ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Αγωνιστικός συναγερμός

Αρχή κινητοποιήσεων με μηχανοκίνητη πορεία στη 1.30 μμ προς το ΥΕΝ

Νέο γύρο αγώνων για να υπερασπίσουν την ύπαρξη και λειτουργία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης εγκαινιάζουν από σήμερα οι εργατοτεχνίτες, οι Δήμοι Περάματος, Πειραιά, Επαγγελματικοί και Εμπορικοί Εύλλογοι και μαζικοί φορείς της περιφέρειας του Πειραιά. Στη 1.30 το μεσημέρι οι εργατοτεχνίτες θα σταματήσουν κάθε εργασία, δίνοντας ταυτόχρονα το αγωνιστικό σύνθημα. Με μηχανοκίνητη πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, οπότε και θα συντονίσουν τα αγωνιστικά τους «πυρά» με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται στην υπόθεση σωτηρίας της Ζώνης.

Ταυτόχρονα με την παύση εργασιών, όπως έχουν προγραμματίσει τα σωματεία της Ζώνης, θα γίνουν προσυγκεντρώσεις σε όλο το μήκος της επισκευαστικής βάσης. Συγκεκριμένα, όσοι εργάζονται στο Πέραμα και στην Κυνοσούρα Σαλαμίνας θα συγκεντρωθούν στη 1.30 το μεσημέρι στην κεντρική πύλη της Ζώνης στο Πέραμα. Για τους εργατοτεχνίτες που βρίσκονται στο Νέο Μώλο Δραπετσώνας, στο Μώλο της ΔΕΗ και στα εργοστάσια Κερατσινίου το αγωνιστικό ραντεβού έχει καθοριστεί την ίδια ώρα στη διασταύρωση του Αϊ Γιώργη στο Κερατσίνι.

Σε δελτίο Τύπου, που εξέδωσε η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση της Ζώνης, επισημαίνεται: «Στην περιοχή του Περάματος και του ευρύτερου Πειραιά την πρώτη θέση στην οικονομική και κοινωνική ζωή κατέχει το πρόβλημα της ανεργίας. Καθημερινά υλοποιείται ένα σχέδιο βιομηχανικής συρρίκνωσης. Μοναδική παραγωγική - βιομηχανική δραστηριότητα είναι η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, της οποίας η συρρίκνωση έχει φτάσει σε οριακά επίπεδα». Τονίζεται δε: «Κοινή εκτίμηση όλων είναι ότι η κυβέρνηση, με "φουσκωμένα τα πανιά" της από τις εκλογές, δε θέλει να δώσει λύση στα προβλήματα που χρονίζουν και μας εμπαίζει».

Η Συντονιστική Επιτροπή κάνει σαφές ότι «θα επιδιώξουμε την πιο πλατιά συσπείρωση κοινωνικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Ζώνη. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο, με ένταση και διάρκεια, για να πετύχουμε λύσεις, για το δικαίωμα στη δουλιά και τη ζωή, γιατί τα πάντα σε αυτό τον τόπο δεν υποτάσσονται στις πολυεθνικές» και καλεί τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τις κοινωνικές και λαϊκές οργανώσεις στην ευρύτερη περιοχή να στηρίξουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την ανάπτυξη της Ζώνης.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συντονισμός πάλης!

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στις 29 Ιούνη, για συμβάσεις,  ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις 

Παραστάσεις διαμαρτυρίας και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας προγραμματίζουν οι μεταλλεργάτες της Αθήνας και του Πειραιά, αντιστεκόμενοι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Μετά από σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, στην οποία συμμετείχαν το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας», το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας «Μασίνα», το Σωματείο Δράκου - Πολέμη, το Σωματείο Καζή και συνδικαλιστές από διάφορους χώρους, αποφασίστηκε πρόγραμμα δράσης και συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 29 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΑ.

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Μέταλλο αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας Β. Σκουράκης, που κατήγγειλε ότι ακόμα δεν έχουν υπογραφεί οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ). «Η ΠΟΕΜ ακολουθεί μια διαδικασία, που ουσιαστικά υπονομεύει τις ΣΣΕ, αφού τις παραπέμπει στη διαιτησία (ΟΜΕΔ), με αποτέλεσμα να υπογράφονται στο τέλος του χρόνου και όπως - όπως. Την ίδια στιγμή δεν ακολουθεί τις προτροπές των σωματείων για κοινή σύμβαση εργασίας σε όλο τον κλάδο και αγωνιστικές κινητοποιήσεις», υπογράμμισε ο Β. Σκουράκης.

Παράλληλα αναφέρθηκε στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος, που θα επηρεάσει φυσικά και τους μεταλλεργάτες και την οποία προωθεί η κυβέρνηση. «Πρώτος στόχος της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό είναι να καταργήσει την εργοδοτική εισφορά, να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια, να καταργήσει τα Βαρέα και Ανθυγιεινά κ. ά.», σημείωσε ο Β. Σκουράκης και κάλεσε όλα τα σωματεία να συντονίσουν τη δράση τους για να μη διαλυθεί η ασφάλιση.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Ιορδάνης Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, που αναφέρθηκε στα ειδικά προβλήματα της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος και στα αιτήματα των μεταλλεργατών εκεί. Παράλληλα, πρότεινε στο θέμα των Ολυμπιακών έργων να παρέμβουν και τα Συνδικάτα Μετάλλου, προκειμένου να οργανωθούν οι εργαζόμενοι και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες εργασίας. «Πολλές μεγάλες εταιρίες, που διαχειρίζονται τα μεγάλα έργα, πάνε να καταργήσουν το δικαίωμα των εργαζομένων για συλλογική διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων τους», τόνισε ο Ι. Πουντίδης. Καταλήγοντας αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα σωματεία, αλλά και στην ανάγκη συσπείρωσης των σωματείων μεταξύ τους, προκειμένου να αγωνιστούν από καλύτερες θέσεις.

Το ρόλο που παίζει η διοίκηση της ΠΟΕΜ απέναντι στα προβλήματα των εργαζομένων, κατήγγειλε ο Δημ. Τσουμπρής, γραμματέας της ΠΟΕΜ, που τόνισε ότι «με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα, αφού με τη στάση τους μας ετοιμάζουν εδώ και χρόνια για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα. Και την ίδια ώρα δεν παίρνουν καμία απόφαση για αγώνες, αλλά αρκούνται σε περιφερειακές συσκέψεις, που γίνονται αναφορές στα προβλήματα χωρίς να γίνεται λόγος για κινητοποιήσεις».

Στη σύσκεψη μίλησαν επίσης συνδικαλιστές και από άλλους χώρους εργασίας. Κοινός παρονομαστής όλων των τοποθετήσεων ήταν η ανάγκη συσπείρωσης των σωματείων.


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΓΕΤ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ
«Οχι» στο πρόγραμμα απολύσεων

Οι εργαζόμενοι του Ομίλου καταγγέλλουν το πρόγραμμα «οικειοθελών αποχωρήσεων» που θέλει να υλοποιήσει η εταιρία

Ενα - ένα τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο ΑΓΕΤ Ηρακλής - Τσιμέντα Χαλκίδας αντιδρούν και καταγγέλλουν τα νέα αντεργατικά σχέδια και τα «προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων και προσυνταξιοδότησης», που προσπαθεί να επιβάλει η αγγλική πολυεθνική «BLUE CIRCLE», στην οποία με τη σύμφωνη γνώμη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πουλήθηκαν οι δυο τσιμεντοβιομηχανίες. Νέα αντίδραση, μια μέρα μετά από σύσκεψη των σωματείων του ομίλου, εκφράζεται από το σωματείο εργαζομένων στην ΑΓΕΤ Αλιβερίου, το οποίο καταγγέλλει τα σχέδια της νέας διοίκησης.

Στόχος της πολυεθνικής - όπως εκτιμήθηκε και κατά την προχτεσινή σύσκεψη των οκτώ σωματείων του ομίλου - είναι η απόλυση μεγάλου μέρους του προσωπικού, η αύξηση της εντατικοποίησης και της εκμετάλλευσης των εναπομεινάντων εργαζομένων, η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να αποκομίσει μεγαλύτερα κέρδη.

Για να το πετύχει αυτό, η εταιρία δε «φείδεται» να ισχυριστεί ότι «τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων» είχαν συζητηθεί με τα συνδικάτα.

Τους ισχυρισμούς αυτούς της διοίκησης, έρχεται, με τη σειρά του, να διαψεύσει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΑΓΕΤ Αλιβερίου, που σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την εργοδοσία της ΑΓΕΤ Ηρακλής για τα νέα προγράμματα ανεργίας που ανακοίνωσε, θέλοντας έτσι να συμβάλλει αποφασιστικά στην επιδείνωση και αύξηση της μεγάλης ανεργίας στην περιοχή.

Το ΔΣ του σωματείου υπογραμμίζει ότι δεν έχει δεχτεί καμία συζήτηση για τα προγράμματα οικειοθελών αποχωρήσεων που ανακοινώθηκαν. «Το σωματείο δέχεται συζήτηση μόνο για θέματα που έχουν στόχο την ανάπτυξη της εταιρίας και όχι τη συρρίκνωσή της. Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα αντιδράσουμε άμεσα, εάν η διοίκηση προσπαθήσει με οποιοδήποτε τρόπο να οδηγήσει τους εργαζόμενους στην ανεργία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Για τους ίδιους λόγους πραγματοποίησε χτες γενική συνέλευση και το Σωματείο στα Τσιμέντα Χαλκίδας, ενώ είχε στείλει επιστολή στα άλλα σωματεία του ομίλου, καλώντας τα σε συντονισμό δράσης.

Εν τω μεταξύ σήμερα θα γίνει συνάντηση σωματείων και διοίκησης της εταιρίας, όπου θα τεθούν «επί τάπητος» τα σενάρια της ανακοίνωσης, καθώς και της ΣΣΕ. Οι αποφάσεις των σωματείων θα ληφθούν από τα ΔΣ των σωματείων, που θα ξανασυναντηθούν την ερχόμενη Δευτέρα στις 11 το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, για το συντονισμό και τον προγραμματισμό της δράσης τους.


ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Στη «μάχη» των συμβάσεων

Στάσεις εργασίας σε διάφορα εργοτάξια για υπογραφή διμερών συμβάσεων

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι οικοδόμοι σε διάφορα εργοτάξια, με στόχο την υπογραφή διμερών συμβάσεων εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, όπου αυτό δεν έχει επιτευχθεί. Σήμερα Πέμπτη θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας (8πμ - 10πμ) οι εργαζόμενοι στην εταιρία «ΚΑΚΛΑΜΑΝΟΣ», που έχει αναλάβει τμήμα των εργασιών στο υπό κατασκευή αεροδρόμιο στα Σπάτα.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, μετά την άρνηση της συγκεκριμένης εταιρίας και να απαντήσει ακόμα στο υπόμνημα με τα αιτήματα των εργαζομένων που της είχε αποστείλει εδώ και καιρό.

Στο μεταξύ με επιτυχία στέφθηκε η στάση εργασίας που πραγματοποίησαν προχτές οι εργαζόμενοι στον υπεργολάβο «ΚΑΤΣΙΦΗ», στο εργοτάξιο της νέας περιφερειακής οδού Υμηττού. Η καθολική συμμετοχή των εργαζομένων και η αποφασιστικότητά τους, υποχρέωσε τον υπεργολάβο να ζητήσει συνάντηση με το Συνδικάτο. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να υπογραφεί διμερής σύμβαση, με την οποία ικανοποιούνται τα αιτήματα που είχαν θέσει οι εργαζόμενοι, ενώ προβλέπεται αύξηση 1.000 δρχ. στο καταβαλλόμενο μεροκάματο, ενώ το κατώτατο μεροκάματο του ανειδίκευτου θα είναι 10.000 δρχ.

Οι ίδιες αυξήσεις προβλέπονται και στη διμερή σύμβαση εργασίας που συμφώνησε το Συνδικάτο με την εταιρία «ΑΛΤΕ», που δραστηριοποιείται στο αεροδρόμιο στα Σπάτα και με τους τρεις υπεργολάβους της εταιρίας, που έχουν αναλάβει μέρος των εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ