ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
OMOΣΠΟΝΔΙΑ ΚΛΑΔΩΝ ΕΝΔΥΣΗΣ
Κάλεσμα αντίστασης!

Συγκεντρώσεις ενημέρωσης για τα αντιασφαλιστικά σχέδια, στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις

Με συγκέντρωση σήμερα Τρίτη στην Πάτρα συνεχίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων ενημέρωσης για τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές εξελίξεις, της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, που στόχο έχει να κληθούν οι εργαζόμενοι των κλάδων να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση. Συγκεντρώσεις ενημέρωσης θα πραγματοποιηθούν σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Σήμερα η συγκέντρωση της Πάτρας θα πραγματοποιηθεί στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ακολουθεί συγκέντρωση στη Λάρισα, αύριο Τετάρτη στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο. Στην Αθήνα, την Πέμπτη 15 Ιούνη στις 7μμ στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1). Στις 21 Ιούνη στο Αγρίνιο, στις 6.30μμ στο δημοτικό πάρκο Αγρινίου. Επίσης στις 21 Ιούνη στο Πειραιά, στις 22 Ιούνη στη Σιάτιστα και στις 23 Ιούνη στην Καστοριά.

Παράλληλα η Ομοσπονδία διακινεί κείμενο - κάλεσμα αντίστασης για το ασφαλιστικό, συγκεντρώνοντας υπογραφές. Σε αυτό επισημαίνεται πως η κοινωνική ασφάλιση που αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας, «σήμερα είναι στο μάτι του κυκλώνα από τις πιο άγριες πολιτικές που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, με εντολή του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων, για να εξασφαλιστούν οι δείκτες της ΟΝΕ, αλλά και το καθεστώς παραμονής».

Οπως σημειώνεται από το 1988 ακολουθούνται πολιτικές σκληρών περικοπών στις παροχές της κοινωνικής ασφάλισης, της υγείας και της πρόνοιας, αντιασφαλιστικοί νόμοι και τεράστια ελλείμματα στο ΙΚΑ, ενώ χαρίζονται δισεκατομμύρια στους εργοδότες, οι οποίοι κατακρατούν και τις εισφορές των εργαζομένων και δεν τις αποδίδουν στο ΙΚΑ. Η πραγματική μείωση - συνεχίζει - στο εισόδημα των εργαζομένων, η διόγκωση της ανεργίας και κυρίως η ραγδαία επέκταση των «ευέλικτων» μορφών εργασίας έχουν αρνητικές συνέπειες στην κοινωνική ασφάλιση, στα έσοδα των Ταμείων και στο σύστημα εισφορών και παροχών.

Το πλαίσιο αιτημάτων της Ομοσπονδίας είναι: «Η κοινωνική ασφάλιση είναι κοινωνική, δημόσια και υποχρεωτική. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε λογική ιδιωτικοποίησης, πολύ περισσότερο στην πολιτική του "τζόγου" των αποθεματικών του ΙΚΑ στο χρηματιστήριο. Επιβάλλεται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων και στοιχειώδης κάλυψη για τον ελάχιστα απασχολούμενο. Θεσμοθέτηση της τριμερούς χρηματοδότησης, με αναλογία εισφορών 2/9 ο εργάτης, 4/9 ο εργοδότης και 3/9 το κράτος. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Ασφάλιση χρόνου ανεργίας και ασθένειας. Αξιοπρεπείς συντάξεις. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να οριστούν για τους άνδρες στα 60 και για τις γυναίκες στα 55. Για τα βαρέα και ανθυγιεινά τα όρια ηλικίας να είναι αντίστοιχα στα 55 και 50. Συνταξιοδότηση με 35 χρόνια ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας».

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Ξεκίνησε απεργία διαρκείας

Απαιτούν την πρόσληψη όλων των πρώην εργαζομένων και πλήρη δικαιώματα

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Σήμερα το πρωί άρχισαν την απεργία διαρκείαςοι 156 εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Χαλκίδας, έχοντας και τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, διεκδικώντας την επαναπρόσληψη και των υπολοίπων 190 συναδέλφων τους, τη διατήρηση μισθών, ημερομισθίων και κεκτημένων που είχαν πριν. Μαζί τους θα βρεθούν και οι πρώην εργαζόμενοι της επιχείρησης, που αυθαίρετα και με την ανοχή της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΕΤΒΑ, ο νέος ιδιοκτήτης εφοπλιστής Στ. Ηλίας δεν έχει προσλάβει ακόμα, παρ' ότι έχει εξαντληθεί και η δεύτερη προθεσμία που είχε δοθεί με πολιτική απόφαση.

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το σωματείο εργαζομένων επανέλαβε για ακόμα μια φορά ότι έχουν εξαντληθεί όλες οι προσπάθειες για διάλογο και εξεύρεση λύσης. Ο Στ. Ηλίας, επισημαίνουν συνδικαλιστικά στελέχη του χώρου των ναυπηγείων, έχει χαράξει τη δική του «ρότα» και δε γνωρίζει κανείς εάν επιδιώκει τη συνέχιση της λειτουργίας ως ναυπηγείο ή στις προθέσεις του είναι άλλοι σχεδιασμοί.

Τα σενάρια που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας και σκόπιμα ανασύρονται από διάφορους επιχειρηματικούς και κυβερνητικούς κύκλους, έχουν σχέση με τη μετατροπή των ναυπηγείων σε λιμάνι της Χαλκίδας ή σε λιμενικές εγκαταστάσεις των επιχειρήσεων του μεγαλοεπιχειρηματία Στασινόπουλου. Τα σενάρια αυτά έχουν καταγγελθεί και βρίσκουν κάθετα αντίθετο το συνδικαλιστικό κίνημα του νομού.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο εφοπλιστής Στ. Ηλίας βρίσκει έδαφος και παίζει το παιχνίδι του, αφού όλες οι καταγγελίες που έχουν γίνει και αφορούν την παραβίαση της συμβατικής υποχρέωσης για την επαναπρόσληψη των 350 πρώην εργαζομένων, τις εργασιακές σχέσεις μεσαίωνα που επιβάλλει σε όσους προσλαμβάνει, τις απολύσεις του προέδρου και αντιπροέδρου του σωματείου και δυο ακόμα εργαζομένων, βρίσκουν την παγερή αδιαφορία των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης της ΕΤΒΑ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σε ετοιμότητα για την ασφάλιση

Σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά από σωματεία της πόλης

Σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης καλούνται οι εργαζόμενοι του Πειραιά από την Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, η οποία διοργανώνει σύσκεψη - συγκέντρωση την Τετάρτη 21 Ιούνη στις 7 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά. «`Η θα αντιδράσουμε ή θα δεχτούμε τη μοίρα μας σαν ραγιάδες», επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της Συντονιστικής και υπογραμμίζεται: «Το ταξικό κίνημα έχει τεράστιες εμπειρίες και ξέρει πώς να αντιδράσει και να ανατρέψει τέτοιες βάρβαρες πολιτικές που καταργούν τα δικαιώματά του».

«Η κοινωνική ασφάλιση - συνεχίζει - αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της εργατικής τάξης της χώρας μας. Σήμερα είναι "στο μάτι του κυκλώνα" από την πιο άγρια - ταξική πολιτική που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση, με εντολή του κεφαλαίου, σε βάρος των εργαζομένων, για να εξασφαλιστούν οι δείκτες της ΟΝΕ». Τονίζεται ότι αυτές οι πολιτικές έχουν εκτοπίσει πάνω από 2 εκατομμύρια εργαζόμενους από την ασφάλιση και χαρίζουν δισεκατομμύρια στο κεφάλαιο. «Θέση μας είναι, σημειώνεται, ότι όχι απλώς πρέπει να διασωθεί η κοινωνική ασφάλιση, αλλά πρέπει να αναπτυχθεί».

Η Συντονιστική Επιτροπή διευκρινίζει: «Το ασφαλιστικό, όπως και τα άλλα προβλήματα της εργατικής τάξης δε λύνονται με τη "συναίνεση" και τον κοινωνικό διάλογο, λύνονται με την ταξική σύγκρουση». Αναφέρει ότι οι ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΕΚ Πειραιά, ΠΝΟ «δουλεύουν συστηματικά όλο και πιο ξεκάθαρα για την πλήρη υποταγή των εργαζομένων. Αυτή την τακτική πρέπει να την απορρίψουμε, να την ανατρέψουμε» και υπογραμμίζει: «Η δημιουργία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) βάζει τις βάσεις του ταξικού πόλου αντίστασης, γι' ανατροπή αυτής της πολιτικής».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Συσπειρώνονται και αγωνίζονται

Παράσταση διαμαρτυρίαςέξω από το υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούν, σήμερα στις 9 π.μ., εκπρόσωποι σωματείων από το χώρο του Μετάλλου, αντιστεκόμενοι στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Οπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση των σωματείων «οι μεταλλεργάτες λένε ΟΧΙ στην πολιτική της κυβέρνησης - κεφαλαίου. Αγωνίζονται ενάντια στα αντιδραστικά - αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ, ΟΝΕ, πολυεθνικών. Ενωμένοι δυναμώνουμε το κοινό μας μέτωπο, βάζοντας φραγμό στην αύξηση της ανεργίας, στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, στην αλλαγή των εργασιακών σχέσεων σε βάρος μας».

Παράλληλα καταγγέλλουν τις συμβιβασμένες δυνάμεις στην ΠΟΕΜ που χειρίζονται το πρόβλημα των ΣΣΕ του κλάδου με τους «κοινωνικούς εταίρους» και με τους μεταλλεργάτες και τα Σωματεία τους στο περιθώριο.

Επίσης τα Συνδικάτα Μετάλλου καλούν με την ανακοίνωσή τους, που θα μοιράσουν σε πολλούς χώρους δουλιάς, όλους τους μεταλλεργάτες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει την Πέμπτη 29 Ιούνη στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΑ.

Αβοήθητος όλη νύχτα!

Στέλεχος της τράπεζας έμεινε αβοήθητος στο γραφείο του επί 12 ώρες με εγκεφαλική αιμορραγία

Επί δώδεκα ολόκληρες ώρες κειτόταν αβοήθητος στο γραφείο του, στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος την περασμένη Πέμπτη, με εγκεφαλική αιμορραγία, ο 55χρονος Πέτρος Μπουλιγαράκης, ώσπου ανακαλύφθηκε το πρωί της Παρασκευής από την ασφάλεια της τράπεζας και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο ΚΑΤ, όπου και νοσηλεύεται στην εντατική.

Η διοίκηση του Συλλόγου Υπαλλήλων της Τράπεζας εκφράζει την «άκρατη οδύνη» της για την κατάσταση της υγείας του εργαζόμενου, αναφέροντας, σε ανακοίνωσή της, ότι ήταν επί 20 χρόνια μέλος της διοίκησης, αγνός αγωνιστής, με ήθος, ασυμβίβαστος και με πολλά επαγγελματικά προσόντα.

Ο Π. Μπουλιγαράκης είχε μόλις αναλάβει προϊστάμενος των ταμείων συναλλαγών και παρέμεινε στην τράπεζα μετά τη λήξη της εργασίας του, ώστε να τακτοποιήσει το νέο γραφείο του. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε η αδυναμία των αντρών της ασφάλειας να τον εντοπίσουν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο χώρος φυλάσσεται αυστηρά.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων επισημαίνει ότι ο εργαζόμενος είχε παραγκωνιστεί από τη διοίκηση της τράπεζας και είχε έντονο το αίσθημα της αδικίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά την ύπαρξη κενών οργανικών θέσεων και τα σημαντικά προσόντα του, ο εργαζόμενος είχε μείνει αναξιοποίητος επί τρία χρόνια.

Ο Σύλλογος εντοπίζει χαλάρωση στη λειτουργία της τράπεζας και μη σωστή αξιοποίηση των στελεχών της. Η υποβάθμιση της λειτουργίας της βασίζεται, ωστόσο, σε σημαντικό βαθμό στο ότι έχει μετατραπεί σε «υποκατάστημα» της Μπούντεσμπανκ.

Με τις σοβαρές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και το ασφαλιστικό, θα ασχοληθεί η ολομέλεια της ΕΣΑΚ Τραπεζών, αύριο Τετάρτη, στις 4.30 το απόγευμα στα γραφεία του ΣΥΕΤΕ (Σίνα 11).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ