Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΙΣΤΑΝ - ΜΠΑΛΟΥΧΙΣΤΑΝ
Καταδίκη του Συμβουλίου Ασφαλείας

Σε προσχέδιο συμφωνίας κατέληξαν οι συνομιλίες για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στην έδρα της ΔΕΑΕ

ΒΙΕΝΝΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την «κατηγορηματική του καταδίκη» για την επίθεση καμικάζι στην πόλη Πισίν στην επαρχία Σιστάν - Μπαλουχιστάν, που στοίχισε τη ζωή σε 42 ανθρώπους, εξέφρασε με ομόφωνη απόφασή του, μετά από ιρανικό αίτημα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οπως αναφέρεται, «θα πρέπει να προσαχθούν στη δικαιοσύνη όλοι όσοι οργάνωσαν και εμπλέκονται στην επίθεση με οποιονδήποτε τρόπο» και καλεί όλες τις χώρες «να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Η ιρανική αντιπροσωπεία εμφανίστηκε ικανοποιημένη, αν και στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει σαφής αναφορά σε «εμπλοκή ξένων δυνάμεων», όπως ζητούσε στην επιστολή της.

Την ίδια ώρα, σε μια πρωταρχική συμφωνία φαίνεται ότι κατέληγαν οι συνομιλίες στην έδρα της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οπως ανακοινώθηκε, ο επικεφαλής της ΔΕΑΕ Μουχάμαντ αλ Μπάρανταϊ έδωσε σε όλους τους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις (στις αντιπροσωπείες από Ιράν, ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία) ένα προσχέδιο συμφωνίας, με το οποίο, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, συναίνεσαν όλες οι πλευρές. Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις χώρες τους, όπου την τελική απόφαση θα λάβουν οι ηγεσίες. Η απόφαση καλείται να γνωστοποιηθεί μέχρι την Παρασκευή.

Αν και δε δόθηκαν στοιχεία για το περιεχόμενο του σχεδίου, σύμφωνα με διαρρέουσες πληροφορίες, προβλέπει ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου η Τεχεράνη θα εξαγάγει προς τη Ρωσία 1.200 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου (το 70% των αποθεμάτων της) προκειμένου Ρωσία και ΗΠΑ να το εμπλουτίσουν περαιτέρω και να της το επιστρέψουν ως πυρηνικό καύσιμο για τον αντιδραστήρα της. Ιρανικές διπλωματικές πηγές υποστήριζαν ότι η Ουάσιγκτον συμφώνησε, επίσης, να παράσχει περαιτέρω τεχνική υποστήριξη για την ασφαλή λειτουργία του αντιδραστήρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ