Τρίτη 4 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
Θαμμένος για δύο μέρες
  • Βρέθηκε νεκρός κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού, στο εργοστάσιο της εταιρείας «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ»
  • Σε τετράωρες στάσεις εργασίας, σήμερα, καλεί το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων
  • Από τις 17 του Φλεβάρη είχε προειδοποιήσει το ΠΑΜΕ για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο

Ενα ακόμη εργοδοτικό έγκλημα, με θύμα έναν άτυχο μετανάστη από το Μπαγκλαντές, τον 46χρονο Γκούλαφ Μίαχ (Gulaf Miah), έγινε την περασμένη Παρασκευή, στον Ασπρόπυργο, στην εταιρεία «Γενική Ανακυκλώσεως Κτηματική Ξενοδοχειακή ΑΕ». Ο μετανάστης έμεινε «θαμμένος» κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού (χαρτιού) για περίπου δύο μέρες! Μετά και από αυτό το έγκλημα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων προκήρυξε για σήμερα, Τρίτη, 4ωρες στάσεις εργασίας, από τις 7 μέχρι τις 11 το πρωί και 7 μ.μ. έως 11 μ.μ.

Τελευταία φορά που κάποιος είδε ζωντανό τον Γκ. Μίαχ ήταν ένας εργοδηγός της εταιρείας στις 10.30 το πρωί της Παρασκευής. Η μέρα αυτή είναι και η πιο πιθανή για το θάνατό του, αφού από τότε δεν έδωσε σημεία ζωής. Κανείς δεν αναζήτησε το μετανάστη, μέχρι που η οικογένειά του έκανε δήλωση εξαφάνισής του την επόμενη μέρα, Σάββατο 1 του Αυγούστου, στο Αστυνομικό Τμήμα Ασπροπύργου! Ο μετανάστης αναζητήθηκε και τελικά βρέθηκε από εργαζόμενους, σε χώρο της επιχείρησης στο προαύλιο, προχτές, Κυριακή 2 του Αυγούστου, σε όρθια θέση, συνθλιμμένος από τόνους πεπιεσμένου υλικού. Το πώς βρέθηκε εκεί ο εργάτης και πώς ακριβώς συνέβη το ατύχημα παραμένει άγνωστο.

Το ΠΑΜΕ είχε προειδοποιήσει

Γνωστό, όμως, είναι το γεγονός των απαράδεκτων συνθηκών εργασίας που επικρατούν στην εταιρεία και που ευθύνονται και γι' αυτό το έγκλημα. Γνωστό όχι μόνο στους εργαζόμενους, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΜΕ, από τις 17 του Φλεβάρη - και μετά από περιοδεία στο ίδιο εργοστάσιο - είχε στείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου και στην ίδια την υπουργό, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με την οποία την ενημέρωνε για τις απαράδεκτες συνθήκες στις οποίες εργάζονται στο εργοστάσιο. Από τότε, το ΠΑΜΕ προειδοποιούσε:

  • Οι συνθήκες στις οποίες εργάζονται οι περισσότεροι από 150 Ελληνες και αλλοδαποί εργαζόμενοι είναι απαράδεκτες και επικίνδυνες, μέσα σε τόνους σκουπιδιών, χρήσιμων και άχρηστων υλικών, που είναι στοιβαγμένοι έξω και γύρω από το εργοστάσιο.
  • Οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να εργάζονται μέσα στη βρωμιά, στη σκόνη, στην έντονη δυσοσμία και με τον κίνδυνο ανάφλεξης των σκουπιδιών ανά πάσα στιγμή.
  • Πολλοί απ' αυτούς εργάζονται χωρίς τις στοιχειώδεις προφυλάξεις (μάσκα, κράνη, γάντια), με άμεσο κίνδυνο της υγείας τους από μικρόβια και ασθένειες.

Το ΠΑΜΕ καλούσε από το Φλεβάρη το υπουργείο να πραγματοποιήσει ελέγχους για την τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Επίσης, επισήμαινε την ανάγκη «να φύγουν άμεσα οι τόνοι άχρηστων σκουπιδιών, για να αποσυμφορηθεί ο περιβάλλων χώρος, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών»!

Πρόκειται, λοιπόν, ξεκάθαρα, για ένα προαναγγελθέν έγκλημα! Για ένα έγκλημα που ίσως να μη γινόταν αν είχαν τηρηθεί τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας...

«Να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία»

Σε ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων απαιτεί: «Να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας». Καλεί, δε, όλους τους εργαζόμενους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στις στάσεις εργασίας, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ