ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Κάηκε ζωντανός εργάτης στο βωμό του κέρδους

Ενας 38χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών νεκρός και τρεις τραυματίες ο πικρός απολογισμός από έκρηξη στη ΛΑΡΚΟ προχτές Κυριακή

Εργάτες της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου μετά τις απολύσεις συναδέλφων τους στις εργολαβίες, στις αρχές του χρόνου
Εργάτες της ΛΑΡΚΟ σε συγκέντρωση έξω από την πύλη του εργοστασίου μετά τις απολύσεις συναδέλφων τους στις εργολαβίες, στις αρχές του χρόνου
Κάηκε ζωντανός την Κυριακή το πρωί ο 38χρονος εργάτης στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα Χρήστος Δόσκορης, πατέρας τεσσάρων παιδιών, όταν μετά από απανωτές εκρήξεις στην ηλεκτροκάμινο τον περιέλουσε καυτό μέταλλο και σκουριά. Αλλοι τρεις συνάδελφοί του τραυματίστηκαν ενώ προσπαθούσαν να τον βοηθήσουν. Το εργατικό αυτό έγκλημα έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κατάλογο εργατικών εγκλημάτων που έχουν συμβεί στη ΛΑΡΚΟ από τη μέρα της λειτουργίας της, αλλά και συνολικά στους τόπους δουλειάς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, κάθε δύο μέρες σκοτώνεται και ένας εργάτης. Μέσα στο 2008 σκοτώθηκαν στους χώρους δουλειάς 142 εργάτες, ενώ σύμφωνα με την καταμέτρηση του «Ρ» τα εργατικά θανατηφόρα «ατυχήματα» από τις αρχές του έτους ανέρχονται σε τουλάχιστον 50.

Για «τυχαίο περιστατικό στα πλαίσια του στατιστικού κανόνα» έκανε λόγο προς τηλεοπτικά μέσα, με απύθμενη προκλητικότητα, η διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι για την εργοδοσία ο θάνατος ενός εργάτη δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα ακόμα στατιστικό συμβάν.

Μόνο που τα γεγονότα δείχνουν ότι είναι ένα ακόμα στυγνό έγκλημα κατά της εργατικής τάξης, προς χάριν της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κατάσταση στη ΛΑΡΚΟ το επιβεβαιώνει. Το εργοστάσιο - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - έχει οδηγηθεί από τη διοίκηση και τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε συνειδητή απαξίωση και υποβάθμιση, με σκοπό να μειωθεί το κόστος λειτουργίας του και να πουληθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό έχει τραγικές επιπτώσεις στις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, καθώς γίνονται διαρκείς περικοπές στο προσωπικό, στους μισθούς, αλλά και στις δαπάνες που σχετίζονται με τη συντήρηση και τα μέτρα ασφάλειας στο εργοστάσιο. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις, σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, για χρήση φθηνότερων υλικών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Τον περιέλουσε καυτό μέταλλο

Με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους οι εργαζόμενοι στο «κρεματόριο» της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταπάτηση των μέτρων ασφαλείας

Eurokinissi

Με καθημερινό κίνδυνο της ζωής τους οι εργαζόμενοι στο «κρεματόριο» της ΛΑΡΚΟ γνωρίζουν από πρώτο χέρι την καταπάτηση των μέτρων ασφαλείας
Λίγο μετά τις 6.30 το πρωί της Κυριακής, στο ξεκίνημα σχεδόν της βάρδιας, έγιναν απανωτές εκρήξεις στο καμίνι όπου εργαζόταν ο άτυχος εργάτης. Οπως λένε οι εργαζόμενοι, κόπηκε ένα ηλεκτρόδιο της ηλεκτροκαμίνου με αποτέλεσμα να γίνει εκτόνωση στο καμίνι του μετάλλου και να φύγει το καπάκι του. Ο θάνατος του 38χρονου ήταν τραγικός, καθώς τον περιέλουσε το καυτό μέταλλο (νικέλιο και σκουριά). Οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές και το μέταλλο τόσο καυτό, που οι φλόγες πετάχτηκαν μέχρι πάνω και έλιωσαν τη σκεπή του εργοστασίου στο συγκεκριμένο σημείο. Τρεις συνάδελφοί του, που ήταν παραπέρα, μόλις είδαν την έκρηξη έτρεξαν να τον βοηθήσουν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν και οι ίδιοι, αλλά ήταν ήδη αργά.

Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι, από καθαρή τύχη δε θρηνήσαμε και άλλα θύματα, αφού το «ατύχημα» έγινε Κυριακή, που δουλεύουν λιγότερα συνεργεία και σχεδόν στο ξεκίνημα της βάρδιας. Επιπλέον, ο γερανιστής, που ήταν δίπλα στην έκρηξη, σώθηκε από θαύμα (σ.σ. τελευταία στιγμή πρόλαβε και απομακρύνθηκε), ενώ λίγα λεπτά αργότερα θα βρίσκονταν στο σημείο και άλλοι δύο ηλεκτρολόγοι.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας για τα θύματα της εργατικής τάξης, αλλά και της έλλειψης ουσιαστικών ελέγχων στους τόπους δουλειάς είναι το ότι η Επιθεώρηση Μεταλλείων μετέβη στο χώρο του εγκλήματος μόλις χτες το μεσημέρι, την ώρα σχεδόν που κηδευόταν ο άτυχος εργάτης. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στον «Ρ» μετά το ατύχημα, ο χώρος του εγκλήματος δε φυλασσόταν ώστε να μη γίνει αλλοίωση των στοιχείων. Για το θάνατο του 38χρονου συνελήφθησαν έξι άτομα, μεταξύ των οποίων μέλη του ΔΣ της ΛΑΡΚΟ αλλά και οι δύο μηχανικοί βάρδιας, οι οποίοι, αφού κατέθεσαν, αφέθηκαν ελεύθεροι ύστερα από εντολή του εισαγγελέα.

Ομηροι στα σκλαβοπάζαρα των εργολάβων

Ο εργάτης που βρήκε τραγικό θάνατο δούλευε στις εργολαβίες, όπως και εκατοντάδες συνάδελφοί του. Τεράστιες είναι οι ευθύνες της διοίκησης της ΛΑΡΚΟ, που επιδιώκει το καθεστώς των εργολαβιών να εξαπλωθεί γιατί μειώνει το κόστος της εργατικής δύναμης. Σύμμαχοι της ΛΑΡΚΟ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν και εφάρμοσαν το σχετικό νόμο για τις εργολαβίες. Οποιος από το μόνιμο προσωπικό του εργοστασίου συνταξιοδοτείται, αντικαθίσταται από εργαζόμενο σε εργολάβο. Από τους 500 περίπου εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι 250 δουλεύουν μέσω εργολάβων, ενώ και από αυτούς χρόνια έχει να περάσει το κατώφλι του εργοστασίου νέος εργαζόμενος. Αντίθετα, απολύθηκαν 120 στο τέλος του χρόνου.

Οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες εργάζονται στη βαριά βιομηχανία ανειδίκευτοι, χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση, ενώ ανακυκλώνονται συνεχώς, δεν προλαβαίνουν να αποκτήσουν εμπειρία και εξοικείωση με τη δουλειά. Ο ανώτερος μισθός τους φτάνει τα 1.000 ευρώ, ενώ πρόσφατα είχαν δύο μήνες απλήρωτοι.

Οπως σημειώνει η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, «στο χώρο της ΛΑΡΚΟ η ανθρώπινη ζωή, ο εργάτης δεν έχει καμία αξία, είναι αναλώσιμος, πρέπει να δουλεύει κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, σε καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας της ζωής του».

Εργάτες - θυσία στο βωμό του κέρδους

Στην ανακοίνωση της ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ αναφέρεται, ακόμα, ότι εδώ και χρόνια οι εργαζόμενοι παλεύουν για τη λήψη μέτρων προστασίας, για το δικαίωμά τους να επιστρέφουν ζωντανοί στα σπίτια τους. Ομως, όπως τονίζεται, «οι κυβερνήσεις που έχουν την ευθύνη της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ διαχρονικά το μόνο που έχουν στην πολιτική πρακτική τους είναι το πώς θα ξεπουλήσουν τη ΛΑΡΚΟ στο κεφάλαιο».

Οπως καταγγέλλει ο Γιάννης Φλούδας, γραμματέας της ΚΟΒ στη ΛΑΡΚΟ, «το εργοστάσιο έχει εγκαταλειφθεί. Ελεγχοι για τις συνθήκες εργασίας δε γίνονται, παρά μόνο από το φιλότιμο των εργαζομένων. Ο μηχανικός ασφαλείας είναι υπάλληλος της ΛΑΡΚΟ, δεν είναι ανεξάρτητος από την εργοδοσία. Η Επιθεώρηση Μεταλλείων έρχεται μόνο όταν γίνει κάποιο "ατύχημα". Το εργοστάσιο θα πουληθεί ή θα κλείσει και γι' αυτό προσπαθούν να "κόψουν" τα εργατικά κεκτημένα ώστε ο επόμενος ιδιοκτήτης να το βρει "έτοιμο" και "κερδοφόρο". Είναι συνυπεύθυνες οι εργοδοτικές και κυβερνητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες του εργοστασίου, της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ, γιατί, ενώ η ΛΑΡΚΟ κόβει δικαιώματα και κάνει απολύσεις, το εργοστάσιο έχει εγκαταλειφθεί, δε δίνονται χρήματα για μέτρα ασφαλείας, αυτοί "σφυρίζουν αδιάφορα"». Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚΕ κήρυξαν χτες μόνο 4ωρη στάση εργασίας, αντί να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

  • Παρουσία της οικογένειάς του και των συναδέλφων του, κηδεύτηκε χτες το απόγευμα ο Χρήστος Δόσκορης στη Μαλεσίνα, μέσα σε κλίμα οργής και αγανάκτησης για τον άδικο χαμό του. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ, πεισμένοι ότι δεν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αφού καθημερινά γίνονται μάρτυρες της καταπάτησης των μέτρων ασφαλείας στο εργοστάσιο, είπαν το στερνό «αντίο» στο συνάδελφό τους.
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Θαμμένος για δύο μέρες
  • Βρέθηκε νεκρός κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ»
  • Σε τετράωρες στάσεις εργασίας, σήμερα, καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Από τις 17 του Φλεβάρη είχε προειδοποιήσει το ΠΑΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο

Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα έναν άτυχο μετανάστη από το Μπαγκλαντές, τον 46χρονο Γκούλαφ Μίαχ (Gulaf Miah), έγινε την περασμένη Παρασκευή, στον Ασπρόπυργο, στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ». Ο μετανάστης έμεινε «θαμμένος» κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού (χαρτιού) για περίπου δύο μέρες! Μετά και από αυτό το έγκλημα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων προκήρυξε για σήμερα, Τρίτη, 4ωρες στάσεις εργασίας, από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί και 7 μ.μ. έως 11 μ.μ.

Τελευταία φορά που κάποιος είδε ζωντανό τον Γκ. Μίαχ ήταν ένας εργοδηγός της εταιρείας στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής. Η μέρα αυτή είναι και η πιο πιθανή για το θάνατό του, αφού από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής. Κανείς δεν αναζήτησε το μετανάστη, μέχρι που η οικογένειά του έκανε δήλωση εξαφάνισής του την επόμενη μέρα, Σάββατο 1 του Αυγούστου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου! Ο μετανάστης αναζητήθηκε και τελικά βρέθηκε από εργαζόμενους, σε χώρο της επιχείρησης στο προαύλιο, προχτές, Κυριακή 2 του Αυγούστου, σε όρθια θέση, συνθλιμμένος από τόνους πεπιεσμένου υλικού. Το πώς βρέθηκε εκεί ο εργάτης και πώς ακριβώς συνέβη το ατύχημα παραμένει άγνωστο.

Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει

Γνωστό, όμως, είναι το γεγονός των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην εταιρεία και που ευθύνονται και γι' αυτό το έγκλημα. Γνωστό όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ, από τις 17 του Φλεβάρη - και μετά από περιοδεία στο ίδιο εργοστάσιο - είχε στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου και στην ίδια την υπουργό, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με την οποία την ενημέρωνε για τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες εργάζονται στο εργοστάσιο. Από τότε, το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε:

  • Οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι περισσότεροι από 150 Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, μέσα σε τόνους σκουπιδιών, χρήσιμων και άχρηστων υλικών, που είναι στοιβαγμένοι έξω και γύρω από το εργοστάσιο.
  • Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μέσα στη βρωμιά, στη σκόνη, στην έντονη δυσοσμία και με τον κίνδυνο ανάφλεξης των σκουπιδιών ανά πάσα στιγμή.
  • Πολλοί απ' αυτούς εργάζονται χωρίς τις στοιχειώδεις προφυλάξεις (μάσκα, κράνη, γάντια), με άμεσο κίνδυνο της υγείας τους από μικρόβια και ασθένειες.

Το ΠΑΜΕ καλούσε από το Φλεβάρη το υπουργείο να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, επισήμαινε την ανάγκη «να φύγουν άμεσα οι τόνοι άχρηστων σκουπιδιών, για να αποσυμφορηθεί ο περιβάλλων χώρος, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών»!

Πρόκειται, λοιπόν, ξεκάθαρα, για ένα προαναγγελθέν έγκλημα! Για ένα έγκλημα που ίσως να μη γινόταν αν είχαν τηρηθεί τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας...

«Να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία»

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαιτεί: «Να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας». Καλεί, δε, όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στις στάσεις εργασίας, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, μετά το εργατικό έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο νεκρός εργάτης στη ΛΑΡΚΟ και οι τρεις εργάτες που υπέστησαν εγκαύματα από την έκρηξη στο καμίνι του εργοστασίου, είναι ένα ακόμα έγκλημα της εργοδοσίας και της αντεργατικής πολιτικής που αντιμετωπίζουν την εργατική τάξη σαν αναλώσιμο είδος και θυσιάζουν εργάτες και εργάτριες στο βωμό του κέρδους.

Το έγκλημα αυτό και τα άλλα εγκλήματα που γίνονται καθημερινά στους εργασιακούς χώρους είναι ανάγκη να πυροδοτήσουν ένταση της εργατικής δράσης για την προστασία της ζωής, της ασφάλειας και της υγείας των εργατών και των εργατριών, για ταξική σύγκρουση με το εκμεταλλευτικό σύστημα και την αντεργατική πολιτική, που γεννάει και οξύνει το σύνολο των εργατικών προβλημάτων.

Η κυβέρνηση είναι υπόλογη για τις τραγικές ελλείψεις στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, για τη διατήρηση του καθεστώτος των εργολαβιών, για τις εκβιαστικές πιέσεις και την ανασφάλεια που προκαλούν τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι γιατί την ώρα που πληθαίνουν τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς, προσπαθούν για πολλά χρόνια να χτυπήσουν, να καταργήσουν την κατάκτηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη σύνδεσης της πάλης για τα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά δικαιώματα και τη διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων Υγιεινής - Ασφάλειας της εργασίας με την πάλη για: Αποκλειστικά δημόσιο - ενιαίο φορέα ορυκτού πλούτου που θα συμπεριλαμβάνει τη ΛΑΡΚΟ. Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα. Απορρόφηση των εργαζομένων στους εργολάβους από την επιχείρηση με πλήρη δικαιώματα.

Η πιο αποτελεσματική απάντηση στην αντεργατική επίθεση είναι ο ταξικός αγώνας για να καταργηθεί το καθεστώς της εκμετάλλευσης, για να γίνει η ΛΑΡΚΟ και οι άλλες επιχειρήσεις και κλάδοι στρατηγικής σημασίας περιουσία του λαού και να αποτελέσουν εργαλεία μιας ανάπτυξης που θα έχει κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Καλύτερη οργάνωση, ισχυροποίηση του αγώνα κατά του κεφαλαίου, κατά των πολιτικών και συνδικαλιστικών του εκπροσώπων. Σε αυτό το δρόμο, με υψηλό αίσθημα ευθύνης τιμάμε τους νεκρούς της εργατικής τάξης».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Η εργατική τάξη δολοφονείται

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του για το θάνατο των δύο εργατών, στη ΛΑΡΚΟ και στην επιχείρηση ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, σημειώνει:

«

Για ακόμη μια φορά η εργατική τάξη δολοφονείται στα εργοστάσια, στους χώρους δουλειάς από την κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Δύο εργάτες δεν γύρισαν πίσω στο σπίτι τους, δεν θα ξαναδούν τις οικογένειές τους. Ο ένας στη ΛΑΡΚΟ (Λάρυμνα) και ο άλλος μετανάστης από το Μπαγκλαντές στον Ασπρόπυργο, σε εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών.

Για τα νέα εγκλήματα, ακέραια την ευθύνη φέρνουν εργοδοσία και κυβέρνηση. Στο βωμό των κερδών και της εντατικοποίησης της δουλειάς, δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ανάλογες ευθύνες έχουν και τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ., που καλύπτουν τους εργολάβους και τις πολυεθνικές, που υπερασπίζονται λυσσαλέα την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του κέρδους, και αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές, ως αναλώσιμο υλικό για το αυγάτεμα των κερδών των καπιταλιστών. Απαιτούμε να αποδοθούν ευθύνες στους εργοδότες που δεν τηρούν τα μέτρα ασφαλείας, να αποδοθούν ευθύνες στην εργοδοσία για τα νέα θύματα, όπως και για κάθε εργάτη που αχρηστεύεται ή χάνει τη ζωή του στο εργοτάξιο, στο γιαπί, στο εργοστάσιο, ή όπου αλλού εργάζεται.

Το ΠΑΜΕ έγκαιρα είχε προειδοποιήσει την Υπουργό Απασχόλησης με έγγραφό του (στις 17 Φεβρουαρίου 2009) για τις συνθήκες δουλειάς των εργατών στον Ασπρόπυργο, στην εταιρεία Γενική Ανακύκλωση ΑΕ.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα ταξικά συνδικάτα, να συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσουν τα εργοδοτικά εγκλήματα. Να απαιτούν να παίρνονται μέτρα ασφάλειας και υγιεινής σε όλους τους χώρους δουλειάς και να παλεύουν για τα δικαιώματα των σύγχρονων αναγκών τους στην προοπτική της εξάλειψης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και επομένως και της εγκληματικής εργοδοσίας.

Το ΠΑΜΕ στηρίζει την απεργιακή κινητοποίηση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων για αύριο (σ.σ. σήμερα) Τρίτη στον Ασπρόπυργο και καλεί όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μαζικά μέρος».

Προκλητική η κυβέρνηση

Προκλητική εμφανίζεται η κυβέρνηση μετά τον τραγικό θάνατο του εργάτη στη ΛΑΡΚΟ. Παρά την ανυπαρξία μέτρων ασφαλείας και τον παντελή έλεγχο στην επιχείρηση, εκ των υστέρων, το υπουργείο Ανάπτυξης διατείνεται ότι προτεραιότητά του - μεταξύ άλλων - είναι «η διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του δυστυχήματος», ενώ προκλητικά κάνει λόγο για «μικροκομματική εκμετάλλευση» του συμβάντος υπονοώντας την αναφορά στις τραγικές πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ. Στο ίδιο πνεύμα και η δήλωση της υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Φάνης Πάλλη - Πετραλιά, η οποία σημείωσε ότι «οι αρμόδιες αρχές ήδη διερευνούν τις συνθήκες του θανατηφόρου δυστυχήματος και σύντομα θα γίνει απόδοση ευθυνών».

Ο,τι, δηλαδή, λέγεται πάντα μετά από ένα εργατικό «ατύχημα» για να αποφανθούν στο τέλος οι αρμόδιες αρχές ότι η ευθύνη είναι στους ίδιους τους εργαζόμενους...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ενα ακόμα έγκλημα του κεφαλαίου

Το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής, «καταγγέλλει ένα ακόμα έγκλημα του κεφαλαίου σε βάρος της εργατικής τάξης, τον νεκρό εργάτη στη ΛΑΡΚΟ και τους 3 συναδέλφους του τραυματίες.

Το τραγικό γεγονός δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο στο κρεματόριο της ΛΑΡΚΟ. Είναι αποτέλεσμα των άθλιων συνθηκών εργασίας και της έλλειψης στοιχειωδών μέτρων ασφαλείας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και της εργοδοσίας είναι αναμφισβήτητες. Οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ πρέπει να βρεθούν σε αγωνιστική επαγρύπνηση, για να αποτρέψουν κάθε προσπάθεια συγκάλυψης των πραγματικών αιτίων του εγκλήματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των εργατών και καλεί τους εργαζόμενους σε γενική κινητοποίηση για τη λήψη μέτρων ασφάλειας στους τόπους δουλειάς.

Το πρόβλημα είναι γενικευμένο, δεν αφορά μόνο τη ΛΑΡΚΟ, όπως δείχνουν τόσοι θάνατοι και τραυματισμοί σε όλη τη χώρα».

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας αύριο Τετάρτη

Η Γραμματεία Φθιώτιδας του ΠΑΜΕ αύριο Τετάρτη στις 11.00 το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας. Στη συνέχεια, στις 12.00 το μεσημέρι θα γίνει πικετοφορία και παράσταση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στην πλατεία Ελευθερίας. Για να αποκαλυφτούν τα πραγματικά αίτια του εγκλήματος στη ΛΑΡΚΟ και να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι. Για να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ