Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απειλές Γκέιτς κατά ΛΔ Κορέας

ΣΕΟΥΛ.--

Ιδιαίτερα απειλητικός έναντι της ΛΔ Κορέας ήταν χτες στη Σεούλ ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς. «Ούτε σήμερα ούτε ποτέ θα αποδεχθούμε μία Βόρεια Κορέα με πυρηνικά όπλα. Ο κίνδυνος της Πιονγιάνγκ έχει γίνει ακόμη πιο θανάσιμος και αποσταθεροποιητικός», είπε επί λέξει ο Γκέιτς απευθυνόμενος σε Αμερικανούς και Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους σε στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Ν. Κορέας.

Σε άλλο σημείο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κατηγόρησε τις βορειοκορεατικές αρχές ότι «προσπαθούν να πουλήσουν οτιδήποτε παράγουν», ισχυριζόμενος έτσι πως επιχειρούν ακόμη και τη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής. Απείλησε δε την Πιονγιάνγκ πως εάν επιμείνει στη δημιουργία πυρηνικών όπλων τότε οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν απέναντί της «όλα τα μέσα αποτροπής... το σύνολο της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος... από την πυρηνική ομπρέλα μέχρι τα συμβατικά πλήγματα και την αντιπυραυλική άμυνα».

Ωρες μετά η υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, επανήλθε στο θέμα των κυρώσεων διαμηνύοντας πως αυτές θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρις ότου η ΛΔ Κορέας «δείξει με επαληθεύσιμα και μη αντιστρέψιμα μέσα» πως προχωρά σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση. Κατά τ' άλλα υποστήριξε την εκτόνωση της έντασης μέσω των εξαμερών συνομιλιών του Πεκίνου, ακόμη και μέσω διμερών συνομιλιών Ουάσιγκτον - Πιονγιάνγκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ