ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν

Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου έχει η διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται αύριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, καθώς κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η «νέα στρατηγική» που χρειάζεται, όπως αναφέρεται, να εφαρμοσθεί στο Αφγανιστάν, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των Tαλιμπάν και να «νομιμοποιηθεί» στα μάτια των λαών των χωρών του ΝΑΤΟ «μια στρατιωτική επέμβαση η οποία γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την έκθεση που παρουσιάσθηκε στο τέλος Αυγούστου από τον Aμερικανό στρατηγό Σ. Μακρίσταλ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της ISAF, τη στιγμή που οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης έφθαναν σε αριθμούς ρεκόρ. Για την ανατροπή της πορείας αυτής ο Aμερικανός στρατηγός διατυπώνει την πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στη συγκρότηση αφγανικού στρατού και αστυνομίας που θα είναι σε θέση εν καιρώ να αναλάβουν την αποστολή των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κατοχικός στρατηγός ζητάει την αποστολή ακόμα 10.000 έως 40.000 Αμερικανών στρατιωτών σε ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων στο Αφγανιστάν αμερικανικών δυνάμεων. Εάν η Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται, αποφασίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και από τους συμμάχους της να κάνουν αναλογικά το ίδιο.

Στη ΝΑΤΟική σύνοδο συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα, προερχόμενος από τη Σόφια, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ατζέντα της ΝΑΤΟικής συνόδου της Μπρατισλάβα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, περιλαμβάνοντα θέματα που αφορούν «τον μετασχηματισμό, τους πόρους και τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, την αντιπυραυλική άμυνα και το Αφγανιστάν».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανική επίθεση στο Ουαζιριστάν

Σενάρια για ανάδειξη «κοινής» προεδρίας, εκτός εκλογών, στην Καμπούλ

Χιλιάδες Πακιστανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
Χιλιάδες Πακιστανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μια νέα πυραυλική επίθεση από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος στο βόρειο Ουαζιριστάν απειλεί να «τινάξει στον αέρα» συμφωνίες του πακιστανικού στρατού με δύο ισλαμιστές πολεμάρχους της επαρχίας, για ουδετερότητα στην επιχείρηση που εξελίσσεται από αέρος και εδάφους σε θέσεις των «Ταλιμπάν», στο νότιο Ουαζιριστάν. Η επίθεση έγινε στην πόλη Σπαλάγκα, που ελέγχεται από τον Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, έναν από τους δύο πολεμάρχους που συμφώνησαν να μείνουν ουδέτεροι. Προκάλεσε το θάνατο δύο μαχητών και τον τραυματισμό πολιτών.

Η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τους δύο, προκαλώντας αμερικανική δυσαρέσκεια. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως πλήξει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βόρειο και το νότιο Ουαζιριστάν, υποστηρίζοντας ότι «στοχεύει όσους μάχονται τα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν» και σκοτώνοντας, τον Αύγουστο, τον τότε ηγέτη των «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν.

Στο νότο, πάντως, οι μάχες συνεχίζονταν για τον έλεγχο της πόλης Κότκαϊ. Ο στρατός δεν επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει 40 στρατιώτες, όπως υποστηρίζουν οι «Ταλιμπάν». Επιβεβαίωσε, όμως, ότι ζήτησε από τις νατοϊκές κατοχικές δυνάμεις να αποκλείσουν τα σύνορα του νοτίου Ουαζιριστάν με το Αφγανιστάν για να αποτραπεί η διαφυγή ενόπλων και η είσοδος όπλων. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δίοδος διαφυγής ούτε για τους περίπου 350.000 αμάχους που εκτιμάται ότι είναι το κύριο θύμα των μαχών, αφού είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ των πυρών.

Επεξεργάζονται «εναλλακτικές» εκτός εκλογών

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στις 7 Νοέμβρη, οι δύο διεκδικητές του θώκου αλλά και εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων απεργάζονταν την προοπτική της συγκυβέρνησης, άνευ εκλογών, για την περίπτωση που είτε «πρακτικώς» δεν καταστεί δυνατή η προσφυγή στις κάλπες λόγω του «χειμώνα που θα αποκλείσει πολλές περιοχές» είτε εξαιτίας νέας αμφισβήτησης των εκλογών λόγω εκτεταμένης νοθείας, ενδεχόμενο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Ενδεικτικό είναι ότι οι Καρζάι - Αμπντουλάχ συνομίλησαν, για πρώτη φορά, μετά από μήνες, και ο δεύτερος παραδέχτηκε ότι «χρειάζονται και κοινά αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις».

Στην προοπτική αυτή συνέκλινε, εμμέσως, και η δήλωση του προεδρεύοντα της ΕΕ, Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, ότι «είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί, τόσο σύντομα, ο απαραίτητος αριθμός Ευρωπαίων παρατηρητών». Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Διαβεβαίωνε ότι ήδη αντικαθίστανται 200 αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν στη νοθεία. Απέφυγε, βέβαια, επισταμένα να απαντήσει στο κατά πόσον εργαζόμενοι του Οργανισμού, από διάφορες θέσεις, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τη νοθεία της 20ής Αυγούστου.

ΙΡΑΝ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΣΤΑΝ - ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ
Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε προσχέδιο συμφωνίας κατέληξαν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην έδρα της ΔΕΑΕ

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την «κατηγορηματική του καταδίκη» για την επίθεση καμικάζι στην πόλη Πισίν στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους, εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του, μετά από ιρανικό αίτημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως αναφέρεται, «θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι οργάνωσαν και εμπλέκονται στην επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο» και καλεί όλες τις χώρες «να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η ιρανική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε ικανοποιημένη, αν και στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε «εμπλοκή ξένων δυνάμεων», όπως ζητούσε στην επιστολή της.

Την ίδια ώρα, σε μια πρωταρχική συμφωνία φαίνεται ότι κατέληγαν οι συνομιλίες στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οπως ανακοινώθηκε, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις (στις αντιπροσωπείες από Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) ένα προσχέδιο συμφωνίας, με το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, συναίνεσαν όλες οι πλευρές. Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις χώρες τους, όπου την τελική απόφαση θα λάβουν οι ηγεσίες. Η απόφαση καλείται να γνωστοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν και δε δόθηκαν στοιχεία για το περιεχόμενο του σχεδίου, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου η Τεχεράνη θα εξαγάγει προς τη Ρωσία 1.200 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου (το 70% των αποθεμάτων της) προκειμένου Ρωσία και ΗΠΑ να το εμπλουτίσουν περαιτέρω και να της το επιστρέψουν ως πυρηνικό καύσιμο για τον αντιδραστήρα της. Ιρανικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε, επίσης, να παράσχει περαιτέρω τεχνική υποστήριξη για την ασφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Προκαλεί το Ισραήλ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Σε μια νέα πρόκληση προχωράει η κυβέρνηση του Ισραήλ που σχεδιάζει μια «παγκόσμια καμπάνια αλλαγής της διεθνούς νομοθεσίας που διέπει τις πολεμικές συρράξεις» όσον αφορά στις περιπτώσεις των χωρών εκείνων «που μάχονται την τρομοκρατία και βρίσκονται σε αυτοάμυνα». Ετσι προσπαθούν να πλασάρουν την αιτιολόγηση της γενοκτονίας που πραγματοποιούν ενάντια στον παλαιστινιακό λαό. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πρωθυπουργός της χώρας, ζήτησε να οργανωθεί μια τέτοιου είδους εκστρατεία σε όλα τα διεθνή φόρα και τις οργανώσεις.

Αφορμή γι' αυτήν την ενέργεια είναι η έκθεση Γκόλντστοουν του ΟΗΕ, που κατηγορεί τον ισραηλινό στρατό για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα κατά την, εκεί, εισβολή του στις αρχές του χρόνου. Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει απορρίψει την έκθεση υπερασπιζόμενη δήθεν το δικαίωμα της αυτοάμυνας.

ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απειλές Γκέιτς κατά ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Ιδιαίτερα απειλητικός έναντι της ΛΔ Κορέας ήταν χτες στη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. «Ούτε σήμερα ούτε ποτέ θα αποδεχθούμε μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα. Ο κίνδυνος της Πιονγιάνγκ έχει γίνει ακόμη πιο θανάσιμος και αποσταθεροποιητικός», είπε επί λέξει ο Γκέιτς απευθυνόμενος σε Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας.

Σε άλλο σημείο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τις βορειοκορεατικές αρχές ότι «προσπαθούν να πουλήσουν οτιδήποτε παράγουν», ισχυριζόμενος έτσι πως επιχειρούν ακόμη και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Απείλησε δε την Πιονγιάνγκ πως εάν επιμείνει στη δημιουργία πυρηνικών όπλων τότε οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν απέναντί της «όλα τα μέσα αποτροπής... το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος... από την πυρηνική ομπρέλα μέχρι τα συμβατικά πλήγματα και την αντιπυραυλική άμυνα».

Ωρες μετά η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επανήλθε στο θέμα των κυρώσεων διαμηνύοντας πως αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η ΛΔ Κορέας «δείξει με επαληθεύσιμα και μη αντιστρέψιμα μέσα» πως προχωρά σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Κατά τ' άλλα υποστήριξε την εκτόνωση της έντασης μέσω των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου, ακόμη και μέσω διμερών συνομιλιών Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ