ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
Σελ. /40
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σημαία τις αντιλαϊκές «διαρθρωτικές αλλαγές»

Οξύνει τη δικομματική πόλωση, επεκτείνοντας την κόντρα και στα «εθνικά ζητήματα» για να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ

Με «σημαία» το πρόγραμμα των «διαρθρωτικών αλλαγών», δηλαδή τη διάλυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η ΝΔ πορεύεται προς τις κάλπες, πυροδοτώντας ταυτόχρονα και τη δικομματική πόλωση για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση. Δίχως να κάνει βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της πλουτοκρατίας για ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επιχειρεί στην τελική ευθεία να οξύνει τη δικομματική κόντρα, επεκτείνοντας την ατζέντα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Βασικός στόχος να πλήξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι ο «αξιόπιστος» διαχειριστής που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη Λάρισα ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν τη στάση που είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του στα εθνικά ζητήματα. «Σκεφτείτε τα εθνικά μας ζητήματα: Θυμηθείτε τις εμπειρίες σας από το πρόσφατο παρελθόν», τόνισε και συνέχισε: «Τις πιέσεις, από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στους Ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν. Τις περίεργες πρόσφατες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια. Τη δική μας αποφασιστική στάση στο Βουκουρέστι». Επίσης χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση που τηρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αφού όπως είπε «σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζοντας εμπόδια σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που προτάσσει τα συμφέροντα της Ελλάδος».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να πείσει ότι είναι πιο αξιόπιστος και στη διαχείριση της κυρίαρχης οικονομικής πολιτικής, υπερασπιζόμενος σε όλους τους τόνους την ανάγκη των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα στη λογική του αντιδραστικού μονόδρομου που μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η ισχυρή προωθητική δύναμη που χρειάζεται η οικονομία μας. Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να μην αφήσουμε την οικονομία στο έλεος περιπετειών και αδιεξόδων, που οδηγούν οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε εθνική υποχρέωση να τολμήσουμε σήμερα - όχι αύριο - σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ακόμα όλη τη «λίστα» με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που σχεδιάζει να υλοποιήσει την επομένη των εκλογών, όπως άνοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, ανατροπές στα ΒΑΕ, αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ κ.ά.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να περάσει σε δεύτερο πλάνο την εξαγγελία για «πάγωμα» (διαρκείας) των μισθών και των συντάξεων. Στις προεκλογικές ομιλίες αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μέτρο αυτό, ενώ στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ προσπάθησε να το «μαλακώσει», λέγοντας ότι «θα παγώσουμε τους μισθούς αλλά με ειδική μέριμνα στήριξης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, πράγμα που κάναμε και φέτος».

Ανακοινώθηκε το Επικρατείας

Δίχως εκπλήξεις ήταν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που δόθηκε την τελευταία στιγμή στη δημοσιότητα. Επικεφαλής τέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας και ακολουθούν: Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, ΓΓ Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινούπουλου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Ε. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκη Γκοτζοπούλου, ΓΓ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Δημητρίου, μέλος του ΣΑΕ, Ιωάννα Καλατζάκου - Τσατσαρώνη, Ι. Οικονόμου, ΓΓ Καταναλωτή, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Τη δωδέκατη τιμητική θέση καταλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος Μ. Εβερτ, στον οποίο ο Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τη μακρόχρονη προσφορά του.

ΠΑΣΟΚ
Στρώνει το έδαφος για σκληρά ταξικά μέτρα

Ιδια με της ΝΔ και χειρότερη η φορολογική πολιτική, την ίδια ώρα που στελέχη του έμμεσα ομολογούν ότι έχουν πάρει το χρίσμα από την πλουτοκρατία

Είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να πληρώνουν το μάρμαρο της φορολογίας. Μόνη διέξοδος, αυτή που περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ
Είτε με ΝΔ, είτε με ΠΑΣΟΚ, τα λαϊκά στρώματα θα συνεχίζουν να πληρώνουν το μάρμαρο της φορολογίας. Μόνη διέξοδος, αυτή που περνάει μέσα από την ενίσχυση του ΚΚΕ
Κατά γράμμα και με εντεινόμενους ρυθμούς θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ - αν αναλάβει τη διακυβέρνηση - τη φοροεπιδρομή που έχει δρομολογήσει η ΝΔ σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως είπε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφέροντας ότι τα λαϊκά στρώματα θα πληρώσουν την τρίτη δόση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων (ΕΤΑΚ) που το ΠΑΣΟΚ έχει υποσχεθεί να καταργήσει και θα πληρώσουν τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας όπως έχουν ρυθμιστεί από την κυβέρνηση της ΝΔ!

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ σχετικά με τα παραπάνω χαράτσια που έχει επιβάλει η ΝΔ, ακολουθώντας την αντιλαϊκή πεπατημένη τόνισε: «Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές έχει ως υποχρέωση να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2010 και να ξεκινήσει να κάνει τις διαφορετικές της επιλογές. Δυστυχώς, θα έχει να υποστεί και το βάρος των επιλογών της Νέας Δημοκρατίας και, δυστυχώς, αυτό το βάρος θα το υποστούν και το υφίστανται ήδη και οι Ελληνες πολίτες (...). Δεν μπορεί κανένας να ζητήσει από τη νέα κυβέρνηση, με ένα μαγικό ραβδί, να εξαφανίσει όλα τα λάθη του παρελθόντος»...Με άλλα λόγια τα βάρη θα φορτωθούν στις πλάτες των εργαζομένων είτε με «πράσινη» είτε με «γαλάζια» κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, με συνεντεύξεις του στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στο πρακτορείο «Ρόιτερς», επανέλαβε τη δέσμευσή του για την εφαρμογή ενός τριετούς προγράμματος λιτότητας με πρόσχημα την κάλυψη των ελλειμμάτων. «Θα τιμήσουμε τις υποχρεώσεις μας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, και πρόσθεσε: «Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της αυριανής κυβέρνησης θα κατατεθεί εγκαίρως», αφού, όπως σημείωσε, η «δημοσιονομική εξυγίανση είναι προτεραιότητα».

Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλοντας συνέχιση της πολιτικής των περικοπών και του χτυπήματος του λαϊκού εισοδήματος δήλωσε: «Εμείς δε θα κρύψουμε τις αλήθειες για το πού βρίσκεται η χώρα (...) για να αξιολογήσει και ο ελληνικός λαός τα περιθώρια στα οποία θα κινηθούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, που μιλώντας στο ραδιόφωνο του «City» ανέφερε: «Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πάρα πολύ άσχημη, είναι πάρα πολύ δύσκολη». Με αυξήσεις - ψίχουλα δηλαδή, όπως έχει εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ, μέχρι 30 λεπτά και επιδόματα πτωχοκομείου πρέπει να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι, γιατί η «δημοσιονομική κατάσταση είναι δύσκολη».

Νέες δεσμεύσεις στο κεφάλαιο

Την ίδια στιγμή βέβαια ο Γ. Παπανδρέου έσπευδε να μοιράσει απλόχερες δεσμεύσεις για ενίσχυση της «υγιούς επιχειρηματικότητας» με «αύξηση των δημοσίων δαπανών στο 4% του ΑΕΠ, μια δαπάνη του ενός δισ. ευρώ», που θα καρπωθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «αν χρειαστεί το δημόσιο δεν θα διστάσει να προβεί σε αγορές μετοχών για να διασφαλίσει τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος», ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τη «πώληση της "Ολυμπιακής" και του ΟΤΕ», κρύβοντας ότι οποιαδήποτε επαναδιαπραγμάτευση τίποτα καλό δεν πρόκειται να φέρει για τους εργαζόμενους και το λαό, στο βαθμό που σ' αυτές τις επιχειρήσεις έχουν εισβάλει ιδιώτες και επιπλέον δουλεύουν σε μια ανταγωνιστική ελεύθερη αγορά.

Επιβεβαιώνοντας, τέλος, ότι η πλουτοκρατία έχει επιλέξει για κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος του τομέα ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μ. Χρυσοχοΐδης, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, είπε στο ραδιόφωνο του «Αθήνα 9,84»: «Ολος ο επιχειρηματικός κόσμος δεν ανέχεται μια παράταξη ανίκανη να κυβερνήσει τον τόπο»...

Την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ έδωσε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πρώτος στο ψηφοδέλτιο είναι ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Γ. Ραγκούσης, ενώ δεύτερη ακολουθεί η Ελ. Παναρίτη με πολυετή θητεία στην Παγκόσμια Τράπεζα. Ακολουθούν οι: Ηλ. Μόσιαλος, Μ. Τσόκλη, Π. Γερουλάνος, Στ. Σαλουφάκου, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, Δ. Λάλας, Κ. Θέος, Αλί Μοχάμετ Χαγκ, Αν. Καφέτση, Εμ. Κριαράς.

ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κοροϊδεύουν τα καταχρεωμένα νοικοκυριά

Ψευδεπίγραφο «ενδιαφέρον» για τους δανειολήπτες. Μοναδικός στόχος, η διασφάλιση των τραπεζών

«Συμφέρει και στις τράπεζες αυτή η ιστορία, γιατί πολλά χρήματα που δεν θα εισέπρατταν θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να τα εισπράξουν». «Συμφέρει και τις τράπεζες, ξέρετε γιατί; Γιατί εάν ένας οφειλέτης καταναλωτής δεν πρόκειται να πληρώσει ποτέ, ταυτόχρονα είναι και εγκλωβισμένος, δηλαδή πτωχευμένος ουσιαστικά. Γίνεται μια διαπραγμάτευση για το τι μπορεί να πληρώσει». «Νομίζω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα, αλλά είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο νομοσχέδιο το οποίο εφαρμόζεται σε χώρες, κατεξοχήν, καπιταλιστικές».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χτεσινές συνεντεύξεις του υπεύθυνου για τον τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τίποτα το καινούριο δεν έρχεται να αποκαλύψει. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» δεν είναι απλά και μόνον ψευδεπίγραφη, αλλά ταυτόχρονα είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Αλλωστε, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, των λεγόμενων εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδας κ.ά).

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «αντιπαράθεση» που ανακινήθηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι πέρα για πέρα παραπλανητική. Ερχεται να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στα θύματα της πολιτικής τους, σε καταχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Η πρόταση νόμου, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αφορά σε περιπτώσεις δανειοληπτών «όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν προς τούτο ούτε τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο δανειολήπτες που δεν έχουν απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο προς κατάσχεση από τις τράπεζες και επιπλέον δεν επαρκούν καν τα τρέχοντα εισοδήματά τους για την κανονική πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Με τη ρύθμιση, οι δανειολήπτες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταθέτουν κάθε μήνα - και για 3 μέχρι 5 χρόνια - μέρος και αυτού του σχεδόν ανύπαρκτου - εισοδήματός τους στις τράπεζες.

Και μια λεπτομέρεια: Ακριβώς τέτοιου είδους προγράμματα καταρτίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες, μην έχοντας να χάσουν τίποτα απολύτως, προτείνουν από μόνες τους στους πελάτες να «μοιράζονται» το μεροκάματο των καταχρεωμένων νοικοκυριών. Να σημειωθεί ακόμη ότι ανάλογα ισχύουν και σήμερα σε περιπτώσεις προσφυγής στα δικαστήρια.

Πού το πάνε;

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα από μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Και όχι, βέβαια, γι' αυτά που λέει, αλλά γι' αυτά που υπάρχουν από πίσω και που πιθανόν να ενεργοποιηθούν είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ. Αυτό που αξιώνουν οι τραπεζίτες αφορά στην ανάληψη των επισφαλών τραπεζικών δανείων από το κράτος, όπως έγινε σε άλλα κράτη της ΕΕ. Με απλά λόγια, τα δάνεια που αδυνατούν και που δεν πρόκειται να πληρωθούν από τα νοικοκυριά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.

Είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ, η σκυταλοδρομία της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Ηδη, η ΝΔ, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, έχει δώσει σωρεία προκλητικών κρατικών εγγυήσεων πάνω σε τραπεζικά δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να δέσουν το γάιδαρό τους και με τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών, εξασφαλίζοντας μπόλικο και δωρεάν κρατικό χρήμα...

ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Προκαλεί το λαό με φόντο τα καμένα

Προτάσεις χωρίς κανένα αντίκρυσμα για τα λαϊκά συμφέροντα στη βάση των νόμων που ψήφισε σαν κυβέρνηση και επέκτεινε η ΝΔ

Τα λαϊκά στρώματα έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της εμπρηστικής πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα δηλώνει ο πρόεδρός του, είναι τουλάχιστον προκλητικά

Eurokinissi

Τα λαϊκά στρώματα έχουν γνωρίσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της εμπρηστικής πολιτικής και του ΠΑΣΟΚ. Τα όσα δηλώνει ο πρόεδρός του, είναι τουλάχιστον προκλητικά
Μια επικοινωνιακού χαρακτήρα συνάντηση με θέμα το περιβάλλον πραγματοποίησε το προηγούμενο Σάββατο ο Γ. Παπανδρέου με την «αρωγή» των «κοινωνικών εταίρων», για να ρίξει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού και να συγκαλύψει ότι πίσω από τις κορόνες της «πράσινης ανάπτυξης» κρύβεται η πολιτική του ΠΑΣΟΚ που εμπορευματοποιεί τη γη και το φυσικό πλούτο της χώρας.

Ο Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με την «πρωτοβουλία των 12 φορέων για το περιβάλλον» και στην εισηγητική του ομιλία ανέφερε: «Οι τελευταίες καταστροφές στα δάση κατέδειξαν για μία ακόμη φορά την αδυναμία του κράτους να προστατεύσει το δασικό πλούτο της χώρας. Το σύστημα αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας κατέρρευσε»... Βέβαια ο ίδιος «ξέχασε» να σημειώσει ότι στη διάλυση του Πυροσβεστικού Σώματος και των τομέων δασοπυρόσβεσης συνέβαλε τα μέγιστα και το ΠΑΣΟΚ, που άφησε πίσω του τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «οι φωτιές του 2009 οφείλουν να αποτελέσουν την κόκκινη γραμμή για το κράτος και τους πολίτες. Το τέλος ενός μοντέλου ανάπτυξης που έχει ως νομοτελειακή κατάληξη - ό,τι δεν γίνεται τσιμέντο να γίνεται στάχτη». Απέκρυψε όμως ότι οι κυβερνήσεις τουΠΑΣΟΚ με τη συγκατάθεση της ΝΔ προχώρησαν στην αναθεώρηση του άρθρου 24 του Συντάγματος. Οτι με το νόμο Δρυ (3208/2003) αποχαρακτήρισε εκατομμύρια στρέμματα δασικών εκτάσεων, επιταχύνοντας την επιχείρηση ξεπουλήματος των δημόσιων δασών.

Ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα εφαρμόσει «ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης» που θα «αναστείλει την έκδοση οικοδομικών αδειών και απαγόρευση εκτέλεσης εργασιών έως ότου κυρωθούν οι σχετικοί δασικοί χάρτες», θα δημιουργήσει «ειδική Υπηρεσία Πρόληψης και Καταστολής Αυθαιρέτων Κατασκευών», θα προχωρήσει σε «ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης δασικών χαρτών». Αλλά φυσικά απέφυγε να αναφερθεί έστω και φραστικά στην κατάργηση όλων των αντιδασικών νόμων.

Οπως επίσης έκρυψε ότι στο πρόγραμμά του το ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη ανάπτυξη» ανοίγει κερκόπορτα για την είσοδο των επιχειρηματιών στο δάσος προτείνοντας: «Η ενεργός διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών και δασώναναμένεται να προσελκύσει πόρους και εισοδήματα, από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, από ερευνητικά προγράμματα,από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που θα συνδέονται με το πάρκο ή το τοπικό παραγωγικό σύστημα»!

Το ΚΚΕ

Σε σχόλιο για τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση με περιβαλλοντικούς φορείς, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Προτού μιλήσει ο Γ. Παπανδρέου για "εθνικό σχέδιο προστασίας των δασών", έπρεπε να απολογηθεί στο λαό γιατί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μόνο το 1987 αποχαρακτήρισε 45 εκατομμύρια στρέμματα δάσους και γιατί με τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001 παρέδωσε στην τσιμεντοποίηση πολλά ακόμα εκατομμύρια στρέμματα δασών».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Οικολογικές «ευαισθησίες» με ελεύθερη αγορά

Στο ντορό της διαχείρισης και οι προτάσεις για το περιβάλλον

Από την καλλιέργεια αυταπατών και τη διατύπωση προτάσεων που χωράνε στη διαχειριστική λογική του κυρίαρχου συστήματος, δε θα μπορούσαν να εξαιρεθούν οι προτάσεις που διατύπωσε ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, είπε: «θέλουμε τα φυσικά αγαθά, ο συλλογικός μας πλούτος να μείνει εκτός αγοραίου πλαισίου», αποδεχόμενος επί της ουσίας την ελεύθερη αγορά και σπέρνοντας αυταπάτες ότι σ' αυτή την αγορά και σ' αυτήν την οικονομία μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκός «δημόσιος» τομέας.

Είπε επίσης: «αντιστεκόμαστε στα σχέδια ανάπτυξης που εκπονούνται σε βάρος της κοινωνίας από δήθεν τεχνοκράτες. Συνήθως αυτοί οι τεχνοκράτες δε, είναι και τεχνοκράτες που πολλές φορές κατέχουν και διευθυντικές θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις». Επί της ουσίας, για ακόμα μια φορά, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ρίχνει φραστικές κορώνες εναντίον των επιχειρήσεων, στοχεύοντας στους «κακούς καπιταλιστές» και όχι στην οικονομική βάση της εκμετάλλευσης, την οποία εξυπηρετεί η κυρίαρχη πολιτική. Ακόμα, όπως και το ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, μίλησε για «αναγκαίες προϋποθέσεις που θα διασφαλίζουν την ποιότητα των πράσινων θέσεων εργασίας και που θα ενσωματώνουν μηχανισμούς διάχυσης των ωφελειών τους στην κοινωνία», κρύβοντας ότι η λεγόμενη πράσινη οικονομία στόχο έχει να υπηρετήσει τα εργοδοτικά κέρδη και σ' αυτό το πλαίσιο, οι εργασιακές σχέσεις είναι και θα είναι διαλυμένες.

Τροχιοδεικτικές των μετεκλογικών εξελίξεων είναι και οι συζητήσεις για τη συνεργασία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Ο Θ. Μαργαρίτης, σε άρθρο του στην κυριακάτικη «Αυγή», επαναφέρει το θέμα των ευρύτερων ανακατατάξεων στο χώρο της «ανανεωτικής αριστεράς». Βάζει ξανά στο τραπέζι τη συνεργασία με τους Οικολόγους Πράσινους, επισημαίνει ότι «η συζήτηση Αριστεράς και Οικολογίας αποτελεί μια στρατηγική επιλογή όχι μόνο για τη φυσιογνωμία του ΣΥΝ αλλά και για εναλλακτική προοπτική στην ανάπτυξη της χώρας».

Ακόμα, με άρθρο του στην «Αυγή» ο Σωτήρης Κωστόπουλος, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και γενικός γραμματέας Τύπου επί κυβερνήσεων Α. Παπανδρέου, επισημαίνει ότι «ο ελληνικός λαός εξαιτίας της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, είχε τα τελευταία χρόνια ανάγκη συνεργασίας της προοδευτικής αντιπολίτευσης» και ισχυρίζεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όχι μόνο δεν πρέπει να λείψει από την επόμενη Βουλή, αλλά να βγει πιο δυναμωμένη για να μπορέσει να ικανοποιήσει εκείνο το κομμάτι του κόσμου που αγωνιά για ενότητα, κοινή δράση και διάλογο μ' όλες τις σοσιαλιστικές δυνάμεις».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ