ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
Σελ. /64
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ
«Μαγειρεύουν» παράταση των εκλογών

Ο υπουργός Γεωργίας αφήνει τώρα ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου διενέργειας των εκλογών μέχρι  το... Μάη του 2001

Επικαλούμενος «τεχνικά ζητήματα» - όπως αυτά των συγχωνεύσεων των συνεταιρισμών - και με πρόφαση το «δέλεαρ» των υποτιθέμενων κινήτρων που θα δοθούν, ο υπουργός Γεωργίας έκανε χτες λόγο για περαιτέρω παράταση του χρόνου διενέργειας των εκλογών στους συνεταιρισμούς.

Συγκεκριμένα, ο Γ. Ανωμερίτης δήλωσε πως αν οι διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκέμβρη, ενδεχομένως οι εκλογές να παραταθούν για άλλους τέσσερις με πέντε μήνες. Ομως, οι «λόγοι» που επικαλείται ο υπουργός Γεωργίας αποτελούν άλλη μια φτηνή δικαιολογία για ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στη διενέργεια των εκλογών στους συνεταιρισμούς, οι οποίες έπρεπε να έχουν γίνει από τον περασμένο Μάρτη. Τότε, για λόγους προεκλογικής σκοπιμότητας, δόθηκε εξάμηνη παράταση. Τώρα, η κυβέρνηση επιχειρεί να δώσει επιπρόσθετη παράταση επικαλούμενη τα υποτιθέμενα κίνητρα.

Τέτοιου είδους μεθοδεύσεις αποτελούν απλά ένα ακόμα «τρικ», μέσω του οποίου η κυβέρνηση επιχειρεί να προετοιμάσει το έδαφος για τη διάλυση του συνεταιριστικού κινήματος, με την ιδιωτικοποίηση των συνεταιρισμών και τη μετατροπή τους σε ΑΕ. Και αυτό γιατί η ενοποίηση των συνεταιρισμών σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία καθυστέρησης των εκλογών. Σε τι εμποδίζει δηλαδή να γίνουν τώρα οι εκλογές και να προχωρήσουν στη συνέχεια οι συνεταιρισμοί στην ενοποίηση; Οσο για τα ψευτο-κίνητρα που επικαλείται η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, αυτά, όποια και αν είναι, θα έπρεπε η κυβέρνηση να τα έχει ήδη συμπεριλάβει στο νόμο για τους συνεταιρισμούς και να τα έχει ήδη υλοποιήσει.

ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Αποκλείονται οι διάδοχοι των πρόωρα συνταξιοδοτημένων

Υπόμνημα διαμαρτυρίας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας προς τον υπουργό Γεωργίας

Την κυβερνητική απόφαση ν' αποκλειστούν από τη βαμβακοκαλλιέργεια οι «νέοι αγρότες», διάδοχοι των αγροτών που «βγήκαν» σε πρόωρη σύνταξη, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Με υπόμνημά της προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και τους βουλευτές του νομού, η Ομοσπονδία ζητάει την άρση της απόφασης και την επαναφορά του δικαιώματος των νέων αγροτών, που παρέλαβαν τη γη των πρόωρα συνταξιοδοτημένων, ν' ασχοληθούν με τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας αναφέρεται:

«Κύριε υπουργέ, στα μέτρα για την καλλιέργεια βαμβακιού 2000 - 2001 αφαιρούνται δικαιώματα καλλιέργειας στους διαδόχους των πρόωρα συνταξιοδοτημένων αγροτών, την περίοδο 1997 και 1998, οι οποίοι, μάλιστα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Νέοι Αγρότες". θεωρούμε απαράδεκτο, άδικο και επιλεκτικό τον αποκλεισμό από το δικαίωμα καλλιέργειας των στρεμμάτων που καλλιεργούσαν οι "συνταξιοδοτούμενοι" πατεράδες τους, ή άλλοι αγρότες που μεταβίβασαν τα χωράφια τους, γιατί:

α) Το πρόγραμμα και τους όρους με τους οποίους εντάχθηκαν οι νέοι αγρότες, τα καθόρισε το υπουργείο Γεωργίας και τώρα αφήνει εντελώς ξεκρέμαστους νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις, με σοβαρό κίνδυνο να χρεοκοπήσουν οικονομικά, αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια που τους μεταβιβάστηκαν. Εδώ έχουμε απαράδεκτη υπαναχώρηση του υπουργείου Γεωργίας.

β) Το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι ενδιαφέρεται για τους νέους αγρότες και εκπονεί συνεχώς προγράμματα για τη στήριξη των νέων αγροτών... που, δυστυχώς, δεν τους επιτρέπεται να καλλιεργήσουν βαμβάκι, αλλά ούτε και άλλες καλλιέργειες, αφού γνωρίζετε ότι με δική σας συμφωνία η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, επιβάλλει περιορισμούς στα δικαιώματα. Είναι άδικο σε μια οικογένεια που ο πατέρας μεταβίβασε τα χωράφια στο γιο, να της αφαιρείται το δικαίωμα να καλλιεργεί βαμβάκι. Τότε να πείτε στους διαδόχους τι να καλλιεργήσουν και, πάντως, ν' αποφύγετε τα καρπούζια και τ' αγγούρια...

γ) Ο αποκλεισμός από τη μεταβίβαση του δικαιώματος στους διαδόχους της περιόδου 1997 και 1998 είναι επιλεκτικός, αφού τέτοιος περιορισμός δεν ισχύει για το 1999. Επιπλέον, αυτή η επιλεκτικότητα των μέτρων για το βαμβάκι, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται κατά των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών και αφήνει άθικτους σχεδόν τους μεγάλους, αυτούς τους λίγους που, επιτέλους, αποκαλύψατε τα ποσοστά κατά κατηγορία.

Κύριε υπουργέ, οι συνεχείς υποχωρήσεις σας από εξαγγελίες που εκάματε κατά καιρούς, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, πότε με τα 60 στρέμματα ότι δε θα πληρώνουν συνυπευθυνότητα, πότε με τα νέα μέτρα ότι είναι δήθεν για τους μικρούς καλλιεργητές, πότε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα που δε βλέπουμε τίποτα πέρα από ψηφοθηρικούς λόγους, μας δίνουν την εντύπωση ότι κάτι έχετε εναντίον των αγροτών. Είναι ευκαιρία να διορθώσετε, τουλάχιστον, αυτή την αδικία και να αποκαταστήσετε τους "νέους αγρότες", διαδόχους των πρόωρα συνταξιοδοτημένων αγροτών 1997 - 1998. Κάτι το οποίο δε διαταράσσει, σε τελική ανάλυση, το στόχο σας για μείωση κατά 700.000 στρέμματα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην περίοδο 2000 - 2001 και αν δεν πιάσετε το στόχο - που όπως φαίνεται αυτό θα γίνει - είναι ένας λόγος παραπάνω να μην αφήσετε αδικημένους νέους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς».

ΦΟΡΕΙΣ ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
Ζητούν πράσινη κάρτα για τους αλλοδαπούς

Την έκδοση εποχικής κάρτας σε αλλοδαπούς που θέλουν να δουλέψουν σε αγροτικές καλλιέργειες, αλλά δε διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά παραμονής στην Ελλάδα, προτείνουν φορείς του Βελεστίνου στη Μαγνησία. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στο δημαρχείο Βελεστίνου εκπρόσωποι του Δήμου Φερών, της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου, της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και άλλων φορέων της περιοχής, επισημάνθηκε ότι πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να εκτελεστούν οι εργασίες στην ώρα τους, να μην απασχολούνται παράνομα οι αλλοδαποί εργάτες και να μην κινδυνεύουν οι εργοδότες τους με υψηλά πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, ζητούν να βρεθεί μία λύση από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με την οποία θα νομιμοποιούνται εποχιακά με απλούστερες διαδικασίες οι αλλοδαποί εργάτες, να εκδοθούν επιπλέον πράσινες κάρτες, να νομιμοποιούνται περισσότεροι αλλοδαποί εργάτες για την κάλυψη εποχιακών αναγκών.

Αοριστίες για τα «μεταλλαγμένα»

Με αόριστες σκέψεις περί πιθανής σύστασης «ειδικής επιτροπής» που θα ασχοληθεί με το επίμαχο θέμα των μεταλλαγμένων προϊόντων, επιχειρεί ο υπουργός Γεωργίας να «θολώσει τα νερά» και να καλύψει την προκλητική αδιαφορία που δείχνει η κυβέρνηση στη λήψη ουσιαστικών μέτρων για την προστασία των καταναλωτών.

Μιλώντας χτες στους δημοσιογράφους ο Γ. Ανωμερίτης, αφού άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει στο τι πολιτική θα ακολουθήσει, έκανε λόγο για σκέψεις που υπάρχουν σχετικά με τη σύσταση «ειδικής επιτροπής βιοτεχνολόγων» που θα ασχολείται με τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος.

Ετσι, σε μια περίοδο που η κοινή γνώμη «βομβαρδίζεται» με ειδήσεις για «μεταλλαγμένες» απειλές, ο υπουργός Γεωργίας το μόνο που έχει να κοινοποιήσει είναι κάποιες... σκέψεις, οι οποίες όμως ακόμα και αν εφαρμοστούν δεν αποτελούν ουσιαστική λύση στο τεράστιο αυτό πρόβλημα. Γιατί, αν η κυβέρνηση σκόπευε να λάβει ουσιαστικά μέτρα - και όχι απλά να κατευνάσει τα πνεύματα - θα άφηνε στην άκρη τέτοιου είδους «σκέψεις» και θα έστρεφε την προσοχή της στη ρίζα του προβλήματος: Αντί να σκέφτεται τη σύσταση «ειδικών επιτροπών», μπορεί να σκεφτεί την υποχρεωτική έκδοση «ειδικών πιστοποιητικών» που θα βεβαιώνουν ότι το προϊόν δεν είναι μεταλλαγμένο και όχι να αρκείται στο να ζητά απλά δηλώσεις από τους... εισαγωγείς.

ΛΑΡΙΣΑ
Ακρίδες καταστρέφουν αγροτικές καλλιέργειες

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεσα μέτρα για την αποζημίωση των αγροτών του Νομού Λάρισας, που οι καλλιέργειές τους υπέστησαν μεγάλες καταστροφές από την εμφάνιση εκατομμυρίων ακρίδων στην περιοχή, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ ΓιάννηςΠατάκης και ΝίκοςΓκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

Οπως τονίζεται στην Ερώτηση: «Εκατομμύρια ακρίδες συνεχίζουν ανεξέλεγκτα την καταστροφική τους δράση, αφανίζοντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στην περιοχή Μαυρολίθου και του Βρυότοπου, του Δήμου Αμπελώνος του Νομού Λάρισας».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας αν θα αποζημιωθούν οι καλλιεργητές - μετά την καταγραφή των ζημιών - μέσω των ΠΣΕΑ και αν προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναμόρφωση του κανονισμού των ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται οι αγρότες και για τέτοιου είδους καταστροφές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ