ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με την Εκκλησία

Αγαπητοί σύντροφοι του «Ριζοσπάστη»

Εκφράζω τα συγχαρητήρια μου για τη σωστή ενημέρωση μας, γύρω από το θέμα των ταυτοτήτων και την ανάμειξη της Εκκλησίας, που τελευταία βρίσκεται σε αποκλειστική σχεδόν επικαιρότητα από τα ΜΜΕ.

Η πρόταση του ΚΚΕ για τον διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας είναι σωστή, γιατί αν αυτό είχε γίνει, τώρα δε θα υπήρχε καν θέμα. Εμείς οι Ελληνες που ζούμε και εργαζόμαστε στις χώρες της Ευρώπης, έχουμε γνωρίσει και άλλους λαούς, ε, λοιπόν, δεν είδαμε πουθενά στις ταυτότητές τους να αναγράφεται το θρήσκευμά τους - ακόμη και στους Τούρκους - και αυτό γιατί άλλο κράτος και άλλο Εκκλησία.

... Και κάτι ακόμα σχετικό. Πιστεύω ότι έτσι όπως γίνεται η ορκωμοσία των βουλευτών κάθε νέας κυβέρνησης, θυμίζει Μεσαίωνα. Το να «καταβρέχει» με αγιασμό, ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος, όσους βουλευτές το δέχονται και τους άλλους που δε συμφωνούν είτε από ιδεολογία, είτε από θρήσκευμα, να μην τους κάνει ούτε μια απλή χειραψία με ευχή για «καλές δουλιές», είναι το λιγότερο έλλειψη καλής συμπεριφοράς. Συμφωνώ και εγώ με τη γνώμη ότι οι βουλευτές πρέπει να ορκίζονται στο Σύνταγμα του κράτους.

Είναι πια καιρός, θαρρώ, να ξεκαθαρίσει όλη αυτή η κατάσταση με την Εκκλησία, καθώς και τα ανυπόστατα «δικαιώματα» που προβάλλει στο κράτος.


Χρήστος ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ
Ζίγκμπουργκ Γερμανίας

Σκλάβοι πολυτελείας

Ο καπιταλισμός έχει όλα τα μέσα να κρατά τον σύγχρονο άνθρωπο υπό την απειλή και ομηρία του. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από την καθημερινή μας ζωή, όπου τον ξεγελά με υποτιθέμενη ευμάρεια και άνετη ζωή, που του προσφέρει μέσω καταναλωτικών αγαθών. Και όλα στην αρχή φαίνονται ωραία και εύκολα, αυτοκίνητα με δόσεις, πιστωτικές κάρτες, δάνεια από τράπεζες, όλα «τσάμπα»! Ομως, όταν έρθει η σκληρή πραγματικότητα, δηλαδή οι δόσεις που σε κυνηγάνε με τόκους και πανωτόκια τρομερά υψηλά, εάν κάτι δε σου πάει καλά και δεν μπορέσεις στην ώρα σου να ξεπληρώσεις, τότε καταλαβαίνεις.

Πάντως, τότε αρχίζει το δράμα και το τρέξιμο για το ξεπλήρωμα όλων αυτών των χρεών - βρόχων, που σε πνίγουν και δε σ' αφήνουν να ανασάνεις. Και επειδή δε φτάνει ο μισθός, όταν μάλιστα έχεις και οικογένεια, ψάχνεις απεγνωσμένα για μια δεύτερη δουλιά, για να μπορέσεις να «ξελασπώσεις». Μα και αυτή τη δεύτερη δουλιά, πού να τη βρεις, όταν άλλος ψάχνει ακόμα για την πρώτη;

Ετσι, στριμωγμένος άγρια, δεν έχεις καιρό ούτε και όρεξη για τίποτα από όλα αυτά τα υποτιθέμενα αγαθά, που σου διαφήμισε και σου «έδωσε» ο καπιταλισμός. Ψυχαγωγία δεν υπάρχει. Είσαι κουρασμένος, αγχωμένος, απογοητευμένος, γιατί δεν έχεις καιρό ούτε στο σωματείο σου να πατήσεις. Ασε που φοβάσαι κιόλας, μη σου πουν για καμιά απεργία, οπότε και τρέμεις για τα «παλούκια», που έχεις να ξεχρεώσεις. Οπότε, σιγά - σιγά, εγκαταλείπεις και το χώρο σου και μετατρέπεσαι σ' ένα ρομπότ χωρίς θέληση, γεμάτο απογοήτευση, έρμαιο στα σχέδια του κάθε επιτήδειου. Και μια ωραία πρωία, σηκώνεσαι και δεν αναγνωρίζεις πια τον ίδιο σου τον εαυτό, γιατί έχεις μεταβληθεί σε ένα σκλάβο πολυτελείας! Η μόνη σου διασκέδαση, τώρα πια, είναι η τηλεόραση, η οποία έχει αναλάβει να σε αποτελειώσει σαν άνθρωπο, κάνοντάς σου συστηματική «πλύση εγκεφάλου».

...Και συ τι θα κάνεις για να υπερασπιστείς τη ζωή σου; Πώς θα ορθώσεις το ανάστημά σου ενάντιά τους; Το σκέπτεσαι καθόλου αυτό; Μην παραμένεις ούτε λεπτό αδρανής και μοιραίος σ' ό,τι αυτοί σχεδιάζουν. Αγωνίσου! Ενωσε τη φωνή σου μαζί με τους συναδέλφους σου στο χώρο δουλιάς σου και πάλεψε για την ανεξαρτησία σου. Μην υποκύπτεις στις σύγχρονες σειρήνες, με τις ψεύτικες υποσχέσεις. Το μόνο που θα σε βγάλει από το αδιέξοδο, που σκόπιμα οι καπιταλιστές, το κατεστημένο, σε 'ριξαν, είναι η πάλη και ο αγώνας. Ενας αγώνας για μια ανθρώπινη ζωή, με ειρήνη και αληθινό σοσιαλισμό και όχι σαν αυτό που μας σερβίρουν οι εκσυγχρονιστές, με πολέμους και βία ενάντια σ' άλλους λαούς.


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΟΒ ΕΒΕ Ψυρρή

ΗΡΩΕΣ ΑΪ - ΣΤΡΑΤΗ
Σήκωσαν πάνω τους τα όνειρα του λαού

Από τους εξόριστους στον Αϊ - Στράτη. Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Μ. Κατράκης, Δ. Φωτιάδης, Κ. Μπαλαδήμας, Καρούσος Τζαβέλας, Γ. Γιολδάσης, Ευθύφρων Ηλιάδης, Ν. Δημόπουλος. Καθιστοί: Π. Κοκέσης και Γιάννης Ρίτσος
Από τους εξόριστους στον Αϊ - Στράτη. Διακρίνονται από αριστερά, όρθιοι: Μ. Κατράκης, Δ. Φωτιάδης, Κ. Μπαλαδήμας, Καρούσος Τζαβέλας, Γ. Γιολδάσης, Ευθύφρων Ηλιάδης, Ν. Δημόπουλος. Καθιστοί: Π. Κοκέσης και Γιάννης Ρίτσος
Εικόνες και στιγμές ενός ταξιδιού - προσκυνήματός του, στον τόπο εξορίας πολλών αγωνιστών, τον Αϊ - Στράτη, μας δίνει με το γραπτό του ο παλιός ναυτεργάτης και λαϊκός ποιητής ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΛΑΣ, από το οποίο δημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα:

«Αϊ - Στράτης. Ενας τόπος και ένα όνομα που συνεπαίρνει, συγκινεί και προβληματίζει. Οπου κάθε κόκκος απ' το χώμα του ανακαλεί μνήμες και εμπεριέχει ιερότητα.

Μια κουκκίδα χαμένη στο αχανές του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Που δέρνεται απ' όλους τους καιρούς. Και που πάνω του, γράφτηκε μια απ' τις πλέον ηρωικές, αλλά και τραγικές σε μεγαλείο σελίδες της σύγχρονης ιστορίας του λαϊκού προοδευτικού αριστερού και κομμουνιστικού κινήματος. Εκεί, που ένα τμήμα κομμουνιστών έμεινε απομονωμένο, κυκλωμένο από μεγάλες δυνάμεις αδυσώπητου εχθρού, που, σαν απόφασή τους, είχαν την αποδεκάτιση αυτών των αγωνιστών. Για την εξόντωσή τους εργάστηκε συστηματικά η ελληνική Ασφάλεια, η γερμανική Γκεστάπο και ο αντιδραστικός κλήρος.

Τιμή και σέβας σ' αυτούς τους σύγχρονους Προμηθείς, που κράτησαν στους ώμους τους, σε κείνους τους δίσεκτους καιρούς, ιδανικά και αξίες σεβαστές της ζωής. Και που η λέξη, μόνο, αριστερός, σοσιαλιστής, κομμουνιστής, ριζοσπάστης, σήμαινε στερήσεις, εξορίες, καταδίκες, εκτελεστικό απόσπασμα. Και όμως, αυτοί οι ήρωες σήκωσαν πάνω τους τα όνειρα ενός λαού. Και πάνω από όλα κράτησαν την τιμή τους και την αξιοπρέπειά τους ακέραια, στέλνοντας από κείνον τον τόπο του μαρτυρίου ένα μήνυμα: «Οτι τα μεγάλα ιδανικά απαιτούν μεγάλες θυσίες και πυργώνουν με προσωπική και συνολική συνεισφορά».

Εκεί, οι: Κ. Γαβριηλίδης, Γ. Ρίτσος, Γ. Τσέκος, Δ. Κορνάρος, Κ. Καραπατάκης και τόσοι άλλοι λαϊκοί αγωνιστές, πέρασαν τη σκληρή δοκιμασία της εξορίας, με το μαρτύριο της πείνας, που πολλοί δεν άντεξαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή, πάνω στο νησί του Αϊ - Στράτη.

Σε μια ώρα ιερής συγκίνησης, κι ενώ ο ήλιος άφηνε το κόκκινο φως του να χάνεται, η θάλασσα έστελνε τον απόηχό της και τα θυμάρια την υπέροχη μυρωδιά τους, νιώθοντας έναν κόμπο να στέκει στο λαιμό και να υγραίνονται τα μάτια, κατέθεσα πάνω στον τάφο τους λίγα άλικα τριαντάφυλλα, αλλά έδωσα και την υπόσχεση: Να μείνω πιστός στις αξίες που ακούν στο όνομα αρετή, αξιοπρέπεια και αγωνιστική συνεισφορά μέχρι το τέλος του καιρού...

Ηταν ένα οδοιπορικό μνήμης, ανάτασης και παρηγοριάς».

Απαράδεκτες συμπεριφορές

Πάντα με πολύ ενδιαφέρον παρακολουθώ από την τηλεόραση τις εργασίες της Βουλής, αλλά τις πιο πολλές φορές απογοητεύομαι με τη συμπεριφορά των βουλευτών, αυτών, δηλαδή, που ο λαός ψήφισε για να τον εκπροσωπήσουν. Και εξηγούμαι:

Κάθε φορά που τελειώνουν τις ομιλίες τους οι αρχηγοί των δυο «μεγάλων» λεγομένων κομμάτων και ανεβαίνει στο βήμα η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η Βουλή μετατρέπεται σε γήπεδο. Οι βουλευτές σε μπουλούκι σπρώχνονται ποιος θα πρωτοβγεί από την αίθουσα των ακροάσεων, λες και γίνεται σεισμός και τρέχουν να γλιτώσουν!! Το θέαμα αυτό με την απαράδεκτη συμπεριφορά των «πατέρων» του Εθνους που «τρέπονται σε άτακτη φυγή», εξόργισε πολλές φορές και αυτόν τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κακλαμάνη, που προσπαθεί να τους επαναφέρει στην τάξη. Στην τελευταία συνεδρίαση στις 31-5-00 με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, όταν η Αλ. Παπαρήγα ήταν στην έδρα για κάποια στιγμή η αίθουσα ήταν τελείως νεκρή. Ομως, εκείνη δεν τα έχασε και περίμενε ψύχραιμη μπροστά στο βήμα να της δώσει το λόγο ο πρόεδρος, για να μιλήσει.

Είναι ντροπή σας, κύριοι βουλευτές, που δεν έχετε ούτε τη στοιχειώδη ευγένεια απέναντι σε μια αρχηγό κόμματος και συνάδελφό σας, να καθίσετε να ακούσετε την ομιλία της, όπως εκείνη κάνει με εσάς, αλλά το βάζετε στα πόδια!!! Μου θυμίζετε τρομαγμένα πουλιά, μπροστά στο φτερούγισμα ενός περήφανου αετού, που μάλιστα δε σας κυνηγάει, αλλά σας λυπάται...


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΑντιστασιακόςΜπραχάμι

ΣKΕΨΕΙΣ- ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ - ΑΠΟΨΕΙΣ

Αγαπητέ «Ρίζο»

Καλοστημένο θέατρο

Συνταξιούχος ΙΚΑ, Αθήνα. Η αναταραχή μέσα στο κόμμα της ΝΔ μου μυρίζεται «στημένη» και εξηγούμαι. Η ΝΔ για να φαίνεται ότι δε μετέχει στα βρώμικα και αντιλαϊκά παιχνίδια της κυβέρνησης και ότι είναι «αναμάρτητος», προσποιείται την ασθενή. Και ότι τάχα δεν έχει χρόνο να διαθέσει για να πάρει θέση σε ό,τι γίνεται αυτόν τον καιρό στο πολιτικό προσκήνιο, με τα βάρβαρα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατ' εντολή της ΕΕ και ΝΑΤΟ, εναντίον του λαού.

Μ' αυτόν βεβαίως τον τρόπο κάνουν «πλάτη» στα κυβερνητικά πλάνα. Αύριο όμως, που θα ζητάν πάλι την ψήφο του λαού, θα λένε: Εμείς τότε ήμασταν αμέτοχοι σε ό,τι η κυβέρνηση σχεδίαζε σε βάρος σας. Εμείς τότε είχαμε σοβαρά εσωτερικά προβλήματα να λύσουμε και δεν είχαμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Το θέατρο είναι καλοστημένο.

Καθορισμένος ρόλος

Σταύρος Ζερβάκης, Καλλιθέα. Πιστεύω πως ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος έχει ξεφύγει τελείως από τον καθορισμένο του ρόλο. Αναμφισβήτητα είναι θρησκευτικός ηγέτης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού, όμως πρέπει να πω ότι η στάση του δεν είναι αρεστή σε πολύ μεγάλη μερίδα του ελληνικού λαού. Αυτό λοιπόν το κομμάτι, μέσα στο οποίο ανήκω και εγώ, πρέπει να το ακούσει με προσοχή, όπως εξάλλου και αυτό το κομμάτι ακούει τις σκληρές κριτικές που κάνει για άλλους.

Η αποστολή του είναι να ενώνει το λαό και όχι να τον διχάζει. Δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις με τις άλλες μειονότητες που ζουν στη χώρα μας και πιστεύουν σε διαφορετικά δόγματα και θρησκείες. Είναι καιρός ακόμη να κάνει πίσω και να μη δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο λαό, στο κράτος, αλλά και στην Εκκλησία.

Θ Ε Α Τ Ρ Α ΑΘΗΝΑΣ

ΑΛΚΜΗΝΗ (Αλκμήνης 8, Κ. Πετράλωνα, τηλ. 3428.538) «Στον ίσκιο της μνήμης» της Ελευθ. Εμμανουήλ

ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ (Κάλβου 70, Γκύζη, τηλ. 6445.749) «Μήνες χορού»

ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ (Ακαδήμου 13, τηλ. 5235.716) «Φρεναπάτη» του Τ. Κούσνερ

ΘΕΑΤΡΟ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (Αντισθένους 7 και Θαρύπου, Ν. Κόσμος, τηλ. 9212.900) «Το σπίτι της Κλοντίν» της Κολέτ. ΠΑΝΩ ΧΩΡΟΣ: «Σπλατς» του Π. Αυγερινού

ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ (Αγ. Μελετίου 61α και Πατησίων τηλ. 8642.888) «Τζόζεφ». Μιούζικαλ

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ (Βασ. Σοφίας, τηλ. 7282.333) Μουσικές εκδηλώσεις

ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ (Ακαδήμου 14, τηλ. 5234.382) «Αγγέλα Παπάζογλου»

ΠΕΡΟΚΕ (Οδυσσέως 2, πλ. Καραϊσκάκη, τηλ. 5240.040 - 5232.132) «Η μικρή, ο μεγάλος και ο τεράστιος» του Γιώργου Κωνσταντίνου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ