ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δ. ΡΕΠΠΑΣ
«Αθώα» η κυβέρνηση των ΗΠΑ για τις «γκρίζες» κατηγορίες...

Η πολιτεία «θα ενεργήσει το παν δυνατόν» για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, δήλωσε χτες ο Κ. Σημίτης στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «σύμπνοια» της ελληνικής κοινωνίας γύρω από αυτό το ζήτημα. Οσο για τον Κ. Στεφανόπουλο, τόνισε ότι πρέπει «να καταδικάσουμε όλοι με τον πιο έντονο τρόπο» αυτή την «πολύ άσχημη ιστορία», όπως τη χαρακτήρισε. Ενημέρωσε, δε, ότι προέβη και ο ίδιος σε επικοινωνία με τον Βρετανό πρέσβη προς τον οποίο εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για τη δολοφονία του Βρετανού ακολούθου.

Στο μεταξύ υπογράφτηκε χτες η υπουργική απόφαση για την επικήρυξη των τρομοκρατών της «17 Ν» με το ποσό του 1 δισ. δραχμών για όποιον, όπως είπε ο Δ. Ρέππας, «θα παράσχει επαρκείς πληροφορίες» για τον εντοπισμό τους.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολιάζοντας δημοσίευμα του «Τάιμ» που συνδέει την τρομοκρατική επίθεση με την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, μίλησε για «κάποιους, προκατειλημμένους αρνητικά κατά της χώρας μας» και συμπλήρωσε πως «αυτή η συσχέτιση είναι αδικαιολόγητη». Ο Δ. Ρέππας, αφού υπενθύμισε ότι «κατά τη διεξαγωγή Ολυμπιάδων, υπήρξαν τρομοκρατικά χτυπήματα, σε χώρες που υποτίθεται ότι είχαν εξασφαλίσει υψηλές συνθήκες ασφάλειας», ανέφερε ότι τέτοια δημοσιεύματα έχουν στόχο να συντηρούν «"γκρίζα" κατηγορία» κατά της Ελλάδας.

Αξιοσημείωτη πάντως είναι η προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου να αποσυνδέσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ από τους υπόλοιπους παράγοντες της αμερικανικής ζωής που απευθύνουν αιτιάσεις κατά της Ελλάδας με αφορμή την τρομοκρατία. Ετσι, αφού φάνηκε να αποδέχεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ακολουθεί «μετριοπαθέστερη» στάση στο ζήτημα, περιορίστηκε να αναφερθεί στους «άλλους», όπως είπε, που «δεν είναι μέλη της κυβέρνησης» και τους οποίους αποκάλεσε «μονομανείς». Επανέλαβε, δε, πως «αν γνωρίζουν οτιδήποτε... μπορούν να καταθέσουν τα στοιχεία», γιατί σε αντίθετη περίπτωση, με τις κατηγορίες που απευθύνουν «δημιουργούν μία σύγχυση και σκιάζουν τη μεταξύ μας συνεργασία», επομένως, κατέληξε, «καλό θα είναι, λοιπόν, να σταματήσουν αυτού του είδους τη δραστηριότητα».

Ο Δ. Ρέππας κλήθηκε επίσης να απαντήσει στο ερώτημα από ποιες χώρες ή εταιρίες υπάρχει εκδήλωση ενδιαφέροντος, ώστε να οριστεί κάποιος ως σύμβουλος ασφάλειας στη χώρα μας και ποιο ποσό είναι αυτό που θα δοθεί. Ο υπουργός δήλωσε ότι το ποσό ανέρχεται περίπου στο ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών για την κάλυψη της αμοιβής ενός συμβούλου, «ο οποίος θα προσληφθεί ως σύμβουλος των ελληνικών αρμοδίων υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη διεξαγωγή της Ολυμπιάδας κατά τρόπο ο οποίος θα κάνει τις συνθήκες απολύτως ασφαλείς». Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, καθώς, όπως υποστήριξε, «δεν έχει αρχίσει αυτή η διαδικασία, ώστε να γνωρίζουμε ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι εκδηλώνουν ή πρόκειται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον».

Τέλος, αναφερόμενος στο αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει απευθυνθεί προς τις ΗΠΑ για να καταθέσει σε ελληνικές αρχές ο πρώην αρχηγός της CIA, ο Δ. Ρέππας απέφυγε να απαντήσει αν η αμερικανική πλευρά έχει δείξει διάθεση συνδρομής: «Η διαδικασία είναι σε εξέλιξη» όπως είπε, για να συμπληρώσει ότι «δεν έχουμε την επίσημη αντίδραση από την πλευρά των ΗΠΑ» και πως «είναι πρόωρο να προβούμε σε οποιαδήποτε αντίδραση τώρα»...

Επικήρυξη 1 δισ.

Χρηματική αμοιβή ύψους 1 δισεκατομμυρίου δραχμών ορίστηκε με κοινή απόφαση των υπουργών Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών Γ. Δρυ, σε οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες στην Ασφάλεια που θα οδηγήσουν στην αποκάλυψη και σύλληψη των αγνώστων δραστών της πρόσφατης δολοφονίας του στρατιωτικού ακόλουθου της βρετανικής πρεσβείας στη χώρα μας, Στίβεν Σόντερς.

ΑΡΘΡΟ - «ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ»
Επαναφέρουν το ζήτημα της «17Ν» οι Αμερικανοί

Επαναφέρει το ζήτημα της «17Ν» η αμερικανική εφημερίδα -γνωστή για την απήχηση θέσεων του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών-, Washington Post, με χτεσινό (13/6) άρθρο της που τιτλοφορεί, ιδιαίτερα σκληρά, «Η Αποτυχία της Ελλάδας».

Αφού σημειώνει πως για 25 χρόνια η οργάνωση «έσπειρε θάνατο στην Ελλάδα», επεξηγώντας ότι «η μικρή ακροαριστερή ομάδα έχει φονεύσει 23 άτομα από το 1975, ξεκινώντας με το σταθμάρχη της CIA Ρίτσαρντ Ουέλς», η εφημερίδα προχωρά στο «πιο πρόσφατο θύμα (που) ήταν ο Ταξίαρχος Στέφεν Σόντερς, ο Βρετανός στρατιωτικός ακόλουθος που πυροβολήθηκε σε έναν πολύβουο δρόμο της Αθήνας την προηγούμενη εβδομάδα». Στο ενδιάμεσο των δύο αυτών φόνων, λέει η Post, η 17 Νοέμβρη, που «παίρνει τ' όνομά της από την επέτειο της φοιτητικής εξέγερσης ενάντια στη χούντα, έχει κάνει 146 επιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, στις οποίες περιλαμβάνονται και τρεις φόνοι». Πάντως, παραδέχεται η εφημερίδα, «τα περισσότερα θύματα της οργάνωσης υπήρξαν Ελληνες, συνήθως άνθρωποι σχετιζόμενοι με τα συντηρητικά πολιτικά κόμματα της χώρας».

«Κι όμως», γράφει η Post, «οι Ελληνικές αρχές δεν έχουν συλλάβει ποτέ ούτε ένα μέλος της 17 Νοέμβρη». Και προχωρά περισσότερο, σημειώνοντας πως «κάθε δημοκρατία θα μπορούσε να έχει προβλήματα στη μάχη της εναντίον καλο-οργανωμένων τρομοκρατών. Αλλά μέρος του προβλήματος της Ελλάδας, σύμφωνα με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το 1999 όσον αφορά την παγκόσμια τρομοκρατία, οφείλεται στην "απουσία ισχυρής ηγεσίας του λαού από την κυβέρνηση..." Δημοφιλείς διαμορφωτές γνώμης γενικά υποβαθμίζουν την τρομοκρατία ως απειλή προς τη δημόσια τάξη, ακόμη και καθώς συνέχισαν να δρουν με ατιμωρησία σχεδόν».

Η εφημερίδα αναφέρει ένα γνωστό από πέρισι περιστατικό, όταν «τον Απρίλιο του 1999» (σ.σ.: εν μέσω του πολέμου του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας), «μια γυναίκα συνελήφθη επ' αυτοφώρω καθώς προσπαθούσε να ρίξει μια εμπρηστική βόμβα (σ.σ. ένα γκαζάκι στην πραγματικότητα) στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη», αλλά (προς απογοήτευση της εφημερίδας, προφανώς) «οι Ελληνικές αρχές την απελευθέρωσαν μετά από ολιγοήμερη κράτηση και ένα μέτριο πρόστιμο, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ», χωρίς να αναφέρει το παραμικρό απο τα πραγματικά στοιχεία του περιστατικού.

Η Post αναφέρει ακόμη ένα σχόλιο όσον αφορά την «έλλειψη κινήσεων» από τις ελληνικές αρχές, από πλευράς της Εθνικής Επιτροπής για την Τρομοκρατία των ΗΠΑ (5 Ιουνίου), η οποία εξέδωσε μια «αιχμηρή» εκτίμηση για την αντιτρομοκρατική δράση της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση «ενοχλητικά παθητική» και πρότεινε προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να κατατάξει την Ελλάδα στον κατάλογο των χωρών, οι οποίες «δε συνεργάζονται πλήρως» στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας. Η ίδια επιτροπή «πρότεινε η Ελλάδα να τιμωρηθεί», με τη θέση περισσότερων δυσκολιών για τους Ελληνες που προσπαθούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Η επιτροπή, τονίζει η εφημερίδα, «απηχεί τις ιδιωτικές απόψεις που έχουν διαμορφωθεί από καιρό πολλών στις υπηρεσίες κατασκοπίας των ΗΠΑ και των κοινοτήτων αστυνομικών, που ευρέως υποπτεύονται ότι το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ελλάδας κλείνει τα μάτια μπροστά στη 17Ν για να κατευνάσει την ελληνική άκρα αριστερά»! (Η υπογράμμιση δική μας).

Οι Ελληνες αξιωματούχοι «από την πλευρά τους», αναφέρει η Post, «λένε ότι είναι αποφασισμένοι να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, αλλά ότι στη 17 Νοέμβρη είναι δύσκολη η διείσδυση πρακτόρων. Επίσης, επικαλούνται το πρόβλημα των απειλών των τρομοκρατών εναντίον δικαστών και εισαγγελέων. Η ελληνική αντιτρομοκρατική μονάδα αναδιοργανώθηκε, και νέες συμφωνίες αντιτρομοκρατικής συνεργασίας προετοιμάζονται για υπογραφή, με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ (...)».

Και η αμερικανική εφημερίδα καταλήγει με μια ελάχιστα συγκεκαλυμμένη απειλή: «Για τώρα, λέει η υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ, θα δοθεί άλλη μια ευκαιρία στη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές - δε θα υπάρξουν κυρώσεις. Αλλά αν η Ελλάδα δε βελτιώσει δραματικά το λυπηρό της ιστορικό, οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ θα έπρεπε να μελετήσουν μια προσέγγιση περισσότερο κοντινή στις σκληρές προτάσεις της επιτροπής». Για να μην υπάρξει καμία παρεξήγηση...

«ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ»
Μια υπόθεση με παλιές ρίζες

Οστρατιωτικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα δολοφονήθηκε από τη «17η Νοέμβρη», δίνοντας το πρόσχημα για ένταση της δράσης των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών, αλλά και για νέα πιο αντιδραστικά μέτρα, προκειμένου να παταχτεί η λεγόμενη τρομοκρατία. Βεβαίως το ΚΚΕ μίλησε για «Εκτελεστές made in USA». Η ιστορία της εξέλιξης του καπιταλισμού των ΗΠΑ δίνει με συγκεκριμένα γεγονότα, που ξεκινούν τον προηγούμενο αιώνα, τους αυτουργούς φαινομένων σαν αυτό που θεωρούν τρομοκρατία, αλλά και τους σκοπούς που εξυπηρετεί. Είναι δε βέβαιο ότι στρέφεται ενάντια στο λαό και το κίνημά του.

Γύρω στο 1880 οι βιομηχανίες των ΗΠΑ αναπτύσσονται ραγδαία. Τριάντα, σαράντα και πενήντα χιλιάδες εργάτες αριθμούν ορισμένες επιχειρήσεις. Οι συνθήκες δουλιάς αφόρητες, τα μεροκάματα μικρά, το ωράριο από ήλιο σε ήλιο και βάλε.

Οι εργάτες αρχίζουν να οργανώνονται. Διεκδικούν 8ωρο. Γίνονται απεργίες, η αστυνομία και ο στρατός βρίσκονται στην υπηρεσία των εργοδοτών, πολλοί οι νεκροί εργάτες από τις επιθέσεις των κρατικών μηχανισμών. Κορυφαία μέρα η 1η Μάη 1886. Σημαδιακή μέρα για τους εργάτες όλου του κόσμου - 8ωρο.

Σικάγο. Λίγο μετά την 1η Μάη, οργανώνεται μεγάλη εργατική διαδήλωση. Ο Πάρσον, ο Σπάις και άλλα εργατικά στελέχη μιλούν στη διαδήλωση. Η αστυνομία κτυπά, «κάποιοι» βάζουν βόμβα και σκοτώνεται ένας αστυνομικός, αλλά οι νεκροί εργάτες είναι δεκάδες. Την επόμενη, τίτλος εφημερίδας γράφει: «Τώρα ΑΙΜΑ! Μια βόμβα που ρίχτηκε στις γραμμές της αστυνομίας, εγκαινιάζει το έργο του θανάτου».

Συλλαμβάνονται οι ομιλητές και δικάστηκαν, σε ένα κλίμα που περιγράφεται με την εξής φράση: «Κρεμάστε τους πρώτα και μετά δικάστε τους». Ετσι και έγινε. Εκτελέστηκαν παρά την παγκόσμια κατακραυγή, όχι για κάτι που έκαναν, αλλά γι' αυτά που πίστευαν και έλεγαν: «Οι εργάτες έχουν δικαίωμα, δεν είναι σκλάβοι».

Το φαινόμενο αυτό έγινε καθεστώς, με προβοκάτσιες και δολοφονίες που έκαναν, είτε η αστυνομία, είτε ο στρατός, είτε οι ιδιωτικές αστυνομίες, εκτελώντας εργάτες. Ετσι αντιμετωπίζεται το εργατικό κίνημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε πριν από το 1880 μια επιχείρηση του Αλαν Πίκερσον, που τροφοδοτούσε τους εργοδότες με πράκτορες της, ειδικούς για να διαλύουν σωματεία, να κάνουν δολοφονίες, τις «δουλιές» στις οποίες δεν ήθελαν να μπλέκονται άμεσα οι επιχειρηματίες. Η επιχείρηση αυτή ειδικεύτηκε παραπέρα στην εύρεση επικηρυγμένων - ζωντανών ή νεκρών. Υπάρχει και σήμερα, μόνο που δραστηριοποιείται και έξω από τα σύνορα των ΗΠΑ.

Ο Τζέι Γκουλν, ιδιοκτήτης σιδηροδρόμων, τηλεγραφικών εταιριών κλπ., ήταν πρόθυμος να ξοδέψει τεράστια ποσά για δολοφονικές επιχειρήσεις των Πίκερσον ενάντια σε απεργούς, αλλά εντελώς απρόθυμος να αυξήσει τους μισθούς των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του. Οταν κάποτε τον απείλησαν με απεργία, είπε περιφρονητικά: «Μπορώ να προσλάβω τη μισή εργατική τάξη και να τη βάλω να σκοτώσει την άλλη μισή».

Την ίδια μοίρα είχαν και οι συνδικαλιστές Σάκο και Βαντσέτι, που δικάστηκαν σε θάνατο και εκτελέστηκαν, ενώ ακολούθησαν και πολλοί άλλοι.

Το κεφάλαιο στην Αμερική με τέτοιες μεθόδους χτύπησε το εργατικό κίνημα. Οι ιδιωτικές επιχειρήσεις πληρωμένων φονιάδων δρουν επίσημα και παράλληλα υπάρχουν και οι επιχειρήσεις της Μαφίας. Μαζί με τις κρατικές μυστικές υπηρεσίες, CIA, FBI κλπ., καταλαβαίνει ο καθένας ποια είναι η κατάσταση σε αυτή τη χώρα. Ολοι μαζί υπηρετούν το αμερικάνικο όνειρο για παγκόσμια κυριαρχία.

Σήμερα, που η δράση των επιχειρήσεων βγαίνει έξω από τα σύνορα, μαζί πάνε και αυτές οι ομάδες δολοφόνων για να καθαρίσουν το έδαφος από αυτούς που αντιστέκονται.

Είναι καλό να αναφέρουμε ορισμένα στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση στις ΗΠΑ. Ποιες είναι οι συνέπειες στην κοινωνία από τη δράση αυτού του τεράστιου μηχανισμού, που έχουν φτιάξει για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό - εργάτη, τον εχθρό - λαό.

Σήμερα στις ΗΠΑ βρίσκονται στη φυλακή πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Στην Ελλάδα με 10 εκατομμύρια πληθυσμό, έχουμε κοντά στις 8.000. Στις ΗΠΑ σε κάθε 10 εκατομμύρια αναλογούν 70.000. Τον προηγούμενο χρόνο έγιναν 17.000 δολοφονίες («Καθημερινή» 10/6/2000). 12% των δολοφονιών έγιναν από απολυμένους εργάτες που σκότωσαν αυτούς που τους ανακοίνωσαν την απόλυση. Εφτιαξαν ειδικές πανεπιστημιακές σχολές για να βγάζουν ειδικευμένους επιστήμονες που θα ανακοινώνουν τις απολύσεις.

Το 1999, στις ΗΠΑ, 15.000 πέθαναν από ναρκωτικά. Η «Καθημερινή» πριν λίγους μήνες έγραψε ότι αυτοί που βρίσκονται έξω με αναστολή, σ' αυτή τη χώρα, με εγγύηση προσωρινά κλπ., είναι περίπου 10-12 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο Πρόεδρος Κλίντον, σαν υποψήφιος το 1991, υποσχόταν να διαθέσει 40 δισ. δολάρια για τις φυλακές. Τότε ήταν μόνο 1 εκατομμύριο φυλακισμένοι. Ολοι σχολίαζαν ότι θα φτιάξει τις καλύτερες φυλακές, για να 'χουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης οι κρατούμενοι. Το αποτέλεσμα είναι το 1 εκατομμύριο να γίνει 2 σε λιγότερο από 10 χρόνια. Ο Κλίντον γνώριζε ότι η πολιτική που θα εφάρμοζε θα έχει τέτοια αποτελέσματα, φτώχεια, ανεργία, αύξηση εγκληματικότητας, γι' αυτό και το εξάγγειλε. Η πολιτική που εφαρμόζουν φέρνει αυτά τα αποτελέσματα. Πολιτική που μαζεύει τον ιδρώτα του εργάτη στα χέρια των λίγων. Το 1% των κατοίκων των ΗΠΑ έχει το 50% του πλούτου. Ακόμα υπάρχουν 100 εκατομμύρια λειτουργικά αναλφάβητοι και 45 εκατομμύρια χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Οι 3 πλουσιότεροι άνθρωποι κατέχουν περισσότερο πλούτο από ό,τι 600 εκατομμύρια στον Τρίτο κόσμο.

ΟΤζέιμς Γούσλεμ, πρώην αρχηγός της CIA, που είναι στέλεχος δικηγορικής εταιρίας, κάτι ξέρει για το νομικό σύστημα προστασίας. Γι' αυτό φωνάζει, κάντε συλλήψεις στην Ελλάδα και μετά βλέπουμε (συνέντευξη στο «Ποντίκι»).

Και εδώ η κυβέρνηση επιδιώκει ανάλογες προσαρμογές στο νομικό καθεστώς και στους κατασταλτικούς μηχανισμούς (Αστυνομία κλπ.). Θα συλλαμβάνουν όποιον θέλουν όχι ως αθώο που πρέπει να αποδειχτεί η ενοχή του, αλλά ως ένοχο που πρέπει να αποδείξει την αθωότητά του.

Βεβαίως, είναι γνωστό από την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι διαδηλωτές ενάντια στον πόλεμο χαρακτηρίζονται επίσημα τρομοκράτες, με αποδεικτικό στοιχείο τη φωτογραφία από αντιαμερικανικό - αντιΝΑΤΟικό συλλαλητήριο. Δεν έχουν λοιπόν κανένα πρόβλημα οι διάφορες μυστικές υπηρεσίες να δολοφονούν, ακόμη και ένα Βρετανό αξιωματικό, να βγάλουν μια «αντιιμπεριαλιστική» προκήρυξη, προκειμένου να προβοκάρουν το λαϊκό κίνημα και να αυξάνουν τα κατασταλτικά μέτρα ενάντιά του.

Ετσι κι αλλιώς για την ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων είναι μεγάλης σημασίας η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας προς τα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τον Καύκασο, τη Μέση Ανατολή και τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, για το πετρέλαιο, τους ενεργειακούς αγωγούς, το εμπόριο όπλων.

Ο λαός μας, με πλούσια παράδοση αγώνων, στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους για τον έλεγχο στην περιοχή που ζούμε. Η κυβέρνηση είναι του χεριού τους. Θέλουν όμως και το λαό του χεριού τους. Δεν μπορούν διαφορετικά.

Για να αντιμετωπίσουν λοιπόν το αντιιμπεριαλιστικό -αντιπολεμικό κίνημα στην Ελλάδα, θέλουν προσχήματα, προκειμένου να επιβάλουν αντίστοιχο νομικό - σωφρονιστικό και κατασταλτικό σύστημα. Γι' αυτό και πιέζουν για ακόμα στενότερο έλεγχο του δικαστικού και αστυνομικού μηχανισμού της χώρας μας.

Αυτό τον κόσμο που εναντιώνεται στην κυριαρχία τους θέλουν να φοβίσουν, θέλουν να τον γονατίσουν. Δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν εμείς δεν τους εμποδίσουμε.

Η σύγκρουση μπορεί να φαίνεται άνιση, αλλά η ιστορία διδάσκει ότι μόνο οι λαοί είναι ανίκητοι.

Υ.Γ.:Ο Αντώνης Καρκαγιάννης, απευθυνόμενος στη «17 Νοέμβρη», γράφει: «Οχι, σύντροφοι, δεν έχετε δίκιο, δεν έχετε προοπτική και πουθενά δε συναντιέστε με την προοπτική του λαϊκού κινήματος και σε αυτό και στην Ελλάδα προξενείτε μεγάλο κακό».

Εμείς λέμε: «Οχι κύριε Κλίντον, με αυτά που κάνετε, δεν έχετε καμία προοπτική. Το λαϊκό κίνημα και στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο θα σας απαντήσει».


Του
Βαγγέλη ΞΕΝΟΥ

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΕΙΡΑΙΑ
ΜΑΤ για να κυνηγούν ... τσαντάκηδες

Με πρόσχημα την πάταξη της εγκληματικότητας, αλλά προφανή στόχο την τρομοκράτηση των εργαζομένων, η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά έχει εξαπολύσει τις τελευταίες μέρες πραγματικό πογκρόμ διώξεων με συνεχείς ελέγχους στους δρόμους και προσαγωγές στα Αστυνομικά Τμήματα, ενώ κλούβες των ΜΑΤ το τελευταίο διάστημα έχουν σχεδόν μόνιμα σταθμεύσει στον Πειραιά, δημιουργώντας με την παρουσία τους κλίμα τρομοκρατίας.

Κλιμάκιο της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σήφη Κωτσαντή, γραμματέα της ΚΟΠ και μέλος της Γραμματείας του Κόμματος, συνοδευόμενο από συνδικαλιστές επισκέφθηκαν χτες την Αστυνομική Διεύθυνση προκειμένου να εκφράσουν την έντονη αντίθεση του Κόμματος και των εργαζομένων στη, με εντολές της κυβέρνησης, ογκούμενη αστυνομική παρουσία, η οποία θυμίζει άλλες εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού. Να σημειωθεί ότι στόχος των αστυνομικών επιχειρήσεων δεν είναι η πάταξη του εγκλήματος, αλλά οι εργαζόμενοι, Ελληνες και αλλοδαποί.

Ο Σήφης Κωτσαντής τόνισε στον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά, ότι τα γεγονότα των τελευταίων ημερών συνιστούν σαφή καταπάτηση του Συντάγματος και των ατομικών ελευθεριών των πολιτών, ενώ τίποτα δεν προσφέρουν στην αντιμετώπιση του εγκλήματος που οργιάζει στον Πειραιά.

Ο Γιώργος Τούσσας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, σημείωσε ότι υπάρχει πεδίο δράσης μεγάλο για την Αστυνομία εάν αποφασίσει να ασχοληθεί με τα διάφορα δουλεμπορικά γραφεία, από τα οποία διακινούνται τα πάντα, όπλα και ναρκωτικά, μέχρι ναυτικοί, οι οποίοι υποχρεώνονται να καταβάλουν μεγάλο τίμημα για να μπαρκάρουν. Ο αστυνομικός διευθυντής έδειξε ότι δεν ξέρει καν τι είναι τα δουλεμπορικά γραφεία!

Ο Μιχάλης Νουφαρίτσης, γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, τόνισε ότι οι διώξεις κατά των αλλοδαπών εργαζομένων όχι μόνο σε τίποτα δε βοηθά τον αγώνα των Ελλήνων συναδέλφων τους, αλλά ανοίγει το δρόμο για συλλήψεις και διαπομπεύσεις και αυτών, όπως η προχτεσινή σύλληψη Ελληνα εργάτη έξω από το σταθμό του τρένου επειδή πηγαίνοντας να πάρει τσιγάρα με τα ρούχα της δουλιάς δεν είχε μαζί του την αστυνομική του ταυτότητα που είχε αφήσει στο πλοίο όπου εργαζόταν. Παρά τις διαμαρτυρίες του οδηγήθηκε στο Αστυνομικό Τμήμα, επειδή προφανώς το παρουσιαστικό του δεν άρεσε στους αστυνομικούς που τον έλεγξαν. Το περιστατικό αυτό δεν είναι μεμονωμένο, αφού και στο παρελθόν έχουν συλληφθεί άτομα με μόνο κριτήριο το χρώμα του δέρματός τους ή επειδή τα ρούχα τους ήταν λερωμένα από λάδια, χρώματα κλπ.

Ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του Σωματείου Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», παρατήρησε ότι οι κλοπές στα γραφεία που βρίσκονται στην περιοχή της Τρούμπας σταμάτησαν όταν ανέλαβε τη φύλαξή τους ιδιωτική εταιρία. Η απάντηση του αστυνομικού διευθυντή ήταν ότι στην Τρούμπα δεν περιπολούν καθημερινά αστυνομικοί...

Για τις πολύ συγκεκριμένες αυτές καταγγελίες ο αστυνομικός διευθυντής γενικά επέδειξε άγνοια των γεγονότων, ενώ στην ερώτηση γιατί υπάρχουν τόσες κλούβες με ΜΑΤ, απάντησε ότι στον Πειραιά σημειώνονται πολλές... κλοπές τσαντών και περιπτέρων!!! Αναφερόμενος στις πολλές συλλήψεις είπε ότι προχτές έγιναν μόνο 50 προσαγωγές, αριθμό που θεώρησε μάλλον εξαιρετικά μικρό και φυσικά δραματικά μικρότερο από τις συλλήψεις που είχε πραγματοποιήσει η χούντα γεμίζοντας σε ένα βράδυ τον Ιππόδρομο. Ακολούθως είπε ότι κάθε 10 περίπου μέρες θα πραγματοποιούνται επιχειρήσεις-«σκούπα» για να βλέπουν οι πολίτες ότι η Αστυνομία ανταποκρίνεται στα καλέσματά τους!

Κ. ΑΛΥΣΑΝΔΡΑΚΗΣ
Συσχετίζουν τη δολοφονία με τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσανδράκης έκανε την ακόλουθη δήλωση στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χτες Τρίτη:

«Επιθυμώ, εκ μέρους του ΚΚΕ, να δηλώσω ότι καταδικάζουμε με τον πιο έντονο και κατηγορηματικό τρόπο τη δολοφονία του στρατιωτικού ακολούθου της βρετανικής πρεσβείας στην Αθήνα, ταξίαρχου Στ. Σόντερς.

Ταυτόχρονα καταδικάζουμε την ενορχηστρωμένη επίθεση που εκτυλίσσεται κατά της χώρας μας, αλλά και την προσπάθεια να συσχετιστεί η αποτρόπαια αυτή πράξη με τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του ελληνικού λαού.

Δεν μπορούμε να μην εντοπίσουμε το γεγονός ότι η δολοφονία πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες μετά την έκθεση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ, που χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως χώρα που δε συνεργάζεται πλήρως σε θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας, λίγες μέρες μετά την έκφραση των αμερικάνικων "ανησυχιών" για την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και ενόψει της υπογραφής της συμφωνίας αστυνομικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ.

Δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι κάποιοι επωφελούνται από την προβοκατόρικη αυτή πράξη για να απαιτήσουν ακόμα πιο καταπιεστικά μέτρα σε βάρος των πολιτικών και δημοκρατικών ελευθεριών του ελληνικού λαού. Ανάμεσα σε αυτούς πρέπει να αναζητηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ