ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
35ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» / ΒΟΛΟΣ
«Οι εργαζόμενοι θα έχουν κέρδος μόνο με ισχυρό ΚΚΕ»

Αποσπάσματα από την ομιλία του Θ. Κωνσταντινίδη, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη φεστιβαλική εκδήλωση στο Βόλο

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Motion Team

Ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Την έναρξη της προεκλογικής μάχης του ΚΚΕ στη Μαγνησία σηματοδότησε η χτεσινή φεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ στο Βόλο. Στην ομιλία του ο Θ. Κωνσταντινίδης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έδωσε το στίγμα του εκλογικού αγώνα, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ καλεί το λαό με την ψήφο τους στις εκλογές να αποδυναμώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ και να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ΚΚΕ.

Γενικότερα, οι διήμερες εκδηλώσεις στο Βόλο αποτελούν μια σημαντική πολιτική παρέμβαση, που φέτος έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συμπίπτουν με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου. Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ είναι και μια σημαντική πολιτιστική παρέμβαση, μέσω των πολλών πολιτιστικών εκδηλώσεων που προβάλλουν το γνήσιο λαϊκό πολιτισμό, ο οποίος βρίσκεται στον αντίποδα του «πολιτισμού της υποκουλτούρας» που προωθεί και προβάλλει η άρχουσα αστική τάξη. Χτες το βράδυ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία των Κατσιμίχα - Ξυδούς, ενώ στις εκδηλώσεις πήραν μέρος πολλά νεανικά μουσικά συγκροτήματα, παρουσιάστηκαν θεατρικά δρώμενα και υπήρξαν πολλοί εκθεσιακοί χώροι.

Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια

Στην ομιλία του ο Θ. Κωνσταντινίδης, αναφερόμενος στις επικείμενες εκλογές, τόνισε: «Για άλλη μια φορά οδηγούμαστε εσπευσμένα στις εκλογές. Οι συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και η ανάγκη των κεφαλαιοκρατών να την συνεχίσουν και να την εμβαθύνουν τους αναγκάζει να κάνουν απανωτές εκλογές και στηριγμένοι σε εκβιαστικά διλήμματα και σε ληστρικούς εκλογικούς νόμους να παρουσιαστούν αναβαπτισμένοι για να συνεχίσουν την αντιλαϊκή τους πολιτική.

Δεν είναι μοιραίο από τις κάλπες να βγει ισχυρός ο δικομματισμός, μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια. Σ' αυτές τις εκλογές ο λαός μπορεί και πρέπει να βγει κερδισμένος. Μπορεί να δώσει ένα γερό μάθημα στα κόμματα του κεφαλαίου. Τιμωρώντας τα με την ψήφο του. Μπορεί να ενισχύσει αποφασιστικά το ΚΚΕ. Μπορεί απέναντι στο ψευτοδίλημμα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ να θέσει το πραγματικό δίλημμα ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή ΚΚΕ. Να στηρίξει το ΚΚΕ γιατί είναι αποδεδειγμένα ο εκπρόσωπος του άλλου δρόμου ανάπτυξης, που οδηγεί στη Λαϊκή Εξουσία. Οι διαφορές μας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι διαφορές στρατηγικής και όχι διαχείρισης».

Και συνέχισε: «Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμματα του κεφαλαίου, της πλουτοκρατίας. Η πολιτική τους καθορίζεται από την πολιτική του κεφαλαίου. Δε θέλουν και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων. Στηρίζουν την πολιτική της συγκέντρωσης του κεφαλαίου, απεχθάνονται τον κοινωνικό έλεγχο. Δεν μπορούν να προλάβουν και να αντιμετωπίσουν τις περιοδικές οικονομικές κρίσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η διαμόρφωση ευνοϊκού θεσμικού πλαισίου που θα εξασφαλίζει τα επιχειρηματικά κέρδη στην πλουτοκρατία.

Σήμερα και τα δύο κόμματα, ανεξάρτητα από τις διαφορές στη συνθηματολογία τους, υπόσχονται καθαρά την εξασφάλιση της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου. Οι θέσεις και τα προγράμματά τους είναι καθαρά - ταξικά υπέρ του κεφαλαίου. Από εδώ πηγάζει ότι αυτές οι πολιτικές είναι επικίνδυνες για το λαό και τη νεολαία, είναι αντιδραστικές και βάρβαρες».

Ο άλλος δρόμος ανάπτυξης

Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην πρόταση του ΚΚΕ, που βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής:

«Το ΚΚΕ προτείνει τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που έχει ως κεντρική κατεύθυνση τον πανεθνικό σχεδιασμό, στηρίζεται στα κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, οργανώνει την παραγωγή, την κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού, την κατανομή του χρόνου εργασίας και φροντίζει να ικανοποιούνται όλες οι ζωτικές και ειδικές κοινωνικές ανάγκες, με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός συνδέει τους εργαζόμενους με τα μέσα παραγωγής, στοχεύει σ' έναν και μόνο σκοπό, στη διευρυνόμενη ικανοποίηση των κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών, στην ολόπλευρη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και εκβιασμούς.

Η πολιτική που καθορίζεται από τα συμφέροντα του ελληνικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου, η πολιτική δηλαδή που υλοποιούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, είτε σε περίοδο ανόδου, είτε σε περίοδο ύφεσης, είναι αδύνατο να καταργήσει, να περιορίσει την ανεργία, να μειώσει και βεβαίως πολύ περισσότερο να καταργήσει την κοινωνική αδικία, είναι αδύνατο να ικανοποιήσει τις ιδιαίτερες κοινωνικές ανάγκες της μητρότητας, των ατόμων με ειδικές ανάγκες, τις τοπικές και περιφερειακές ανισότητες και ιδιομορφίες, την ανισότητα των δύο φύλων, τις συνεχώς αναπτυσσόμενες ανάγκες των νέων και των παιδιών, της τρίτης ηλικίας, των μεταναστών και πολιτικών προσφύγων. Στην ταξική ανισότητα ενσωματώνεται η ανισότητα των δύο φύλων, η επίθεση στα δικαιώματα των παιδιών και των νέων, η διαφορά ανάμεσα στα αστικά κέντρα και την ύπαιθρο, η συνειδητή παραμέληση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, η έλλειψη πρόληψης επαγγελματικών ασθενειών, οι ταξικές διαφορές στο δικαίωμα στην Παιδεία, Υγεία και Πρόνοια, στην κατοικία, στις διακοπές.

Η πολιτική που υπηρετεί τη συγκέντρωση του κεφαλαίου, την ενσωμάτωση στις στρατηγικές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στις συνθήκες της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς, της διακίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και εργατικού δυναμικού, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι την εργασιακή περιπλάνηση, την προσωρινή μερική απασχόληση, τα προσωρινά προγράμματα Stage, τη μαύρη εργασία, τη μείωση ημερών εργασίας και τη μείωση μισθών, την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Το μόνο που μπορεί να "προσφέρει" είναι τα ακριβά και παραπλανητικά δάνεια που υποθηκεύουν το μέλλον της οικογένειας. Τις παραπλανητικές αγροτικές επιδοτήσεις που οδηγούν μια ώρα αρχύτερα στην εκτόπιση της φτωχής αγροτιάς από τη γη και την παραγωγή, τα δήθεν κίνητρα για δάνεια στους μικρούς επιχειρηματίες, που οι περισσότεροι δε συγκεντρώνουν κριτήρια και προϋποθέσεις.

Ο πανεθνικός σχεδιασμός της λαϊκής οικονομίας έχει όλες τις προϋποθέσεις, αξιοποιώντας προς όφελος των εργαζομένων τα επιτεύγματα της επιστήμης και των νέων τεχνολογιών, να διασφαλίσει και τις γενικές και ιδιαίτερες ανάγκες της κοινωνικής παραγωγής με βάση το φύλο, την ηλικία, την περιοχή, να οργανώσει τον εργάσιμο και ελεύθερο χρόνο των εργαζομένων, να εξοικονομήσει τις πρώτες ύλες και να προστατεύσει την ανάπτυξη με κριτήρια σεβασμού του περιβάλλοντος, να εφαρμόσει παραγωγικότερες τεχνολογίες, να οργανώσει με ορθολογικά κριτήρια την οργάνωση της εργασίας και ιδιαίτερα να αναγάγει σε συστατικό στοιχείο της παραγωγής και των υπηρεσιών την άσκηση εργατικού ελέγχου, την εφαρμογή παραγωγικότερων τεχνολογιών, ορθολογικότερη οργάνωση ελέγχου στη διοίκηση - διεύθυνση.

Η σχεδιασμένη ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων στη λαϊκή οικονομία, με κοινωνικοποιημένα μέσα παραγωγής, αυξάνει τον ελεύθερο χρόνο σε σχέση με το χρόνο εργασίας, ώστε να αξιοποιείται για την κοινωνική συμμετοχή και τον έλεγχο, την ανάπτυξη των οικογενειακών και γενικότερα των κοινωνικών σχέσεων, το ανέβασμα του μορφωτικού και πολιτικού επιπέδου του εργάτη».

Ο φόβος της οικονομικής ολιγαρχίας

«Αυτό που φοβάται η οικονομική ολιγαρχία του πλούτου και τα κόμματα που την υπηρετούν - συνέχισε ο Θ. Κωνσταντινίδης - είναι ένα μάχιμο, ισχυρό, ανασυγκροτημένο, εργατικό και λαϊκό κίνημα ευρύτερα. Ενα κίνημα αντίστασης, μια συμμαχία αντίστασης, μια συμμαχία ανατροπής. Φοβούνται τη δυνατότητα συγκρότησης του αντίπαλου δέους στην αντιλαϊκή τους συμμαχία.

Τους φοβίζει η προοπτική της αποδοχής από τις λαϊκές μάζες της πρότασης του ΚΚΕ για λαϊκή συμμαχία και λαϊκή οικονομία.

Γι' αυτό κατέφυγαν στη συκοφαντία και τη διαστρέβλωση των θέσεων και των προτάσεών μας, ανακαλώντας στροφή στο Σταλινισμό, μας κατηγορούν για αδιαφανείς λειτουργίες και ότι τάχα δε δεχόμαστε κανενός είδους έλεγχο στα οικονομικά μας.

Να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα. Τι είναι αυτό που τους ενοχλεί στην πολιτική του ΚΚΕ περισσότερο; Ασφαλώς, η σταθερότητα και η προσήλωση στην πολιτική υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Η σταθερή προσήλωσή του στην πολιτική της κοινωνικοποίησης των βασικών μέσων παραγωγής. Αυτά τους ενοχλούν».

Και κατέληξε: «Με ισχυρό ΚΚΕ στις εκλογές μπορεί να ανοίξει ο δρόμος που θα παραμερίσει εκβιασμούς, μηχανισμούς μοιρολατρίας και απογοήτευσης. Μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους για ρήξη και ανατροπή προς όφελος του εργαζόμενου λαού. Οι εργαζόμενοι θα έχουν κέρδος μόνο με ισχυρό ΚΚΕ».

ΠΑΤΡΑ
Να φτάσει παντού το κάλεσμα του ΚΚΕ

Σήμερα, δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων, η κεντρική ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Πολλοί νέοι επισκέφθηκαν το χώρο του Φεστιβάλ στην Πάτρα
Πολλοί νέοι επισκέφθηκαν το χώρο του Φεστιβάλ στην Πάτρα
Με επιτυχία ξεκίνησε το Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Πάτρα και θα ολοκληρωθεί σήμερα με την κεντρική ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Χτες, χαιρέτισε ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ενώ νωρίτερα έγινε συζήτηση για τη μάχη των εκλογών. Ξεχωριστή στιγμή στις χτεσινές εκδηλώσεις ήταν τα τραγούδια των αγώνων από τους απολυμένους της μπάντας του Δήμου Πάτρας. Οι νέοι που βρέθηκαν στο Κάστρο της Πάτρας παρακολούθησαν, επίσης, αφιέρωμα στο ροκ της αμφισβήτησης, συναυλίες με τον Λάκη Παπαδόπουλο, τον Φίλιππο Πλιάτσικα και ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Ο Γ. Ελταχήρ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Καλούμε τη νεολαία να αποδυναμώσει αποφασιστικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οσο πιο αδύνατοι είναι και οι δύο τους, τόσο πιο πολύ θα δυσκολεύονται να εφαρμόσουν την αντιλαϊκή πολιτική τους. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα μπορέσουμε να αντισταθούμε καλύτερα στα χειρότερα που μας ετοιμάζουν. Μόνο με ισχυρό ΚΚΕ θα κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για να ανοίξουμε τον ελπιδοφόρο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής, για μια οικονομία που θα υπηρετεί το λαό και όχι τα κέρδη των λίγων. Καλούμε σε πανστρατιά τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ σε χιλιάδες νεανικές ανυπότακτες ψήφους. Το κάλεσμα του Κόμματος θα φτάσει παντού, εκεί που δουλεύει, μορφώνεται και ψυχαγωγείται η νεολαία. Πιο δυνατό ΚΚΕ, πιο δυνατός λαός».

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται σήμερα και το πρόγραμμά του έχει ως εξής:

Κεντρική Σκηνή: Αφιέρωμα στο τραγούδι για τους μετανάστες και τη μετανάστευση από το συγκρότημα της ΚΝΕ. Ομιλία της Ελένης Μπέλλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Συναυλίες του Χρήστου Θηβαίου και του Μανώλη Μητσιά.

Νεανική Σκηνή: Συναυλίες με τα ερασιτεχνικά και μαθητικά συγκροτήματα «In the Shadows», «Lost Faith», «Deja Vu», «Stage Blood», «Blue Horizon», «Snached», «Ισσοβίτες». Συναυλία παραδοσιακής μουσικής με τους «Εαρινή Ζυγιά».

Σκηνή χορού: Παραδοσιακοί χοροί πολιτιστικών συλλόγων.

ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ - ΓΡΕΒΕΝΑ
«Κίνδυνος για τους εργαζόμενους η αυτοδυναμία»

Mε επιτυχία πραγματοποιήθηκαν χτες οι κεντρικές εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» σε Πτολεμαΐδα και Γρεβενά, με πολιτιστικές εκδηλώσεις κι επίκαιρες πολιτικές ομιλίες. Αναδείχτηκε η ανάγκη ενίσχυσης του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές και η επικαιρότητα του συνθήματος του Φεστιβάλ, «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Μιλώντας στην Πτολεμαΐδα ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, μεταξύ άλλων σημείωσε: «Ο δικομματισμός μαζί με τους επιχειρηματίες και το κεφάλαιο τρομοκρατούν τους εργαζόμενους της χώρας με τις θεωρίες της λεγόμενης ακυβερνησίας. Η εργατική τάξη και ο λαός πρέπει να αντισταθούν σε αυτήν την τρομοκρατία και να σκεφτούν ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις ήταν αυτές που αύξησαν τα όρια συνταξιοδότησης, που έβαλαν σε εφαρμογή τη μερική απασχόληση και τα stage. Ηταν αυτές, που ιδιωτικοποίησαν μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, στήριξαν τα καρτέλ και την ακρίβεια. Ηταν αυτές, που εφάρμοσαν τον αυταρχισμό και τη βία σε βάρος της εργατικής τάξης».

«Η εργατική τάξη - πρόσθεσε - οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο με αδύναμες κυβερνήσεις και παντοδύναμο το λαό μπορεί να ανοίξει ο δρόμος ανάπτυξης της χώρας». Υπογράμμισε ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, ενόψει των εκλογών, χρειάζεται να σκεφτούν ότι ο ΣΥΝ είναι αφερέγγυος πολιτικός οργανισμός. Βρίσκεται σε βαθιά κρίση στρατηγικής με χάσμα ανάμεσα στα πλούσια λόγια και την πράξη. Επιδιώκει να εγκλωβίσει αριστερούς ψηφοφόρους, ενώ στοχεύει στη συνδιαχείριση του συστήματος.

Στα Γρεβενά ο Κώστας Χατζηδαμιανός, Γραμματέας του ΣΠ Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα προβλήματα της νεολαίας, της εργατικής τάξης και του λαού, προβάλλοντας την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ για το σοσιαλισμό. Κάλεσε λαό και νεολαία να μετατρέψουν την ψήφο τους σε όπλο ισχυροποίησης του ΚΚΕ, ώστε να μπουν όροι ανασύνταξης του κινήματος, που θα φέρνει εμπόδια στα επιτελεία των καπιταλιστών και θα βγάζει, ταυτόχρονα, στο προσκήνιο την ανάγκη οργάνωσης μιας ισχυρής λαϊκής συμμαχίας για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης του λαού.

Οι σημερινές εκδηλώσεις

Οι διήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα ολοκληρωθούν σήμερα και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κεντρική σκηνή: Συναυλίες των «Blue Gins», «Blue Jazz Fictiom», «Enpalco», «Slither», «Nibiru Orbits». Χαιρετισμός από στέλεχος της ΚΝΕ. Συναυλία του Απ. Μόσιου και των «Bizzy Tone».

Εξωτερική σκηνή: Συναυλία των «Βουβή όπερα». Συζήτηση με θέμα «Λαϊκή Οικονομία, η μόνη απάντηση στην καπιταλιστική κρίση». Αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο. Λαϊκό γλέντι.

Χώρος Σοσιαλισμού: Προβολή αφιερώματος στη μεγάλη προσφορά του Σοβιετικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Χώρος εργασίας: Συζήτηση για τους μετανάστες.

Χώρος Πολιτισμού: Εκθεση - Σεμινάρια Φωτογραφίας.

Θεσσαλονίκη: 10 - 12 Σεπτέμβρη οι εκδηλώσεις

Στις 10, 11, 12 Σεπτέμβρη στο Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», θα γίνουν οι εκδηλώσεις του 35ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Σοσιαλισμός, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».

Το Σάββατο 12 Σεπτέμβρη θα μιλήσει στο Φεστιβάλ ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και χαιρετισμό θα απευθύνει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Νέος Γραμματέας στο ΚΣ της ΕΔΟΝ

Συγχαρητήρια επιστολή του απέστειλε ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Νέος Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ εκλέχτηκε προχτές ο μέχρι πρότινος Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της Οργάνωσης, Χάρης Καράμανος. Ο Χ. Καράμανος είναι 29 ετών, ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου από το 2006 και μέλος της Κεντρικής Γραμματείας της ΕΔΟΝ από το 2008.

Συγχαρητήρια επιστολή για την εκλογή του απέστειλε στον Χ. Καραμάνο ο Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Η επιστολή έχει ως εξής:

«Σύντροφε Χάρη,

Εκ μέρους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σου απευθύνω τα θερμά μας συγχαρητήρια για την εκλογή σου στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Ευχόμαστε ολόψυχα δύναμη και επιτυχία στα νέα σου καθήκοντα και στους αγώνες των νέων κομμουνιστών της Κύπρου.

Είμαστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα θα βρει την ΕΔΟΝ ακόμη πιο δυνατή στην πάλη ενάντια στην ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, το σοβινισμό και τον αντικομμουνισμό, ενάντια στην ξένη κατοχή, για την επαναπροσέγγιση Ελληνοκυπρίων - Τουρκοκυπρίων, για μια ειρηνική, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος. H ανοδική πορεία της ΕΔΟΝ αποτελεί εγγύηση ότι θα δυναμώσουν οι αγώνες της κυπριακής νεολαίας για μόρφωση, ειρήνη, δουλειά με δικαιώματα.

Σε αυτόν τον αγώνα η ΕΔΟΝ, συνολικά η κυπριακή νεολαία, μπορούν πάντα να υπολογίζουν στην αταλάντευτη αλληλεγγύη της ΚΝΕ.

Αλλωστε, οι Οργανώσεις μας συνδέονται με μακρόχρονους δεσμούς κοινών αγώνων, με στενές αδελφικές σχέσεις συνεργασίας και αλληλεγγύης που ευχόμαστε να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο.

Γιάννης Πρωτούλης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ».

Αλλες εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις του 35ου Φεστιβάλ γίνονται αυτές τις μέρες και στις εξής πόλεις:

Σήμερα Σάββατο
  • Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Παναγιώτης Σοφός, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στο πολιτικό και έντεχνο τραγούδι.
  • Στο Κορωπί, στον πεζόδρομο, στις 8.30 μ.μ. Ομιλητής ο Τάσος Τραβασάρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακόμα, συναυλίες ερασιτεχνικών συγκροτημάτων και σατιρικό σκετς ενάντια στον αντικομμουνισμό.
  • Στο Ρέθυμνο, στο Δημοτικό Κήπο, στις 9 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ. Ακόμα, προβολή DVD για τη Σοσιαλιστική Επανάσταση, συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα, αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο με τον Γιάννη Κασσωτάκη και κρητικό παραδοσιακό γλέντι.
Αύριο Κυριακή
  • Στη Φλώρινα, στο Νέο Πάρκο, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ακόμα, αφιέρωμα στον ποιητή Γ. Ρίτσο από συγκρότημα της ΚΝΕ, και λαϊκό γλέντι με την «Αργίτικη Κομπανία».
  • Στην Κέρκυρα, στην πάνω πλατεία, στις 8 μ.μ. Ομιλητής ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Εαρ», διασκευή του θεατρικού έργου «Απεργία» και λαϊκό γλέντι.
  • Στα Τρίκαλα, στο Μύλο Ματσόπουλου, στις 9.30 μ.μ. Ομιλητής ο Αχιλλέας Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος. Ακόμα, αφιέρωμα στον Γ. Ρίτσο από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συναυλία από τους «Magic De Spell».
ΑΡΤΑ
Για δυνατό λαό

Με κεντρικό σύνθημα «Σοσιαλισμός αναγκαίος και επίκαιρος, η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», ξεκίνησαν χτες το βράδυ οι διήμερες εκδηλώσεις του κεντρικού Φεστιβάλ στην Αρτα, στην πλατεία Σκουφά, όπου μίλησε η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο χώρο, όπου είχαν στηθεί ταμπλό με θέματα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, έντονο ήταν το κάλεσμα, η προτροπή προς τη νεολαία, τους εργαζόμενους και το λαό, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ στις επικείμενες εκλογές. «Για δυνατό λαό, με ισχυρό ΚΚΕ, για να τους χαλάσουμε τα αντιλαϊκά σχέδια», έγραφε το πανό που απλωνόταν στην κεντρική σκηνή, αναδεικνύοντας την ανάγκη να ενισχυθεί η προοπτική του άλλο δρόμου ανάπτυξης, με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία, ώστε οι εργάτες, οι άνθρωποι του μόχθου, αυτοί που παράγουν τον πλούτο, να τον καρπωθούν.

Το διήμερο εκδηλώσεων του Φεστιβάλ στην Αρτα ολοκληρώνεται σήμερα στην πλατεία Σκουφά και το πρόγραμμα έχει ως εξής: Μαθητικό συγκρότημα, έντεχο τραγούδι από συγκρότημα της ΚΝΕ, συζήτηση για το σοσιαλισμό, συναυλία κουβανέζικης και λατινοαμερικάνικης μουσικής από τους «Ηasta banana» και ρεμπέτικο γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ