδαφός μας τις ασκήσεις τους. Η κυβέρνησή μας δε, τους τα έχει δώσει όλα, χωρίς φραγμό. Εχουμε γίνει «ξέφραγο αμπέλι» για τους δολοφόνους των λαών.

Ομως, ο προοδευτικός κόσμος έχει πάλι ξεσηκωθεί και βρίσκεται, για άλλη μια φορά, «στο πόδι». Ολες οι φιλειρηνικές δυνάμεις του τόπου μας διαδηλώνουν ενάντια σ' αυτό το καθεστώς της βίας και της υποδούλωσης, που προσπαθούν να μας επιβάλουν οι λάτρεις της «νέας τάξης πραγμάτων». Ο λαός μας δε συμβιβάζεται. Σ' αυτόν τον ξεσηκωμό, εναντίον των ιμπεριαλιστών, πρέπει να πάρουν μέρος, να συμμετάσχουν, το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού μας. Αυτή η υπόθεση της ειρήνης και της αξιοπρέπειας δεν είναι υπόθεση των λίγων, αλλά είναι υπόθεση ενός ολόκληρου λαού, που θίγεται η τιμή του και κινδυνεύει η εδαφική του ακεραιότητα και που οδηγείται σε νέες πολεμικές περιπέτειες με ανεξέλεγκτες παραπέρα καταστάσεις.

Εφιαλτικά ιμπεριαλιστικά σενάρια

ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ επιδίδονται επί 10ετία στην αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων. Αφού διέλυσαν τη Βοσνία και πρόσφατα το Κόσσοβο, τώρα ετοιμάζουν την επέκτασή τους στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης. Πιστεύω δε, ότι τα πιθανά σενάρια της ιθύνουσας τάξης των ΗΠΑ διαμορφώνονται ως εξής:

- Ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου. Αυτή έχει μπει ήδη σε εφαρμογή με την επανενεργοποίηση των εγκληματικών στοιχείων του «UCK», κατ' εντολήν της μεγάλης «πατρόνας» των, κ. Μαντλίν Ολμπράιτ. Στόχος τους είναι η ολοκλήρωση, ή και διχοτόμηση του Βόρειου Κοσσυφοπεδίου (Μιτροβίτσας), καθώς, επίσης, η εισβολή στη Νότια Σερβία, όπου το 80% είναι αλβανόφωνοι. Τέλος, απόσπαση του Μαυροβουνίου.

- Διάλυση της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για τη δραματική αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων με το άνοιγμα όλων των παλαιών πληγών της περιοχής, τις οποίες θεωρούσαμε σαν εφιαλτικό παρελθόν. Τούτο θα επιφέρει τόσο αίμα, πόνο και αναστάτωση, όσο και η μεταπολεμική Συμφωνία της Γιάλτας, γιατί πρόκειται για ριζική αλλαγή των υφισταμένων συνόρων. Τα σενάρια για τη χώρα μας είναι ήδη γνωστά από την 10ετία του '60, ώστε περιττεύει ακόμη και η αναφορά τους. Πρόκειται για δαντικό εφιάλτη. Ομως η κυβέρνηση μας, εκούσα - άκουσα, σύρεται πάντοτε πίσω από τις πιέσεις της Ουάσιγκτον.

- Εισβολή στην Κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα με το δόγμα: «Οποιος κατέχει την Κεντρική Ευρώπη, κατέχει την Ευρασία και όποιος κατέχει την Ευρασία κατέχει τον κόσμο». Για την Ελλάδα και την Τουρκία δε γεννάται λόγος, διότι αμφότερες είναι υπό κατοχή «δυνάμεων» των ΗΠΑ. Η Κύπρος - το αβύθιστο αεροπλανοφόρο - είναι γερά αγκιστρωμένο με τις στρατιωτικές βάσεις Ηνωμένου Βασιλείου - ΗΠΑ - Τουρκίας και ΟΗΕ. Μάλιστα, σε μερικές εξ αυτών, σταθμεύουν πυρηνικά όπλα, καθώς και το φοβερό κατασκοπευτικό σύστημα ECHELON. Οταν, όμως, ένα μέλος της ΕΕ (Βρετανία)συμπράττει συνωμοτικά σε βάρος της, τότε η Ενωση κινδυνεύει θανάσιμα. Η Βρετανία είναι ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της ΕΕ. Αρα, το μέλλον της Ευρώπης είναι λίαν ζοφερό. Ωστόσο, τα σενάρια αυτά δεν είναι πάντα αναπότρεπτα. Οι λαοί της Ευρώπης μπορούν να τα σταματήσουν. Ιδωμεν.


Κ. Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
Υποστράτηγος ε.α.

«Καιρός να χωρίσουν κράτος - Εκκλησία»

Με την ευκαιρία του θορύβου που γίνεται αυτόν τον καιρό σχετικά με την αναγραφή ή όχι του θρησκεύματος των Ελλήνων πολιτών στις ταυτότητές τους, επιστολογράφος μας από την Κομοτηνή, ανώνυμα σχολιάζει τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους και διατυπώνει τις απόψεις του, από τις οποίες δημοσιεύουμε ορισμένες. Αφού αναρωτιέται «με πιο δικαίωμα το κράτος πληρώνει τους μισθούς των παπάδων από τον κρατικό προϋπολογισμό δίχως να ρωτήσει τους φορολογούμενους, αναφέρει:

...«Οταν ο κ. Χριστόδουλος έγινε Αρχιεπίσκοπος, το πρώτο που ζήτησε από τον Πρωθυπουργό ήταν αύξηση στους μισθούς των παπάδων καθώς και την παροχή πριμ παραγωγικότητας!! Ο κ. Σημίτης τούς τα έδωσε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Στους συνταξιούχους όμως, που και προεκλογικά υποσχέθηκε αύξηση, έως τώρα τίποτα δεν έκανε».

«Αλήθεια, γιατί το κράτος υπολογίζει τόσο πολύ στην Εκκλησία; Τι είναι αυτό που προσφέρει στην κοινωνία; Πιο είναι το αποτέλεσμα του κοινωνικού της έργου, που λέει ότι κάνει; Η κοινωνία μας έχει φθάσει στα έσχατα με τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα, γιατί λοιπόν δε βγαίνουν οι ιεράρχες αυτοί, που τόσο κόπτονται για τις ταυτότητες, να φωνάξουν, να κάνουν συλλαλητήρια για την αδικία, την ανεργία, τη φτώχεια;

Από την άλλη, τονίζεται, «η Εκκλησία, ως γνωστό, έχει τεράστια περιουσία, το σωστό θα ήταν να μισθοδοτούνται οι παπάδες από αυτά τα έσοδά της. Στο κάτω-κάτω, σ' όποιον του αρέσει να πηγαίνει στην Εκκλησία, αυτός και να τους πληρώνει. Εγώ και πολλοί άλλοι που δεν πηγαίνουμε ποτέ γιατί να χαρατσωνόμαστε;».

«Είναι πια καιρός, πιστεύω, να απαιτήσουμε τον διαχωρισμό της Εκκλησίας από το κράτος. Εάν δε ληφθούν δυναμικές αποφάσεις και δε δοθούν λύσεις σε χρονίζοντα τόσο βασικά προβλήματα, πολύ φοβάμαι ότι σαν λαός δε θα πάμε μπροστά».

ΣΚΕΨΕΙΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ  «Ρίζο»

Δόλος

Ιωάννης Μπρίμης, ιερέας, εφημέριος Τεφελίου Ηρακλείου Κρήτης. Για το θέμα των ταυτοτήτων, άποψή μου είναι ότι πρέπει να αναγράφεται το θρήσκευμα. Τώρα τα διάφορα προβλήματα που πάνε να δημιουργήσουν κυβέρνηση και κάποιοι άλλοι παράγοντες, ίσως και κάποιοι ιεράρχες, πιστεύω ότι είναι δόλος, σε μεγάλο βαθμό. Πολύ καλά κάνει ο «Ριζοσπάστης» και δεν ασχολείται συνέχεια μ' αυτήν την υπόθεση, η οποία μου μυρίζει παραπλάνηση του λαού. Κάτι άλλο θέλουν να περάσουν. Θα φανεί.

Το έργο της κυβέρνησης

Ηλίας Ευαγγέλου. Πεύκη Αττικής. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε δείχνει μόνο ότι είναι πιστός υπηρέτης των μονοπωλίων με λόγια, αλλά και με έργα, φέρνοντας το λαό χρόνια πίσω. Ξεγέλασε τους συνταξιούχους προεκλογικά, τάζοντάς τους αύξηση της σύνταξης, την οποία, όμως, μέχρι σήμερα δεν πήραν. Υπέγραψε τη συλλογική σύμβαση εργασίας με 3,5% αύξηση των αποδοχών, σε δύο δόσεις, στους εργαζόμενους για ολόκληρο το χρόνο. Ιδιωτικοποιεί τις ΔΕΚΟ, ξεπουλάει στους ξένους τα πάντα και αυτό στο όνομα πάντα του «σοσιαλισμού» των «εκσυγχρονιστών».

Δεν ξεχνάμε, βεβαίως, και τις διακηρύξεις του κ. Σημίτη ότι: «Εμείς δε θα συμμετάσχουμε στον πόλεμο εναντίον της Σερβίας», ενώ, ταυτόχρονα, η χώρα μας γίνεται ορμητήριο των φονιάδων ιμπεριαλιστών, οι οποίοι είναι ...φίλοι μας και αφεντικά μας. Χώρια, που και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις έχουν σταλεί εκεί, δήθεν, σαν ειρηνευτικό Σώμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ