ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΑΕ»
Εκβιάζει για να επιβάλει «ελαστική» απασχόληση

Με εξώδικο απειλεί εργαζόμενη ότι θα χάσει τη δουλειά της, αν δε δεχτεί, από 8, να δουλεύει 4 ώρες

Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στην «ευελφάλεια» που προωθούν η ΕΕ και οι υποστηρικτές της
Οι ταξικές δυνάμεις πρωτοστατούν στην οργάνωση των εργαζομένων, ενάντια στην «ευελφάλεια» που προωθούν η ΕΕ και οι υποστηρικτές της
Σε εκβιαστικές απολύσεις εργαζομένων στη Θεσσαλονίκη προχωρά η εταιρεία «Ελληνικές Διανομές ΑΕ», θυγατρική των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), προκειμένου να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Η εταιρεία απολύει όσες εργαζόμενες αρνούνται να αποδεχθούν αλλαγή της εργασιακής τους σύμβασης και μετατροπή της απασχόλησής τους από 8ωρη σε 4ωρη. Στις αρχές του καλοκαιριού απέλυσε δύο εργαζόμενες και τώρα προχωρά σε μία ακόμη απόλυση.

Την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη, με εξώδικο που έστειλε σε εργαζόμενη, την καλούσε να προσέλθει, χθες Πέμπτη 1η Οκτώβρη, στο γραφείο του διευθυντή του καταστήματος αεροδρομίου «Μακεδονία», προκειμένου να υπογράψει την τροποποίηση της σύμβασης εργασίας της σε σύμβαση μερικής (4ωρης) απασχόλησης. Με το ίδιο εξώδικο την ενημερώνουν ότι, σε περίπτωση άρνησής της, θα καταγγείλουν τη σύμβαση εργασίας από την Παρασκευή 2 Οκτώβρη, δηλαδή σήμερα, και την καλούν να πάει στον διευθυντή για να λάβει την αποζημίωσή της.

Η εργαζόμενη αρνείται τον εκβιασμό και δηλώνει αποφασισμένη να παλέψει κόντρα στον εργασιακό μεσαίωνα που θέλει να επιβάλει η εργοδοσία. Ηδη, μετά από παρέμβαση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης ορίστηκε εργατική διαφορά στις 15 Οκτώβρη.

Σύμφωνα με στοιχεία των συνδικαλιστών, η εταιρεία «Ελληνικές Διανομές ΑΕ» απασχολεί πανελλαδικά 270 εργαζόμενες μόνο στα καταστήματα καλλυντικών. Οι 35 από αυτές δουλεύουν στη Θεσσαλονίκη. Η εταιρεία κάνει τις προσλήψεις και στελεχώνει με υπαλλήλους τα σταντ των εταιρειών στα ΚΑΕ. Στη Θεσσαλονίκη από τις αρχές του χρόνου ξεκίνησε την προσπάθεια ανατροπής των συμβάσεων στους εργαζόμενους που απασχολούνταν με 8ωρη σύμβαση. Μάλιστα, προκειμένου να προετοιμάσει το κλίμα για την επίθεση που θα εξαπέλυε, έβγαλε αρκετές από τις εργαζόμενες σε 3μηνη άδεια άνευ αποδοχών.

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης καλεί το υπουργείο Εργασίας να πάρει θέση και μέσω της Επιθεώρησης Εργασίας να κάνει έλεγχο για το καθεστώς των συμβάσεων που επικρατούν στα ΚΑΕ. Ταυτόχρονα, δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα κόντρα στις εκβιαστικές απολύσεις της εργοδοσίας, κόντρα στην επίθεση που έχει στόχο την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Διεκδικεί πλήρη σταθερή εργασία για όλους, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Τέσσερις απολύσεις ανακοινώθηκαν χτες και στη «Φιλκεράμ Τζόνσον» στη Θεσσαλονίκη, ανεβάζοντας στους 50 τους εργαζόμενους που έχουν χάσει τη δουλειά τους το τελευταίο διάστημα.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Πέντε εκατομμύρια περισσότεροι άνεργοι

Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» που καταγράφουν ένα μέρος της πραγματικότητας

Ακόμα και τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου δεν μπορεί να λύσει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας. Αντίθετα, και ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η ανεργία αυξάνεται με αλματώδης ρυθμούς και «αγκαλιάζει» όλο και περισσότερες εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Σύμφωνα με τα στοιχεία της «Γιούροστατ» για τον Αύγουστο του 2009 οι άνεργοι έφτασαν τα 21.872 εκατομμύρια, ενώ το ποσοστό ανεργίας παρουσιάζει αύξηση σχεδόν 30%. Στην «Ευρωζώνη εκτινάχθηκε στο 9,6% από 7,6% που ήταν πέρυσι ενώ στην «Ευρώπη των 27» στο 9,1% από 7% το 2008. Σύμφωνα με τη «Γιούροστατ» το ποσοστό ανεργίας στην «ευρωζώνη» είναι το μεγαλύτερο ποσοστό που σημειώνεται από το Μάρτιο του 1999.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ πλειοδοτούν για το ποιος θα υλοποιήσει καλύτερα την πολιτική της ΕΕ που επιβάλλει ακόμα μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αποδεικνύοντας ότι υπηρετούν αποκλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο. Σε αυτή την κατεύθυνση εντάσσονται τόσο οι εξαγγελίες της ΝΔ, π.χ. για εφαρμογή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (χτύπημα δηλαδή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας), όσο και οι δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ για εφαρμογή των «stage» στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και προτάσεις όπως η απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές των νέων έως 30 ετών και για 4 χρόνια.

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2008 οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 5 εκατομμύρια και πάνω από 3 εκατομμύρια στην «ευρωζώνη». Τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας σημειώνονται στην Ισπανία (18,9%) και στη Λετονία (18,3%). Σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο όλα τα κράτη μέλη παρουσίασαν αύξηση της ανεργίας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στη Λετονία (από 7,4% στο 18,3%) και στην Εσθονία (από 4,1% το δεύτερο τρίμηνο του 2008 στο 13,3% το 2ο τρίμηνο του 2009). Επίσης, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα είναι στο 9,2% το δεύτερο τρίμηνο του 2009.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ ήταν 9,7% και στην Ιαπωνία 5,7% τον Ιούλιο.

«ΖΗΜΕΝΣ»
Στα σκαριά 200 απολύσεις

Να μη δεχτούν καμιά απόλυση και να εμποδίσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να προχωρήσει σε 200 απολύσεις αποφάσισαν στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Siemens».

Η συνέλευση, όπου βρέθηκαν το ταξικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) και το ΠΑΜΕ, έγινε ύστερα από την ανακοίνωση που έκανε την περασμένη βδομάδα η εργοδοσία, ζητώντας την «οικειοθελή αποχώρηση» 200 εργαζομένων της εταιρείας, σε σύνολο 550, μέχρι τον Οκτώβρη του 2010, επικαλούμενη την οικονομική κρίση. Μάλιστα, η εταιρεία τάζει μπόνους στους εργαζόμενους για να τους «δελεάσει», αφού πρώτα τελειώσουν τα «project» που τους έχουν ανατεθεί. Το σωματείο τονίζει πως τη δουλειά τους θα χάσουν και πολλοί εργαζόμενοι στη SIEMENS που είναι επινοικιαζόμενοι ή δουλεύουν με «μπλοκάκι».

Το ΣΕΤΗΠ, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει την απόφαση της ΓΣ των εργαζομένων «οι οποίοι απέναντι στα εκβιαστικά διλήμματα της επιχείρησης έδωσαν ηχηρή απάντηση». Οπως τονίζεται, η εταιρεία «εκβιάζει χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία ότι η απόφαση έρχεται από Γερμανία και ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν κάτι για να την αλλάξουν». Μεταφέροντας την αλληλεγγύη των ταξικών δυνάμεων, το ΣΕΤΗΠ και το ΠΑΜΕ κάλεσαν τους εργαζόμενους «να μη δεχτούν κανένα εκβιαστικό δίλημμα», φέρνοντας πρόσφατα παραδείγματα της δύναμης που έχουν οι εργάτες και ανέδειξε ο αγώνας στον «Παπουτσάνη», στη «Wind και αλλού.

«Καλούμε τους συναδέλφους στη Siemens», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΕΤΗΠ, «και στο σύνολο του κλάδου να εγγραφούν και να μαζικοποιήσουν το ΣΕΤΗΠ και να στηρίξουν εκείνες τις δυνάμεις που βρίσκονται καθημερινά στο πλευρό τους».

Στο μεταξύ, μετά από δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι της WIND μαζί με το επιχειρησιακό σωματείο, έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας, «πάγωσαν» τα σχέδια της εργοδοσίας για απολύσεις. Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε το ΣΕΤΗΠ, αναδεικνύοντας τη σταθερή του παρέμβαση για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων του κλάδου.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Καταγγέλλει τις τρομοκρατικές απολύσεις στην «Καριπίδης ΑΒΕΕ»

Τις τρομοκρατικές απολύσεις των δυο εργαζομένων της επιχείρησης «ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», μελών της Συντονιστικής Επιτροπής του εργοστασίου και του σωματείου, στις οποίες προχώρησε η εργοδοσία επικαλούμενη «ανάρμοστη συμπεριφορά», καταγγέλλει, σε ανακοίνωσή του, το ταξικό Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στα Γιάννενα.

Η εργοδοσία, σημειώνεται στην ανακοίνωση, για να υλοποιήσει τα αντεργατικά της σχέδια απολύει πρωτοπόρους εργάτες. «Επανέρχεται - συνεχίζει το ταξικό σωματείο - και δείχνει για ακόμη μια φορά το σκληρό της πρόσωπο λίγο μόλις καιρό μετά τον πολύμηνο νικηφόρο αγώνα των εργατών, που είχε σαν αποτέλεσμα την ανάκληση των 26 απολύσεων και την καταβολή των δεδουλευμένων που όφειλε. Αυτό ακριβώς το γεγονός ότι οι εργάτες της επιχείρησης "ΚΑΡΙΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ" κατάφεραν με τον ενωμένο, επίμονο και αποφασιστικό αγώνα μαζί με το σωματείο και το ΠΑΜΕ να στριμώξουν και να λυγίσουν τελικά την εργοδοσία ενόχλησε και οδηγεί την τελευταία σε νέες προσπάθειες εκφοβισμού και τρομοκράτησης των εργατών, χτυπώντας το αναφαίρετο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία, επιδιώκοντας, παράλληλα, να στείλει μήνυμα υποταγής των εργαζομένων στα εργοδοτικά συμφέροντα και επιδιώξεις».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους, με όπλο την πλούσια συσσωρευμένη αγωνιστική εμπειρία και οδηγό τα συμφέροντα της τάξης τους, να απαντήσουν για ακόμη μια φορά αγωνιστικά, οργανωμένα και με το σωματείο τους. Να εκφραστεί, για ακόμη μια φορά, η ταξική αλληλεγγύη στους δυο απολυμένους εργάτες, διεκδικώντας να παρθούν πίσω οι τρομοκρατικές απολύσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ