Σάββατο 17 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ωμές συνταγματικές παραβιάσεις

Παρέμβαση - προειδοποίηση για τις παραβιάσεις των νόμων, που προκαλούνται από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Κίου, η οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των Τσιγγάνων, απευθύνει ο Γεώργιος Καμίνης, βοηθός «Συνήγορος του Πολίτη», με έγγραφό του, που παρουσιάστηκε στη χτεσινή «Αυγή».

Παραθέτοντας αποσπάσματα απόφασης του ΔΣ που πάρθηκε στις 20/5/00, και η οποία απαγορεύει τη διέλευση και παραμονή Τσιγγάνων στο δήμο και αναφέρει ότι η πόλη δε χωρά άλλους Τσιγγάνους, και απευθυνόμενος στον δήμαρχο και το δημοτικό συμβούλιο, ο Συνήγορος τονίζει ότι «θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός ότι οι "Τσιγγάνοι", για τους οποίους δε φαίνεται να τρέφετε ιδιαίτερα αισθήματα συμπάθειας, είναι Ελληνες πολίτες, συμπολίτες μας, με πλήρη συνταγματικά δικαιώματα και υποχρεώσεις. Το γεγονός δε ότι ορισμένοι από αυτούς ενδέχεται να μην είναι συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους, δεν αποτελεί λόγο μειωμένου σεβασμού των δικαιωμάτων, τόσο των ιδίων, όσο και των υπολοίπων μελών της κοινότητας των Ρομά. Αντιθέτως, μάλιστα, οι δυσμενείς περιστάσεις, υπό τις οποίες οι συμπολίτες μας αυτοί διαβιούν στην καθημερινότητά τους, αποτελούν λόγο, ιδίως για δημόσιες αρχές όπως αυτή που εκπροσωπείτε εσείς, για επίδειξη ειδικής μέριμνας, στο πλαίσιο του γενικότερου χρέους κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύης, που επιβάλλει το άρθρο 25 παρ. 4 του Συντάγματός μας».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στο νόμο 927/1979, ο οποίος τιμωρεί ποινικά πράξεις που αποσκοπούν σε φυλετικές διακρίσεις. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «όστις δημοσίως, είτε προφορικώς ή διά γραπτών κειμένων ή εικονογραφήσεων ή παντός ετέρου μέσου, εκ προθέσεως, προτρέπει εις πράξεις ή ενεργείας, δυναμένας να προκαλέσουν διακρίσεις, μίσος ή βίαν κατά προσώπων ή ομάδος προσώπων εκ μόνου του λόγου της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής των, τιμωρείται με φυλάκισιν μέχρι δυο ετών ή χρηματικήν ποινήν ή και δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων».

Επίσης σκόπιμη είναι η προηγούμενη ενημέρωση όσων δημοτών σκοπεύουν να ενταχθούν στις «ομάδες περιφρούρησης», ότι «σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 1, διά των εν παρ. 1 ποινών τιμωρείται και όστις συνιστά ή συμμετέχει εις οργανώσεις, αι οποίαι επιδιώκουν οργανωμένην προπαγάνδαν ή δραστηριότητας πάσης μορφής τεινούσας εις φυλετικάς διακρίσεις».

«Τέλος, εφόσον επιμείνετε στο να θέτετε τους καταστηματάρχες της πόλης σας ενώπιον των ευθυνών τους, θα ήταν αναγκαίο να τους ενημερώσετε ταυτοχρόνως για τις πλήρεις ευθύνες που θα υπέχουν στις όποιες πιέσεις είσθε διατεθειμένοι να τους ασκήσετε, γνωρίζοντάς τους ότι σύμφωνα με το άρθρο 3 του νόμου "διά φυλακίσεως μέχρι ενός έτους ή διά χρηματικής ποινής ή δι' αμφοτέρων των ποινών τούτων τιμωρείται όστις κατ' επάγγελμα προμηθεύων αγαθά ή προσφέρων υπηρεσίας αρνείται εις τινα την παροχήν τούτων μόνον λόγω της φυλετικής ή εθνικής καταγωγής αυτού ή εξαρτά την παροχήν από όρον αναγόμενον εις τη φυλετικήν ή εθνικήν καταγωγήν τινός"».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ