ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2000
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΙΒΟΣ
Υποσχόμενο «καλημέρα»

Η Θάνου στην πρώτη εμφάνισή της, με 10.93 πέτυχε το δεύτερο καλύτερο χρόνο για φέτος στον κόσμο

Η Κατερίνα Θάνου και η Τασούλα Κελεσίδου από ελληνικής πλευράς, καθώς και ο Αλ Τζόνσον από τις διεθνείς συμμετοχές ήταν τα πρόσωπα που ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του διεθνούς μίτινγκ στίβου ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΑ που διεξάχθηκαν χτες στα Χανιά.

Η Κατερίνα Θάνου έδειξε ότι παρά τη βαριά προετοιμασία βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα, αφού κατάφερε να πάρει την πρώτη θέση στα 100μ με χρόνο 10.93. Πρόκειται για τη δεύτερη καλύτερη επίδοση για φέτος στον κόσμο, με πρώτη της Μάριον Τζόουνς με 10.86. Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια δήλωσε ευχαριστημένη από την επίδοση αν και περίμενε χρόνο γύρω στα 10``. «Στόχος μου είναι το Σίδνεϊ, αλλά παρ' όλα αυτά είμαι ευχαριστημένη και με αυτόν που έκανα. Είχα προγραμματίσει να μπω στους αγώνες γύρω στα τέλη Ιουνίου, αλλά σήμερα έκανα μια εξαίρεση και πιστεύω ότι τα πήγα καλά», τόνισε η Κατερίνα Θάνου. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε η Πιντούσεβιτς με 11.07 και τρίτη ήταν η Φάινς με 11.09.

Στα 400μ γυναικών η Χρυσούλα Γκουντενούδη σημείωσε πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 56.90 (το προηγούμενο είχε η Χρ. Πανάγου από το 1959 με 57.75), ενώ στη δισκοβολία η Τασούλα Κελεσίδου πήρε τη ρεβάνς για την άσχημη εμφάνιση στα «Βαρδινογιάννεια», αφού με βολή στα 67.12 σημείωσε την καλύτερη φετινή επίδοση στη χώρα μας. Στους άνδρες ξεχώρισε ο Αλ Τζόνσον στα 110μ με εμπόδια όπου πρώτευσε με 13.22, χρόνος ο οποίος αποτελεί την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
«Ηγγικεν η ώρα»;

Επιστροφή Γεωργάτου υπονόησε ο Κόκκαλης

Πλησίασε η ώρα της επιστροφής Γεωργάτου στον Ολυμπιακό; Αν κρίνουμε, εκτός από τις πληροφορίες και τις δηλώσεις του παίχτη, με βάση την τοποθέτηση του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ, Σ. Κόκκαλη, τότε ναι. Απαντώντας σ' ερωτήσεις δημοσιογράφων επισήμανε χτες πως «ο Γεωργάτος ανήκει στην Ιντερ, με την οποία έχουμε καλές σχέσεις. Είναι γνωστή η αγάπη του παίκτη για τον Ολυμπιακό και θα δούμε τι θα γίνει»... Πότε; «Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα υπάρξουν εξελίξεις»...

Την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον Σ. Κόκκαλη, θα 'χει λήξει η υπόθεση Κωνσταντίνου, ενώ για το Ζέτεμπεργκ αρκέστηκε να πει ότι «βρισκόμαστε ακόμα σε διαπραγματεύσεις». Πρόσθεσε ότι «οι μετεγγραφές μας βρίσκονται σε εξέλιξη και πιστεύω ότι μετά τον Ζε Ελίας θα φέρουμε και άλλους μεγάλους ποδοσφαιριστές. Ο κύκλος των μετεγγραφών θα τελειώσει μέσα στον Ιούνιο». Ισχυρίστηκε δε πως «δε θα αφήσουμε ποτέ τον Ελευθερόπουλο να φύγει. Και δεν είναι μόνο ότι το θέλουμε εμείς, αλλά ούτε αυτός θέλει να φύγει από τον Ολυμπιακό».

Στους «ερυθρόλευκους» ανήκει από χτες ο τερματοφύλακας Αγγελος Γεωργίου. Στο μεταξύ ο Ζε Ελίας έρχεται σήμερα στις 17.30. Αύριο θα υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις από το γιατρό της ομάδας και θα αναχωρήσει ξανά για τη Βραζιλία, απ' όπου θα γυρίσει στις 10 Ιούλη για την προετοιμασία.

  • Τα «ασπρόμαυρα» θα φοράει για τα επόμενα τρία χρόνια ο Κυριάκος Τοχούρογλου, αφού από χτες ανήκει στο ρόστερ του ΠΑΟΚ. Ο Ελληνας τερματοφύλακας υπέγραψε συμβόλαιο με ετήσιες απολαβές περίπου 80.000.000 δραχμές το χρόνο. Παίκτης του ΠΑΟΚ είναι και ο Σλάτζιαν Σπάσιτς που υπέγραψε συμβόλαιο διάρκειας τεσσάρων χρόνων.
  • Ο Παναγιώτης Δρούγας αποτελεί τη δεύτερη μετεγγραφή του Ηρακλή μετά τον Αντώνη Σαπουντζή. Ο 26χρονος πρώην παίκτης της Καλαμάτας συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση του «Γηραιού» και για την επόμενη περίοδο θα φοράει τα «κυανόλευκα».
Οποιoς χάσει ... χάνεται

Αγώνας... δίχως αύριο για τον ηττημένο είναι ο σημερινός του Β` ομίλου, όπου Σουηδία και Τουρκία (21.45 ΕΤ-1) κοντράρονται, προκειμένου να διατηρήσουν ακέραιες τις όποιες ελπίδες έχουν για πρόκριση στον Β` γύρο. Οι δυο ηττημένοι της πρώτης αγωνιστικής, από Βέλγιο και Ιταλία αντίστοιχα, δεν έχουν τα περιθώρια απωλειών, καθώς μια δεύτερη απώλεια θα τους δώσει ουσιαστικά το εισιτήριο της επιστροφής. Με βάση την εικόνα που παρουσίασαν οι ομάδες στα πρώτα παιχνίδια, το φαβορί είναι η Τουρκία, καθώς κόντρα στην Ιταλία έδειξε να είναι πιο αξιόμαχη. Εκείνο που εύχονται οι Τούρκοι είναι να μην τύχουν διαιτησίας σαν αυτή του Σκοτσέζου Χίου Ντάλας, τον οποίο με το παρατραβηγμένο πέναλτι που καταλόγισε στον Φίλιπο Ινζάγκι στο 70` τον θεωρούν υπεύθυνο για την ήττα. Στην αντίπερα όχθη μπορεί και οι Σουηδοί να έχουν παράπονα από τη διαιτησία στον αγώνα με το Βέλγιο, αλλά παράλληλα φάνηκαν να έχουν και αγωνιστικά προβλήματα, τα οποία μεγαλώνουν μετά τους τραυματισμούς των Νίλσον και Λιούντεμπεργκ και την απώλεια του τιμωρημένου Αντερσον.

ΠΟΛΟ

Ο Παναθηναϊκός και η Βουλιαγμένη έκαναν χτες το πρώτο βήμα για την πρόκριση στα ημιτελικά του πρωταθλήματος της Α1, αφού επικράτησαν των αντιπάλων τους στα πρώτα παιχνίδια των πλέι οφ. Οι «πράσινοι» μάλιστα νίκησαν τον Εθνικό στο Πειραιά με 9-6 και έτσι έσπασαν το πλεονέκτημα έδρας των «κυανολεύκων» ,έχοντας πλέον τον πρώτο λόγο στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Η Βουλιαγμένη στην έδρα της επιβλήθηκε εύκολα της Χίου με 11-7.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ - ΣΛΟΒΕΝΙΑ 3-3
Η τριπλή ανατροπή

«Ολοι μάς θεωρούσαν εύκολο αντίπαλο, αλλά αποδείξαμε ότι αξίζουμε το σεβασμό της Ευρώπης». Αυτά είπε, λίγο μετά τη λήξη της συγκλονιστικής αναμέτρησης μεταξύ της Γιουγκοσλαβίας και της Σλοβενίας, ο πρωταγωνιστής των τυπικά φιλοξενούμενων, Ζλάτκο Ζάχοβιτς. Ο συγκεκριμένος αγώνας, που διεξήχθη στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής του Γ΄ Ομίλου, «έκλεψε» τις καρδιές όσων τον παρακολούθησαν. Το τελικό 3-3 διαμορφώθηκε μετά την ανατροπή που προήλθε από τη μεγάλη των «Πλάβι»... ψυχή. Οι Σλοβένοι με δύο τέρματα του Ζάχοβιτς (23΄, 57΄) και ένα του Πάβλιν (52΄), έδειχναν ότι απέκτησαν από πολύ νωρίς το δικαίωμα να βγουν νικητές από το Στάδιο Σαρλερουά. Ωστόσο, οι Γιουγκοσλάβοι δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Ορμώμενοι από το αστείρευτο πείσμα και το γνωστό φιλότιμό τους, έφεραν τα πάνω κάτω μετατρέποντας το σε βάρος τους αποτέλεσμα σε ελπιδοφόρα, για τη συνέχεια, ισοπαλία. Οντας μάλιστα με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του εριστικού και απερίσκεπτου Μιχαΐλοβιτς (60΄). «Εκτελεστές» της μεγάλης ανατροπής ήταν οι Μιλόσεβιτς (67΄, 73΄), Ντρούλοβιτς (70΄). Μετά τη λήξη του αγώνα ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Γιουγκοσλάβων, Βογιαντίν Μπόσκοφ, μεταξύ άλλων είπε: «Δεν περίμενα ότι θα είχαμε τη δύναμη να ανακάμψουμε μετά το 3-0. Πριν τον αγώνα πίστευα ότι η νίκη εναντίον της Σλοβενίας ήταν μονόδρομος. Ομως, έτσι όπως εξελίχθηκε το ματς, είμαι ικανοποιημένος».

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ (Μπόσκοφ): Κράλι, Ντιτς, Γιοκάνοβιτς, Τζούκιτς, Στάνκοβιτς (36΄ Στοΐκοβιτς), Γιούγκοβιτς, Μιγιάτοβιτς (82΄ Κέζμαν), Μιχαΐλοβιτς, Ντρούλοβιτς, Κοβάσεβιτς (52΄ Μιλόσεβιτς), Νατζ.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ (Κάτανετς): Νταμπάνοβιτς, Μιλίνοβιτς, Μίλανιτς, Γκάλιτς, Νόβακ, Τσεχ, Ουντοβιτς (63΄ Ατσίμοβιτς), Ζάχοβιτς, Πάβλιν (73΄ Πάβλοβιτς), Ρουντόνια, Κάριτς (78΄ Οστερτς).

ΕΠΑΕ υπέρ Ηρακλή

«Χοντραίνει» το παιχνίδι γύρω από το... σίριαλ Στολτίδη. Χτες το ΔΣ της ΕΠΑΕ κατοχύρωσε τον παίχτη στον Ηρακλή, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα περαιτέρω έρευνα και παραπομπή στην αθλητική δικαιοσύνη, «αν διαπιστωθεί ότι υπήρχαν ενέργειες και διαδικασίες που έγιναν κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας». Ετσι η λίγκα προεξοφλεί πως οι «κυανόλευκοι» ήταν νόμιμοι, ενώ ο παίχτης και η ΑΕΚ ελέγχονται. Από την πλευρά της «κιτρινόμαυρης» εταιρίας αρχικά δε θέλησαν να σχολιάσουν τη θέση της ΕΠΑΕ. Αρκέστηκαν στο γεγονός ότι το θέμα, επί της ουσίας, έχουν αναλάβει οι δικηγόροι. «Αν κληθούμε, θα καταθέσουμε τις απόψεις και τα στοιχεία μας», ήταν η κατάληξη. Στη συνέχεια όμως ο αντιπρόεδρος της εταιρίας, Μάκης Αγγελόπουλος, μιλώντας στο «Ρ» παρουσιάστηκε λακωνικός μεν, καυστικότατος δε: «Μας έχει γίνει συνήθεια η μονομερής στάση της ΕΠΑΕ κατά της ΑΕΚ. Αυτή τη στιγμή έχω πιο σοβαρά πράγματα ν' ασχοληθώ».

  • Παρότι ο Στολτίδης αποτελεί παρελθόν, πριν ακόμα γίνει παρόν, για την ΑΕΚ, από χτες και τυπικά ο Δημήτρης Μάρκος δεν ανήκει στους κυπελλούχους. Μετά από συνάντηση με τη διοίκηση έμεινε ελεύθερος.
Β' ΕΘΝΙΚΗ
Νίκη - παραμονή

Μεγάλη νίκη - παραμονή στην κατηγορία πέτυχε η Ελευσίνα επί της Βέροιας με 2-1 (45΄ Σέγγος, 85΄ Μούτας - 55΄ Δερμιτζόγλου), στο γήπεδο Χαριλάου. Αντίθετα οι Μακεδόνες μετά από αυτή την ήττα υποβιβάστηκαν στη Γ΄ Εθνική. Οι «σταχυοφόροι» ξεκίνησαν δυνατά κι έδειξαν από νωρίς τις διαθέσεις τους. Αρωγός στην προσπάθειά τους αυτή ήταν το γεγονός ότι η αντίπαλός τους αγωνιζόταν από το 18ο λεπτό με 10 παίκτες (αποβλήθηκε σωστά με δεύτερη κίτρινη ο Φασίδης). Ετσι χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον είναι πλέον η αναμέτρηση της Κυριακής ανάμεσα στον Αγιο Νικόλαο και την Ελευσίνα, αφού οι δύο ομάδες έχουν εξασφαλίσει την παραμονή τους στην κατηγορία.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
«Χρυσό» δίδυμο

«Χρυσές» μέρες διανύει από τις αρχές του φετινού καλοκαιριού η ελληνική ιστιοπλοΐα. Οι δύο πρωταθλήτριές μας στα σκάφη τύπου «470», Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά, μετά το πρώτο μετάλλιο που κατέκτησαν πριν περίπου ένα μήνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «470», βρέθηκαν για ακόμα μία φορά στην κορυφή. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, που διεξήχθη στην Γκάρντα της Ιταλίας, το ελληνικό γυναικείο ιστιοπλοϊκό δίδυμο πήρε, χτες, το χρυσό μετάλλιο μετά την ολοκλήρωση και των δύο τελευταίων ιστιοδρομιών. Στο σύνολο οι Μπεκατώρου-Τσουλφά κατέλαβαν τη 2η θέση στο σύνολο, πίσω από το αυστραλιανό πλήρωμα των Τζένι Αρμστρονγκ και Μπελίντρα Στίουελ, αλλά αναδείχτηκαν πρώτες στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Παράλληλα, πολύ καλή είναι μέχρι στιγμής η παρουσία του Αιμίλιου Παπαθανασίου, ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα σκαφών τύπου «ΦΙΝ», που πραγματοποιείται στο Ουέιμουθ της Αγγλίας, βρίσκεται στην 4η θέση. Ο ίδιος, ωστόσο, ελπίζει να κατακτήσει ένα μετάλλιο καθώς βρίσκεται σε πολύ καλή φόρμα ενόψει των τεσσάρων υπολειπόμενων ιστιοδρομιών. Ο άλλος Ελληνας αθλητής που λαμβάνει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ο Γιώργος Κοντογούρης, βρίσκεται στην 37η θέση της γενικής κατάταξης, ανάμεσα σε 89 συμμετέχοντες. Ταυτόχρονα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με σκάφη τύπου «Λέιζερ», που διεξάγεται στη Γερμανία, ο Αντώνης Μπουγιούρης, με τη συμπλήρωση τεσσάρων κουρσών, βρίσκεται στη 13η θέση και ο Βαγγέλης Χειμώνας στην 33η.

  • Με 15 κολυμβητές-τριες θα λάβει μέρος η χώρα μας στο 6ο Μεσογειακό Κύπελλο Κολύμβησης, που θα διεξαχθεί στην Κωνσταντινούπολη στις 23-25 Ιούνη.
MΠΑΣΚΕΤ
Πιάνει... λιμάνι ο Ράτζα

Οι «σειρήνες» του ΝΒΑ και συγκεκριμένα των Λος Αντζελες Λέικερς, που καλούν τον Ντίνο Ράτζα, δεν ανησυχούν τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι», παρά τις δηλώσεις του παίκτη σε εφημερίδα της χώρας του ότι έχει κληθεί από τους Λέικερς, είναι σίγουροι ότι τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την επικείμενη συμφωνία με τον υψηλόσωμο παίκτη. Αλλωστε, ξέρουν ότι ο παίκτης δεν έχει μεγάλη επιθυμία να επιστρέψει ξανά στις ΗΠΑ. Μάλιστα, χτες ο Σωκράτης Κόκκαλης δήλωσε ότι ο Ράτζα πλέον ανήκει στον Ολυμπιακό. Οσον αφορά την υπόθεση της απόκτησης πλέι μέικερ, ο Αντουάν Ριγκοντό παρά τη σχετική καθυστέρηση που υπάρχει, παραμένει ο πρώτος υποψήφιος, ενώ δεν αποκλείεται και η περίπτωση του Ντέιβιντ Ρίβερς.

  • Κάτι ήξεραν στον Παναθηναϊκό που δεν... ίδρωσε το αυτί τους από τα ισπανικά δημοσιεύματα που ανέφεραν για πρόταση της Μπαρτσελόνα στον Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Τελικά, μετά από 48 ώρες, τα δημοσιεύματα αποδείχτηκαν «φούσκες», αφού ουδείς γνώριζε τίποτα. Στα μεταγραφικά χτες αναμενόταν να είχε συνάντηση ο πρόεδρος της ομάδας Παύλος Γιαννακόπουλος με τους μάνατζερ των Κάτας και Τζεντίλε προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα της ανανέωσης των συμβολαίων τους..
  • Τελικά, ο Μάρτιν Μιούρσεπ θα φοράει τα κιτρινόμαυρα και τη νέα χρονιά. Η ΑΕΚ αν και αμφιταλαντεύτηκε αρκετά το τελευταίο διάστημα, αποφάσισε να διατηρήσει και την επόμενη χρονιά στο δυναμικό της τον Μάρτι Μιούρσεπ.

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902», στις 23.00, σε μαγνητοσκόπηση, τον ποδοσφαιρικό αγώνα Β` Εθνικής κατηγορίας μεταξύ ΠΑΣ Γιάννινα και Πανσερραϊκού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ