ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Με έναν πυροβολισμό «έσβησαν» το ρατσισμό

Πανηγυρίζει ο δήμαρχος, υπό κράτηση ο Τσιγγάνος που πυροβολήθηκε, ενστάσεις για την προανάκριση

Περιπλέκεται η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη Νέα Κίο Αργολίδας, μετά την απαγόρευση διέλευσης από την πόλη στους 500 Τσιγγάνους που κατοικούν στην περιοχή. Προχτές νεαρός Τσιγγάνος τραυματίστηκε από πυροβολισμό. Η Αστυνομία υποστηρίζει ότι οι δράστες είναι ομόφυλοί του, ενώ οι Τσιγγάνοι επιμένουν ότι το συμβάν είναι απόρροια του κλίματος που έχουν δημιουργήσει τα ακραία μέτρα που έχει πάρει σε βάρος της κοινότητάς τους το δημοτικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την προανάκριση, το περιστατικό συνέβη προχτές το απόγευμα ανάμεσα στον 18χρονο Τσιγγάνο Χρήστο Δημητρόπουλο και δυο ομοφύλους του. Το Τμήμα Ασφαλείας Αργους αναφέρει, μάλιστα, ότι «πλησίον της σκηνής βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένας κάλυκας από πυροβόλο όπλο και σε μικρή απόσταση από αυτήν ένας σάκος που περιείχε ένα πιστόλι, 132 σφαίρες και 80 γραμμάρια ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, αλλά και κηλίδες αίματος, προερχόμενες από τον τραυματισμό του παθόντα». Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 18χρονο και τη μητέρα του Βασιλική Δημητροπούλου, οι οποίοι κατηγορούνται για ψευδορκία, ενώ αναζητείται ο πατέρας του τραυματισμένου Γεράσιμος Δημητρόπουλος για την παράνομη κατοχή του όπλου, των φυσιγγίων και των ναρκωτικών».

Το θύμα, όμως, επιμένει στην εκδοχή του. «Αυτοί που με πυροβόλησαν ήταν κάτοικοι της Ν. Κίου», μας δήλωσε χτες από το ΚΑΤ όπου νοσηλεύεται. «Ημουν μπροστά στο δρόμο, όταν με πλησίασαν δυο άτομα με μηχανάκι. Σταμάτησαν και μου είπαν: "Είσαι Τσιγγάνος;". Τους είπα ναι. Τότε ο ένας από τους δυο με κράτησε από το ένα χέρι και ο άλλος με πυροβόλησε. Οι αστυνομικοί μου πήραν κατάθεση, αλλά εγώ δεν την υπέγραψα, άλλωστε δε γνωρίζω γράμματα».

Ανεπάρκειες στη διαδικασία των διωκτικών αρχών εντόπισε ο Πάνος Δημητράς από το «Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι», που αναφέρει πως η προανάκριση βασίστηκε στις καταθέσεις του θύματος και της μητέρας του, αλλά και στις καταθέσεις της ανήλικης αδερφής του Τσαμπίκως Δημητροπούλου, 13 χρόνων και της νύφης του Αννας Καραγιάννη, 16 χρόνων. «Δεν υπάρχει κατάθεση από οπουδήποτε αλλού, που να βεβαιώνει το περιστατικό», μας είπε ο Π. Δημητράς. «Οι ανήλικες, άλλωστε, δεν ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Υπέγραψαν τις καταθέσεις, οι οποίες δεν τους διαβάστηκαν, ενώ είναι ανήλικες. Οσον αφορά τις άλλες κατηγορίες, για να στοιχειοθετηθούν, πρέπει να υπάρξουν και άλλες ενδείξεις».

Στο μεταξύ, εναντίον του Χρήστου Δημητρόπουλου και της μητέρας του έχει απαγγελθεί η κατηγορία της ψευδορκίας.

Με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Ν. Κίου Γ. Κατριλιώτης αναφέρει ότι «μας έστησαν στον τοίχο με την κατηγορία ότι πυροβολήσαμε (!!) Τσιγγάνο. Αυτή τη φορά όμως, ατύχησαν... Οι έρευνες της Αστυνομίας και η αστραπιαία αντίδρασή τους στην υπόθεση, απέδειξαν ότι οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται σε βάρος μας έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Τα προβλήματα δε λύνονται με τελεσίγραφα

Να σταματήσουν τα τελεσίγραφα περί απομάκρυνσης των Τσιγγάνων από την περιοχή, αλλά και η ενοχοποίηση μιας ολόκληρης φυλής, με πρόσχημα την όποια παραβατικότητα, ζητά, με ανακοίνωσή του, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αργολίδας (ΕΚΑ). Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανάγκη, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να δουλέψουν μαζί για την προοπτική μιας καλύτερης συμβίωσης και όχι υποταγής των Τσιγγάνων στους «κανόνες της δικής μας "πολιτισμένης" κοινωνίας».

Κάνοντας μια αναφορά στην κατάσταση που βιώνουν καθημερινά οι Τσιγγάνοι της Ν. Κίου, το ΕΚΑ σημειώνει στην ανακοίνωσή του: «Τους διώχνουν. Τους απαγορεύουν τη διέλευση και την παραμονή στην πόλη. Απειλούν όσους πουλούν χωράφια και οικόπεδα στους Ρόμα. Αρκετοί καταστηματάρχες αρνούνται να πουλήσουν την πραμάτεια τους στους Τσιγγάνους. Τα Τσιγγανόπουλα δεν πηγαίνουν σχολείο. Φοβούνται». Εξηγώντας την επίθεση που δέχονται οι Τσιγγάνοι, το ΕΚΑ υπογραμμίζει πως έχει να κάνει με τη «χρυσοφόρα γη», στην οποία κατοικούν, η οποία σύντομα θα βρίσκεται εντός σχεδίου πόλεως.

«Μήπως, αντί να ρίχνουμε τις ευθύνες στους Τσιγγάνους, θα πρέπει να κάτσουμε όλοι μαζί και να βρούμε ένα νέο τρόπο προσέγγισης;», προτείνει στην ανακοίνωσή του το ΕΚΑ, συμπληρώνοντας πως τα προβλήματα δε λύνονται με τελεσίγραφα και απειλές, πως οι Τσιγγάνοι είναι και δημότες της περιοχής. Πρέπει - καταλήγει - να βρούμε τα σημεία που μας ενώνουν και όχι να αναζητούμε αυτά που μας χωρίζουν.

Ωμές συνταγματικές παραβιάσεις

Παρέμβαση - προειδοποίηση για τις παραβιάσεις των νόμων, που προκαλούνται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Κίου, η οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των Τσιγγάνων, απευθύνει ο Γεώργιος Καμίνης, βοηθός «Συνήγορος του Πολίτη», με έγγραφό του, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή «Αυγή».

Παραθέτοντας αποσπάσματα απόφασης του ΔΣ που πάρθηκε στις 20/5/00, και η οποία απαγορεύει τη διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο δήμο και αναφέρει ότι η πόλη δε χωρά άλλους Τσιγγάνους, και απευθυνόμενος στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ο Συνήγορος τονίζει ότι «θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι "Τσιγγάνοι", για τους οποίους δε φαίνεται να τρέφετε ιδιαίτερα αισθήματα συμπάθειας, είναι Ελληνες πολίτες, συμπολίτες μας, με πλήρη συνταγματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το γεγονός δε ότι ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, δεν αποτελεί λόγο μειωμένου σεβασμού των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων, όσο και των υπολοίπων μελών της κοινότητας των Ρομά. Αντιθέτως, μάλιστα, οι δυσμενείς περιστάσεις, υπό τις οποίες οι συμπολίτες μας αυτοί διαβιούν στην καθημερινότητά τους, αποτελούν λόγο, ιδίως για δημόσιες αρχές όπως αυτή που εκπροσωπείτε εσείς, για επίδειξη ειδικής μέριμνας, στο πλαίσιο του γενικότερου χρέους κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, που επιβάλλει το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματός μας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο νόμο 927/1979, ο οποίος τιμωρεί ποινικά πράξεις που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «όστις δημοσίως, είτε προφορικώς ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκ προθέσεως, προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας, δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρι δυο ετών ή χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων».

Επίσης σκόπιμη είναι η προηγούμενη ενημέρωση όσων δημοτών σκοπεύουν να ενταχθούν στις «ομάδες περιφρούρησης», ότι «σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1, διά των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν οργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τεινούσας εις φυλετικάς διακρίσεις».

«Τέλος, εφόσον επιμείνετε στο να θέτετε τους καταστηματάρχες της πόλης σας ενώπιον των ευθυνών τους, θα ήταν αναγκαίο να τους ενημερώσετε ταυτοχρόνως για τις πλήρεις ευθύνες που θα υπέχουν στις όποιες πιέσεις είσθε διατεθειμένοι να τους ασκήσετε, γνωρίζοντάς τους ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου "διά φυλακίσεως μέχρι ενός έτους ή διά χρηματικής ποινής ή δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων τιμωρείται όστις κατ' επάγγελμα προμηθεύων αγαθά ή προσφέρων υπηρεσίας αρνείται εις τινα την παροχήν τούτων μόνον λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής αυτού ή εξαρτά την παροχήν από όρον αναγόμενον εις τη φυλετικήν ή εθνικήν καταγωγήν τινός"».

Μέχρι την Τρίτη τα έκτακτα μέτρα για τις πυρκαγιές

Μέχρι και την Τρίτη, 20 Ιούνη, θα ισχύσουν τα έκτακτα μέτρα που έλαβε χθες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των πυρκαγιών, ενόψει και της βαθμιαίας επικράτησης πολύ ισχυρών βορείων ανέμων, που στο Αιγαίο θα φτάσουν σήμερα τα 9 μποφόρ.

Τα έκτακτα μέτρα προβλέπουν την επιφυλακή των αρμοδίων υπουργείων και φορέων. Συγκεκριμένα, από χθες Παρασκευή έχουν τεθεί σε εφαρμογή ή προβλέπεται να εφαρμοστούν αν χρειαστεί: Διανυκτερεύσεις στρατού σε ευαίσθητα σημεία. Απαγόρευση κυκλοφορίας σε ορισμένα δάση. Επιφυλακή δήμων σε περιαστικά δάση και χωματερές. Επιφυλακή διευθυντών δασών, δασαρχών και δασοφυλάκων. Επιφυλακή της Πυροσβεστικής - 89 οχήματα σταθμεύουν σε καίρια σημεία έτοιμα να παρέμβουν. Μεικτές περιπολίες. Δραστηριοποίηση εθελοντικών οργανώσεων (ΣΠΑΠ, ΣΠΑΥ, ΣΠΑ, ΑΣΔΑ).

Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, Β. Παπανδρέου και Μ. Χρυσοχοΐδης, αντίστοιχα, επισκέφτηκαν τη δασική περιοχή της Πεντέλης και συναντήθηκαν με μέλη του ΣΠΑΠ, ο οποίος έχει στην ευθύνη του τη φύλαξη 100.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Οπως διαπιστώθηκε, στην περιοχή υπάρχουν 8 πυροφυλάκια του ΣΠΑΠ, 70 άτομα στην ομάδα των εθελοντών που διενεργούν καθημερινά 89 καθημερινά περιπολίες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της υπουργού Εσωτερικών, οι εθελοντές στη χώρα έχουν αυξηθεί από 2.000 που ήταν πέρσι σε 4.500.

Κατά τ' άλλα, τα δάση καίγονται

Μεγάλης έκτασης πυρκαγιά, που ξεκίνησε από την Πέμπτη το απόγευμα και συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ, κατέστρεψε μεγάλες δασικές εκτάσεις, στα Κύθηρα, στην τοποθεσία Μυρτιδιά. Στην προσπάθεια κατάσβεσης της φωτιάς, έλαβαν μέρος 70 πυροσβέστες με 7 οχήματα, ενώ από αέρα έκαναν συνεχώς ρίψεις νερού 2 «Canadair».

Περίπου στις 5 το απόγευμα ξέσπασε νέα πυρκαγιά στην Κεφαλονιά, στην περιοχή Κλίσματα, στην κατάσβεση της οποίας προσέτρεξαν δυνάμεις από την Πάτρα. Στην επιχείρηση κατάσβεσης πήραν μέρος 4 πυροσβεστικά οχήματα, 20 άνδρες και 2 αεροσκάφη.

Τέλος, χτες νέα πυρκαγιά ξέσπασε στην Αττική, στην περιοχή του Καρέα. Η φωτιά ξέσπασε στις 11.50 π.μ. και τέθηκε υπό έλεγχο στις 12.30 μ.μ. μετά τις προσπάθειες 30 πυροσβεστών και 10 οχημάτων που πήραν μέρος στην κατάσβεσή της, ενώ ακόμη δύο μικρής έκτασης πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αταλάντη και στα Βάγια Βοιωτίας, στις 17.00 περίπου, καίγοντας θαμνώδεις εκτάσεις. Και οι δύο αυτές πυρκαγιές τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο.

Λεωφορειακές γραμμές για την παραλία

Νέα τοπική λεωφορειακή γραμμή Σταθμός Εθνικής Αμυνας - Τσακός (417) καθιερώνει από μεθαύριο Δευτέρα ο ΟΑΣΑ. Η διοίκηση του ΟΑΣΑ ανακοίνωσε επίσης την έναρξη των θερινών λεωφορειακών γραμμών:

  • Πειραιάς - Βάρκιζα (Ε1Θ)
  • Ακαδημία - Βάρκιζα (Ε2Θ)
  • Ακαδημία - Αρτεμις (Ε5Θ).

Αφετηρία της νέας τοπικής γραμμής (Σταθμός Εθνικής Αμυνας - Τσακός) είναι ο παράδρομος της Λ. Μεσογείων, μεταξύ των οδών Κύπρου και Αναστάσεως και τέρμα η οδός Ηρ. Πολυτεχνείου, στην Αγ. Παρασκευή. Η μετεπιβίβαση στη γραμμή θα γίνεται δωρεάν με το ίδιο εισιτήριο.

Οι θερινές λεωφορειακές γραμμές θα λειτουργήσουν από μεθαύριο μέχρι και τις 10 του Σεπτέμβρη. Η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι περίπου ανά μισή ώρα.

Συνέντευξη Τύπου κατά του ρατσισμού και του νέου απαρτχάιντ, στο οποίο οδηγούνται οι Τσιγγάνοι στην Αργολίδα, διοργανώνει την Τρίτη, 20 Ιούνη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 58), η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Τσιγγάνους της Νέας Κίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ