Πέμπτη 8 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ
Αποκλείονται οι διάδοχοι των πρόωρα συνταξιοδοτημένων

Υπόμνημα διαμαρτυρίας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας προς τον υπουργό Γεωργίας

Την κυβερνητική απόφαση ν' αποκλειστούν από τη βαμβακοκαλλιέργεια οι «νέοι αγρότες», διάδοχοι των αγροτών που «βγήκαν» σε πρόωρη σύνταξη, καταγγέλλει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Με υπόμνημά της προς τον υπουργό Γεωργίας, Γ. Ανωμερίτη, τα κόμματα της ελληνικής Βουλής και τους βουλευτές του νομού, η Ομοσπονδία ζητάει την άρση της απόφασης και την επαναφορά του δικαιώματος των νέων αγροτών, που παρέλαβαν τη γη των πρόωρα συνταξιοδοτημένων, ν' ασχοληθούν με τη βαμβακοκαλλιέργεια.

Στο υπόμνημα της Ομοσπονδίας αναφέρεται:

«Κύριε υπουργέ, στα μέτρα για την καλλιέργεια βαμβακιού 2000 - 2001 αφαιρούνται δικαιώματα καλλιέργειας στους διαδόχους των πρόωρα συνταξιοδοτημένων αγροτών, την περίοδο 1997 και 1998, οι οποίοι, μάλιστα, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα "Νέοι Αγρότες". θεωρούμε απαράδεκτο, άδικο και επιλεκτικό τον αποκλεισμό από το δικαίωμα καλλιέργειας των στρεμμάτων που καλλιεργούσαν οι "συνταξιοδοτούμενοι" πατεράδες τους, ή άλλοι αγρότες που μεταβίβασαν τα χωράφια τους, γιατί:

α) Το πρόγραμμα και τους όρους με τους οποίους εντάχθηκαν οι νέοι αγρότες, τα καθόρισε το υπουργείο Γεωργίας και τώρα αφήνει εντελώς ξεκρέμαστους νέους αγρότες, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει υποχρεώσεις, με σοβαρό κίνδυνο να χρεοκοπήσουν οικονομικά, αφού δεν μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια που τους μεταβιβάστηκαν. Εδώ έχουμε απαράδεκτη υπαναχώρηση του υπουργείου Γεωργίας.

β) Το υπουργείο Γεωργίας και η κυβέρνηση προπαγανδίζει ότι ενδιαφέρεται για τους νέους αγρότες και εκπονεί συνεχώς προγράμματα για τη στήριξη των νέων αγροτών... που, δυστυχώς, δεν τους επιτρέπεται να καλλιεργήσουν βαμβάκι, αλλά ούτε και άλλες καλλιέργειες, αφού γνωρίζετε ότι με δική σας συμφωνία η ΕΕ, μέσω της ΚΑΠ, επιβάλλει περιορισμούς στα δικαιώματα. Είναι άδικο σε μια οικογένεια που ο πατέρας μεταβίβασε τα χωράφια στο γιο, να της αφαιρείται το δικαίωμα να καλλιεργεί βαμβάκι. Τότε να πείτε στους διαδόχους τι να καλλιεργήσουν και, πάντως, ν' αποφύγετε τα καρπούζια και τ' αγγούρια...

γ) Ο αποκλεισμός από τη μεταβίβαση του δικαιώματος στους διαδόχους της περιόδου 1997 και 1998 είναι επιλεκτικός, αφού τέτοιος περιορισμός δεν ισχύει για το 1999. Επιπλέον, αυτή η επιλεκτικότητα των μέτρων για το βαμβάκι, σε κάθε περίπτωση, στρέφεται κατά των μικρών και μεσαίων βαμβακοπαραγωγών και αφήνει άθικτους σχεδόν τους μεγάλους, αυτούς τους λίγους που, επιτέλους, αποκαλύψατε τα ποσοστά κατά κατηγορία.

Κύριε υπουργέ, οι συνεχείς υποχωρήσεις σας από εξαγγελίες που εκάματε κατά καιρούς, ιδιαίτερα στην Καρδίτσα, πότε με τα 60 στρέμματα ότι δε θα πληρώνουν συνυπευθυνότητα, πότε με τα νέα μέτρα ότι είναι δήθεν για τους μικρούς καλλιεργητές, πότε για τα μεγάλα αρδευτικά έργα που δε βλέπουμε τίποτα πέρα από ψηφοθηρικούς λόγους, μας δίνουν την εντύπωση ότι κάτι έχετε εναντίον των αγροτών. Είναι ευκαιρία να διορθώσετε, τουλάχιστον, αυτή την αδικία και να αποκαταστήσετε τους "νέους αγρότες", διαδόχους των πρόωρα συνταξιοδοτημένων αγροτών 1997 - 1998. Κάτι το οποίο δε διαταράσσει, σε τελική ανάλυση, το στόχο σας για μείωση κατά 700.000 στρέμματα στην καλλιέργεια βαμβακιού στην περίοδο 2000 - 2001 και αν δεν πιάσετε το στόχο - που όπως φαίνεται αυτό θα γίνει - είναι ένας λόγος παραπάνω να μην αφήσετε αδικημένους νέους αγρότες βαμβακοπαραγωγούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ