Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αμερικανική επίθεση στο Ουαζιριστάν

Σενάρια για ανάδειξη «κοινής» προεδρίας, εκτός εκλογών, στην Καμπούλ

Χιλιάδες Πακιστανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
Χιλιάδες Πακιστανοί αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους
ΚΑΜΠΟΥΛ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Μια νέα πυραυλική επίθεση από μη επανδρωμένο αμερικανικό αεροσκάφος στο βόρειο Ουαζιριστάν απειλεί να «τινάξει στον αέρα» συμφωνίες του πακιστανικού στρατού με δύο ισλαμιστές πολεμάρχους της επαρχίας, για ουδετερότητα στην επιχείρηση που εξελίσσεται από αέρος και εδάφους σε θέσεις των «Ταλιμπάν», στο νότιο Ουαζιριστάν. Η επίθεση έγινε στην πόλη Σπαλάγκα, που ελέγχεται από τον Χαφίζ Γκουλ Μπαχαντούρ, έναν από τους δύο πολεμάρχους που συμφώνησαν να μείνουν ουδέτεροι. Προκάλεσε το θάνατο δύο μαχητών και τον τραυματισμό πολιτών.

Η πακιστανική στρατιωτική ηγεσία είχε ανακοινώσει τη συμφωνία με τους δύο, προκαλώντας αμερικανική δυσαρέσκεια. Η Ουάσιγκτον έχει επανειλημμένως πλήξει με μη επανδρωμένα αεροσκάφη το βόρειο και το νότιο Ουαζιριστάν, υποστηρίζοντας ότι «στοχεύει όσους μάχονται τα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν» και σκοτώνοντας, τον Αύγουστο, τον τότε ηγέτη των «Ταλιμπάν» στο Πακιστάν.

Στο νότο, πάντως, οι μάχες συνεχίζονταν για τον έλεγχο της πόλης Κότκαϊ. Ο στρατός δεν επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει 40 στρατιώτες, όπως υποστηρίζουν οι «Ταλιμπάν». Επιβεβαίωσε, όμως, ότι ζήτησε από τις νατοϊκές κατοχικές δυνάμεις να αποκλείσουν τα σύνορα του νοτίου Ουαζιριστάν με το Αφγανιστάν για να αποτραπεί η διαφυγή ενόπλων και η είσοδος όπλων. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία δίοδος διαφυγής ούτε για τους περίπου 350.000 αμάχους που εκτιμάται ότι είναι το κύριο θύμα των μαχών, αφού είναι εγκλωβισμένοι μεταξύ των πυρών.

Επεξεργάζονται «εναλλακτικές» εκτός εκλογών

Μία μέρα μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου προεδρικών εκλογών στις 7 Νοέμβρη, οι δύο διεκδικητές του θώκου αλλά και εκπρόσωποι των κατοχικών δυνάμεων απεργάζονταν την προοπτική της συγκυβέρνησης, άνευ εκλογών, για την περίπτωση που είτε «πρακτικώς» δεν καταστεί δυνατή η προσφυγή στις κάλπες λόγω του «χειμώνα που θα αποκλείσει πολλές περιοχές» είτε εξαιτίας νέας αμφισβήτησης των εκλογών λόγω εκτεταμένης νοθείας, ενδεχόμενο που ουδείς μπορεί να αποκλείσει. Ενδεικτικό είναι ότι οι Καρζάι - Αμπντουλάχ συνομίλησαν, για πρώτη φορά, μετά από μήνες, και ο δεύτερος παραδέχτηκε ότι «χρειάζονται και κοινά αποδεκτές εναλλακτικές λύσεις».

Στην προοπτική αυτή συνέκλινε, εμμέσως, και η δήλωση του προεδρεύοντα της ΕΕ, Σουηδού υπουργού Εξωτερικών, ότι «είναι δύσκολο να συγκεντρωθεί, τόσο σύντομα, ο απαραίτητος αριθμός Ευρωπαίων παρατηρητών». Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ. Διαβεβαίωνε ότι ήδη αντικαθίστανται 200 αξιωματούχοι που ενεπλάκησαν στη νοθεία. Απέφυγε, βέβαια, επισταμένα να απαντήσει στο κατά πόσον εργαζόμενοι του Οργανισμού, από διάφορες θέσεις, προσπάθησαν να συγκαλύψουν τη νοθεία της 20ής Αυγούστου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες εντείνουν την ενδοαστική κόντρα(2014-06-19 00:00:00.0)
Νέες επιθέσεις από αμερικανικά αεροσκάφη(2014-06-13 00:00:00.0)
Νεκρός πολέμαρχος Ταλιμπάν(2013-01-04 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αμερικανικές επιθέσεις(2011-11-18 00:00:00.0)
Μακελειό αμάχων(2009-09-30 00:00:00.0)
Ολοκλήρωση της εκλογικής παρωδίας(2005-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ