ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
Ζητούν μερίδιο από την πίτα εξοπλιστικών προγραμμάτων

Τι συζήτησε η ηγεσία του ΣΒΒΕ στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Πέντε σημεία συμφωνίας προέκυψαν από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας (ΣΒΒΕ), με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, για την αξιοποίηση του Ενιαίου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Αμυντικών Εξοπλισμών (ΕΜΠΑΕ). Ουσιαστικά στη συνάντηση αυτή, που έγινε στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Αμυνας, οι βιομήχανοι της Β. Ελλάδας διεκδίκησαν από την κυβέρνηση όσο γίνεται πιο ευνοϊκούς όρους στο μοίρασμα της πίτας των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το πρώτο από τα πέντε αυτά σημεία αφορά στην παρουσίαση- για πρώτη φορά- του νέου ΕΜΠΑΕ στη Θεσσαλονίκη σε μια κοινή εκδήλωση που θα διοργανώσουν ο ΣΒΒΕ και το ΥΠΕΘΑ. Η παρουσίαση αυτή θα επαναληφθεί στα Ιωάννινα, την Κοζάνη και την Κομοτηνή για την έγκυρη και έγκαιρη, σύμφωνα τουλάχιστο με την επίσημη εξήγηση, πληροφόρηση των επιχειρήσεων της περιφέρειας. Στην ουσία, βέβαια, πρόκειται για μια προσπάθεια από μέρους της κυβέρνησης να μεταφέρει τις "πραμάτειές" της ανά την επικράτεια, σαν περιοδεύον τσίρκο με σκοπό να πείσει επιχειρηματίες και βιομηχάνους της περιφέρειας ότι μπορούν να τρέφουν ελπίδες πως θα ροκανίσουν κι αυτοί κόκαλο αν φροντίσουν να τα έχουν καλά με την κυβέρνηση και συμβάλουν στη σύσφιξη ακόμα φιλικότερων σχέσεων.

Το δεύτερο σημείο είναι η δημιουργία ενός μητρώου προμηθευτών και κατασκευαστών για τις προμήθειες του ΥΠΕΘΑ, που θα δημιουργηθεί σε συνεργασία ΣΒΒΕ και ΥΠΕΘΑ. Αυτό μάλλον για να αποφεύγεται η "εισπήδηση" μη μυημένων στο κλαμπ των τρωκτικών.

Το τρίτο σημείο συμφωνίας εστιάζεται στην πραγματοποίηση συνάντησης του Γ.Ζ. Δρόσου , Γενικού Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΔΑΒΕΤ), με τη διοίκηση του ΣΒΒΕ την επόμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη, "για την προώθηση της συνεργασίας των επιχειρήσεων της Β.Ελλάδας με το ΥΠΕΘΑ".

Το τέταρτο σημείο αφορά στη διοργάνωση της επόμενης πολεμικής έκθεσης "Defendory" στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας "αποκέντρωσης των σχετικών δράσεων". Μάλλον πρόκειται για προσπάθεια διεύρυνσης του κύκλου συνεργατών της κυβέρνησης στην προώθηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων της πολεμικής βιομηχανίας, με το αζημίωτο βέβαια για τους συνεργάτες.

Τέλος, το πέμπτο και τελευταίο σημείο συνεργασίας αφορά στην υποστήριξη από τον υπουργό του αιτήματος για την τακτικότερη αεροπορική σύνδεση Θεσσαλονίκης - Πρίστινα για την ενίσχυση του ρόλου της Θεσσαλονίκης ως έδρας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που, να σημειωθεί, τελευταία διέρχεται τέτοια κρίση ώστε έχει καταντήσει σχεδόν ανύπαρκτος.

Σ' αυτό το τελευταίο δε χρειαζόταν και μεγάλη προσπάθεια να πειστεί ο κ. Τσοχατζόπουλος, αφού οτιδήποτε συμβάλει στη διευκόλυνση της άμεσης εμπλοκής της χώρας, δηλαδή της πλουτοκρατίας, στο πλιάτσικο των Βαλκανίων που ακούει στο όνομα "ανασυγκρότηση", αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβερνητικής πολιτικής.

Χαρίζουν την ΕΛΒΟ στον Κόκκαλη

Τον μεγαλοεπιχειρηματία Σ. Κόκκαλη, «φωτογράφισε» χτες η κυβέρνηση, για την παράδοση της ΕΛΒΟ, κυριολεκτικά αντί πινακίου φακής. Και όλα αυτά τα απίθανα συμβαίνουν όταν, σαν αποτέλεσμα της ενδοεπιχειρηματικής σύγκρουσης, η δυσοσμία της διαπλοκής αναδύεται και πάλι.

Για την επικύρωση του ξεπουλήματος της ΕΛΒΟ συναντήθηκαν χτες οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος, Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου, και Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκης. Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, με δηλώσεις του «φωτογράφισε» ουσιαστικά τον επιχειρηματία τον οποίο επέλεξε η κυβέρνηση για να του χαρίσει (για πληρωμή δεν μπορεί να γίνει λόγος στα σοβαρά)την ΕΛΒΟ.

Οπως ανέφερε ο Ακης Τσοχατζόπουλος, στη σύσκεψη αποφασίστηκε να μη ληφθούν υπόψη οι εναλλακτικές προτάσεις των κοινοπραξιών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, αλλά η κυβερνητική απόφαση θα ληφθεί με βάση τις προσφορές για την εξαγορά του 43% των μετοχών της επιχείρησης. Η υποβολή εναλλακτικών προτάσεων, στις οποίες αναφέρθηκε ο Τσοχατζόπουλος, αφορούσαν την υποβολή τιμών για την εξαγορά πακέτου μετοχών της ΕΛΒΟ μεγαλύτερου του 43%, ενώ μια από τις συμμετέχουσες εταιρίες, συνέδεε την εξαγορά ενός ύψους μετοχών με την εκχώρηση της διοίκησης.

Ετσι η κυβέρνηση, με κομψό τρόπο μας είπε μέσω του Τζοχατζόπουλου, ότι παραδίδει την ΕΛΒΟ στο δίδυμο Κόκκαλη - Μυτιληναίου που για το 43% των μετοχών της ΕΛΒΟ προσέφερε το... υψηλότερο τίμημα των 4,2 δισ. δραχμών. Ούτε στραγάλια να αγόραζαν οι άνθρωποι...

Από την πολιτική αντιπαράθεση στην προσωπική σπίλωση

Ησυζήτηση στο ΕΡΣ τις μέρες αυτές, της επίθεσης στον εκπρόσωπο της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλο, επαναφέρει στην επικαιρότητα την επικίνδυνη πορεία που ακολουθούν ορισμένα ΜΜΕ.

Την ώρα που ραδιόφωνα και τηλεοράσεις συκοφαντούν λαϊκές κινητοποιήσεις, θάβουν θέσεις κομμάτων, τροφοδοτούν το λαό με δόσεις χυδαιότητας και αποβλάκωσης, την ίδια ώρα, μερικά απ' αυτά αναγορεύονται σε πρωτεργάτες της πολιτικής εξαχρείωσης.

Η χυδαία και φασιστικού τύπου επίθεση στον εκπρόσωπο της ΝΔ, με στόχο τη σπίλωση της προσωπικότητάς του, το δημόσιο διασυρμό του από μερίδα των ΜΜΕ δεν είναι κάποιο μεμονωμένο ή τυχαίο περιστατικό. Η περίπτωση αυτή φέρνει ξανά στο προσκήνιο φαινόμενα εξαχρείωσης που και στο παρελθόν είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Απ' αυτήν την άποψη δεν είναι κάτι νέο, μόνο που σ' αυτή τη φάση και ιδιαίτερα μετεκλογικά φουντώνουν και αποκτούν νέα... «ποιότητα». Ποιότητα που συνίσταται στο ότι από τα υπονοούμενα για την αξιοπρέπεια και υπόληψη δημοσίων προσώπων, έχουμε περάσει πλέον στη χωρίς προσχήματα ανοιχτή συκοφάντηση. Το χαρακτηριστικό αυτό, η συστηματική επαναφορά του συγκεκριμένου ζητήματος από ορισμένα ΜΜΕ, αλλά και ιδιαίτερα η ανοιχτή κάλυψη που δίνουν σ' αυτή την πρακτική οι υπεύθυνοι του ραδιοφώνου (Flash), που κατέχει τα σκήπτρα σ' αυτή την άθλια επίθεση, αλλά και της τηλεόρασης του Antenna, δείχνουν τους στόχους και τις προθέσεις των κέντρων που εξυφαίνουν τέτοιες πρακτικές.

Φυσικά δεν αντέχουν κριτικής ούτε μπορούν να κρύψουν τους πραγματικούς στόχους διάφορες δικαιολογίες που ακούγονται περί «σάτιρας», ή περί «ακραίου ύφους των δημοσιογράφων», ή περί «μειωμένης αισθητικής τους».

Η ουσία βρίσκεται στο ότι σαν πολιτική αντιπαράθεση, επιχειρείται να εμπεδωθεί το ηθικό λιντσάρισμα, η προσωπική σπίλωση, ο διασυρμός πολιτικών προσώπων.

Η ιδεολογικοπολιτική διαπάλη και κριτική γίνεται προσπάθεια να αντικατασταθεί με την υπόσκαψη της αξιοπρέπειας και προσωπικότητας η διαπόμπευση πολιτικών αντιπάλων με στόχο την εξόντωσή τους.

Η συνέχιση αυτών των φαινομένων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη. Πολύ περισσότερο που η αντιδραστική αυτή πρακτική συναντά την ενθάρρυνση (ανοιχτή ή μέσω της σιωπής) διαφόρων παραγόντων και πρώτα απ' όλα της κυβέρνησης. Η τακτική του «Πόντιου Πιλάτου» που τηρεί στο θέμα της επίθεσης κατά του εκπροσώπου της ΝΔ, όχι μόνο δεν μπορεί να κρύψει τις ευθύνες της, αλλά δείχνει και το ποιόν του «εκσυγχρονισμού» που ευαγγελίζεται αυτή και αρκετά από τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ. Τον «εκσυγχρονισμό» που έφτασε μέχρι του σημείου να τροφοδοτήσει και τουρκικά ΜΜΕ (μέσα από διάφορους διαύλους) για το συγκεκριμένο θέμα. Αν ήθελε η κυβέρνηση θα μπορούσε να χαλιναγωγήσει δημοσιογράφους και ΜΜΕ που πίνουν νερό στο όνομά της. Δεν το έκανε. Οπως δεν το έκαναν και μια σειρά διανοούμενοι και παράγοντες της κοινωνικής και πνευματικής ζωής. Η ένοχη σιωπή τους δείχνει ότι προτεραιότητά τους είναι το να στοιχίζονται γύρω από τα διάφορα κέντρα του Μαξίμου (προφανώς για να σιτίζονται).

Ηθέση του ΚΚΕ για την επίθεση που εκδηλώθηκε κατά του Α. Σπηλιωτόπουλου δεν οφείλεται σε κάποια ηθικοπλαστική προσέγγιση. Οφείλεται στην εκτίμηση ότι η συνέχιση τέτοιων φαινομένων, όχι μόνο εμποδίζει το λαό να προβληματίζεται για τις αιτίες οξύτατων προβλημάτων, αλλά δημιουργεί και πρόσφορο έδαφος για την καλλιέργεια των πιο αντιδραστικών θεωριών και πρακτικών. Σε έδαφος και συνθήκες χαμαιτυπείου που οδηγούν τέτοιες πρακτικές, αναπτύσσονται άνετα και ανεμπόδιστα ρατσιστικές, ακόμα και φασιστικές, απόψεις.

Το ΚΚΕ είναι σαφές. Μόνο η λαϊκή κατακραυγή και η μαζική καταδίκη των φορέων τέτοιων πρακτικών, μπορεί να ανακόψουν τα φαινόμενα εξαχρείωσης που τείνουν να μονιμοποιηθούν, αλλά και να νομιμοποιηθούν.

Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι ανεξάρτητα από ιδεολογική, πολιτική τοποθέτηση πρέπει άμεσα να αντιδράσουν στην έρπουσα αθλιότητα. Η ανοχή, η σιωπή, το «δε με αφορά» δεν είναι μόνο πολυτέλεια. Είναι τελικά εφαλτήριο για τη διαιώνιση και ανάπτυξη της εξαχρείωσης. Αύριο κανείς δε θα δικαιούται να πει «δεν ήξερα». Τώρα, όλοι μπορούμε και πρέπει να βάλουμε φραγμό στην εξαθλίωση.


Του Μάκη ΚΟΨΙΔΗ

Σήμερα στον «902 TV»

Παρακολουθήστε στην τηλεόραση του «902» σήμερα Σάββατο, στις 14.00 «Ματιές στον κόσμο». Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα, για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την πρόταση Φίσερ για Ομοσπονδία.

Διόρθωση

Στο χτεσινό φύλλο της εφημερίδας, στη σελίδα 9 και στο θέμα με τίτλο «Δικαίωμα η πληροφόρηση του λαού», που αναφέρεται στο κείμενο - διαμαρτυρία για τον αποκλεισμό πολιτικών κομμάτων και κινήσεων, κοινωνικών φορέων και προσωπικοτήτων από τα ΜΜΕ, το οποίο υπογράφεται από παράγοντες της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου, δημοσιεύτηκε λάθος το όνομα του συγγραφέα - εκδότη Κορίδη Γιάννη, που υπέγραψε το κείμενο.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

Ο Παναγιώτης Κοσιώνης, βουλευτής του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο ΙΚΑ Γαλατσίου την Τετάρτη, 21/6, στις 9 π.μ.

Στα Χανιά

Το πρόγραμμα δραστηριοτήτων της ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ περιλαμβάνει μεταξύ άλλων πολιτική συγκέντρωση - συζήτηση την Τετάρτη, 21/6, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, στις 8μ.μ., με θέμα: «Οι θέσεις του ΚΚΕ για το ασφαλιστικό και την ανεργία». Ομιλητής θα είναι ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος την Πέμπτη θα περιοδεύσει σε χώρους δουλιάς.

Συγκέντρωση Αρκάδων

Η Κομματική Επιτροπή Αρκάδων Αθήνας του ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του Κόμματος να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση που γίνεται την Τετάρτη, 21 του Ιούνη και ώρα 7.30μ.μ., στα γραφεία της ΚΟΑ (Βερανζέρου και Μαρίκας Κοτοπούλη) με θέμα οργανωτικά και τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ