Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Πολεμικό συμβούλιο για το Αφγανιστάν

Χαρακτήρα πολεμικού συμβουλίου έχει η διήμερη άτυπη σύνοδος των υπουργών Αμυνας των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που ολοκληρώνεται αύριο στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, καθώς κεντρικό θέμα των συζητήσεων είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Αντικείμενο των συζητήσεων θα είναι η «νέα στρατηγική» που χρειάζεται, όπως αναφέρεται, να εφαρμοσθεί στο Αφγανιστάν, ώστε να ανακοπεί η προέλαση των Tαλιμπάν και να «νομιμοποιηθεί» στα μάτια των λαών των χωρών του ΝΑΤΟ «μια στρατιωτική επέμβαση η οποία γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στις χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας».

Οι εκπρόσωποι των 28 χωρών - μελών του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την έκθεση που παρουσιάσθηκε στο τέλος Αυγούστου από τον Aμερικανό στρατηγό Σ. Μακρίσταλ, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση της ISAF, τη στιγμή που οι απώλειες μεταξύ των στρατιωτών της πολυεθνικής δύναμης έφθαναν σε αριθμούς ρεκόρ. Για την ανατροπή της πορείας αυτής ο Aμερικανός στρατηγός διατυπώνει την πρόταση να δοθεί προτεραιότητα στη συγκρότηση αφγανικού στρατού και αστυνομίας που θα είναι σε θέση εν καιρώ να αναλάβουν την αποστολή των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός κατοχικός στρατηγός ζητάει την αποστολή ακόμα 10.000 έως 40.000 Αμερικανών στρατιωτών σε ενίσχυση των ήδη ανεπτυγμένων στο Αφγανιστάν αμερικανικών δυνάμεων. Εάν η Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται, αποφασίσει την αποστολή, είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει και από τους συμμάχους της να κάνουν αναλογικά το ίδιο.

Στη ΝΑΤΟική σύνοδο συμμετέχει και ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Ε. Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει στην Μπρατισλάβα, προερχόμενος από τη Σόφια, όπου τις δύο προηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκε η σύνοδος των υπουργών Αμυνας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στην ατζέντα της ΝΑΤΟικής συνόδου της Μπρατισλάβα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, περιλαμβάνοντα θέματα που αφορούν «τον μετασχηματισμό, τους πόρους και τις δαπάνες του ΝΑΤΟ, την αντιπυραυλική άμυνα και το Αφγανιστάν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ