Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Καταγγελίες για φυλακές - κολαστήρια

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-- Καταπέλτης για την επιδείνωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές και τη συρρίκνωση των δικαιωμάτων των κρατουμένων σε δεκάδες χώρες της υφηλίου είναι η έκθεση του επικεφαλής ανεξάρτητου ανακριτή του ΟΗΕ για τα βασανιστήρια και το «σωφρονιστικό» σύστημα, Μάνφρεντ Νόβακ, που δημοσιοποιήθηκε χτες.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, επικρατεί στις φυλακές συχνά το αδιαχώρητο, είναι βρώμικες και δεν έχουν τις βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής που επιτρέπουν την αξιοπρεπή έκτιση ποινής, αναφέρει στην έκθεσή του ο Νόβακ, σημειώνοντας πως πολλές φυλακές είναι «θερμοκήπια» μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, όπως η φυματίωση και το AIDS.

Ενημερώνοντας ειδική επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο αξιωματούχος σημείωσε πως δε σπανίζουν τα κρούσματα βίας στη διάρκεια της ανάκρισης προκειμένου να αποσπαστούν ομολογίες. «Εσφαλμένα νομίζουν ορισμένοι πως τα βασανιστήρια χρησιμοποιούνται μόνον εις βάρος πολιτικών κρατουμένων. Κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου, που συνήθως προέρχονται απ' τα φτωχότερα και ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, όπως παιδιά και έφηβοι, υποβάλλονται συχνά σε βασανιστήρια και σε απάνθρωπες συνθήκες κράτησης», επισημαίνει η έκθεση του αξιωματούχου.

Πρόχειρα στοιχεία του Νόβακ καταγράφουν πως πάνω από 1.000.000 παιδιά κρατούνται σήμερα σε αστυνομικά τμήματα, κρατητήρια ενόψει δίκης, φυλακές ή σε παρόμοια μέρη κράτησης.

«Ανησυχία προκαλεί η πολύ μικρή ηλικία των ανθρώπων που θεωρούνται υπόλογα στο νόμο σε πολλές χώρες», αναφέρει σε άλλο σημείο, καταγγέλλοντας ότι ο ίδιος είδε φυλακισμένα αγόρια και κορίτσια ακόμη και εννιά χρόνων σε κελιά όπου επικρατούσε το αδιαχώρητο και απάνθρωπες συνθήκες υγιεινής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ