ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Ιούνη 2000
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να υποσκάψουν οι λαοί τις επιλογές της ΕΕ

«Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη Σύνοδο Κορυφής στην Πορτογαλία (19-20/6/2000) είναι πλαστή και ανεστραμμένη όσον αφορά τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και τον δήθεν πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει η χώρα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις». Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε δήλωσή της, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου προσήλθε λίγο πριν τις 11 π.μ., συνοδευόμενη από τον Μάκη Κοψίδη, υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα κάλεσε τους λαούς να «υποσκάψουν τις επιλογές της ΕΕ», συμπληρώνοντας ότι οι λαοί σήμερα έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων, ο δρόμος τύπου ΕΕ, που βασίζεται αποκλειστικά στην υπηρέτηση του κεφαλαίου και ο δρόμος των διμερών, πολυμερών, περιφερειακών συνεργασιών που έχει κίνητρο τα αμοιβαία και αλληλέγγυα συμφέροντα των λαών.

Να θυμίσουμε ότι χτες ο Κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ. Ολόκληρη η δήλωση της Αλέκας Παπαρήγα, για την ΟΝΕ και τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Φέιρα της Πορτογαλίας 19-20 Ιουνίου 2000, έχει ως εξής:

«Η εικόνα που εμφανίζει η κυβέρνηση για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και τη Σύνοδο Κορυφής στην Πορτογαλία (19-20/6/2000) είναι πλαστή και ανεστραμμένη όσον αφορά τα δικαιώματα του ελληνικού λαού, αλλά και τον δήθεν πρωταγωνιστικό ρόλο που θα παίξει η χώρα στις ευρωπαϊκές υποθέσεις.

Η επικείμενη Σύνοδος Κορυφής, ανεξάρτητα από τις επίσημες δηλώσεις και τις δημοσιεύσεις, θα επικυρώσει και σ' αυτή τη φάση, τη νέα αντιασφαλιστική "βίβλο", το Μανιφέστο των 45 μεγαλύτερων διεθνικών μονοπωλίων της Ευρώπης, οι οποίες περιέχουν πολύ συγκεκριμένες εντολές για τις ανατροπές στα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης.

Είναι οι ίδιες εταιρίες, συνεργαζόμενες με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, και στενά διαπλεκόμενες μαζί τους, που συνέταξαν και πέρασαν ένα προηγούμενο μανιφέστο για την κατάργηση του 8ωρου και την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, πράγμα που οδήγησε στη σύνταξη της λεγόμενης ΛΕΥΚΗΣ, στην πραγματικότητα ΜΑΥΡΗΣ, ΒΙΒΛΟΥ για τους λαούς της Ευρώπης.

Οι κυβερνήσεις και οι ολιγαρχίες της ΕΕ είναι φίλες και φιλικές μεταξύ τους με δεσμούς συνενοχής, όταν πρόκειται για τις εργασιακές σχέσεις, για το γκρέμισμα κοινωνικών κατακτήσεων που είχαν αποσπαστεί στη Δυτική Ευρώπη ύστερα από τη μαζική είσοδο των λαών στο προσκήνιο, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, αρκετά χρόνια μετά, αλλά και λόγω της πίεσης που ασκούσαν στην πορεία οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των λαών στις χώρες του σοσιαλισμού.

Από εκεί και πέρα στη Σύνοδο της Φέιρα θα ακονιστούν τα μεγάλα μαχαίρια ανάμεσα στις ηγετικές δυνάμεις της ΕΕ, ποια ή ποιες θα αρπάξουν το μεγαλύτερο μέρος της πίτας που διαμορφώνεται από τον ιδρώτα, το μόχθο και την εκμετάλλευση των λαών.

Στη Φέιρα της Πορτογαλίας θα πέσουν οι μάσκες και όσοι θέλουν θα δουν αυτό που το ΚΚΕ χρόνια υποστηρίζει, ότι η ΕΕ δεν είναι από τη φύση της μια συμμαχία ισότιμων χωρών. Πάμε ολοταχώς και με τη βούλα στην επισημοποίηση της ΕΕ πολλών ταχυτήτων, στη διαμόρφωση ενός σκληρού ηγετικού πυρήνα που θα αποφασίζει χωρίς να χρειάζεται και τυπικά τη συμφωνία των υπολοίπων για τα πιο κρίσιμα ζητήματα, ακόμα και για θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα, που υποτίθεται κατοχυρώνονται με τη συμμετοχή στην ΕΕ.

Στη Φέιρα θα γίνουν νέα βήματα προς την άκρως επικίνδυνη επιλογή, διά της πλήρους στροφής, προς στρατιωτικοποίηση της ΕΕ με τη συγκρότηση του Ευρωστρατού, σε συνδυασμό με την αύξηση των εξοπλισμών και τη δυνατότητα χρήσης πυρηνικών όπλων. Οι κυβερνήσεις της ΕΕ διεκδικούν να ανεβάσουν το ρόλο της Ενωσης όχι βεβαίως στην αναγνώριση των δικαιωμάτων των λαών να καθορίζουν ελεύθερα για το ποιο δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης τους συμφέρει, αλλά στο δικαίωμα να πραγματοποιεί στρατιωτικές επεμβάσεις και επιδρομές εκεί που θεωρεί ότι παρεμποδίζεται η απρόσκοπτη κίνηση κεφαλαίων, επενδύσεων, εκεί δηλαδή που το μεγάλο κεφάλαιο χρειάζεται τη δύναμη των όπλων.

Η ΕΕ δεν μπορεί και δε θέλει να παίξει το ρόλο του αντίπαλου δέους των ΗΠΑ, όπως ορισμένοι εθελοτυφλούντες στη χώρας μας πιστεύουν. Επιζητεί να παίζει και αυτοτελώς έναντι του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, το δικό της παιχνίδι του τρόμου, του χωροφύλακα και τρομοκράτη.

Οι εξελίξεις στην ΕΕ δεν είναι μόνο αποκαλυπτικές για το είδος του "κοινωνικού προσώπου" που αντιπροσωπεύει η καπιταλιστική ενοποίηση, αλλά και για το είδος των ανταγωνισμών και των αντιθέσεων που κρύβουν οι λεόντειες συμφωνίες των εταίρων. Οι λαοί της Ευρώπης, ιδιαίτερα ο ελληνικός λαός και οι άλλοι βαλκανικοί, είναι ακόμα πιο έντονα εκτεθειμένοι στους κινδύνους των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Οι λαοί στην πορεία της πάλης τους, και ο ελληνικός, μπορούν και πρέπει να αξιοποιήσουν και τις ενδοκοινοτικές αντιθέσεις που θα μεγαλώσουν στην πορεία διεύρυνσης της ΕΕ. Να υποσκάψουν οι λαοί τις επιλογές της ΕΕ και όχι να τις αφήσουν να περάσουν σε ελεύθερο έδαφος.

Είναι στη διάθεση των κινημάτων, των λαών. Σήμερα έχουν πολύ περισσότερα στοιχεία και αποδείξεις ότι υπάρχουν δύο δρόμοι για την ανάπτυξη των διεθνών οικονομικών σχέσεων, ο δρόμος τύπου ΕΕ, που βασίζεται αποκλειστικά στην υπηρέτηση του κεφαλαίου, στην ηγεμονία των ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε βάρος όλων των άλλων χωρών, και ο δρόμος των διμερών, πολυμερών, περιφερειακών συνεργασιών που έχει κίνητρο τα αμοιβαία και αλληλέγγυα συμφέροντα των λαών».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εφορμούν κατά του λαού με... «πρώτη ταχύτητα»

«Ποτέ πια στη δεύτερη ταχύτητα» της ΕΕ... Αυτό είναι, όπως προκύπτει από τις χτεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, το κυβερνητικό σλόγκαν, με το οποίο θα «προστάζονται» από δω και πέρα οι εργαζόμενοι και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για να επωμιστούν τα βάρη της «εντός ΟΝΕ», πλέον, εποχής.

Στις συναντήσεις που προκάλεσε ο Κ. Σημίτης, με αφορμή τη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της επόμενης Δευτέρας, όπου θα επικυρωθεί από τους «15» η είσοδος της Ελλάδας στη «ζώνη του ΕΥΡΩ», προδιέγραψε ουσιαστικά μια μακρά πορεία επιβολής ακόμα βαρύτερων νεοφιλελεύθερων μέτρων. Μέτρα που η κυβέρνηση θα επιδιώξει να επιβληθούν στο όνομα της «διατήρησης» του... επιτεύγματος της ΟΝΕ και της «παραμονής της χώρας στην πρώτη ταχύτητα»...

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός στις συνομιλίες του με τους πολιτικούς αρχηγούς πιστοποίησε ότι ο «Γολγοθάς» για το λαό θα κρατήσει, τουλάχιστον, για μια δεκαετία ακόμα: Σε «δέκα με δώδεκα χρόνια» κατά τους υπολογισμούς του πρωθυπουργού θα μπορεί να πει η Ελλάδα πως πέτυχε την «πραγματική σύγκλιση» με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ...

Το γεγονός αυτό, πάντως, δεν εμπόδισε τον Κ. Σημίτη να υπάρξει και χτες υπερφίαλος, όσον αφορά τα «ενταξιακά πανηγύρια». «Μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας, μπαίνουμε χωρίς όρους, χωρίς δεσμεύσεις χωρίς πολιτική διαπραγμάτευση» και «κατά τον πλέον πανηγυρικό τρόπο το μέγεθος της επιτυχίας» θα επιβεβαιωθεί στη Σύνοδο Κορυφής, ήταν τα λόγια του...

Η πραγματικότητα, όμως, γύρω από τις δεσμεύσεις που συνεπάγεται για το λαό η είσοδος στην ΟΝΕ, είναι τόσο αμείλικτη, που είναι και πάλι ο ίδιος ο πρωθυπουργός εκείνος που αναγκάζεται να προβεί στις σχετικές ομολογίες. Ετσι, όπως τόνισε χτες, η Ελλάδα θα πορεύεται στο εξής απαρέγκλιτα και πάντα «σύμφωνα με τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας».

Το παραπάνω, σε επίπεδο πολιτικής πρακτικής, ισοδυναμεί:

α) Με λιτότητα διαρκείας (σ. σ.: «διατήρηση της σταθερότητας στην οικονομία» τη βάφτισε ο Κ. Σημίτης),

β) με επιτάχυνση του ξεπουλήματος και της πλήρους αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων και ασφαλιστικών δικαιωμάτων (σ. σ.: «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών» είναι η πρωθυπουργική ορολογία που χρησιμοποιήθηκε), καθώς και

γ) με περιθωριοποίηση πλατιών κοινωνικών στρωμάτων που θα εναποτεθούν στο λεγόμενο δίκτυ ασφαλείας. Δεν πρόκειται παρά για ένα πλατύ δίκτυο... φτώχειας όπου η «ολοκλήρωση του κοινωνικού κράτους» (σ. σ.: φράση του πρωθυπουργού κι αυτή) θα μετουσιώνεται σε... παροχές συσσιτίων προς τα θύματα της ΟΝΕ...

Επ' αυτών είναι σαφέστατες οι αποσαφηνίσεις του ίδιου του πρωθυπουργού. Οπως είπε, όταν μιλάμε για «αμετακίνητη επιδίωξη της κυβέρνησης» εννοούμε: «Απελευθέρωση αγορών», «άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων», «μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις», «αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος»... Οσο για το Γ` ΚΠΣ, που συνηθίζει να μνημονεύει ο Κ. Σημίτης, θα αποτελέσει το «κεντρικό εργαλείο», όπως το αποκάλεσε, όχι βέβαια για την ικανοποίηση λαϊκών αιτημάτων, αλλά για ακόμα πιο άνιση και άδικη ανακατανομή του πλούτου στους μεγαλοκεφαλαιούχους.

Το κοινωνικό πρόβλημα που γεννά η βαθύτερη πρόσδεση της χώρας στο άρμα του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της ΕΕ θα εκφραστεί αντίστοιχα και στο πολιτικό πεδίο. Η «αυτονόητη πολιτική σημασία και διάσταση» που έχει η ένταξη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συνιστά μια επαναφορά της προ εικοσαετίας ομολογίας του Κ. Καραμανλή. Οτι η Ελλάδα, δηλαδή, μπήκε στην τότε ΕΟΚ για «πολιτικούς λόγους». Σήμερα είναι και πάλι προφανές ότι η άρχουσα τάξη της χώρας, μέσα από την ολική ένταξή της στο ευρωενωσιακό σύστημα, θέλει, πέραν της αναβάθμισής της στο πλαίσιο του συντελούμενου ιμπεριαλιστικού πλιάτσικου, να ενισχύσει και την πολιτική της εξουσία στο εσωτερικό της χώρας. Οι διαρκείς αναφορές, επομένως, του πρωθυπουργού στο «επίτευγμα» της ΟΝΕ, δεν είναι παρά η γνώριμη προσπάθεια της άρχουσας τάξης να βαφτίσει την εξυπηρέτηση των στενών ταξικών της συμφερόντων σε «εθνικό συμφέρον».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη χτεσινή συνάντηση του Κ. Σημίτη με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πέραν της ΟΝΕ, τέθηκε το θέμα της Ολυμπιάδας, όπως και το θέμα της τρομοκρατίας. Για το μεν πρώτο ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα «θα είναι πανέτοιμη το 2004» και ζήτησε και πάλι επίδειξη «συναίνεσης» από τα κόμματα για την ευόδωση κι αυτού του... «οράματος». Σε ό,τι αφορά στο θέμα της τρομοκρατίας, ο Κ. Σημίτης είπε και πάλι ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί «με όλα τα μέσα» για την αντιμετώπισή της.

... και «διαπλεκόμενα συμφέροντα»

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού δε γίνεται καμία αναφορά στα θέματα «διαπλοκής» που έθεσε στη μεταξύ τους συνάντηση ο Κ. Καραμανλής. Ανάλογη τακτική αποσιώπησης του θέματος ακολούθησε και ο Δ. Ρέππας, ο οποίος όταν ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε, στο πλαίσιο μιας κοινότοπης δήλωσης και αφού δήλωσε ότι μπορούν να καταφεύγουν στα αρμόδια όργανα οι ενδιαφερόμενοι, να παραπέμψει στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου Τύπου, η οποία, όμως, όπως είπαμε, δεν κάνει καμία μνεία στο θέμα...

Ομως, η υπόθεση του τι ειπώθηκε και τι όχι μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στο τετ-α-τετ που είχαν, αποτέλεσε αφορμή για να υπάρξει χτες το βράδυ ένα γαϊτανάκι διαρροών και υπονοουμένων. Σύμφωνα με τα όσα προέρχονται από το Μαξίμου, ο Κ. Σημίτης, όταν ο αρχηγός της ΝΔ αναφέρθηκε στη «διαπλοκή», απάντησε «κοφτά», λέγοντας ότι «πάντα θα υπάρχουν συμφέροντα στην οικονομία της αγοράς», θέλοντας έτσι - όπως έλεγαν συνεργάτες του - να μην επιτρέψει μια τέτοια συζήτηση. Οι ίδιοι παράγοντες χαρακτήριζαν ενέργεια που «κινείται στα όρια της ανοησίας» την προσπάθεια του Κ. Καραμανλή να «εμπλέξει», όπως έλεγαν, τον πρωθυπουργό σε μια συζήτηση περί «διαπλεκόμενων συμφερόντων» μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Φρόντιζαν, δε, να «καρφώσουν» τον αρχηγό της ΝΔ, λέγοντας ότι προκαλεί απορία το γεγονός ότι «ενώ υπήρξε συναινετικός σε όλα τα θέματα που τέθηκαν στη συνάντηση, στις επίσημες δηλώσεις του επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους»...

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Παιχνίδια με τα «διαπλεκόμενα»

Το ζήτημα της διαπλοκής έθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ στον Κ. Σημίτη, ενώ την ίδια στιγμή ζητούσε να προχωρήσει ταχύτερα η πολιτική που τα εκτρέφει!

Το θέμα της διαπλοκής επέλεξε να θέσει ο Κ. Καραμανλής στη συνάντηση που είχε χτες με τον Κ. Σημίτη, ακριβώς γιατί η στράτευσή του στον «εθνικό στόχο» της ΟΝΕ είναι δεδομένη και πρωτοπόρα. Η ειρωνεία είναι ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά επιτακτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των διαπλεκομένων, την ίδια στιγμή που δίνει όλες τις δυνάμεις του, για να εφαρμοστεί η νεοφιλελεύθερη πολιτική που εκτρέφει τα διαπλεκόμενα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε στον πρωθυπουργό ότι το θέμα της διαπλοκής έχει πάρει μεγάλες και επικίνδυνες διαστάσεις και απειλεί το πολιτικό σύστημα και την «ποιότητα της δημοκρατίας», ενώ και ο ίδιος και το κόμμα του έχει πληγεί από τη δράση των διαπλεκομένων συμφερόντων. Επικαλέστηκε μάλιστα και δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, αλλά και πρόσφατα δημοσιεύματα, κάνοντας αναφορά στην τελευταία ειδική έκδοση της «Ελευθεροτυπίας» και ρώτησε τον Κ. Σημίτη αν προτίθεται να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, απάντησε ότι πάντα συνέβαιναν αυτά και πάντα θα συμβαίνουν και υποστήριξε η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται σε τέτοια θέματα! Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ρωτήθηκε αργότερα για το θέμα απάντησε ότι «το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στη χώρα μας ισχύει και εξασφαλίζει τη διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, η συντεταγμένη πολιτεία μας έχει τα όργανα στα οποία μπορούν να προσφεύγουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους».

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής στις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου κάλεσε την κυβέρνηση να σταματήσει να ακολουθεί τη γνώριμη τακτική των τελευταίων ετών, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να παριστάνει ότι δεν τα ξέρει και δεν τα καταλαβαίνει αυτά τα θέματα». Είναι βέβαιο, πρόσθεσε, ότι υπάρχει ζήτημα προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και ζήτημα ποιότητας δημοκρατίας και επικαλέστηκε καταγγελίες και αφιερώματα στον Τύπο τα οποία κανένας δεν μπορεί να τα αγνοεί «ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Κατά τ' άλλα ο πρόεδρος της ΝΔ συστρατεύτηκε στον «εθνικό στόχο» για τη «μετα-ΟΝΕ εποχή» και την «πραγματική σύγκλιση», τονίζοντας ότι «είναι ανάγκη να γίνει τώρα». Επανέλαβε τις θέσεις του κόμματός του, ζητώντας ταχεία προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και των αποκρατικοποιήσεων, εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης και σταθερό φορολογικό σύστημα, ώστε να επιτευχθούν οι «ύψιστοι» στόχοι της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της τρομοκρατίας και ο Κ. Καραμανλής υπογράμμισε την ανάγκη να παρθούν πρωτοβουλίες και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα πάρει νομοθετική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση καταθέτοντας σχετική πρόταση νόμου, επιδιώκοντας να βοηθήσει την κυβέρνηση και να στηρίξει την επιβολή του αμερικανόπνευστου «αντιτρομοκρατικού πακέτου» που έχει ετοιμαστεί.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΣΕΕ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Ολα υπό την ΟΝΕ

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη είχε χτες το προεδρείο της ΓΣΕΕ - στα πλαίσια των χτεσινών συναντήσεων με κοινωνικούς φορείς - το οποίο ενημερώθηκε για το πλαίσιο ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα - Τρίτη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος, μίλησε για άλλη μια φορά σχετικά με την ανάγκη να αναγνωριστεί έμπρακτα η συμβολή των εργαζομένων στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Μίλησε δηλαδή για αναδιανεμητική πολιτική και ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Ωστόσο, η ΓΣΕΕ με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησής της, θέτει τις «διεκδικήσεις» υπέρ των εργαζομένων, κάτω από τις επιταγές του στόχου ένταξης και διατήρησης της χώρας στην ΟΝΕ. Εμπρακτα το απέδειξε με την ΕΓΣΣΕ ντροπής που πρόσφατα υπέγραψε και το πλαίσιο για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού, που περιέχεται σε αυτή την απαράδεκτη συμφωνία, το οποίο επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ανατροπή του.

Ν. ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Θετική και αναγκαία η ΟΝΕ!

Οχι μόνο ως θετική, αλλά και ως αναγκαία πρόβαλε την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος, χτες μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

Οπως αναμενόταν, ο Ν. Κωνσταντόπουλος άρχισε τη δήλωσή του τονίζοντας πως «θεωρούμε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΟΝΕ παρέχει θετικές δυνατότητες στη χώρα». Στη συνέχεια για να δικαιολογήσει και το ρόλο του ως αρχηγού αντιπολιτευόμενου κόμματος αναφέρθηκε γενικά και αόριστα στις «πιεστικές συνθήκες» κάτω από τις οποίες θα βρεθεί η χώρα, ενώ συμπλήρωσε - λες και υπάρχει τέτοια δυνατότητα - πως «είναι ανάγκη να μη συνεχιστούν τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα αρνητικά», τα οποία χρέωσε αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση και τις επιλογές της.

Τέλος, σαν πιστός του «ευρωμονόδρομου», έσπευσε να προσθέσει ότι «η Ελλάδα πρέπει να είναι μέσα σε όλες τις ευρωπαϊκές διαδικασίες» και έφτασε στο σημείο να καλέσει τους λαούς της Ευρώπης να παλέψουν για μια Ευρώπη με διαφορετική αρχιτεκτονική!

ΡΟΜΑΝΟ ΠΡΟΝΤΙ
Οχι στις στεγανοποιημένες ομάδες κρατών

Τα σχέδια για τη στενότερη συνεργασία ανάμεσα σε μικρότερες ομάδες κρατών, σε σύγκριση με ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέψουν την ΕΕ σε στεγανοποιημένες ομάδες «μικρής ταχύτητας» και «μεγάλης ταχύτητας», προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, μιλώντας ενόψει της προσεχούς Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Φέιρα της Πορτογαλίας (19-20 Ιουνίου).

Ο Ρ. Πρόντι παράλληλα αποσαφήνισε ότι αποδέχεται την πρόταση που υποβάλλεται από την Πορτογαλία, αλλά και από άλλα κράτη - μέλη, να περιληφθεί το θέμα της «ευελιξίας για μία αναβαθμισμένη συνεργασία» στην ημερήσια διάταξη των μεταρρυθμίσεων που θα εξεταστούν στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής.

Οι μικρές ομάδες κρατών - μελών, που επιδιώκουν να ενισχυθεί η έμπρακτη συνεργασία τους σε συγκεκριμένους τομείς δράσης, δεν πρέπει να μετατρέπονται σε Λέσχες, από τις οποίες τα άλλα κράτη της ΕΕ είναι αποκλεισμένα, δήλωσε επίσης ο Ρ. Πρόντι.

Κάθε βελτιωμένη συνεργασία κρατών σημειώνω ότι συνοδεύεται και από ρίσκα, αν δεν είναι «ανοιχτή» στη μεταγενέστερη προσχώρηση κι άλλων κρατών, πρόσθεσε ο κ.Πρόντι.

Από πηγές της ΕΕ αναφέρθηκε ότι υπάρχει συναίνεση να συζητηθεί «η ευελιξία για μία βελτιωμένη συνεργασία» στη μάλλον περιορισμένου περιεχομένου ημερήσια διάταξη για μεταρρυθμίσεις - ενόψει της μελλοντικής διεύρυνσης της ΕΕ -κατά τη Σύνοδο Κορυφής στη Φέιρα.

Αλλα θέματα που αναμένεται να συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής στη Φέιρα είναι όσα μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Αμστερνταμ, στη διάρκεια του 1999, παρουσιάζονται ως «εκκρεμότητες», αφού σχετίζονται με την εφαρμογή της ίδιας της Συνθήκης, αναφέρθηκε επίσης από τις παραπάνω πηγές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ